[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dragos
Forum Index » Profile for dragos » Messages posted by dragos
Message
Discusii au fost maritati ori sunt deja logoditi (a se citi rezervati ).......



Au mai ramas de dat doar ciclidele de malawi:

Labidochromis Caruelus- 12 juvenili 7-8 cm
pseudotropheus acei msuli- 10 juvenili 7-8 cm
pseudotropheus demasoni- 12 juvenili 5-6 cm
pseudotropheus elongatus chewere -O familie (un mascul+3 fete care au avut pui) si inca vreo citiva pui foarte jmecheri' de diverse dimensiuni...nu stiu citi...care au scapat dintre cei nascuti in bazinul comun.

Daca cineva ii ia pina la sfirsitul saptaminii viitoare (11-18 februarie) pretul se reduce la 250 lei pt toti.
Te astept cu o bere la rece,

O zi buna si tie
Buna dimineata,

- nu se poate bloca niciodata, datorita celor 3 tevi, si dupa cum stii in acvariile de recif exista tot felul
de vietati care mai devreme sau mai tarziu pot ajunge sa infunde o teava

Io' ce sa va fac bre' daca dupa ce ca bagati in bazin tot felul de gelatine' nici nu le legati macar asa cit sa nu ajunga la scurgerea sumpului
Intr-adevar pt un bazin marin asta ar putea fi un minus .

- sistemul se autoregleza la diferente mici de debit, in cazul in care debitul pompei de recirculare se reduce
sistemul se regleaza singur (nu vorbim de diferente mai mari de 10-20%)

Asta face si al meu sistem. Cind se reduce debitul pompei scade inaltimea coloanei de apa din acvariu si in cele din urma daca se reduce prea mult incepe sa traga si aer pe gaura din teava (putem vorbi de variatii destul de mari ale debitului 30-40-50% fara ca scurgerea sa se dezamorseze) dar cind face acest lucru nu mai este silentios.


- sistemul se autoregleaza si in cazul infundarii partiale a tevilor si nu se poate intampla ca pompa de recirculare
sa ramana fara apa


La mine se autoregleaza pina la un anumit punct (diferente ale debitului nu mai mari de 10-15%) cind creste nivelul apei in bazin si implicit presiunea si viteza de curgere a apei pe furtunul de scurgere dar daca totusi debitul apei care intra in bazin este mai mare decit debitul care iese din bazin pompa incepe sa traga aer si se aude (asta e sistemul suplimentar de siguranta de care spuneam inainte...nu bag apa in sistem decit cit sa nu pot face inundatie nici daca scurgerea se infunda de tot). Banuiesc ca daca nu ai vrea sa bagi in seama pompa ca trage aer vreo citeva saptamini s-ar arde in cele din urma. La sistemul meu am o plaja de cca 6 cm intre nivelul minim si maxim al apei din acvariu care permite variatii ale debitului de cca 10 poate chiar 15%. Pompa poate sa ramina fara apa doar daca se infunda teava de scurgere dintr-o data. In cazul bazinului meu avind gratarul acela pe intrerea in teava de scurgere nu cred ca ar avea cum sa se intimple acest lucru.

- eu unul prefer sa nu se vada nimic in display

As putea sa tai teava de la nivelul gaurii din sticla pt a nu se mai vedea nimic dar parca totusi se merita sa imi atirne o teava in acvariu si sa nu mai trebuiasca sa trag eu kk-tii pestilor zilnic ci doar sa spal vata de perlon din sump la 2 saptamini.

Dragos daca ai un drum pe la Onesti pe la Ciprian vei vedea un sistem centralizat (un sump si 9 bazine de 600 litri) asemenator cu ce am eu .Abia si l=a pus in functiune de cca 2-3 luni.

Sincer la al meu nu ma asteptam sa iasa din prima fara sa existe nici un lucru esential omis sau facut gresit .Nu eram la inceput sigur cum voi regla debitele cum voi face sa le mentin ,...dar s-a dovedit ca sistemul de scurgere face singur asta pina la un punct datorita diferentei de cca 6 cm dintr buza superioara a bazinului si taietura de le teava de scurgere . Bineinteles ca au fost niste mici chestii pe care daca ar fi sa mai fac sumpul si bazinul inca o data le-as face putin diferit dar per total este ok

koala wrote:1) Robinetul are rol de reglare a debitului de apa care se scurge in sump?... ca sa corelezi cu debitul pompei de recirculare?


Da. Si de oprire a apei cind schimb apa ca sa ma asigur ca scot toata apa din sump si ca umplu bazinul doar pina la nivelul de sus ,asta ca o masura suplimentara de siguranta in cazul in care se infunda partial scurgerea dar nu a fost cazul pina acum


2) La reamorsare (dupa o pana de curent) cum te asiguri ca nu ramane aer pe teava?... ma refer la partea care este la orizontala.


La inceput se amorseaza furtunul doar partial dar pemasura ce creste nivelul apei din acvariu si implicit presiunea incepe sa se elimine aerul de pe furtun pina se amorseaza total cind apa aunge la cca 1-2 cm deasupra gauri din geam.
Pe teava de scurgere la vreo 2 cm sub nivelul apei se poate observa o taietura care ma asigura ca nu va curge toata apa din bazin in sump in cazul unei pene de curent. Dupa ce se scurge apa sub nivelul taieturii (cam 1,5 cm sub taietura) scurgerea in sump se dezamorseaza deoarece prin taietura se trage aer.Apoi vine curentul si pompa incepe sa bage apa in bazin iar cind nivelul apei creste peste gaura din peretele bazinului (cam 1-2 cm peste) sistemul se reaamorseaza. Deasemenea acea taietura poate fi folosita si ca schimer pt curatirea suprafetei apei daca se regleaza debitul scurgerii mai mare cu putin decit debitul pompei.
Singurul lucru de care trebuie tinut cont este ca in sump trebuie sa existe suficienta apa pt a se umple bazinul astfel incit sa se reamorseze scurgerea si deasemenea sa existe si suficient spatiu liber pt a se scurge apa din bazin pina la dezamorsarea tevii de scurgere in cazul luari curentului.
La mine de exemplu la bazinul respectiv care are cca 500 litri sumpul e un bazin de 180 litri din care cca 100 litri este dedicat compartimentului pt rezerva de apa si doar vreo 70-80 litri este pt compartimentele cu materialul filtrant.

Daca treci prin focsani odata da-mi un pm inainte si vezi exact cum functioneaza...de explicat e ceva mai greu cu toate ca de fapt e foarte simplu principiul.

Pt a nu se infunda teava de scurgere am asta in capatul tevii:
image
Oricum daca se infunda partial furtunul si isi micsoreaza debitul in timp , pompa incepe sa mai traga si aer si se aude zgomot...trebuie sa fii tare ''binevoitor'' sa nu bagi in seama zgomotul si sa cureti furtunul astfel incit sa lasi pompa sa se arda deoarece la inceput trage foarte putin aer da' se aude ca naiba. Deasemenea mai observi si ca in bazin nivelul apei creste mai mult decit e normal daca se reduce debitul scurgerii. Acel sump fuctioneaza de un an si 3 luni si doar o singura data acum vreo 4 luni am curatat furtuunul de scurgere.

Un mare avantaj este ca poti face si filtrarea mecanica tot cu sumpul deoarece poti sa lasi capatul tevii de scurgere pina la nivelul fundului bazinului astfel incit sa traga si mizeria de pe fund.
Bre da tare se mai complica lumea cu overflourile astea cind e suficienta doar o teava cu o gaura la nivelul sub care nu trebuie sa scada apa.

Asa il am eu, inventie proprie dupa ce mi-am obosit greierele' vreo doua ceasuri sa ma gindesc cum sa il fac...nu se aude absolut n imic si functioneaza super ok in cazul in care se ia curentul.
Uite niste poze:
image
image
Trebuie sa mai schimbi si alta apa. Duritatea va creste foarte mult in conditiile astea si probabil se va acumula mult nitrat in timp. De obicei apa de fintina este foarte dura dar discusii se pot obisnui si in ea chiar daca ar prefera altceva. Marea problema sunt chimicalele, si compusii azotului care pot aparea in apa din fintini datorita ingrasamintelor sau a unei fose cu fundul nebetonat sau a unui WC de ala vechi sau... Oricum pestii iti vor spune daca ceva nu e in regula la primul schimb mai mare de apa.
Daca icrele s-au albit nu e neaparat de vina masculul .de fapt in majoritatea cazurilor acvaristul este vinovat sau mai bine zis apa care are ph-ul si duritatea prea mare sau e prea incarcata biologic (saprolegnia e de obicei vinovata de albirea icrelor) si netratata cu albastru de metil sau alt dezinfectant sau curentii prea mari, sau.....
Ei au mincat icrele deoarece si-au dat seama ca sunt nefecundate si au sperat sa le salveze pe cele bune . De obicei discusii care maninca icrele sau larvele bune o fac dimineata in primul sfert de ora dupa ce se aprinde lumina (de obicei femela face asta dar nu e o regula).

Tura viitoare ....

PS: Totusi mai bine este sa nu scoti pui din aceasta combinatie. Probabil nu va iesi nici un BD ci doar citeva throu backuri in brun sau cobalt care vor avea culori spalacite si majoritatea vor iesi pigeoni foarte piparati...Incearca sa formezi perechi din aceiasi varietate.
Imi pare rau ca nu am apucat sa trec pe la tine sa vad bazinul dar sunt foarte ocupat in aceasta perioada. Sper ca ai facut rost de incalzitor ca daca nu ai macar 28-29 (de preferat 30 grade) puii vor fi compromisi. Deasemenea schimburi cit mai mari de apasi hrana care sa le placa. Ti-am mai dat si la telefon niste sfaturi de care daca tii cont te vor ajuta.

Va dau eu niste detalii.
Puii sunt scosi din aceasta pereche :

image

Perechea respectiva scoate si bareless ss pe care nu doresc sa ii vind deoarece se coloreaza foarte tirziu si cresc mai greu ca ceilalti. Barlesii sunt o mutatie din lss care se pot folosi pt obtinerea unui desen mai marunt...asta este o alta discutie insa.
I-am donat lui mihai saptamina trecuta 8 bucati de discusi dintre care majoritatea bareless discus scosi din lss la virsta de aproape doua luni pe la 3,5-4 cm (nu cei mai frumosi din ponta dar nici bolnavi sau ramasi de caruta) .

Daca vei mai baga o pereche se vor mai impunge din cind in cind dar la ramirezi ''agresivitatea'' este mai mult o forma de fanfaronada. Nu vei vedea prea des un ramirezi ranit de un altul. Daca le modelezi relieful astfel incit sa isi poata face fiecare pereche locul ei aproape sigur nu vei avea probleme.
Vind:

Labidochromis Caruelus- 12 juvenili 7-8 cm
pseudotropheus acei msuli- 10 juvenili 7-8 cm
pseudotropheus demasoni- 12 juvenili 5-6 cm
pseudotropheus elongatus chewere -O familie (un mascul+3 fete care au avut pui) si inca vreo citiva pui foarte jmecheri' de diverse dimensiuni...nu stiu citi...care au scapat dintre cei nascuti in bazinul comun.

Pretul pentru toti africanii (cca 40 buc) este de doar 300 lei. Nu doresc sa ii vind pe bucati deoarece pt a ii prinde trebuie sa golesc bazinul si nu vreau sa fac asta de mai multe ori.

Deasemenea mai gasiti la mine cam tot timpul discusi spoted de diverse dimensiuni (momentan am de dat intre 4 si 12 cm)

Iata si citeva poze :
image
image
image
image
La fel de eficient ca bean animal (ca sa nu zic mai eficient deoarece poti trage si mizeria de pe fund) dar mai usor de facut si mai estetic este sa faci doar o gaura in sticla la 3-5 cm sub nivelul buzei superioare a bazinului unde sa pui un furtun care sa duca in sump si o teava care sa traga mizeria de pe fund daca vrei si filtrarea mecanica asigurata tot de sump .la teava trebuie sa ii faci si o taietura cu 1 cm peste nivelul sub care nu vrei sa scada apa in caz de pana de curent. Eu asa mi-am inventat un sistem si sunt foarte multuumit.

Uite niste poze:

http://www.discus-club.ro/cpg14x/thumbnails.php?album=66

La pozele cu sistemul de scurgere si de prea plin citeste si comentariile .Daca mai ai intrebari pune-le.
Nu in acvariu ci in cuib trebuie sa se miste.Daca te vei uita atent in partea de jos ,intre bule vei vedea niste firicele atirnind (cozile alvelinilor), asta daca nu cumva s-a intimplat ceva si nu au eclozat.
Nu stiu daca e un colt din riul Congo ce ai tu acolo , dar ar putea fi un colt din orice riu la cum arata.Poti la fel de bine sa zici ca e un biotop Amazonian sau Orinoco sau..... Trebuie sa schimbi doar pestii. Super frumos ce ai facut acolo,....
Uita-te la rubrica de vinzari si in scurt timp vei gasi cu siguranta un bazin la un pret mai mic decit ai reusi tu sa il faci. Va fi second hand dar va fi de firma , mai aspectuos decit ai reusi tu sa il confectionezi si mai ieftin.
Petshoparii vind beta deoarece se preteaza la bazine mici, sunt frumosi si mai ales deoarece datorita labirintului (un plamin primitiv) sunt mult mai rezistenti ca alti pesti care respira doar prin branhii la amoniacu si nitritul prezente in bazinele neciclate ale incepatorilor.

Pushkatu wrote:Din experienta mea cu pestii betta, am ajuns la concluzia ca oricat ar fi de cuminte un betta, oricat ar fi el de docil in relatia cu pestii din alte specii, cu cei de un neam cu el, nu va fi niciodata compatibil intr-un mediu restrans ca acvariile noastre. Daca cineva vine si sustine sus si tare ca tine doi betta in acelasi acvariu fara probleme, eu unul nu o sa il cred.......


Sunt de acord cu tine chiar daca iti spun ca in trecut am crescut o serie de betta (erau vreo 40 de masculi si tot cam atitea femele) intr-un bazin de vreo 60 de litri fara nici o despartitura pina la maturitate si nici macar la unul nu am vazut o aripioara rupta si nici nu am vazut vreodata pina atunci si nici de atunci incolo un bazin cu beta asa de perfecti ,infoiati tot timpul fara aripioare strinse ,nici unul stresat.....ceva de vis.

Acum sa iti spun si finalul: Am cumparat la un moment dat un croun care mi-a facut cu ochiu' intr-un pet shop si l-am bagat peste betanii mei (dupa ce a stat un timp intr-o punga bagata in bazin. Crounul a inceput bataia cum l-am lasat liber din punga si in cca 2 minute pina sa gasesc minciocul era aproape mort.....si asta a fost scinteia care a aprins butoiul cu pulbere. Finalul : Din acea zi a trebuit sa despart betanii si sa ii duc pe majoritatea la pet shop deoarece au inceput sa se bata....
Inainte sa faci un drum pt a cumpara discusi hotaraste-te ce varietate/varietati doresti .
Nu imi spune ca vrei cite unu din fiecare varietate ca vei face o mare greseala, limiteaza-te la una doua varietati sau la mai multe compatibile. Iti dau citeva exemple de combinatii pe care le poti incerca astfel incit sa fie totul ok iar la maturitate sa ii poti reproduce fara a scoate pui uriti si lipsiti de valoare:

1. Blue snake skin + blue cobalt + blue turqoaz + Blue diamond ar fi o combinatie de 4 varietati care ar fi ok (o parte din astia gasesti si la onesti si la BV )
2. Leopard snake skin care sunt de mai mmulte feluri (super eruption, ring eruption, web majestik, etc ) + leoparzi care si ei sunt de mai multe feluri (ring leopard, mozaic leopard, eruption leopard, etc.) + red spoted green ar fi o alta combinatie din care ies mai tirziu pui ok (cu din astia te pot servi si eu )
3. Bruni, red turqoaz, royal turqoaz, red snake sskin, etc alta combinatie... (o parte din aceste varietati le gasesti la onesti o parte la BV)
4. Brun alenquer + Sun merah+ rose red + virgin red, alta combinatie .De astia nu stiu unde gasesti....nu prea sunt crescatori care sa ii reproduca in Romania
5. Red melon+ cekerboard pigeon, pigeon vietnamez, red marlboro, red and white provenit din pigeon, marlboro white face si in general orice fel de pigeon ,alta combinatie - gasesti si la onesti si la BV de calitate foarte buna.
6. Salbatici sau pui de salbatici (F1, F2,...) dintr-o singura varietate si sunt citiva crescatori in ROMANIA care au scos pui din asa ceva si au la vinzare. Acestia sunt insa mai fitosi si daca nu esti bine familiarizat cu discusii nu iti recomand sa incepi cu ei.
7. ETC. ETC. ....

Cauta pe net denumirile pe care ti le-am scris si hotaraste-te ce doresti apoi te pot sfatui de unde poti sa faci rost de niste pesti de calitate din acele varietati.

PS:
Pt kirucd : Primii discusi i-am avut acum vreo 15-20 de ani ce e drept cind eram doar un pustan dar dupa ce i-am crescut un an si ceva si dadeau primele semne ca se aleg perechi, i-am omorit cu tubifex. Apoi am facut o pauza de vreo 9-10 ani (poate si mai multi) pina sa ma incumet sa imi iau alti discusi asa ca in total, adunati nu sunt mai mult de 8 poate 9 ani in care am avut acest minunat peste in bazine si doar vreo 5 si ceva de cind i-am reprodus prima oara . Pe mine discusul m-a facut sa renunt la toate celelalte specii pe care le-am avut inainte deoarece in ultimii 25 de ani am avut pesti cam tot timpul , cu mici pauze de cite 1-2 ani. Deasemenea in ultimii ani am incercat sa ma apuc sa tin diverse alte specii pe linga discusi (creveti, gupi, ciclide pitice din Amazon mai nou ciclide de malawi) dar m-am plictisit foarte repede de ele ...acum ma gindesc la o saratura cu clouni dar imi e teama ca bag o gramada de bani in el si dupa doua trei luni descopar ca tot nu se compara cu discusii. Aceste lucruri ti le spun asa ca sa ne cunoastem mai bine si ca sa nu ma mai lauzi ca zice lumea : ''uite-l si pe asta, are discusi de 15 ani degeaba, tot nu stie prea multe despre ei''

O simbata frumoasa va doresc.

Ar fi bine daca ai mai baga niste ''bacterii la sticluta'' inainte sa bagi pesti. La mine au dat rezultate foarte bune cele de la sera dar cred ca oricare , de la orice firma sunt bune daca au fost tinute in conditii ok. In acel plantat nu baga pui de discusi sub 10-12 cm si nici mai putin de 6-8 bucati ( asta e un nr minim dar nici pe departe optim pt discusi de 10 cm).
La inceput nu incerca sa faci compromisuri ca sa impaci si capra (a se citi discusii)si varza (a se citi plantele) , asigura toate conditiile pt discusi iar daca o parte dintre plante nu rezista renunta la ele si inlocuieste-le cu alte specii pina cind vei gasi citeva specii care rezista in acele conditii. Discusii nu ii cumpara din pet shopuri ci de la un crescator, toti la aceiasi dimensiune si de preferat din acelasi bazin. Nu face compromisuri in cea ce priveste calitatea pestilor si ai mare grija cum ii cresti dac vei cumpara pui . Deasemenea pt inceput nu iti recomand sa umbli la apa pe care o ai pt a o face ''pe placul discusilor'' .Daca nu iti cumperi salbatici pot trai destul de bine in ph 7 si duritate 16.

Asa cum ti-a spus si kirucd sumpul e imbatabil in cea ce priveste filtrarea. daca ai posibilitatea fa-ti unu in care sa incapa macar ceva bureti si vata de perlon si minim 10 litri de matriale din sticla sinterizata (siporax, matrix, substrat pro, micromec, sau altele asemenea)

Bafta cu proiectul tau.
Tubii au prostul obicei sa moara cind nu au suficienta apa proaspata schimbata. Poti sa ii pastrezi mult si bine intr-un vas in care sa picure continuu apa proaspata si rece. O solutie foarte ok nie mi se pare tinerea lor in bazinul cu apa de la wc unde apa se ''schimba'' permanent. Bineinteles in acel bazin nu trebuie sa ai pastile de acelea odorizante si bineinteles trebuie sa ai o sotie intelegatoare
Trebuie sa iei in calcul si faptul ca tubii pot fi purtatorii unor boli. Am hranit multi ani pestii cu tubi si nu am avut probleme in general dar au mai fost si exceptii. Primii discusi pe care i-am afvut (prin 95-96) i-am omorit datorita unei hraniri cu tubi purtatori ai unei boli dupa ce timp de un an si ceva ii hranisem tot cu tubi fara sa fi avut vreo problema.
In locul la filtrul jbl eu as baga sun serafil bioactive 400 + uv dar daca iei si mobilierul original la rio 180 nu iti va incapea filtrul in raftul de jos... Daca in schimb vei lua un rio 240 cu tot cu mobila va incapea si filtrul in acel compartiment Te indrum spre cele de la sera din urmatoarele motive:
1.Sunt foarte fiabile .Am unul de cca 6-5 ani si inca unu de vreo 3 ani care functioneaza fara probleme.In timpul asta s-au dus naibi alte filtre externe cum ar fi unul de la resun ,nu mai retin exact denumirea, un eheim prof3 2080 si un tetratec 1200 dar cu nici unul de la sera nu am avut probleme ( nu ma leg de inlocuirea lampii uv sau a unei garnituri la unul dintre ele)
2.Materialele filtrante cu care vin sunt de caltate foarte buna , adica siporax 4 litri si bureti vreo 8 litri (ai si de schimb) si vei scuti niste bani mai tirziu
3.Are si uv care chiar daca are doar 5 w la mine si-a facut treaba super bine. Am avut la un moment dat doua fete de discus lesbiene care dupa ce au depus am observat ca nu se mai albeau icrele...abia dupa vreo 70 de ore se albisera datorita incarcaturii biologice din apa scazute . Mai sunt si alte exemple legate de uv-ul de la acel filtru care m-au convins ca isi face treaba.
4. Are puterea motorului mai mare si din acest motiv nu i se micsoreaza debitul de la un pic de mizerie.
 
Forum Index » Profile for dragos » Messages posted by dragos
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com