[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dragos
Forum Index » Profile for dragos » Messages posted by dragos
Message
mariusvlad wrote:

lucianvlad wrote:Nu ar fi rentabil.
Ai luat macar un calculator sa faci o socoteala? Inima de vita este maxim 14 lei/kg. Sti altceva mai ieftin?



In Focsani este intre 5 si 7 lei/kg
Daca este infectie bacteriana solutia corecta este intradevar tratarea cu antibiotice .Asa cum ti-a spus si marius nu trebuie sa amesteci antibioticele dupa ureche .Deasemenea scoaterea pestelui din apa cu bactopur (sau orice alt antibiotic) chiar si pt jumatate de ora cit dureaza baia de scurta durata cu furanol poate sa ajute bacteria sa devina mai rezistenta la medicament.Inca o problema la bacterii este ca nu stii sigur la ce antibiotic sunt sensibile si de multe ori este posibil sa nu nimeresti de la inceput antibioticul cel mai eficient.Furanolul 2 fiind un medicament mai nou sunt mai putine sanse ca bacteria respectiva sa aiba rezistenta crescuta la el decit la bactopur . Uneori cind nu functioneaza antibioticele si cind iti pierzi speranta ca vei reusi sa vindeci pestele are rezultat bun banala sare si apa curata...
Ph-ul si kh-ul sunt ok asa. Combinatia de apa de osmoza si de retea e buna deasemenea .Ai putea eventual sa pui mai mult apa de osmoza si mai putina de la retea dar nu este necesar .Doar schimba mai multa apa(20-30% pe zi sau macar la 2 zile) si in 2 saptamini ar trebui sa fie ca noua, eventual daca poti pune in apa de schimb de la retea si un conditioner (biotopol,aquasafe,aqutan,....) pentru a fi sigur ca nu sunt anumite chimicale din apa cele care ii irita pielea si aripioarele. Daca nu ii trece asa va fi va trebui sa treci la medicamente, dar eu cred ca nu va fi nevoie. Discusii sunt niste pesti care suporta mai multe decit majoritatea celorlalte specii de pesti dar sunt si anumite greseli pe care daca le facem nu le tolereaza. Schimburile de apa prea mici si prea rare sau lipsa totala a acestora de cele mai multe ori ii va afecta mai devreme sau mai tirziu.
Inainte de toate schimba-le mai multa apa si este posibil sa isi revina singura.Este ok 20-30% pe saptamina la un plantat echilibrat cu 1 discus la 40-50 litri de apa dar este prea putin pentru un steril.
Schimburile de apa cum le faci?
Pot fi multiple cauze. Bacterii , diversi paraziti de piele, calitate slaba a apei sau ph-ul mic. La unii discusi apare aceasta problema cind ph-ul scade sub 4,5 sau cind calitatea apei este proasta (NO2 prezent in apa sau NO3 peste 50 mg/l) .Ma indoiesc ca timp de o luna ai fi putut sa mentii ph-ul la 4-4,5 asa ca aceasta varianta nu este prea probabila.
Eu in locul tau as face urmatoarele chestii :
1. As face apa din bazin boboc ,adica no3 sub 10-15 mg/litru ,no2=0,amoniac=0,ph- intre 5,5 si 7 ,kg 2-5 si eventual as filtra prin carbune activ pt a fi sigur ca nu sunt ceva chimicale in apa care sa ii irite pielea unui discus mai sensibil.
2. Daca nu merge asta as incerca cu Albastru de metil si cu sare.
3.Daca nu merg primele variante poti incerca cu un medicament pentru parazitii de piele ....formol sau ceva pe baza de praziquantel (girodol, dactymoor,etc.) .Daca vrei sa folosesti formol uita-te atent ca pestele sa nu prezinte rani/zgirieturi deoarece formolul intrat in singe il omoara.Orice ai folosi in acest caz ai grija mare la aerare.
4.Daca nici cu astea nu merge poti incerca un medicament cu spectru larg, ceva de genul furanol2 sau omnipur
Consangvizarea poate fi o problema dar la discusi (si nu numai la discusi) ea se practica cind se doreste obtinerea/intarirea unor caracteristici .Se spune ca pentru a nu aparea defecte la pui aceasta nu trebuie facuta de mai mult de 5 ori pe aceiasi linie dar eu sunt de parere ca si o data este prea mult daca este sa ai posibilitatea sa nu o faci, adica sa gasesti aceiasi varietate de discus si in alta parte. Eu iti spusesem sa iei discusii din aceiasi sursa si chiar din acelasi bazin dar sincer nu ma gindisem la consangvizare ci ma gindisem sa iti dau o informatie utila pt a incepe bine. Daca iei din mai multe surse (chiar de la 2 crescatori) este posibil ca discusii din cele doua surse diferite sa inceapa sa faca schimb de boli iar daca iei din pet shopuri aceasta posibilitate creste la cel putin 80%. Daca vrei bruni frumosi nu ai decit 2-3 crescatori in Romania care au asa ceva dar nu sunt sigur ca au la marimile pe care le vrei tu Dar cu salbaticii mai seamana si altii ( http://www.amazon-exotic-import.de/Gallerie/Cichliden/INDEX.HTM ). Uita-te in partea de jos a paginii si vei vedea o gramada de subvarietati de discus cu diverse culori .Discusul salbatic are mai multe ''varietati'' : Hekel, Brown, Green si Blue discus dar fiecare din aceste varietati au zeci sau poate sute de subvarietati dpdv al culori si desenului. Ce incerc sa iti spun de fapt este ca si niste Red Turqoaz sau blue turquaz sau cobalt sau leoparzi sau ........ pot sa se asemene destul de bine cu unii salbatici. Daca iti plac brunii ... bravo . Ia-ti de aia .Daca insa nu te incinta foarte tare nu iti lua bruni doar pentru a da bine in acvariu ... mai sunt si alte varietati ceva mai colorate care arata frumos intr-un biotop.
PH 7 este chiar mult prea mult pentru inmultire .... nu spun ca accidental nu este posibil sa se scoata pui si in ph 7 dar pt rezultatele cele mai bune ph-ul ar trebui sa fie 4,8-5,5 iar kh -0-2 .Cu cit se creste peste aceste valori cu atit un procentaj tot mai mare de icre se strica in loc sa eclozeze. Asta depinde si de perechea de discusi care au depus icrele, de varietate, de celelalte caracteristici ale apei....
in ce priveste cresterea discusilor aici trebuie sa fiu de acord putin si cu, colegul mihai ursescu cu toate ca nu prea mi' drag.Acestia pot fi crescuti si in apa dura fara diferente notabile in ce priveste rata de dezvoltare, capacitatea organismului de a face fata la boli, etc. .Diferenta o vezi totusi daca esti atent atunci cind dupa ce ai tinut discusii o perioada de timp in apa dura le bagi apa moale .... parca incep sa fie mai veseli ,parca si culorile se accentueaza uneori,daca mai scazi si t cu vreo 1-2 grade parca incep sa mai si tremure unii (le-o fi frig ) , uneori incep sa se incline unii la atii ....deci eu zic ca totusi le place mai mult in apa moale dar pentru crestere sunt de parere ca osmozorul nu este un MUST BE daca apa pe care o ai nu are valori extreme in ce priveste duritatea si ph-ul. Este bine sa il ai si pe el dar daca este sa nu iti ajunga pt inceput banii mai bine renunta deocamdata la el decit sa faci compromisuri la filtrare sau la calitatea discusilor achizitionati. Cu toate ca ti-am mai spus ma repet totusi : Incearca sa nu faci o ciorba de varietati in bazin .Limiteaza-te la cele care sunt compatibile dpdv al inmultiri deoarece mai tirziu iti va parea rau .Si inca un lucru (dar este doar parerea mea) : 10 discusi de culori diferite intr-un bazin dau mai rau decit 10 discusi din aceiasi varietate .Mai ales ca tu vrei sa faci un semiplantat ( dupa poza pe care ai pus-o pare chiar aproape un biotop) parerea mea este ca orice are singe de pigeon nu va da bine .... in acest caz eu m-as orienta spre discusi cit mai apropiati de salbatici sau macar spre varietati cu dungi ,gen cobalt, RT , Leoparzi, Blue turcoaz, Snakeskini de orice tip,etc.
Daca ar fi 32 de grade unii neoni ar da coltu' .Nu ai nevoie decit de 28 de grade timp de 2 saptamini pt a scapa de ichtiofilius asa ca nu are rost sa ridici t la 30 de grade. Sarea ar ajuta si ea daca nu ai plante.Daca ai plante si bagi sare este posibil sa omori o parte dintre ele mai ales ca ai crescut si temperatura.
Este ok si latimea 45 dar 55 era aproape perfect ... 70-80 era chiar perfect pt pesti (si inaltimea la fel) da' iti trebuiau niste prelungitoare la miini pt a umbla in el.
In ce priveste plantele vezi ca sunt destul de putine cele care nu fac mofturi la temperatura si lumina necesare discusilor asa ca alege-le cu atentie. Pe de alta parte este foarte important sa incepi cu pesti sanatosi si suficient de mari (minim 10 cm) pentru a nu ii strica in plantat. Daca nu ai mai avut discusi incearca sa te hotarasti la una maxim doua varietati sau eventual la varietati compatibile dpdv al puilor rezultati din incrucisarea lor. Cu alte cuvinte nu va fi ok mai tirziu daca acum iti vei lua 2 blue diamond, 2 meloni, 2 lss, 2 flora, 2 tangerine,2 cobalt, 2 snow white..... Pestii incearca sa ii cumperi pe toti odata, din acelasi loc (de la crescatori nu de la pet shopuri) ,la aceiasi marime si chiar din acelasi bazin daca este posibil. Deasemenea cumpara 8-10 bucati (mai multi da, mai putini nu) din care iti vei alege mai tirziu 2-3 perechi.
Ca si filtrare daca ai posibilitatea sa iti faci un filtru cu sump suficient de mare alege varianta aceasta daca nu, ai mai multe variante la fel de bune de filtre externe : eheim prof3 2078, serafil bioactive 400+uv, jbl cristalprofi e1500 ar fi citeva dintre cele in care eu am incredere si s-ar potrivi la un bazin de 300 litri .Filtre ext. de la fluval nu am avut pina acum asa ca nu pot sa spun nimic despre ele. As evita tetra, aquaelurile si majoritatea chinezariilor.
In ce priveste duritatea apei stai linistit .In apa de retea din bucuresti poti sa si inmultesti discsii asa ca nu este necesar pt inceput osmozorul....mai tirziu poate...vezi tu.

PS: Daca poti sa renunti la canapea este perfect
Nu mai speriati oamenii cu masculii de betta .Nu sunt chiar asa agresivi cu alti pesti,un moli sau un tetrazona poate fi uneori mult mai agresiv ca un beta cu alte specii .Asa-i ca nu ma veti crede daca va zic ca la un moment dat tineam cca 30 de masculi maturi de beta (frati crescuti de cind au eclozat impreuna) intr-un bazin , nedespartiti si aratau splendid, nici unu cu vreo aripioara ciupita, tot timpul infoiati (dar nu se bateau).....Asta pina cind am bagat si un alt mascul strain care a stricat toata treaba si i-a facut sa se bata si intre ei.
Cu ''sanitarul'' daca acesta nu e kuli sau prea mic si cu neonii poti sa tii beta de cele mai multe ori .Unii masculi betta se cam dau la masculii de gupi insa. Merg tinuti in schimb cu alte tipuri de vivipari dar nu vei vedea niciodata pui de la acestia deoarece betta sunt niste pindari innascuti .
Deasemenea nu prea se potrivesc speciile enumerate de tine din punct de vedere al temperaturi dar ai putea face un compromis si sa ii tii pe la 26 de grade.
Cum nu gasesti amoniac?
Nu vreau sa iti spun de solutii improvizate asa ca iti spun de solutii de firma....ca-s mai scumpe . Cumpara Tetra bactozin, il gasesti la orice pet shop . Mai sunt si alte solutii care constituie hrana pt bacterii da' nu le mai stiu numele.Pe linga bactozin adauga si bacterii la sticluta .Mie cele mai bune mi s-au parut sera filter biostart .Vezi ca bacteriile la sticluta daca nu au fost pastrate corect sunt ineficiente .Cel mai sigur le cumperi de la cineva care nu le are pe stoc deoarece vei fi sigur ca sunt proaspat aduse de la importatorul direct si nu au stat juma' de an pe raft. Daca le pastrezi corect (la 4 gC)le vei avea bune cel putin un an .

PS: mai ai un bazin . De ce nu folosesti material filtrant din ala pt ciclarea foarte rapida?
Radu.U wrote:e scarboasa tare apa alba / laptoasa....
Cu un UV cat de mic rezolvi treaba in 24 ore. Cauta pe la cineva, poate iti poate imprumuta.


In cazul acesta nu cred ca scapa de apa alba cu uv. Doar cu schimburi de apa si eventual schimbind din nou perlonul....cred ca el a fost cauza .
De obicei cind mor incep destul de rapid sa miroase urit . De multe ori incep sa puta chiar inainte sa moara .
Orice vietate moare la un moment dat, treci mai departe, asta e.
Antoniot wrote:Am vazut in prospect o descriere pompoasa cum ca ar fii mai eficient decat uv-c ul de pana la 5 ori si elimin? ?i inhib? dezvoltarea algelor, eliminarea germenilor patogeni,
a viru?ilor ?i microbilor, a mirosurilor urâte, a substan?elur ce coloreaz? apa,
dizolv? ........!


Este eficient in combaterea agentilor patogeni si chiar a algelor dar nu sunt sigur ca mai eficient ca un uv-c .Poate in combaterea algelor care se prind pe gemuri, decor sau plante carora uv-ul nu le poate face nimic dar in combaterea microorganismelor din masa apei as paria pe uv-c.
Salut.

Cu toate ca am acest user de mut timp nu am prea fost activ pe acest forum pina acum si nici nu cred ca am trecut pe la aceasta rubrica. Imi cer scuze si remediez acest lucru...mai bine mai tirziu decit niciodata....
Ma numesc Dragos am 33 de ani si sunt pasionat de acvaristica de cind eram copil . Exceptind o perioada de vreo 2-3 ani in care m-am tot mutat dintr-o locuinta in alta am avut tot timpul pesti ... citeodata doar un bazin alte dati cite o droaie de bazine...
Momentan am prea putine bazine dupa parerea mea si muuuult prea multe dupa parerea sotiei da' dupa cum zicea un amic, asta este rolul nevestelor , sa ne mai pondereze ca altfel am transforma locuintele in crescatorii
Cam atit despre mine deocamdata , ne vom cunoaste mai bine in timp .

Cu stima ,
Dragos
Fa niste poze detaliate ale pestilor si poate ne dam cu parerea impreuna din care pereche vor iesi puii cei mai buni .Deasemenea nu este obligatoriu sa ii lasi cum s-au ales ei .
De acum muta perechile cind deja incep dansul nuptial .Astfel este mai putin probabil sa se sperie si sa nu mai depuna deoarece daca femela are icrele mature in ea va trebui cumva sa le dea afara. Daca nici asa nu depun nici in citeva saptamini trebuie sa ai rabdare si eventual sa ii provoci tu sa depuna prin diverse metode , Introducerea unei alte femele peste ei, scaderea ph, scaderea t, tulburarea apei ,....
Stiu si un caz cind o pereche care depunea sregulat a fost mutata in alt bazin si nu a mai depus 6 luni .... Oricum nu se potriveste o pereche cu alta ... fiecare discus are personalitatea lui si fiecare reactioneaza in diverse moduri la interventia acvaristului . Am vazut pereche care daca bagam mina in bazin cit au pui sau icre le maninca .Am si pereche la care daca bag mina in bazin femela ia puii pe ea si se retrage intr-un colt iar masculul se bate cu mine.
Ai grija mare .... Cu discusii este boala grea .Uite asa am inceput eu cind am luat prima oara discusi .... cu un plantat cu discusi si dupa un timp nu mai stiam pe unde sa gasesc loc in casa sa mai bag cite un bazin . Cind vor aparea primii pui (si vor aparea , poti fi sigur de asta) ai mare grija sa ii cresti bine ... si sa ai in vedere sa mai faci rost de un bazin macar .... altfel nu ai unde sa ii cresti .daca nu ai pasiune si timp suficient nu scoate pui deoarece vor iesi multe rebuturi si nu vei sti cum sa scapi de ei (da' io' cred ca ai sau iti vei face ).Daca vei alege sa scoti pui si sa ii cresti ok vei avea niste discusi cum nu gasesti sa cumperi . Artemia poti sa le dai si dupa 5-6 zile .Daca ar fi pigeoni ai putea sa le dai si la 3-4 zile fara probleme ...daca ai artemia franciscana poti sa le dai la 1-2 zile dupa ce ies la zbor .Daca alegi sa le dai devreme nu le da mult si stai cu ochii pe ei daca atunci cind sunt linga parinti mai ciugulesc si nauplii .Cind incep sa manince bine abdomenul le devine rozaliu si atunci poti sa le dai mai mult .Vezi ca unele ponte maninca pina mor asa ca daca vezi ca dupa hranire au burta extraordinar de unflata si mor citiva dramuieste-le naupliii .La cca 4-6 ore dupa ce le dai nauplii e bine de facut un schimb de apa pt a aduna naupliii morti si cazuti pe fundul bazinului . Cind depun tura urmatoare baga albastru de metil in bazin ( 1 g la 20 litri) si tine-i cu lumina stinsa pina eclozeaza puii (numai daca vezi ca maninca din icre in timp ce curata) .Daca vezi ca parintii se bat pe icre sau pe pui (se bat nu numai se inpung cite putin) urmareste care este capu' rautatilor si lasa doar unul cu ponta .De obicei masculul este mai grijuliu dar nu este regula.
Ai o pereche din care merita sa scoti pui . Vezi insa ca lss-ii si snakeschinii in general au printre cei mai greu de crescut pui dintre toti discusii. Mie personal imi plac cel mai mult insa. Lss-ii astia pe care ii ai sunt un pic altfel fata de ceilalti discusi .... se coloreaza mult mai greu ,ies mai multe rebuturi (si e musai sa te pregatesti sufleteste sa ii arunci pe cei care nu vor avea desen ok....iti strica ziua da' e cel mai bine) , isi schimba desenul pina pe la un an si nu vei sti decit tirziu care sunt cei mai buni.............
Ti-as mai povesti cite ceva da ma trage nevasta de mineca sa ma duc sa cumpar ceva ca inchide la supermarket...
Tare bine ar da o pereche de discusi acolo
Macar asa cit sa faci o poza
 
Forum Index » Profile for dragos » Messages posted by dragos
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com