Message |
|
Acum ceva timp reusisem sa imi creez un album si am reusit sa pun ceva poze in el. Cum pozele erau mari, nu am mai putut adauga si alte poze. Asa ca m-am hotarat sa mai micsorez pozele. Am comprimat pozele, am sters toate pozele din album si apoi am incercat sa upload-ez noile poze comprimate. In partea de sus a ferestrei am vazut urmatorul mesaj:
Warning: is_dir(): Stat failed for ./albums/edit/. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 432
Warning: filemtime(): Stat failed for ./albums/edit/. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 440
Warning: unlink(./albums/edit/.): Permission denied in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 453
Warning: is_dir(): Stat failed for ./albums/edit/.. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 432
Warning: filemtime(): Stat failed for ./albums/edit/.. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 440
Warning: unlink(./albums/edit/..): Permission denied in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 453
si dupa ce i-am dat continue, am primit mesajul ca 0 fisiere au fost incarcate si ca fisierele nu au putut fi mutate.
Gresesc undeva ?
Multumesc de ajutor.
|
 |
|
Uraaa ... am reusit sa bag si ceva poze. Lucru clar, nu ma pricep la fotografia digiatala. Pe bune ca in realitate arata mai bine ... 
|
 |
|
Nu. Latimea e de 100. Inaltimea e de 70, da si asa e mare. Multumesc de urari !
|
 |
|
Salut tuturor!
Iaca am putin timp si am zis sa dau si eu cu semnatura, desi stau pe forum de o buna bucata de vreme. Da mai bine sa vedem cum a inceput totul ...
Istoria incepe acm asa: acuma vreo 17-20 de ani, Benu a prins boala acvariilor. Am cumparat unul mai mitititel cu ceva guparezi. M-am tot uitat cum e facut acvariul. Apoi am gasit un magazin. Pe Matei Milo, daca mai tineti minte, pe langa Palatul telefoanelor. Si odata, cand ma zgaiam eu la pesti, un nene facea un acvariu! Cu un ochi la pesti si cu altul la nene. Si asa m-am cam prins eu cum se fac acvariile. Am luat un tub de silicon si l-am croit pe primul. Sticla de 4, aproape 1 m lungime. Noroc ca in nesimtirea mea, l-am facut doar de 35 inaltime si 40 adancime. Bineinteles ca l-am umplut dupa o zi cu apa. Si atunci am aflat eu ce elastica e sticla. Si ce burta poate face ea la un metru lungime. M-am cam speriat si am facut pe mijloc un fier indoit in U ca sa nu se mai indoaie. Daca stiam eu de intaritoare ... Asa am crescut primi gupy. Apoi am facut unul mai sanatos din sticla groasa. Si altul si altul. Si ceva maternitati. Ca aproape saptamanal avaeam puisori de gupy in bazin si apoi nu mai aveam. Si uite asa aveam si un borcan mai mare cu o spirtiera sub tava cu apa si ziare pe care statea. Si o pompa de saltea de plaja cu piatra de aer langa scaunelul meu din Obor. Ce vremuri !!! Si ce frig. Ca pe frig mergea bine vanzarea, ca meseriasii cu pesti adevarati nu prea nu prea se riscau pe ger.
Apoi au fost molly. Si play, si xipho. Ba chiar si o pereche de beta intr-un acvariu mititel de la care am avut vreo 6 puiuti. Apoi am donat toti viviparii unui meserias din Obor. Si m-am apucat de scalari. Si leeri. Bestiali !!! De la scalari am avut si ceva puiuti. Si pentru prima data am auzit ceva zvonuri despre o chestie noua. Discusi parca le spunea. Dar nu prea se gaseau la noi. Si oricum nu se reproduceau in captivitate (?!?!?). Apoi i-am si vazut ... Superbi, chiar si piticuti, intr-un acvariu din piata ... Dar nu am mai apucat. Ca a venit armata. Si facultatea si a trebuit sa dau toate acvariile, pestii si restul. Le-am dat unui prieten si am suferit in tacere.
Si apoi nimic. O perioada stearsa, fara evenimente, daca nu socotim facultatea, revolutia, insuratoarea, facutul casei si al firmei si alte ceva chestii fara prea mare importanta.
Anul trecut imi trag internet pe cablu. Si cum dowloadeam fara noima, gasesc printre fisiere o poza. Cu un acvariu bestial cu chestiile alea ... discusi parca ... si un link catre un forum de acvaristica. Pe care l-am vizitat. O data. De doua ori. De trei ori. Zilnic. De doua ori pe zi. Si boala a revenit. Mai puternica si mai acuta ca vreodata. Cu nevasta nu prea mai vorbeam decat despre cum ar trebui rearanjata mobila din casa. Si ca ar fi bine sa strangem niste bani. Ca nu se stie ce mai trebuie in casa. La birou, tot intrebam despre echilibre in solutie. Despre metode rapide de determinare a azotatilor si despre solubilitatea gazelor in functie de temperatura. Despre dedurizarea pe rasini schimbatoare si posibilitatea regenerarii paturilor mixte de rasine. De ii disperasem pe colegii mei care nu intelegeau cat de grava e starea mea.
Si apoi am trecut la treaba. Am cumparat intai filtrul extern. Fluval 304. Cam mic pentru ce urma. Apoi restul hardware. Si sticla. De data asta de 10. Cu fund dublu. Intaritoare de jur imprejurul fundului. Si H -ul de sus. 100 x 70 x 60. Cam inalt dupa cum spuneau unii pe aici. Si dupa cum am constatat si eu nu foarte tarziu ... Apoi am dat comanda de schelet metalic pentru masa. Apoi l-am lipit, am facut capacul. Am cernut si spalat pietrisul. Apoi l-am umplut. Cu apa si ceva plantute, radacini si pietre. Apoi cu vreo 6 ancistrusi. Si pe urma cu vreo 10 discusi. Din care am omorat 5, din prostie si panica.
Acuma e totul OK. De ceva vreme totul merge OK. Cei 5 discusi au crescut binisor. Ancistrusii au mustati mari. Am trecut cu bine de prima invazie de alge. Neonii insa nu prea se simt bine la 30 de grade. Ma gandesc sa-i dau.
Acuma dau in sus si vad cat am scris. Scuze oameni buni, m-am lasat dus de val. Dar cam asta ar fi pe scurt despre Benu ...
|
 |
|
De vreo 6 luni e liniste la mine in acvariu. Problemele ce le-am avut cu discusii s-au rezolvat (mulumesc celor ce m-au sfatuit atunci). Am 5 discusi de vreo 8 luni care mananca bine, se caftesc toata ziua, ce mai, se simt bine si cresc pe zi ce trece. Stiu, ar trebui mai multi, dar finantele ... Mai se harjonesc pe acolo vreo 6 ancistrusi si 10 rasbora. Acvariu aprox. 400 L utili (100x60x70).
Asa ca ar trebui sa fiu bucuros si linistit. Dar ...
Prima iubire, ehe ... Acu vreo 16 ani am avut 6 leeri. Crescuti de mici, ajunsi la maturitate, ce mai, au fost favoritii mei. Destul de linistiti, eleganti, iar culorile din perioada de reproducere o adevarata feerie.
Acuma vin si eu si intreb. Nu fac, doar intreb. Ar fi incompatibilitati intre conditiile ambientale pentru discusi si leeri ?
Am citit pe site despre conditiile pentru gourami, in special temperatura, unde scria: ... dar se pot adapta fara probleme si la 30 grade. Eu am 29-30. Deasemenea, se recomanda o apa cu duritate sub 10 grade. Eu: intre 7 si 9.
Despre comportament, ambele specii sunt relativ pasnice. Discusii mei inafara de trosnelile dintre ei, ignora aproape complet celelalte specii.
Dar problema cu parazitii ? Cea mult discutata cand e vorba de scalari + discusi ?
A incercat cineva aceasta combinatie ?
|
 |
|
Asa este! Daca vad un semn de slabiciune la vreun pestisor mai mic, discusii il zapacesc imediat. Cand am pus neonii in bazinul discusilor, nici nu i-au bagat in seama. Dupa vreo doua zile un neon era mai apatic. Probabil din cauza temperaturii sau nu stiu de ce, inota apatic si oarecum haotic. Discusii l-au executat imediat, dar nu l-au mancat, pentru ca era mare si ei mai mici. Dupa vreo doua saptamani un alt neon a patit la fel. Dupa ce restul s-au aclimatizat si nu mai dadeau semne de slabiciune, nu am mai avut nici o problema.
Si au trecut vreo 5 luni de cand nu am mai patit nici un necaz cu ei.
|
 |
|
Scuze de intarziere. Am citit imediat posturile dar nu am avut timp sa scriu.
Deci, sa inteleg pana la urma ca scaderea duritatii totale nu a avut rezultate spectaculoase. Si totusi sunt specii despre care SE STIE ca prefera apa moale. Sa fie deci mai degraba vorba de incarcarea totala cu saruri dizolvate decat de duritate? Si, deci, degeaba ne muncim sa scadem duritatea daca nu scadem cantitatea totala de saruri dizolvate, deci daca nu facem o demineralizare ? Sa fie asta motivil pentru care osmoza inversa da rezultate si rasinile (pentru dedurizare) NU ?
|
 |
|
Chiar ca e ciudat. Acelasi lucru l-am patit si eu. Cochiliile par intai sa se deterioreze, se albesc si parca se exfoliaza. Apoi melci devin inactivi si la urma mor.
Se poate sa fie de la pH-ul mai acid (6.2-6.7) pe care il am de cand bag CO2 ? Duritatea se invarte pe undeva in jur de 10. Melcii maro sunt mai zdraveni, dar nici ei nu se inmultesc ca sa vreau sa scap de ei, cum am citit ca patesc unii. Si gasesc destul de multe cochilii de melci prin filtre, deci clar ceva nu le prieste. Dar oare ce?
|
 |
|
Iata, fratilor ca vine lumina! Asa mai merge treaba. Am aflat si teoria cu rasinile, si ca unii crescatori o folosesc pentru acvarii, in special sterile, deci tot soiul de informatii interesante. Din ce s-a discutat, singurul inconvenient ar putea sa apara la incetinirea cresterii plantelor nu?
Nu ignor ceea ce zicea Marele Alb referitor la capacitatea mai mica de tamponare a apei moi, si la pericolul fluctuatiilor mari de pH, dar MA este un fericit cu o duritate constanta sub 1. La robinet eu uzual am intre 12 si 14. Si balacesc pe acolo discusi si neoni. Mai reusesc sa o reduc un pic cu turba din filtru, dar sub 10 nu am coborat decat rareori. Si la schimbul de apa iara o cresc. Oricum, daca treaba ar merge, scaderea de duritate as face-o treptat, adaugand apa dedurizata pe rasina la fiecare schimb de apa.
Asa ca fratilor, nu va opriti tocmai acuma. Chiar nu a incercat nimenea personal chestia asta ?
|
 |
|
As fi tampit sa ma supar. In primul rand ca eu am intrebat, deci chiar ma asteptam sa primesc un rasuns si iti multumesc. Cred ca rolul acestui forum tocmai asta este. Pe langa ajutorul si impartasirea experientei cu noi, incepatorii, a celor care cu adevarat sunt meseriasi, discutiile si parerile, chiar daca sunt contradictorii, scot ceva interesant la suprafata.
Am invatat mute de pe acest forum si mai ales de pe vechiul forum, care de fapt mi-a redeschis aceasta pasiune. (scuze de off topic)
Oricum astept in continare si alte pareri, poate lamurim problema rasinilor care ma roade de ceva vreme.
|
 |
|
Pai tocmai asta incercam sa aflu. Chiar, de ce rasinile schimbatoare nu sunt bune? Ar fi o solutie mult mai ieftina decat osmoza inversa, chiar daca nu fac o demineralizare ci doar o dedurizare. Sau problema sta tocmai aici, speciile de pesti aminite avand nevoie de o apa cu foarte putine saruri dizolvate, nu neaparat cu o duritate mica.
Si apoi, chiar, pe unde e nenea Batracianus sa faca un pic de lumina in bezna in care tot dam cu ioni unii in altii pe orbeste.
Acuma serios, o fi incercat cineva chestia asta, si daca da, ce s-a intamplat ?
|
 |
|
Arbitraj ! Hai ca se pare ca suntem singurii care citesc acest topic si dupa fiecare idee de a mea sau de a ta, vine celalat cu contra argumente. Acuma, referitor la ceea ce ai zis mai sus. Nu, cu H+ (mai bine zis cu H3O+) din apa nu s-ar face un acid tare, pt. ca pe undeva mai sunt si pacatosii de ioni de Na+, care cu OH- din apa ar trebui sa dea o baza tare. Dar cum cei doi sunt in echilibru: la dizolvarea unei sari provenita din acid tare + baza tare => solutie neutra. Alta e situatia cand sarea provine de la o baza tare (NaOH) si un acid slab (carbonic). In acest caz solutia rezultata va fi bazica, carbonatii si carbonatii acizi (bicarbonatii) fiind folositi pentru corectarea (cresterea pH ului).
Deasemenea Cl- nu trece chiar asa usor in Cl2, adica se oxideaza. Este adevarat ca fenomenul se mai produce dar in cantitati neglijabile.
Asa ca, fratilor ajutati-ne in dilema in care ne scufundam din ce in ce mai mult.
|
 |
|
Io asa stiu. Daca sarea provine de la o baza tare (NaOH) si de la un acid tare (HCl) => total disociata in solutie. Pareri ?
|
 |
|
Asa este, adica nu este tot una. Dar, in solutie, clorura de sodiu este total disociata. Adica ioni de Na+ si Cl-. Acuma nu stiu doua lucruri: sub ce forma vin ionii de Ca++ (si Mg++) care ne dau bataie de cap, mai bine zis ce anioni ii insotesc ca si contraioni, caci daca sunt Cl-, atunci de pe rasina vom obtine chiar sare dizolvata. Iar daca nu sunt cloruri, cat de important este contraionul. Ex.: stiut este ca corectia de pH se face cu carbonat sau bicarbonat de Na. Deci, in solutie ioni de Na+ si HCO3-. Se pare deci ca concentratia in ioni de Na+ nu este chiar atat de pacatoasa. Stiu ca pe undeva gresesc, pentru ca opinia generala este ca rasinile nu sunt OK, dar unde gresesc?
|
 |
|
Iacata ma amestec si eu ca incepatorul. De fapt chiar vroiam sa deschid un topic pe tema asta, dar tocmai l-am vazut pe acesta.
Am citit pe vechiul forum discutiile referitoare la folosirea rasinilor schimbatoare pentru dedurizarea apei si concluzia era una singura. Nu sunt bune pentru ca introduc ioni de Na+ prin inlocuirea celor de Ca++ si Mg++. Nu sunt date mai multe expicatii. Intrebarea mea este ce este mai neplacut pentru speciile ce prefera o apa moale, ionii de Ca++ si Mg++ sau aceeasi cantitate de ioni de sodiu ? Sau rasina schimba cate 2 ioni de Na+ pentru fiecare ion de Ca++ sau Mg++, introducand astfel o cantitate mare de ioni de Na+? Ma tot gandesc la asta pentru ca, in anumite conditii (tratamente) este indicata sarea neiodata, deci o cantitate mare de ioni de Na+ introdusi voluntar in apa. Ba chiar am auzit despre folosirea constanta a sarii, la fiecare schimb de apa. Si atunci ?
|
 |
|
Acum am inteles la ce filtru facea referire Alina! Nici astea nu sunt Aquator. Cand am fost in apartament unde isi are Romet sediul (?!?!?) ba aveau carcasa, da era mica si nu se potrivea la cartusul de carbune, pe care oricum nu-l primeau decat peste cateva saptamani. Asa ca m-am enervat si le-am cumparat de la un magazin. Cred ca sunt italienesti.
Si la asta spal filtru mecanic inainte sa trec apa. Sau le schimb. Se potrivesc filtrele alea ca un mosor de ata si nu sunt foarte scumpe.
M.A. Mare dreptate ai cu CO2. Efectiv mi se infunda filtru de alge moarte la o saptamana dupa ce am bagat CO2. Alge de care mecanic nu reuseam sa scap nici racaindu-le cu peria de pe decor sau plante, asa de tare se fixau practic de orice apucau. Chiar si de cochiliile amaratilor de pomaceea.
|
 |
|
Noutati ! Dupa ceva timp am prins curaj sa intru din nou pe forum. Nu de alta, da experienta cu discusii a fost destul de stresanta.
Situatia actuala: totul merge perfect cu cei 5 discusi care mi-au mai ramas. De o luna fac ce stiu ei mai bine. Manaca de sparg, cresc, se caftesc unii pe altii si cu totii pe unul mai mic. Neonii au crescut si au niste culori superbe si ancistrusilor le-au dat mustacioarele. Unul din discusi se bate chiar cu ancistrusii pe castraveti !!!
Plantele au explodat de cand am bagat CO2. Dupa doua invazii de alge groaznice (aproape nu se mai vedeau pestii de paienjenisul de alge), dupa ce am pus CO2, au disparut complet de la sine fiind inlocuite de niste plante luxuriante.
Acuma despre ce ati scris mai sus:
Alina_G: nu am Aquator, ci Fluval extern 304. Buretii ii clatesc cu apa rece. Vata perlon ori o schimb ori o spal bine cu apa fierbinte daca nu e foarte imbacsita. Turba si ceramica nu o spal. Si astea le fac saptamanal, cand schimb apa.
ADXX: crede-ma ca ma induram de mai multicel daca stiam ca diferenta intre Aquasafe si Aqutan e asa de mare. De mai multe ori am gasit pe forum expresia "Aqutan sau Aquasafe" asa ca nu m-am gandit ca sunt diferente mari. Nu de alta da nici Aquasafe nu e ieftin si la cat s-au situat pieredrile cu discusii morti, chiar nu e foarte scump. Voi folosi Aqutan la schimburile de apa!
Interesant !!! Din discusii ce au murit: 2 din taraba de la Obor. Omul spunea ca sunt din import. 3 de la Animax. Sigur import. Cei ce au supravietuit: crescator autohton cunoscut pe forum. Deci se verifica ipoteza cu pesti mai sensibili de import ?
Acuma intrebare de baraj: 5 discusi in 400 L (utili) sunt cam putini dupa parerea multora. As vrea sa mai cumpar. Da mi-e o frica cand vad ce perfect s-au stabilizat conditiile din acvariu... Si sa o iau de la inceput cu grisul, paraziti interni  Chiar si cu carantina, unul care parea sanatos s-a imolnavit dupa 3 saptamani dupa ce l-am scos din carantina.
Ce ziceti? Sa ma linistesc sau sa mai incerc ?
|
 |
|
Am incercat varianta cu bazinul steril. Cum nu am avut unul foarte mare, am folosit un acvariu de 35 l. Cu termostat si filtru burete. Dar nu am mutat toti discusii in el fiind prea mic. Am mutat doar un pigeon, dealtfel primul imbolnavit si care nu mancase de o verme indelungata, vreo 2-3 saptamani. Arata saracul ca o frunza plimbata de curentii de apa si in plus mai il ciupeau si ceilalti discusi toata ziua fara ca macar sa se poata ascunde. A murit peste noapte. Stiu ca era foarte slabit si asta a fost cauza, dar chiar mi-e frica acuma sa mai ii mut.
Din cei ramasi, 4 mananca bine de tot si de cotonogesc toata ziua, unul manaca dar rar, de vreo 2 ori / zi (eu le dau cate putin de 4 ori/zi), altul nu mananca deloc dar e foarte vioi (???) si unul nu mananca si e apatic. Am renuntat deocamdata la tratamente si astept sa-si mai revina.
Cum spuneam la inceput nu fierb apa inainte sa o pun in acvariu. Schimb cate putin (max 10%) din apa cam la 2 zile. Apa o trec prin filtru mecanic si filtru de carbune activ (aquator) pentru clor. Pun doar putin AquaSafe la fiecare schimb de apa. Asa am citit pe forum ca ar fi OK. Gresesc cumva aici ?
|
 |
|
Alina: vroiam sa spun ca am evitat introducerea in apa a tot felul de substante. Ceea ce am introdus totusi:
1. Pe perioada tratamentului am folosit: metronidazol (7mg/L + rombendazol 2 mg/L).
2. Cand schimb apa, folosesc pentru apa de la robinet un filtru combinat (filtru mecanic+filtru carbune activ) si mai adaug Aquasafe in caz ca carbunele nu a eliminat tot corul.
Viviparu: in filtru nu aveam carbune activ cand am facut tratamentul. Doar cand am observat ca discusii nu raspund bine la tratament am facut o schimbare de apa (~50%) si am inlocuit turba cu carbune activ, tocmai ca sa elimin medicamentele.
Situatia de fata: am pierdut ambii Blue Diamond. Ceilalti sunt mai vioi si mananca mai bine. Inafara de unul singur care se comporta normal dar nu mananca nimic de o saptamana. Ce le dau: mix inima de vita, artemie congelata si sera discus. De 4 ori pe zi, cat pot manca fara sa ramana pe jos. Zilnic schimb 10-15% din apa. In rest, nu stiu ce sa mai fac decat sa astept.
|
 |
|
Am schimbat cate 20% din apa ieri si azi. Din pacate cel cate statea la suprafata a murit. Era un Blue Diamond. Celalalt Blue Diamond sta si el culcat pe o radacina si nu cred ca mai are mult. Probabil Blue Diamond sunt mai sensibili. Culmea !!! la ei nu observasem fecale suspecte! Ceilalti au mai ciugulit ceva mancare dar tot apatici sunt. Inafara de metronidazol si albendazol nu am mai pus nimic in apa inafara de Sera Aquasafe, in caz ca filtrul de carbune activ mai lasa sa treaca clor.
Probabil gresala maxima a fost ca am facut tratamentul combinat. Cu doua saptamani inainte facusem la interval de 3 zile ambele tratamente si nu au patit nimic. Acuma m-am speriat cand am vazut din nou fecale albe si ...
"Fecalele albe sunt produse de Hexamita si afecteaza cu precadere Discusii cu atat mai putin Ancistrusii."
Foarte interesant. Atunci s-ar putea sa nu fie vorba de paraziti si sa-i fi omorat eu cu mana mea degeaba...
|
 |
|
|
|