[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dragos
Forum Index » Profile for dragos » Messages posted by dragos
Message
Exista osmozoarele prin care se filtreaza apa dura pt a i se micsora duritatea . Nu stiu practic mai mult despre ele ca nu am avut niciodata unul asa ca cea ce ti spun e din auzite .Practic nu am idee cit de eficiente sunt dar teoretic ar trebui sa scoata apa cu chimism asemanator cu al apei distilate daca se respecta debitul de apa filtrata prin el recomandat de producator .
O alta varianta pe care eu am folosit-o mai demult cu succes e sa lasi pestii in acvariu sa cumperi un furtun gros si sa scoti pietrisul cu furtunul o data cu apa. Apa pe care o tragi o torni din nou in acvariu . Dupa ce scoti pietrisul pe care il ai acum poti sa pui alt pietris foarte bine spalat ca sa nu tulburi apa ,dupa acea pui plantele si cam asta e .
In felul ata vei stresa mai putin pestii . E insa si o problema cu metoda asta... nu poti sa adaugi substrat fertil ca se ridica la suprafata si tulbura apa , dar stai linistita ca plantele cresc si fara .
cardul nu iti merge daca nu e si pt plati online. Nu stiu de ce dar la noi in tara bancile dau majoritatea tipurilor de carduri cu restrictie la platile online . Vezi daca pe card nu cumva scrie ca nu se pot face plati online cu el .
nu stiu cum sa pun un link la imaginile din galerie Poate imi explica cineva pls daca nu e prea mare bataie de cap.
Vezi in album poze din acvariul meu cu discusi . Alea par plante stricate?
La 29 de grade echinodorusul merge super (in fiecare saptamina rup cel putin o coarda ) , valisneria gigantea (acum nu mai am) a mers foarte bine si aia ,anubias la fel,... .Intr-adevar sunt si plante care nu rezista la 28-30g dar majoritatea rezista chiar daca nu e temperatura optima ptr ele.

Intimplator il cunosc pe baiatul care a scris articolul si stiu ca inainte(cind ii mergeau plantele bine ) in bazin erau tot discusi (pui si deci apa avea probabil cu un grad sau doua mai mult) . Dupa cum spune el dupa ce a scos cea mai mare parte dintre melci plantele au inceput sa isi revina iar in bazin erau tot discusi.
Nu spun neaparat ca nr mare de melci a cauzat stricarea plantelor la el dar mie cel putin mi se pare cea mai plauzibila varianta.
Asta e o parte din cea ce s-a scris pe discus club romania despre melci :


nu stiu ce sa spun despre parerea celor care nu agreaza varianta convietuirii discusilor cu melcii pomacea, eu ii inteleg, depinde ce experiente a avut fiecare.. eu unul sunt fan pomacea(exagerez, desigur,dar nu foarte tare).se intelege ca resping varianta cu alte tipuri de melci, de care si eu ma chinui sa scap si nu reusesc, oricat as "plivi" prin acvarii.ma mir ca cineva(scuze, nu am retinut cine),spune ca nu reuseste sa mai scape de ei,sigur oare se referea la pomacea sau la alti melci pe care eu ii consider paraziti?ca pomacea nu se inmultesc chiar asa "intr-o veselie" si in continuu, plus ca ei cresc destul de mari si repede, si daca vrei sa scapi de ei ii recoltezi usor...sunt pt. pomacea atat in bazinele sterile cat si in cele cu substrat.sunt mai utili chiar si decat asa zisii sanitari, in plus nu tulbura nici apa si au un apetit extraordinar pt. deseurile din acvariu.mucusul pe care il lasa mi se pare insignifiant raportat la beneficiile pe care le aduce in acvariu.eu ii bag si in acvarii cu alte tipuri de pesti, oriunde simt ca este nevoie de ei, si ,cel putin partial, imi rezolva problemele...de exemplu si la acvarii cu pui( nu cand sunt f.mici puii, gen anabantide in primele zile de viata si nici la puii mici de discus nu am incercat).se intampla ca mai mor din pui si pomacea face curatenie imediat, nu apuca sa se descompuna si impreuna cu resturile de pe fund sa deterioreze calitatea apei.adevarat, trebuie avut grija cu "dozajul"melcilor.
referitor la o problema ridicata anterior, in ce cantitate pomacea diminueaza mineralele din apa...foarte inspirat pusa problema asta... pt. ca este o problema cat se poate de reala, pe care eu am experimentat-o fara sa imi propun asta.intr-un bazin de 360 l cu discusi,plante si substrat (bazin de decor) am avut 5 melci pomacea mici.au crescut mari si la un moment dat s-au inmultit. 3 din ei apoi au murit(nu stiu din ce cauza ca nu erau batrani), dar puiutii au crescut usor -usor si au invadat acvariul .initial au fost pana in 100 bucati dar treptat am mai dat din ei sau i-am mai mutat si in alte bazine.am ramas cu vreo 50 buc care au ajuns mari,apoi cu vreo 40...foarte multi, exagerat de multi, dar nu m-am indurat sa ii arunc, ce sa le fac?care credeti ca au fost efectele?primele efecte vizibile au fost, normal, la plante .aproape ca au reusit sa starpeasca ceratopterisul(care cand ii aveam doar pe cei 5 invadau suprafata acvariului si le scoteam saptamanal cam 80% din ele- se inmulteau ceva de speriat) si au fost mai mult sau mai putin afectate si alte plante care nu au frunzele f. "strong".anubiasul nu a avut probleme, evident. initial nici valisneria gigantea, dar treptat-treptat a inceput sa nu le mai mearga bine la plante...am remarcat asta si m-am tot intrebat ce se intampla, acvariul e acelasi, apa e aceeasi, plantele sunt aceleasi, lumina,temperatura..tot era la fel,mai putin populatia de melci. am realizat apoi, corelat si cu alte "fenomene", ca a scazut dramatic( sau cel putin semnificativ) cantitatea de saruri minerale din apa, atat de necesare plantelor si nu numai...toate plantele isi incetinisera subit dezvoltarea, nu prea se mai inmulteau, ramaneau mai mult sau mai putin rahitice... gigantea, care mergea super, se chircise... multe fire ziceai ca sunt de valisneria spiralis, nu mai aratau a gigantea...si inainte frunzele depaseau 2 m, si erau late de vreo 2 cm. si trebuiau rarite din cand in cand, imi populam cu ele alte acvarii...s-a terminat tot...nu mor de tot, dar nu se mai dezvolta. la fel, aponogeton ulvaceus, aveam un exemplar superb, treptat s-a uratit(inainte de vreme, nu cand ii vine lui randul, ca a mai " murit" si a inviat si alte dati. acum a dat iar sa intre in vegetatie, iau bdat la inceput niste frunze promitatoare dar treptat , in loc sa iasa altele mai mari, ele se tot reduceau...precizez ca de un an de zile nu am mai pus substante ajutatoare pt. plante.acum am scos toti melcii am mai lasat doar vreo 7 bucati si cateva ragalii(ramasite) de ceratopteris au inceput sa renasca ...
concluzia:sunt pt. melci, dar numai pomacea, cu concluzia sa fie dine "dozati" in acvarii.
alt raspuns?pai la aprox.330 litri apa efectiv, cam vreo 50 melci pomacea mi-au redus semnificativ in timp mineralele, in conditiile in care schimburile de apa le-am facut mai rar ca inainte, discusii fiind acum maturi si/ sau aproape maturi. pt. cazuri particulare, aplicati si voi regula de 3 simpla.asta in caz ca vreti sa va demineralizati apa cu melci...
parerea mea mi-am format-o din propria experienta si cred ca asta e cea mai importanta.desigurr, e bine sa mai ascultati si pe altii care au avut alt fel de experiente, mai placute sau mai neplacute, si alegeti voi cum sa procedati.sau, puteti experimenta singuri... si ne povestiti si noua experientele voastre, sa inbogatiti topicul...pe curand.



Dragosdiscus wrote:
Nu cred ca melcii au produs o demineralizare atat de drastica. E drept ca prelucrarea resturilor ar putea sa conduca la scaderea nitratilor. Ceva carbonati si minerale fixeaza prin dezvoltarea cochiliei, dar de aici si pana la pieirea plantelor... (am si eu ceratopteris - ambele specii - si vallisneria gigantaea si stiu cat sunt de robuste). Eu as lua mai degraba in calcul "preferintele gastronomice" ale melcilor pentru hrana vegetala.
Nu pot sa te contrazic, pentru ca nu am avut niciodata atatia pomacea, dar i-am mai surprins dandu-se la plante.



discusmaniac wrote:
sunt convins ca si melcii sunt purtatori de paraziti, dar mi-e greu sa cred ca in momentul cand discusii vostri se inbolnavesc( sincer, nu va doresc) melcii sunt principalii vinovati pt. toate belele voastre.sa fim rezonabili, pot fi alte motive mult mai intemeiate, cred ca ponderea melcilor in transmiterea bolilor este destul de mica comparativ cu alte motive care pot aparea.si mai ales ca ei ar fi sursa initiala si cea mai importanta cale de transmitere a bolilor.evident, chiar cred ca problema poate fi reala,
dar sa nu exageram...


Aici sunt pareri pro si contra melcilor asa ca fiecare e liber sa creada ce vrea despre ei
RaresLuc wrote:
dragos11 wrote: si depinde si cit de multi sunt ca pot sa consume anumite microelemente din apa necesare dezvoltarii plantelor si la un moment dat nu veti sti de ce nu mai cresc plantele


Poti sa ne spui putin cam ce elemente consuma melcii din apa necesare plantelor si eventual daca ai un link sau ceva pe tema asta. Mersi.


S-a discutat ceva pe tema asta pe discus club romania .De fapt acolo se discuta despre prea multi pomaceea (dar banuiesc ca si ceilalti melci au nevoie la formarea cochiliei cam de aceleasi elemente ca si pomaceea ) intr-un acvariu fapt care a dus la stricarea plantelor in acvariul respectiv.
Am mai vazut pe un forum strain ceva legat de citi melci (tot pomaceea) trebuie sa fie intr-un acvariu dar nu mai stiu pe care forum .Oricum ideea e ca era recomandat sa ai in acvariu intre 1 si 4 pomaceea / 100 l in functie de pestii si plantele diin acvariu . Despre celelalte tipuri de melci nu am gasit nimic (de fapt nici nu am cautat ca nu m-a interesat)
Momentan la mine cu toate ca am scapat de melcii normali am o mica invazie de melci de nisip la care chiar nu am idee cum sa le reduc numarul (astia se pare ca sunt imuni la sare ) mai ales ca nu pot fi adunati ca ceilalti de pe geam
Eu nu am reusit sa scap de melci care se inmulteau exagerat decit punind sare in apa . La mine a dat rezultate si am scapat de ei iar plantele , citiva echinodorusi si citiva anubias sunt binemersi inflorite si pline de pui .Ce e drept criptocorinele au can stagnat iar o cabomba am dat-o ca se cam strica (dar cred ca si datorita temperaturii de 29g si nu numai a sarii ) . Acum oricum datorita schimburilor de apa nu cred ca mai am prea multa sare in acvariu dar melcii inca nu s-au reinmultit prea tare .
Ce e drept rares are dreptate la faza ca nu e bine sa moara foarte multi melci deodata si ca pot face mai mult bine decit rau intr-un acvariu dar .... depinde si ce fel de melci sunt ca unii maninca plantele si depinde si cit de multi sunt ca pot sa consume anumite microelemente din apa necesare dezvoltarii plantelor si la un moment dat nu veti sti de ce nu mai cresc plantele
Totusi cu fungistop nu trebuia sa treaca si iftiohtirius (grisul)? . Atentie totusi la temperatura nu o ridica prea mult sa nu le faci probleme la pesti (neonii e posibil sa crape la 30-31g).
Daca boala pe care o au pestii este gris ori ca ridici t la 27,28 g ori ca o ridici la 35 efectul e acelasi. Temperatura ridicata nu omoara microbul care provoaca grisul ci doar impiedica ouale acestui microb (sau ce dumnezeu o fi ) sa eclozeze .Deci numai cu ridicarea t va trece dar putin mai greu . Punctele de iftiohtirius vor creste in continuare pe pesti dar dupa ce vor ajunge la maturitate si vor cadea de pe pesti nu vor mai putea sa eclozeze ouale . Ouale care nu eclozeaza teoretic ar trebui sa moara in doua sau trei zile deci e necesar ca dupa ce nu mai vezi nici un punct pe pesti sa mentii t peste 27 grade inca minim 3 zile ca daca nu e posibil sa reapara boala . Daca boala pe care o ai e gris si nu altceva adauga si ceva sare in apa ca nu le va face rau la pesti (la mulinezi chiar le place apa cu putina sare).
Acum am vazut ca ai scris ca punctele albe sunt si pufoase . Daca sunt intr-adevar pufoase ca un mucegai sa stii ca nu e gris . Punctele de gris arata ca si cum ar fi niste granule de ceramica pe corpul si innotatoarele pestilor.
Si se vede ca nici stresat nu este si sta la fotografiat.Oare tot de la hikari?
Merg bagati pestii pe care ii doresti si intr-un acvariu mai mic. Merge bagat si un macropodus cu ei. Fara tetrazna ca-l vor ciupi pe beta de coada . La 150l eu as baga 10-15 neoni 10-15 zebre o pereche de beta una de macropodusi si unu sau doi ancistusi . Crede-ma ca nu va fi prea aglomerat acvariul . La zebre si neoni le trebuiesc cam 3 l de apa de fiecare ,betta am crescut si in pahare de bere de unica folosinta de la cca 2 cm pina la maturitate, iar la macropodus ii ajung 10 l de apa de caciula ancistusii stau pe fund si nu au treaba cu ceilalti asa ca poti nici sa nu-i pui in calcul. Deci daca iei 15 zebre 15neoni 2beta 2 macropodus 1sau 2 ancistus ajunge si un acvariu de 100-120l iar 150 e perfect mai ales ca nu sunt pesti care sa faca prea multa mizerie.
Intrebare : Ai cumva lumina solara la acvariu ?
Un prieten avea apa inverzita chiar din cauza asta . Nu a scapat de alge decit printr-un schimb total de apa si prin fierberea pietisului .
sau si mai repede baga 1 lingura de sare la 20 L de apa si vor muri melcii .
Masculii de gup se mai ciondanesc din cind in cind intre ei .Dar nu iti face probleme ca nu sunt destul de agresivi sa isi faca probleme prea mari unul altuia . Deasemenea de la o anumita virsta masculii de gup nu mai sunt foarte interesati de femele .De obicei la majoritatea masculilor dupa ce le creste coada la dimensiunea maxima interesul pt femele scade (oricum daca vrei pui stai linistit ca si asa femelele tot vor fi fecundate )
Partea buna e ca dupa ce fata femelele masculii nu le vor mai stresa prea tare cu apetitul lor . De multe ori la vivipari se intimpla ca femelele sa moara dupa ce fata tohmai datorita unor masculi ,,obsedati''
Pacat ca nu e si o expozitie cu vinzare de discusi ca in mod sigur ar fi o gramada de amatori
Betta sunt agresivi numai cu cei din specia lor sau citeodata cu alte specii(masculii gupi de anumite culori de ex ) pe care le confunda cu betta . Ar merge sa bagi si o pereche de beta in acvariu cu scalarii si eventual o pereche de macropodus . Deasemenea cu scalarii beta si macropodus mai merg diferite tipuri de gurami . Daca vei cumpara scalari maturi cumpara o singura pereche .Daca cumperi pui cumpara 6-8 bucati si dupa ce se va alege o pereche ii dai pe restul .In rest merge combinatia pe care ai vrut-o tu dar cum a zis si andras e mai bine sa renunti la zebre . Daca iei macropodusi ia tot o singura pereche ca si astia se bat ca si beta (sau un mascul si mai multe fete ) .La beta poti baga deasemenea mai multe fete dar un singur mascul ( sunt si exceptii cind mai multi masculi sunt crescuti de foarte mici impreuna dar e de preferat sa nu faci experimente ) . Oricum ai grija sa nu aglomerezi acvariul prea tare .
Spune pe care dintre toti il vrei cel mai mult si ti se va spune cu ,care dintre speciile enumerate de tine merge combinat . Toti nu merg in nici un caz
Tura viitoare cind vei mai avea in acvariu boala asta (ca o vei mai avea in mod sigur) incearca sa ridici t la vreo 28g inainte sa bagi chimicale in apa sau sa adaugi sare de bucatarie fara iod si boala va trece .
E posibil dar nu neaparat . Neonii se mai alearga si fara un motiv foarte bine definit si nu neaparat masculii alearga femelele . Asa sunt ei... le place sa se mai fugareasca . Deasemenea e posibil sa si depuna .In cazul in care iti depun unul sau mai multi masculi si o femela se opresc din fugareala si se incordeaza (e impropriu spus dar nu stiu cum altfel pot sa formulez) unul linga altul .De obicei fac lucrul asta aproape de fundul acvariului sau linga o planta si daca depun ar trebui sa vezi niste icre foarte mici cum ies din femela ( femela de obicei e mai burtoasa)
maninca salata putin oparita si cred ca si varza (varza nu le-am dat niciodata) dar aproape sigur nu ei iti maninca echinodorusul .Iar ancistusii maturi aproape ca nu mai sunt interesati de vegetale preferind alte tipuri de hrana in general . Puii de ancistus e greu de crezut ca pot gauri o frunza de echinodorus . Eu zic sa mai cauti cauza pt care sunt gaurite frunzele de echinodorus ca e putin probabil ca ancistusii sau chiar pleco sa le manince . Ai cumva vre-o specie de ciclide sau melci sau .... in acvariu?
 
Forum Index » Profile for dragos » Messages posted by dragos
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com