Message |
|
Scuze, iata poza promisa. Am uitat (varsta, stresul  ) sa o pun mai sus...
http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/11811/thumb_preaplin.jpg
|
 |
|
Am produs si eu ceva dupa indelungi sfortari si iaca, trebuie sa cotcodacesc ...
Lume, lume, mare inventie, mare. Sa va povestesc inainte sa bag patentul la OSIM.
1. Materiale necesare:
a. Una bucata sticluta mai mare cu care se da apa la hamsteri, porci de Guineea, etc. Se gaseste la orice PetShop sau SuperMarket.
b. Una bucata teava de plastic (din aia prin care se trec cabluri electrice). Se gaseste la copilu de pe strada ce va trage cu cornete in geam prin teava asta. Se cauta de teava mai multi copii pana gasiti una sa intre destul de fortat in gatul sticlutei de mai sus. Nu trebuie decat vreo 10 cm, asa ca inapoiati restul copilului ca mai are cornete facute din cartea de matematica!
c. Una bucata teva sau furtun de plastic flexibil cu diametrul de 4-8 mm. Eu am folosit teava din aceea de plastic pe care am cumparat-o de la firma de la care am luat osmoza inversa. Se mai foloseste si la filtre, etc. Atentie, musai sa fie flexibila, DAR ! sa nu se gatuie cand o indoiti. Daca nu gasiti din asta, mai bine luati cel mai subtire furtun CU INSERTIE pe care il gasiti in Brico sau Obor. Trebuie sa fie din acela transparent si cu pereti mai grosi sa nu se gatuie cand il indoiti. Daca se gatuie, multa apa gasiti la vecinul de jos cand va intoarceti de la serviciu, scoala, plimbare, etc.
d. Un furtun din acela transparent CU INSERTIE cu diametrul intern potrivit ca sa intre foarte fest pe teava metalica de la sticluta de la punctul 1.
e. Un colier din acela cu care se prind tevile de pereti. Se gaseste pe la Brico. Se foloseste pentru priderea estetica a sticlutei de capacul acvariului, asa ca trebuie sa gasiti unul care se potriveste la diametrul sticlutei.
Timp de lucru: 15-20 minute. Se face asa:
1. Se scoate prin tragere atenta cu un patent teava metalica din capacul sticlutei. Atentie sa nu deformati capacul. Se scot si se arunca repede la gunoi cele 2 bilute din teva metalica si se pune la loc teava in capac.
2. Se taie teava de plastic de la copilul cu cornete astfel incat cand o introduceti in sticluta ea sa fie cam 2 treimi din inaltimea sticlutei. Se introduce teava aproape complet in sticluta, se unge un pic partea ramasa afara cu silicon si apoi se introduce de tot in sticluta. Se da cu silicon ca sa fim siguri ca nu va curge apa printre gatul sticlutei si teava. Se insurubeaza capacul sticlutei, care mai impinge putin teava in gatul sticlutei.
3. Se dau doua gauri in partea de sus (atentie nu in capacul cu teava metalica, care e partea de jos in cazul nostru). Prin una vom trece teava/furtunul flexibil iar cealalata se da ca sa se egalizeze presiunea.
4. Se dau doua gauri in partea laterala a capacului acvariului (cum, tocmai v-ati facut un capac din oglinda ?!?!, a ...  nu merge ...). In cea de jos se va baga surubul cu care se fixeaza colierul de prindere a sticlutei iar prin cea de sus vom trece tubusorul flexibil.
5. Se baga fortat tubul mai gros cu insertie pe teava metalica din capacul sticlutei.
6. Se fixeaza sticluta in colier. Nu strangeti tare colierul sa nu crape sticluta si sa puteti ca apoi sa o miscati in sus si jos.
7. Bagati un capat al tubusorului flexibil cam 15-20 cm sub nivelul apei in acvariu (daca aveti, fixati-l cu o ventuza de geam pentru siguranta). Treceti-l apoi prin gaura din capac, amorsati-l cu apa (trageti cu gura sau cu o seringa) si introduceti-l prin gaura de sus in sticluta. El trebuie sa fie intre peretele sticlutei si teava din interior. Veti vedea ca spatiul dintre teava din interior si peretii sticlutei se umple si cand ajunge la capatul tevii, se va scurge prin tubul mai gros la canalizare. Atentie ca tubul sa fie in panta continua pana la scurgere.
8. Gata! Trebuie doar sa ridicati sau sa coborati sticluta pentru a stabili nivelul apei in acvariu.
Iata si o poza. Merge la mine de vreo 3 spatamani si am tot timpul un nivel constant in acvariu. Mi se pare foarte de incredere. Daca va place ideea si nu am fost explicit, scrieti-mi si va dau toate detaliile. Eu am gasit toate materialele la Brico.
|
 |
|
Dupa inca o saptamana. Au ciugulit ceva artemie congelata. Dupa care se dadeau in vant cand erau in acv. comun. Trebuie neaparat sa incerc cu Gamarus. Din pacate, nu am gasit referiri la Gamarus pe site. Pe net am aflat ca unii il cultiva ca hrana pentru pesti. In majoritatea cazurilor este considerat a fi o hrana excelenta pentru broscute testoase. Am inteles ca este un crustaceu. De apa dulce din cate am citit, desi am gasit unele referinte despre Gamarus de apa sarata (?). Unii il cultiva char in bazine plantate. Fiind de apa dulce, nu este un pericol pentru discus, precum tubi, datorita bolilor pe care ii pot trnsmite ? Sau e vorba despre Gamarus gata preparat pentru broscute, cum este cel de la Nutrafin, care banuiesc ca este tratat, sterilizat, liofilizat cumva? Ioan, te rog da-mi mai multe informatii.
|
 |
|
Multumesc din nou de sfaturi. Au venit la fix, ca tocmai ma pregateam astazi sa mut perechea inapoi in acvariul comun. Sunt absolut fascinat de ideea de a avea pui de discusi dar nu vreau asta cu pretul de a pierde perechea pe care am crescut-o de cand erau cat o moneda. Mai incerc cateva zile urmand sfaturile tale. Am mutat buretele pe geamul din fata, am ridicat temperatura si am pus putin Aqutan dupa ce am schimbat 20% din apa. Am lasat doar becul de veghe. Dar nu vor sa manance nimic de o saptamana si asta ma sperie tare. Ma tem ca daca o mai tin tot asa cateva zile, nu rezist si ii mut la loc cu ceilalti.
|
 |
|
Se pare ca nu am noroc. Desi am incercat sa fac totul sa iasa bine, am acuma o problema. Am mutat perechea in noul acvariu. Parametri apei par OK: GH 3-4, obtinuta prin schimbari succesive de apa cu apa de la osmoza (mai 2-3 schimbari si ajunge la 1-2), pH intre 6.2-6.5, KH 3-4, temp. 28oC. Pestii nu au avut soc cand i-am mutat. Nu au stat cu inotatoarele stranse, au respirat lent si linistit. Parametrii apei pe atunci nu erau mult diferiti fata de cei din acv. comun. Acuma alta problema. De cand i-am mutat, stau in spatele filtrului burete. Am un bec economic de 6W ziua si un bec de frigider noaptea. In miezul noptii, mai ies timizi, se plimba putin prin acvariu si apoi, fuga dupa burete (unde oricum isi ascund doar capul, ca ei sunt mai mari ca buretele :-) ). Am crezut ca lumina becului ii streseaza, asa ca am lasat si ziua doar becul de frigider. Nici vorba, isi ascund capul dupa burete cum da lumina zilei. Mentionez ca acvariul este asezat intr-o nisa din biblioteca in dormitor unde nu ne plimbam si agitam toata ziua. Nu este expus direct luminii naturale, asa ca nu stiu ce as mai putea sa fac. Sa pun niste Aqutan sau Aqua safe, pe care scrie ca mai reduce din stres (vitamina B12) ?
De tubul de PVC nici nu mai incape vorba sa se apropie, ca l-am instalat in partea opusa buretelui, unde stau ei toata ziua. Nu cred ca vor depune vreodata in conditiile astea. Au deja o saptamana de cand nu isi scot capul din burete.
|
 |
|
Facut asa: am cumparat un acvariu, ca nu mai aveam timp sa-l fac. 4 serii de icre s-au dus deja si copii se tin din nou de prostii :18: .
Vreau sa-l umplu cu 1/2 apa din acvariul comun si 1/2 apa de la RO. Am facut aseara niste analize la apa ce iese din RO. GH = 0. KH=0  pH=6. Voi incerca sfatul lui Ioan, adica sa combin in timp apa de la RO cu cea de la retea. Da-mi Doamne mana buna, sa nu scap KH-ul asta cumva. Din pacate, pica varianta mea cu schimbul la picatura doar cu apa din RO. Cam cat % sa schimb zilnic dupa de introduc perechea ?
Filtru burete bolborositor, dintr-un acvariu ciclat. Am si un Aquael mini dar mi-e frica sa nu fie totusi prea puternic. Sa pun pentru ciclare 1 capsula de Bactozym ?
Tratamentul antifungicid cu albastru de metilen sau tripaflavina ? Ca m-am dotat cu ambele. Sa continui tratamentul si dupa depunere, sau doar la inceput e suficient?
Temperatura in acv. comun este de 28 grade, cu foarte mici variatii. Sa ridic usor temperatura in cel de depunere cu 1-2 grade?
Tubul de PVC pentru depunere. L-am luat pe cel mai deschis la culoare pe care l-am gasit. Dar tot e gri. Sa-l pun totusi? Sau sa-i las sa depuna pe sticla? sau ce altceva deschis sa folosesc ? Si daca sa pun tubul, cum se pune? Orizontal, oblic sau verical? Sa-l intepenesc cumva ca sa nu se miste?
Scuze de unele intrebari tampite, dar mi-e tare teama sa nu mai gresesc ca la inceput, cand mi-am omorat niste discusi superbi, numai pentru ca le faceam tot felul de tratamente aiurea si cand nu era cazul. Multam de ajutor.
|
 |
|
Da, stiam de foarte multa vreme despre Latimeria. Ca si pe tine cred, acest peste m-a fascinat de prima data cand am auzit despre el. Si era tare de mult cand am auzit prima data de el, cred ca pe la Teleenciclopedie, pe vremea comunista. Tin si acuma minte ca am dat repede fuga la muzeul Antipa sperand, nu stiu nici acuma exact ce. Si SURPRIZA maxima. Dupa un geam de sticla trona un mulaj de ipsos vopsit al Latimeriei, cu o scurta descriere a acestui fascinant peste. Nu mai stiu daca mai este si acuma, nu am mai apucat sa ajung in acest muzeu cred ca de vreo 20 de ani. Dar imi amintesc perfect si acuma cum ma zgaiam la mulajul pe care cei mai multi vizitatori nici nu il bagau de seama.
Si am mai auzit dupa aceea la tv de alte capturi. Ce mi s-a parut interesant este ca nu s-a reusit niciodata capturarea acestui peste in viata. Toti mor cand sunt adusi la suprafata, probabil din cauza diferentei de presiune dintre zonele adanci la care traiesc si presiuea foarte scazuta de la suprafata apei. Si deci nu s-a putut observa, de ex., cum isi folosesc inotatoarele care de fapt sunt niste membre, prevazute cu schelet osos in toata regula, fapt neintalnit din cate stiu eu la nici o alta specie de peste actuala (cred ca un biolog m-ar plezni peste degete daca ar citi cat de profan scriu, dar cred ca intelegi ce am vrut sa zic).
Dupa cum spuneai, el este considerat veriga lipsa din evolutia pestelui in amfibieni, membrele sau inotatoarele, cum vrei sa le spui fiind tocmai dovada in acest sens.
Super sa vad ca acesta specie care ma fascineaza de mult timp e discutata pe forum!
|
 |
|
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Despre iluminat si pe mine ma batea gandul sa pun un bec din acela economic de putere ceva mai mare. Ma duc sa caut ceva bec mic albastru pentru iluminatul de veghe. Nu-mi plac cele cu incandescenta necolorate. Au o tenta de galben-portocaliu. Am avut in acv. comun si, din cauza miscarii suprafetei apei de catre filtru canistra toata noaptea aveam senzatia ca sunt flacari pe pereti! Ma gandesc ca nici pentru pesti o lumina asa calda nu este relaxanta.
Am inteles. Nu turba!
Flitru burete. Am de la un acv. gata ciclat. Il pun in asta nou si pun acolo altceva.
Acuma am alta problema. Am aflat ca osmoza inversa economica pe care am comandat-o eu nu este programata sa vina degraba. Din pacate, nu sunt in cea mai buna forma financiara sa pot lua una mai Profi, si deci mult mai scumpa. Am promisiunea insa ca mai cauta variante. Alfel sunt chiar disperat. Duritatea la retea e de 11-12, asa ca nu am nici o sansa ! Si nu stiu alfel cum as putea sa o cobor la 1-2. In acv. comun mai scade la 8-9, credeam eu ca de la turba. Dar cred ca si de la melci. Ca adun "tone'" de cochilii la fiecare aspirare, care trebuie sa fi consumat ceva calciu cand s-au format. Ma tot gandeam la versiunea cu rasini schimbatoare si am tot intrebat pe forum. Desi explicatia nu e foarte clara de ce nu sunt bune, ma gandesc ca ar fi altecava, nu numai duritatea. Desi rasinile scad duritatea prin inlocuirea Ca si Mg cu Na, cantitatea totala de solide dizolvate (TDS) creste (2 ioni de Na la un ion de Ca sau Mg schimbat). Si cred ca membrana icrei e o foarte buna membrana de osmoza. Si cum tonicitatea din interiorul icrei e mult mai mica fata de cea din apa, e o mare diferenta de presiune osmotica care numa bine nu face. Cam ca la solutiile injectabile. Iarasi cel mai mic distilator cu functionare continua care sa-mi asigure cat de cat necesarul de apa e mult mai scump decat cea mai profi instalatie de osmoza ...
Am uitat sa mentionez. Azi de diminieata nici o icra pe piatra. Desi ieri aveau mare grija de ele. Nu cred ca parintii sunt canibali, mai degraba MONSTRII aia de ancistrusi, ce curatau de dimineata de zor piatra pe care parintii au parasit-o.
Multam mult si va tin la curent.
|
 |
|
Iata ca a venit vremea. Dupa ce v-am tot stresat cu probleme legate de cresterea discusilor, a venit si vremea primei depuneri. Nu mi-a venit sa cred, dar, da, saptamana trecuta, cel mai mare si mai tare, impreuna cu pricajitul (si cel mai mititel si batut) AU DEPUS !!! In acvariul comun. Dupa vreo trei zile, nu mai era nici urma de icre. M-am uitat la icre si nu se albisera, cred ca erau fecundate. Dar, probabil in stresul din acv. comun i-a facut sa le manance. Sau vre-un zglobiu de ancistrus care tot dadea tarcoale pietrei ... Azi, dupa vreo 5-6 zile, ma uit din nou la piatra pe care de ceva vreme o pazesc cu strasnicie si surpriza ... din nou icre. Parca chiar mai multe ca data trecuta, da nu-mi pot da bine seama ca au ales o piatra ascunsa bine intr-o tufa de lotus. GATA m-am hotarat. Ma apuc sa fac un acvariu pt. depunere ! Si aici am intrebarile. Am citit multe posturi pe vechiul si noul forum si parca am si mai multe intrebari dupa ce citesc. Asa ca hai sa mai intreb si eu odata: ar fi OK urmatoarele:
Dimensiuni: 50 H x 50 L X 40 l. Suficient pt 1 pereche ?
Steril, doar cu un tub PVC pt depunere. Cum se cicleaza un acv. steril ? In care nici filtru am inteles ca nu ar fi indicat. Care e atunci suportul pentru bacterii ? Cat timp se cicleaza ?
Schimbare de apa la picatura. Am comandat deja pe mag. on-line osmoza inversa. Ar fi OK sa schimb apa doar o perioada de timp pe zi, adica cat timp sunt acasa? Ca cu furtunul de alimentare ma descurc sa-l aduc prin vreo 3 camere, dar cu scurgerea mi-e tare frica. Ma gandeam sa adun apa intr-o galeata si sa o tot arunc ... Schimbarea trebiue sa mearga si dupa ce depun ?
Cum suporta schimbarea brusca de duritate de la 8-9 cat am acuma la cat o scoate osmoza ? Sa pun mai bine la inceput apa din acv comun si sa incep schimbarea cu apa de la osmoza cu ei inauntru ? Sa mai pun dupa osmoza si un filtru cu turba?
Iluminatul merge ca la comun, adica zi-neoane, noapte lumina de veghe ? Sau trebuie cateva zile neoane permanent ?
Multumesc mult de sfaturi!
|
 |
|
Continuare... Merge de ceva timp jucaria. Bule din plante in draci, cam la o ora de cand pornesc CO2-ul. pH 6.7 (dimineata) 6.2 (seara). Temperatura 28 oC. Lumina 0.7W/L, TLD Master 830 si un LightGlo, asa, pentru putin albastru.
Si iacata belea. De ceva vreme metabolismul plantelor parca a sarit in aer. Frunze mari, cate una la cateva zile. Si reversul medaliei, ca sa fie si ceva nasol ... frunzele mai vechi, da' nu vechi de tot, asa de 1-2 saptamani, se gauresc, se fac ca o perdea si se dizolva. In doua-trei
zile gata cu cea mai frumoasa frunza. Si ma refer la frunze de 30-40 cm! Si alta dracie. In zona reactorului, plin de alge verzi pe frunze. Si parca ale naibi se asaza numai pe frunzele rosii, ca totul sa arate ca naiba. Si alta: frunzele cresc pana ies din apa. Asa ca in acvariu sunt niste frumoase tije, ca frunzele sunt afara din apa. Da, da, exact, in capac, unde oricum nu se vad ! Si gata, am dat tot necazul din mine ... Sa fie o carenta de minerale ? Sa mai bag ceva solutie nutritiva. Da' mi-e cam frica de algele astea. Ca am patit-o pe cand turnam Plantamin cu canita ...
|
 |
|
Gata capacul cum am promis. Siraguri de bule aproape de pe fiecare plantuta, chiar si din anubiusul nana, despre viteza metabolismului carora am mari dubii. Am reusit sa ajung la 0.7 W/L la o coloana de apa de 70 cm. Stiu ca ar trebui mai mult, da nu mai am fizic loc pe capac de neoane.
Acuma despre "reactorul' din burete. Merge bine dar cred ca-l schimb. Cu ceva in care sa bag burete. Un 'housing' pt burete in care sa ramana fortat bulele de CO2 care acuma scapa cateodata, cand mai maresc debitul de gaz. Fata de estimarile initiale, pierd destul de mult CO2. Daca micsorez debitul a.i. sa nu iasa bule din burete, nu ies bule nici din plante. Daca cresc debitul de CO2 ies bule din plante, dar si din burete ... dilema adanca frate. Asa ca daca buretele ar fi in "ceva" ... Va tin la curent
|
 |
|
Nu pot pune reflectoare intrucat capacul este facut complet din oglinda. Idee Ytron daca va amintiti ... Suportii de tuburi sunt lipiti direct de sticla si inghesuiti in partea centrala a capacului pentru ca am 2 laterale ale capacului detasabile. Dar oricum e greu de lucrat cu capacul asta si vreau sa-l schimb cu unul "clasic" din PAL subtire pe care o sa lipesc un autocolant reflectorizant.
Treaba cu bulele de O2 mi se intampla foarte rar. Maximum 1-2 siraguri de bule in tot acvariul. Cu toate astea insa plantele cresc "jungla". Totusi cred ca problema mea e lumina. Incerc si va spun ce a iesit.
|
 |
|
Despre treaba cu lumina sunt absolut convins. Efectiv nu mai pot instala in capacul actual mai multe neoane. Si unde mai pui ca am si coloana de apa de 70 cm. Asa ca nu mai rasuciti cutitul in rana mea veche... Da o remediez. Lucrez la un nou capac si la versiunea cu aprindere electronica ... sper ca de sarbatori sa fie gata. Daca iese fain pun si poze. Oricum contributia CO2 e vizibila si asa ...
|
 |
|
Plantele nu scot bule ca sampania. Chestia asta nu mi-a reusit niciodata. Cred ca trebuie si o iluminare mai puternica ca sa se intample chestia asta si eu nu am decat ~0.3 W/L. Oricum plantele se bucura. Chiar si anubiusul nana, care creste destul de greu, e plin de puiuti. Nimpheea trebuie sa o tund de frunzele cat palma ca sa nu-mi acopere toata suprafata apei. Pestii nu au nimica. Desi nu am bagat aer niciodata (doar iesirea din filtru extern "tulbura" suprafata apei), pestii se simt bine si respira relaxat.
|
 |
|
Dragii mei, cred ca mi-a iesit un reactor beton. Am facut asa: am luat 1 bucata filtru intern mic. Am atasat la iesire un furtun gofrat. Cam 1 cm in diametru, pe care l-am facut spirala si l-am orientat cu iesirea in jos pentru ca era prea lung, cam 1 metru. Pe intrarea de aer a filtrului am cuplat iesirea de la reductorul buteliei de CO2.
Mergea bine, plantele vesele, mari, multi puiuti, etc. Dar aveam ceva pierderi. Bule foarte mici de CO2 ieseau pe furtunul gofrat. Mi-am adus aminte de solutia cu tubul umplut cu "sarma" de plastic de spalat vase al lui Razvan si m-am apucat sa-l construiesc. Si deodata ...  . Daca as pune la iesire un burete propri-zis? Am gaurit un cub de burete (aprox. 10x10x10 cm) ceva mai dens folosind o teva. Am atasat buretele la iesirea tubului gofrat. Si  nici o bula nu mai iese. Merge de 2 zile si nici o bula. Pe spirala tubului gofrat se vad alergand bule mici, dar din burete nimicuta.
N.B. Tubul gofrat trebuie sa fie etans montat pe iesirea din filtru, ca sa poata impinge apa prin burete.
Ce ziceti ?
|
 |
|
Multumesc pentru link. Par interesante (4 x 18 !!! vis).
Daca nu sunt foarte scumpe imi iau unul de test. Va tin la curent.
|
 |
|
Dupa ce am citit discutiile despre aprinderea electronica a neoanelor, m-am hotarat sa-mi inlocuiesc versiunea "clasica" care a reusit sa ma scoata din minti. Am droserele pe jos (sa nu ingreunez capacul din oglinda). Cum am 8 TLD 830 + 1 Light Glo, din capac se scurg pe jos 5 cabluri. Si sa vezi belea cand vrei sa ridici capacul cu totul ...
Asa ca m-am hotarat. Trec la aprinderea electronica. Acuma as avea nevoie de 2 sfaturi:
1. cate tuburi se pot conecta la un singur sistem de aprindere? Daca pot fi conectate macar 2 ar fi super. Care este schema de conectare in acest caz ? cum se inseriaza 2 tuburi la sistemul de fire al aprinzatorului electronic ?
2. ce firma, dar mai ales de unde imi recomandati sa cumpar aceste aprinzatoare electronice ? deasemenea, de ce "chinezarii" ar trebui sa ma feresc ? as fi recunoscator celor ce s-au pacalit cu asa ceva sa ma sfatuiasca ...
|
 |
|
Care este temperatura maxima pentru confortul termic pentrul Leeri?
In articolul de pe site despre gourami se specifica "Temperatura optima se situeaza in jurul valorii de 25 grade, iar vara poate sa urce fara probleme si la 30 grade"
Dar daca ar fi tinuti tot timpul la 29-30 grade ?
|
 |
|
Din ce am observat eu pe cand aveam Xipho, transformarea nu depinde neaparat de coditiile de mediu ci, asa cum s-a mentionat deja, de raportul masculi/femele si de "activitatea" masculilor. Asa ca eu zic sa nu scoti "noul" mascul. Risti sa tot scoti din ei pana ajungi aproape de raportul mentionat. Cati masculi si cate femele ai ?
|
 |
|
Sunt un dobitoc. Poti crede ca am citit de cateva ori postul lui Lucian, sa vad unde gresesc, dar niciodata reply-urile acestui post ?!?!?
|
 |
|
|
|