[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dragos
Forum Index » Profile for dragos » Messages posted by dragos
Message
Cu nauplii este cel mai usor.Nu strica apa si puii cresc foarte bine.
Salut,

Astazi am vazut prima femela gusata, o femela de Pseudotropheus elongatus Chewere.
Cu siguranta este la prima depunere deoarece cind am luat-o acum cca 2 luni avea cam 5 cm, acum are cam 8 cm.
Intrebarea este daca ar fi mai sigur sa ii scot icrele sau puii din gura sau este destul de sigur sa las natura sa isi urmeze cursul. Daca trebuie sa ii scot puii sau icrele cum trebuie sa fac asta ca femela sa nu ii scape pe git? Inca o intrebare ar fi daca puii vor putea fi hraniti usor dupa ce se resoarbe sacul vitelin cu nauplii sau alte hranuri pt alvelini ?
Plecostomusii cresc prea mari pt cei 200 litri si dupa parerea mea sunt si uritei. Cei mai buni mincatori de alge pe care i-am vazut sunt de departe gibicepsii si astia arata bine dar si ei cresc prea mari. Ar ramine ancistrusii dar astia nu fac treaba prea buna in ce priveste curatirea algelor decit cit sunt pui. Dupa ce cresc nici 20-30 de ancistrusi nu fac cit un gibiceps.
Citeva perechi de ramirezi ( nr egal de femele si masculi) dau deasemenea bine si stai linistit ca nu se bat serios....e doar fanfaronada...
Cind scalarii se maturizeaza 10 vor fi prea multi in acel bazin. o sa poti tine ok doar 2 poate 3 perechi.
Neoni sau alte Characidae de talie mica daca vrei trebuie sa ii bagi in bazin cit sunt scalarii mici ca altfel sigur se va gasi vreo-un destept sa inceapa vinatoarea iar daca se intimpla asta indiferent cit de bine plantat ar fi bazinul neonii vor fi omoriti.
Unul sau doi botia macrachanta ar merge deasemenea sa tii pt a tine melcii sub control. Chiar daca nu sunt din acelasi spatiu geografic arata bine si poti sta linistit in privinta melcilor.
Coridorasii de orice tip vrei merg deasemenea tinuti cu scalarii .

O seara buna.
Ai putea sa te muti la Focsani ca la mine mai e putin si discusii devin pesti de reef

Acum serios vorbind. De ce vrei sa te complici sa mai maresti duritatea si inevitabil sa te joci cu ph-ul la fiecare schimb de apa ? Crezi ca daca ei treiesc la mama lor in duritate mare vor face mofturi in apa ta moale (care nu e totusi chiar asa de moale) presupunind nu are clor mult, compusi ai azotului, metale grele sau alte chimicale? Ciclidele africane sunt niste pesti foarte rezistenti si nu are rost sa te chinui sa modifici chimismul apei, ai putea sa faci mai mult rau decit bine..... De exemplu discusii care sunt mult mai mofturosi la calitatea apei traiesc in Amazon in duritate aproape 0 iar la mine in bazin cresc mari, frumosi si rotunzi in duritate 20 .
Femelele de gupi sunt tot timpul gestante daca au avut masculi linga ele in ultimele citeva luni.
Nu ar fi rau sa cauti citeva articole despre gupi pe net si te-ai lamuri astfel cu privire la multe lucruri fara sa mai fie nevoie sa intrebi.
Vind NatuRose® - Natural Astaxanthin:

100 g -180 lei
50 g -100 lei
Problema este ca nu stii sigur ce boli are pestele respectiv. Daca ai sti ar fi usor sa ti se spuna ce medicamente poti sa bagi. Nici daca vezi fecale albe sau transparente nu inseamna ca pestele e infestat neaparat cu flagelate pt a trebui sa il tratezi cu metronidazol ci inseamna doar ca ceva ii irita intestinele si de asta produce mucus.Acel ceva poate fi: flagelate, bacterii, viermi intestinali, etc. Daca faci tratamentul doar cu sare si temperatura ridicata la 33 de grade(pot fi si 34-35 gC) si pestele nu se unfla e clar ca nu bacteriile sunt de vina pt starea lui ci cel mai probabil flagelatele. Daca se unfla cel mai bine ar fi sa il scutesti tu de chinuri deoarece tratamentul te va costa mai mult decit costa un peste sanatos si oricum si tratat tot are sanse mari sa moara.Deasemenea e posibil sa inceapa sa se hraneasca si numai dupa ce ridici temperatura si bagi sare fara nici un alt tratament...depinde de noroc. Acum din pacate mai ai o problema...ai mai adus 5 discusi care s-ar putea sa nu fie rezistenti la bolile pe care cei 4 mai vechi le poarta. Deasemenea cei 4 mai vechi e posibil sa ia boli de la cei 5 mai noi....Ar fi fost mai bine sa aduci discusii noi abia dupa ce erai sigur ca cei vechi sunt sanatosi, adica dupa ce se clarifica situatia cu cel bolnav.

EU in locul tau l-as omori pe discusul bolnav pt a nu ii imbolnavi si pe altii. Oricum din el poti cel mult sa mai scoti doar un discus demn de mila de care nu vei sti mai tirziu cum sa scapi.
Daca nu poti stringe mai mult de 100 lei si daca vrei ceva nou eu iti recomand ''sera fil 120'' care costa undeva la 60 lei nou la care mai cumperi 2-3 module in functie de inaltimea bazinului tau pe care le umpli cu siporax.Modulele se gasesc de cumparat separat si costa cam 5 lei/buc. Daca ai inaltimea bazinului 35-40 cm vei putea sa ai in total vreo 5 module (in cel de jos pui burete si in urmatoarele bagi siporax) .Toata afacerea te va costa sub 100 lei.
Asta este filtrul :
image
Discusul respectiv este foarte slab.Probabil a facut foamea mult timp datorita ori infestarii cu flagelate ori bacterii intestinale ori datorita unor paraziti externi care il deranjeaza tare ori datorita viermilor intestinali ori cel mai probabil datorita unei combinatii a acestora. Ce poti sa faci ca sa ii ajuti fara sa stii exact care e problema este sa maresti temperatura la 32-33 gC ,sa adaugi o lingura de sare la 20 litri apa si sa oxigenezi puternic apa (fara a crea curenti mari insa). Daca vei creste temperatura si problemele se datoreaza bacteriilor intestinale pestele/pestii cu bacterii se vor unfla in burta si cel mai probabil vor muri [e greu sa ii mai salvezi odata ce s-au unflat si medicamentele (furanol 2 ,bactopur direkt, etc.) sunt mai scumpe decit pestele respectiv si nu e sigur ca vor avea rezultatul dorit] ,daca insa problema e de alta natura temperatura ridicata le va face bine. Pina acum am vorbit de discusul care sta in coltul din fata dar de fapt problemele sunt multe. Iti voi enumera citeva:
1. Ai doar 4 discusi dintre care 1 cel mai bine ar fi sa il eutanasiezi. Ideal ar fi sa ai 8-10 la aceiasi marime ,iar minim ar fi sa ai macar 6. 3 discusi iti garantez ca nu vei reusi sa cresti.Deja unul dintre cei care maninca am vazut ca incepe sa se creada jupin si in curind va incepe sa ii streseze pe ceilalti 2 sau daca e destul de agresiv chiar sa ii omoare.Daca ar fi mai multi lucrurile ar sta altfel.
2. Toti pestii par intirziati in crestere si nu vei scoate niciodata ''superbaciuni'' din ei. Asta e altceva insa. Poti sa ii folosesti ca sa inveti sa cresti discusi si dupa ce vei sti mai multe sa iti cumperi 8-10 pui pe care sa ii cresti tu cum trebuie.
3.Apa din bazin pare cam tulbure si e posibil ori ca bazinul sa nu fie ciclat bine caz in care trebuie sa schimbi multa apa si sa il ciclezi cu pestii in el sau si mai rau sa ai infuzori (pe astia ii vezi daca te uiti cu o lupa la suprafata apei in colturile bazinului mai ales)
Iata si un filmulet facut la 2 zile de la introducerea pestilor. In general nu sunt asa timizi dar cum vad camera o iau la sanatoasa



Bazinul inca nu are forma finala. Nu am avut suficiente pietre asa ca pt a se simti pestii bine am lasat si citeva cioate. Deasemenea momentan pietrele sunt si de culoare deschisa dar si de culoare inchisa si nu sunt multumit de acest contrast dar....asta am avut prin casa. In timp aranjamentul bazinului se va schimba destul de mult.
Stefanp : Aveai loc pt un bazin mai mare pe mobila aceea E pacat sa irosesti spatiul de pomana cind poti pune un bazin mai mare
In cazul tau mai important decit ph-ul este kh-ul. Daca atunci cind ai rascolit prin substrat ai scos la suprafata ceva acid ph-ul din apa va scadea cit timp se va dizolva acel acid mai ales daca nu ai un kh destul de mare (adica daca este sub 3-4) . Cel mai usor ai putea sa rezolvi cu niste bucati de calcar, marmura, granit, etc. pe care sa le introduci in bazin, sau daca vrei ca totul sa fie profi poti folosi saruri pentru ciclide africane , de exemplu sera mineral salt. Daca vei reusi sa cresti kh-ul la peste 3-4 si sa ai ph 7 de exmplu vei putea sa bagi si CO2 fara sa iti mai scada ph-ul dupa 3 bule. Si daca kh-ul este prea mare nu e chiar ok, deoarece este posibil sa iti omori pestii daca avind kh mare , ph-ul nu va scadea sub limita setata la controler nici la o cantitate mare de CO2 dizolvata in apa.
As fi vrut elongatus mpanga in loc de chewere dar nu am gasit.
Daca voi vedea ca in timp nu se vor intelege demasonii cu elongatusii voi pastra doar demasoni, caeruleusii si acei msuli. Eu sper insa sa se inteleaga. Numarul demasonilor este cred eu destul de mare pentru ca cei dominanti sa fie destul de ocupati sa isi mentina ierarhia astfel incit sa nu aiba timp sa li se puna pata doar pe cite un peste mai slab pe care sa il elimine. Asta sper eu cel putin...
In privinta bazinului mai mare e cam greu in momentul asta, mai am doar unul mai mare ca acesta (sistem format din bazin 500 litri+ sump 200 litri) in care tin discusii maturi si aproape maturi. Poate totusi in timp, daca imi vor placea acesti pesti si daca ma voi muta de la bloc va aparea inca un bazin de macar 500-600 litri pentru ciclidele de malawi....acest lucru insa va mai dura cel putin vreo 2-3 ani...
In cele din urma, functie si de ce am gasit pt inceput vor fi urmatoarele specii :

1.Labidochromis caeruleus - 12 pui la 2,5 cm
image
2.Pseudotropheus spec. 'elongatus Chewere' - un mascul si 3 fete (5 cm) .
image
3.Acei Msuli - 10 buc la 2 - 2,5 cm
image
4.Pseudotropheus DEMASONI - 13 buc la 2 - 2,5 cm
image

Pestii vor ajunge la sfirsitul saptaminii viitoare.
Astazi am fost la acvaristul din Focsani care are de vinzare pui de ciclide africane.
Singurele care mi-au placut mult au fost unele ca cea din aceasta poza:
image
El spune ca este Caeruleus ,dar nu are bordura neagra pe aripioare. Voi din ce specie credeti ca este?
Salut.

Dupa ce un timp am lasat proiectul acesta in asteptare din diverse motive acum l-am readus in actualitate.
Bazinul este in continuare cel de 240 litri net - Un RIO 240
Filtrare are berechet - un intern de la rio 240 si o canistra serafil bioactive 400 cu vreo 8 litri de siporax iar daca va fi cazul mai am filtre externe care stau pe tusa sau pe la bazinele cu discusi. I-as fi pus un 2080 dar nu incape in mobila asa ca voi vorbi cu pestii sa ii conving ca nu le trebe' ca doar nu vor sa innoate ca pastravii din cauza curentului de la filtru
Saptamina viitoare voi aduce primii pesti de la un acvarist din Focsani care are africani. Cei asupra carora m-am hotarit :

Labidochromis Caeruleus +
Pseudotropheus Demasoni sau pseudotropheus elongatus functie de ce gasesc+
Inca o specie pe albastru( nici aici nu stiu sigur ce gasesc la persoana respectiva dar din ce am inteles are citeva specii pe albastru si vad ce imi place)
Si poate si pseudotropheus auratus (astia am ''cetit'' ca ar fi ceva mai rai asa ca nu sunt sigur...vad cum se comporta in bazinul unde sunt si ma hotarasc daca ii mai iau...)

4 specii (cite 1-2 familii din fiecare adica vreo 20 de pesti) sunt oare prea multe in 240 litri daca stapinu' e asa de satul de schimbat apa la puii de discus incit nu va baga furtunu in bazinul respectiv decit o data pe saptamina si daca il apuca lenea chiar la 2 saptamini ?....Tre' sa ma intelegeti deoarece la bazinul respectiv nu pot face nici o automatizare fiind in living si avind una bucata nevasta care nu ma lasa sa sparg peretii ca sa bag tevi asa ca va trebui sa car apa cu galeata.....(30-40% din apa voi schimba pe saptamina in general)


Vreau sa cumpar 5-6 pui de oscar.
Daca are cineva si e dispus sa trimita pestii la Focsani sa imi dea un Mesaj Privat.
Daca ai scos filtrul intern nu ar strica sa bagi un burete mai mare sau eventual inca unul mai mic. Ar fi pacat sa ai filtrarea insuficienta. Cind va veni vremea puilor ai 2 posibilitati de a mentine curatenia si apa in parametri optimi.
1. Nu dai importanta filtrarii bio dar schimbi apa foarte multa (50-100% pe zi cit ii hranesti cu nauplii si 100-400% pe zi dupa ce incepi hranirea cu mixtura ) - asta este cea mai buna varianta dar trebuie sa ai timp si apa buna.

2. filtrarea biologica cit de cit ok combinata cu schimburile de apa. Pui in bazin 1 sau si mai bine 2 bureti pe care ii speli pe rind o data la o saptamina pentru a elimina mare parte din ouale parazitilor de branhii. Astfel poti sa schimbi doar 20-30% apa la 2 zile pina incepi hranirea cu hrana congelata si 50-80% la 2-3 zile dupa ce incepi hranirea cu hrana congelata. Daca nu ai foarte mult timp pt ei sau apa de care dispui nu le convine cind faci schimburi mari merge si cu aceasta varianta sa cresti pui frumosi dar totusi prima varianta este de departe mai buna.

Filtrarea biologica foarte buna ajuta mult cind este vorba de crescut puii de peste 6-7 cm dar este complet inutila sau mai bine zis daunatoare in majoritatea cazurilor la puii foarte mici deoarece materialul pe care il folosesti ca suport pentru bacterii adaposteste si ouale parazitilor de tip dactylogirus sau girodactylus care sunt foarte agresivi cu puii mici de discus constituind una dintre cauzele principale ale mortalitatii sau cresterii incorecte a acestora. Singurele cazuri in care poti folosi doar filtrarea bio cu schimburi mici si rare la pui de discus este in combinatie cu un uv-c sau cind ai pui din varietati de discus foarte rezistente gen brun si varietati provenite din brun ,unii pigeoni, etc. Nici in cazul acestor varietati chiar daca sunt mai rezistente ca alte varietati mai fitoase nu e sigur ca nu se vor imbolnavi puii ci doar ca o parte dintre cei mai puternici vor reusi sa supravietuiasca.

Puii proveniti din aceasta pereche ar trebui sa iasa foarte vigurosi deoarece sunt varietati apropiate de salbaticii cei mai rezistenti si care in mod normal nu cred ca au fost excesiv consangvizate.
Perechea este frumoasa. Nu sunt red turk ci unul este brun royal si celalalt este un fel de cobalt dar sunt frumosi si compatibili d.p.d.v. al varietatii deci puii ar trebui sa iasa frumosi.
Cu acel filtru intern in cub nu vei putea sa obtii pui de la pereche. Chiar si daca s-ar intimpla ca masculul sa poata fecunda icrele (cea ce nu cred deoarece este posibil sa nu ii permita curentul din apa ) si ar ecloza puii, filtrul intern ii va trage sau ii va face sa moara de epuizare innotind in curentul de apa pe majoritatea in primele zile dupa iesirea la zbor mai ales ca in acele 3-4-5 zile dupa iesirea la zbor puradeii sunt foarte atrasi de lucrurile inchise la culoare si de curentii din apa.
In cele din urma aveau 4 ponte de pui de diverse marimi (cei mai mari incepusera sa ii haleasca pe cei mai mici astfel ca nu erau mai mult de 25 de pui in total) si o ponta de icre pe con. Inainte sa eclozeze icrele de pe con parintii au mincat puii de pe ei si acum au grija doar de o singura ponta de vreo 70-80 de pui care au cca o saptamina. Se pare ca au invatat ca nu pot creste mai multe ponte odata
Iata si filmuletul:

Va rog sa scuzati calitatea proasta a filmului dar lumina este asigurata de un bec cu leduri de 1 w.

Iata si un filmulet cu aceasta pereche la prima lor ponta ,acum cca 2,5-3 luni unde au lumina mai buna (7w la 100 litri fata de 1 w la 100 litri ):

 
Forum Index » Profile for dragos » Messages posted by dragos
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com