[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dragos
Forum Index » Profile for dragos » Messages posted by dragos
Message
Grigoras .Citeste ce s-a scris despre filtrare. Ce poti sa faci cu acel filtru este sa filtrezi mecanic apa din bazin.Nu vei reusi sa elimini nitritii si amoniacul.Acel filtru este deasemenea bun pentru a filtra apa de la retea inainte sa o bagi in acvariu daca vrei sa faci schimb automat de apa .Ai putea sa improvizezi di astfel de filtre si un filtru biologic dar in final este posibil sa te ajunga tot aproape cit un filtru dedicat de acelasi volum. Citeste ce inseamna filtrarea biologica si cum se face aceasta si poate atunci iti vor veni niste idei si cine stie , poate vei face singur un filtru care sa iti faca viata mai usoara

stefanp- Schimba inelele ceramice cu un material poros. Alea sunt puse acolo numai ca sa nu zici ca iti dau filtrul gol....ca sa iasa la numar
Deasemenea nici de buretii sau de vata de perlon nu e neaparat nevoie .Te vor face sa speli des filtrul (la 2-3 luni).Mai bine le inlocuiesti si pe alea cu siporax sau alt material poros si filtrarea mecanica o asiguri cu un burete maricel (daca e prea mic se colmateaza repede) pe care il pui pe teava de tur a filtrului si il speli cind scade debitul sau daca nu face fata filtrul ext la filtrarea mecanica mai bagi un filtru intern care este mult mai usor de spalat.
Oana wrote: Ce alti pesti as putea tine fara cine stie ce plante?


Discusi
Este perfect ca nu vrei plante .Sper ca nu vrei nici substrat.
La ale mele pt amorsare pur si simplu trag de doua ,trei ori de maneta respectiva sau apes pe butonul de amorsare (functie de model) pina incepe apa sa curga in filtru ,astept pina se umple filtrul, iar dupa ce s-a umplut il bag in priza. La inceput (citeva minute) pina elimina aerul este posibil sa faca putin zgomot dar apoi este foarte silentios.
Materialul filtrant nu are nimic toxic .Acel filtru este bun dar nu iti scoate toate ''cocomirlele'' din apa. Pt a elimina clorul si eventualele metale grele care pot veni uneori la retea Mai ales daca exista in instalatia de apa tevi din Pb sau Cu sau elemente zincate este necesar si un filtru cu carbune activ .
Filtrele jwvel - am sau am avut dea lungul timpului de la bazinele jwvel rekord 54 litri, rio 180 litri si rio 240 litri. Dupa parerea mea sunt unele dintre cele mai bune filtre interne de pe piata. Filtreaza bine atit mecanic cit si biologic dar este greu de umblat la ele si ocupa mult loc in bazin...astfel cu toate ca sunt unele dintre cele mai bune filtre interne consider ca daca si buzunarul o permite o varianta mai buna ar fi un filtru extern pt filtrare biologica si un intern mai mic pt filtrare mecanica. In rest aceste filtre chiar fac fata in general la bazinele in dotarea carora vin daca nu exageram cu aglomeratia. Singurul care mi s-a parut putin subdimensionat a fost internul de la rio 180.
bluewave - urile de la ferpalast - Bune daca vrei si filtrare biologica - chiar mai bune ca unele externe mici din anumite puncte de vedere .Daca vrei filtrare mecanica face treaba buna dar este cam incomod de umblat la ele pt a curata materialele filtrante .
Am un eheim prof 3 2080 . Confirm cele spuse de colegii dinainte .Este un filtru bun .Singurele minusuri asa cum s-a mai spus sunt : pretul prea mare si faptul ca vine chel .
Aquabalurile de la eheim - Proaste si mult prea scumpe pt ce pot sa faca. Nu au pahar de colectare si oprire a mizeriei si cind il scoti sa il cureti curge toata mizeria inapoi in bazin,Chiar daca incerci sa il bagi intr-o sticla taiata tot murdaresti apa deoarece cind te chinui sa il desprinzi din suport inevitabil curge mizerie....Uneori nu porneste cind il bag in priza si trebuie sa ii scot capu si sa ii ating cu ceva elicea .Buretii avind diametrul mic se infunda foarte repede (buretele mic si albastru din compartimentul de linga rotor) si netragind apa si nici neavind apa cum sa ocoleasca buretele respectiv se impute mizeria strinsa in restul buretilor daca nu observi in 2-3 zile..... si uite asa te trezesti cu 50 de pui de discusi la 3 cm compromisi si spargi si arunci un filtrul de 200 lei-300 lei la gunoi..... In afara de asta mult timp nu s-au gasit bureti de schimb pentru ele iar profipetul nu s-a obosit sa aduca. A trebuit sa confectionez bureti de schimb...Nici acum nu stiu daca se gasesc .Acum cca 6 luni la magazinele online ii arata ca sunt pe stoc dar cind dadeam comanda ....surpriza nu erau pe stoc si nici nu aveau de unde sa ii aduca. Situatia aceasta a tinut multe luni (nu mai stiu cite...)
Nota pt raport pret/calitate - 2 (daca 2 este din oficiu)....pentru mine acest filtru este un gunoi care costa 200-300 lei ... oricum am gasit chinezarii la 30-50 lei mult mai bune ...

Ce ai facut acolo este bun pt apa de schimb.Am ceva asemanator numai ca in loc de un filtru am 4 : primul cu carbune activ ,al-2-lea cu membrana de 50 micr al-3-lea cu membrana de 25 microni si al-4-lea cu membrana de 5 microni .Vreau sa mai pun inca unul cu membrana de 0,5-1 micron dar nu am gasit inca membrana.
Salut. Voi incepe eu aici.
Am mai multe filtre externe dintre care si 2 serfil bioactive cu uv de la Sera 1 serafil bioactive 400 + uv si un serafil bioactive 130+uv
Ce pot sa zic despre ele este ca sunt foarte multumit de cum functioneaza .In ce priveste raportul pret calitate pot sa zic ca externele sera au calitate de eheim la pret de vreo 3 ori mai mic.
-Pret/calitate : Consider ca pretul este mai mic sau cel mult la fel ca la toate filtrele de aceiasi capacitate de la toate firmele cu pretentii (jbl ,eheim, tetra, fluval,....) iar calitatea este egalata doar de eheim si poate de jbl. Lucrul pe care nu il inteleg este de ce sunt asa putini posesori de filtre sera .... Inteleg pe cei care cumpara un eheim ......vrei rolls royce si nimic' altceva..... dar daca nu esti blocat pe rolls royce si te multumesti si cu un bentley de ce sa iti cumperi toyota, opel, logan sau wv (presupunind ca bentley-ul,toyota, wv si loganul ar avea acelasi pret si ar fi masini de aceiasi clasa?..... sau eventual bentley este mai ieftin ca restul
-Zgomot : Insesizabil
-Finisajele:Toate finisajele sunt fara cusur , Se vede cind te uiti la el ca nu te vei trezi cu balta in casa .Aceasta impresie ti-o mai dau doar eheimurile dintre toate filtrele pe care le-am vazut.
-Materialele filtrante pe care le primesti in chit (siporax si bureti) nu le vei pune in vre-o punga si le vei arunca intr-un dulap ci le vei folosi .In aceasta privinta nu pot decit sa ii felicit pe cei de la sera ca nu pun in cutie biobalsuri , inele ceramice (atentie - nu am spus inele de sticla sinterizata), carbune activ sau alte porcarii ci doar umplu toate compartimentele cu bureti de calitate si iti mai dau in plus si 2-4 litri de siporax (functie de model)
-Debitul - Debitul filtrului umplut cu materiale filtrante este clar sub cel cel de din fisa tehnica (cam ca la toate filtrele cred)
la serafil bioactive 400 de exemplu cred ca este undeva la 600-700 litri pe ora in loc de 1100 cum e declarat in fisa tehnica (ochiometric vorbind este cam la 1/2-2/3 din debitul unui eheim prof 3 2080. Aceste 2 filtre functioneaza fara sa fi umblat in ele de ceva timp (1 an 130-ul respectiv 2-2,5 ani 400-ul) si debitul nu s-a micsorat semnificativ .
-Volumul - serafil bioactive 400 + uv are 4 cosuri in care producatorul spune ca incap 8 litri de material filtrant dar in realitate incap cam 9 litri.Eu am bagat intr-un cos bureti iar in celelalte 3 cosuri care ar fi trebuit sa aiba spatiu pt. 6 litri de siporax am bagat aproape 7 litri .
- serafil bioactive 130 + uv are 2 cosuri in care incap 2 sau 3 litri (nu mai tin minte exact) de material filtrant
-Filtrarea biologica - Mie serafil bioactive 400 + uv mi-a tinut amoniacul si nitritul pe zero la un bazin in care am avut si 20 de discusi de peste 10-12 cm
-UV-C - Multi vor spune ca o lampa uv de 5 w e frectie la piciorul de lemn dar daca este lasata pornita in permanenta chiar isi face treaba.Am vazut asta urmarind procentul de eclozare al icrelor de discus cu si fara uv.
-Bazine pt care le recomand :
1.serafil bioactive 130 + uv - perfect pt filtrarea unui cub de 50x50x50 pentru o pereche de discusi ... parca este facut special pt acest lucru ajutind foarte mult la eclozarea unui procent mare de icre datorita uv-ului. Nu il recomand pt bazine mai mari de 100-150 litri decit daca incarcatura biologica din aceste bazine este mica deoarece nu are loc decit pt cca 3 litri de material filtrant iar debitul nu este nici el prea mare .
2. Serafil bioactive 400 + uv - Producatorul il recomanda pt bazine pina la 400 litri dar eu zic ca nu este recomandat la bazine de peste 250-300 litri daca sunt si ceva mai multi pestani' pe acolo. Pt 400-500 litri as merge pe prof 3 2080 de la eheim sau pe 2 serafiluri de 400 .

Per total eu vi le recomand . Daca ar fi sa dau o nota ..... aceasta ar fi 10. In acest moment eu mai am la bazine doar filtre eheim si sera iar daca ar fi sa imi mai cumpar filtre noi acestea ar fi serafiluri (cel putin pt bazine de max 300 litri) deoarece sunt mult mai ieftine ca eheimurile,sunt la fel de bune, au materiale filtrante mai bune ca cele de la eheim (care in unele cazuri nu au deloc),tevaraia este inclusa toata in pret si au si uv-c.
kimi wrote:Sper ca nu de aia ma ajutai Glumesc.
O ultima intrebare...KH-ul asta nu-l prea inteleg...din ce-am citit cu cat e mai mare, e mai stabil PH-ul(lucru pozitiv, logic)...dar am vazut ca nici foarte mare nu e bine sa fie(sa zicem 20). De ce? Doar fiindca se poate modifica ph-ul foarte greu(devenind astfel un aspect negativ) sau de ce?


Kh si gh reprezinta duritatea unei ape . In general (nu tot timpul deoarece depinde de acizii sau bazele dizolvate in apa) cind creste duritatea creste si ph ul . Intr-adevar kh ul cu cit e mai mare cu atit mai stabil este ph-ul totusi la majoritatea speciilor nu ti recomand sa ai kh peste 10 si gh peste 17-18 . Problema e ca daca duritatea creste prea mult cereste si ph-ul apa devine alcalina iar pestii,plantele si in general toate vietatile nu vor mai fi adaptati la acel tip de apa si nu se vor simti bine in ea (poate doar pestii marini )
Ca sa nu iti omori pestii incercind sa le faci apa perfecta sfaturile mele sunt urmatoarele :
1. Nu umbla deloc la ph sau la duritate daca nu stii foarte bine ce faci.....nu are rost ....pestii tai traiesc si se inmultesc foarte bine in apa pe care o ai .
2. Masoara no3 si fa schimb de apa cind acesta depaseste 25-30 mg/l .Schimba o cantitate de apa a.i. sa ajunga no3 la 15-20 mg/l . Dupa un timp vei sti cind si cit sa faci schimbul de apa fara sa mai trebuiasca sa masori no3
3. Mai adauga in filtru sau in substrat niste siporax (siporax se numeste la sera dar sunt diferite denumiri functie de firma producatoare), cit de mult posibil , pt a-ti pastra apa buna mai mult timp si a putea sa schimbi apa sa zicem 15-25% o data pe saptamina.
4. Nu spala filtrul biologic cind faci si schimb de apa . Mediile care alcatuiesc filtrul biologic trebuie spalate cit mai rar (dar asta depinde si de ce filtru ai....daca filtrul biologhic si cel fizic nu sunt cumva cuprinse intr-un singur burete ) si daca se poate intr-o zi in care nu schimbi si apa in acvariu .



PS: La vivipari e bine sa mai ai inca un vas in care sa poti sa tii femelele citeva zile dupa ce fata departe de masculi .
Numai ca daca baga o femela peste dement e posibil sa o omoare cu bataia.....La marimea asta trebuie grija ca sa reusesti sa combini un mascul de oscar cu o femela pe care nu a mai vazut-o ..... Poate doar daca femela e mai mare si daca ii baga pe amindoi intr-un acvariu nou in acelasi timp .
Am auzit ca melcii asasini omoara si pomacea dar nu am avut niciodata asa ca nu-ti pot zice sigur . Bottia in schimb nu ii omoara pe pomacea decit daca sunt pui foarte mici sau daca nu sunt hraniti citeva zile , de exemplu cind esti plecat 2-3 zile de acasa . In astfel de situatii poti sa scoti pomacea din acvariu si ii reintroduci cind te intorci . Iti garantez ca intr-o saptamina nu vei mai avea nici un melc negru in acvariu daca bagi un botia .... Asta daca nu maninca melci pina crapa de la inceput....am patit si dintr-astea .
Ai putea sa reduci temperatura in citeva etape pina pe la 26 de grade sau chiar mai jos asta daca nu ai cumva discusi sau alti pesti care cer temperatura mai mare dar chiar si asa nu ai nevoie de peste 28 de grade decit in cazuri exceptionale. Neonii de exemplu vor incepe foarte curind sa dea coltul daca vei continua sa ii tii la 32 de grade . Deasemenea la temperaturi ridicate creste si ritmul de inmultire al bacteriilor , scade durata de viata a pestilor care prefera apa mai rece datorita accelerarii metabolismului , se elimina mai usor gazele dizolvate in apa (o2 si co2) , majoritatii plantelor nu prea le convine sinu prea mai consuma NO3........ si nici unul din aceste lucruri nu prea e de bine .....
Salut . Daca mai ai creveti as vrea si eu vreo 25-30 de buc . Bineinteles daca esti dispus sa trimiti pina la Focsani .
Poti sa lasi si buretii in el dar cel mai bine ar fi sa bagi siporax in tot filtrul , sa ii pui un burete in capat la teava care trage apa din acvariu astfel incit sa nu poata sa traga mizeria in filtru si sa-l tii doar pentru filtrarea biologica . Cu burete pe tur poti lejer sa nu umbli la el decit o data la 6 luni-1 an si sa speli buretele cind se murdareste si scade debitul la filtru . Daca vei face asa iti va mai trebui un filtru intern pentru filtrarea mecanica .
Inseamna ca eu am avut noroc cu filtrul asta . Debitul scos e super ok pt 240 de litri cit are acvariul meu. De fapt daca i-as da drumu la maxim imi fac discusii ca la masina de spalat chiar daca apa iese printr-o teava cu multe gauri si e dispersata in 10-15 puncte . Debitul de apa scos cred ca ajunge lejer la un acvariu de 500-600 litri sau chiar mai mare .

Ce e drept cu un singur produs de un tip nu poti sa dai o nota realista acelui produs . De exemplu sportivii nostri cu masini ''ferari in flacari '' probabil ca daca nu ar fi stiut renumele firmei ferari ar crede ca e cea mai proasta masina pe care o poti cumpara . La fel si eu . Am doar un filtru de tipul asta si sunt multumit de el . Nu am de unde sa stiu(cel putin pina acum) ca inca spe insi au cumparat acelasi tip de filtru si nu a fost bun.....
Porcu wrote:
g4bri3l77 wrote:As mai vrea sa stiu daca sunt filtre interne cu UV incorporat.
Io n-am auzit sa existe asa ceva.
Sint canistre cu UV, Resun parca, da' n-am incredere intr-un filtru canistra cu UV care costa vreo 300 lei ....... mai ieftin decit o scula UV decenta . Ba mai si curg . Recent am aflat de aparitia filtrelor canistra cu UV facute de Sera.



Am eu de cca 1 an un filtru resun cu uv incorporat ( ef-1200u) si pina acum nu am avut motiv sa ma pling de el .Ce mi se se pare cam naspa e ca o lampa uv costa 120 RON adica 1/3 din valoarea filtrului . Deasemenea buretii daca e sa ii schimbi costa mai mult decit daca ai umple sertarele cu siporax .Baietii de la resun cred ca au o gindire un pic mai altfel fata de cei de la sera sau tetra sau ... .Astia ar prefera sa iti dea filtrul gratis ca isi scot ei pirleala apoi din consumabile...

Una peste alta totusi eu sunt multumit de filtru atit in cea ce priveste debitul de apa pe care il reglezi cum vrei tu si a lampii uv de 11 w cit si al pretului .
luci_sandor wrote:...am achizitionat 3 plante :2 echinodorus si 1 anubias pentru acvariul in care azi am pus apa.... poze pun deseara....oricum plantele sunt intr-un borcan de 10 l....pe langa asta am luat si 2 melci galbeni(din cautarile de pe forum cred ca sunt Pomaceea).....intrebarea 1 : vor "rontai" melcii frunzele plantelor?.... pana le pun in acvariu si dupa ce le pun..??
intrebarea 2: cat trebuie sa las acvariul cu apa pana sa pot sa-l bag in casa sa il pun la ciclat..????
mentionez ca azi am schimbat de 2 ori apa ...deja....acvariul e oricum in curte....daca se intampla ceva...Doamne fereste!!!
multumesc!!!


Melcii pomacea (aia din pozele puse de tine sunt pomacea) maninca unele plante dar plantele din acvariul tau au frunzele prea tari pt a le minca . Atentie la echinodorusi cind ii plantezi sa nu tai virfurile radacinilor bune (alea de culoare alba) ci sa le cureti doar vpe alea uscate ca daca le tai planta are mult de suferit (radacina de echinodorus la care ai taiat virful se usuca )
Ciclarea unui acvariu poate sa dureze si o saptamina dar poate sa dureze si 2 luni in functie si de cum actionezi tu . Daca vrei sa se cicleze mai repede sunt anumite pastile sau substante la pet shopuri care ajuta . Sau poti sa introduci unu doi pesti (dar exista riscul sa moara pestii) sa-i hranesti normal si sa masori amoniul no3 si no2. In momentul in care va aparea no2 si va disparea no3 acvariul este ciclat . Mai sunt si alte metode de a cicla rapid un acvariu dar majoritatea sunt mai riscante decit astea . De ex poti lua niste apa sau pietris sau un burete de filtru dintr-un acvariu gata ciclat si sa-l bagi la tine in acvariu risti insa sa mai iei si boli din acvariul respectiv. In perioada de ciclare e bine sa nu faci prea multe schimburi de apa pt ca vei lungi perioada pina se cicleaza complet acvariul . Asculta si ce ti-a zis clauss .

In rest toate cele bune .
 
Forum Index » Profile for dragos » Messages posted by dragos
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com