Am produs si eu ceva dupa indelungi sfortari si iaca, trebuie sa cotcodacesc ...
Lume, lume, mare inventie, mare. Sa va povestesc inainte sa bag patentul la OSIM.
1. Materiale necesare:
a. Una bucata sticluta mai mare cu care se da apa la hamsteri, porci de Guineea, etc. Se gaseste la orice PetShop sau SuperMarket.
b. Una bucata teava de plastic (din aia prin care se trec cabluri electrice). Se gaseste la copilu de pe strada ce va trage cu cornete in geam prin teava asta. Se cauta de teava mai multi copii pana gasiti una sa intre destul de fortat in gatul sticlutei de mai sus. Nu trebuie decat vreo 10 cm, asa ca inapoiati restul copilului ca mai are cornete facute din cartea de matematica!
c. Una bucata teva sau furtun de plastic flexibil cu diametrul de 4-8 mm. Eu am folosit teava din aceea de plastic pe care am cumparat-o de la firma de la care am luat osmoza inversa. Se mai foloseste si la filtre, etc. Atentie, musai sa fie flexibila, DAR ! sa nu se gatuie cand o indoiti. Daca nu gasiti din asta, mai bine luati cel mai subtire furtun CU INSERTIE pe care il gasiti in Brico sau Obor. Trebuie sa fie din acela transparent si cu pereti mai grosi sa nu se gatuie cand il indoiti. Daca se gatuie, multa apa gasiti la vecinul de jos cand va intoarceti de la serviciu, scoala, plimbare, etc.
d. Un furtun din acela transparent CU INSERTIE cu diametrul intern potrivit ca sa intre foarte fest pe teava metalica de la sticluta de la punctul 1.
e. Un colier din acela cu care se prind tevile de pereti. Se gaseste pe la Brico. Se foloseste pentru priderea estetica a sticlutei de capacul acvariului, asa ca trebuie sa gasiti unul care se potriveste la diametrul sticlutei.
Timp de lucru: 15-20 minute. Se face asa:
1. Se scoate prin tragere atenta cu un patent teava metalica din capacul sticlutei. Atentie sa nu deformati capacul. Se scot si se arunca repede la gunoi cele 2 bilute din teva metalica si se pune la loc teava in capac.
2. Se taie teava de plastic de la copilul cu cornete astfel incat cand o introduceti in sticluta ea sa fie cam 2 treimi din inaltimea sticlutei. Se introduce teava aproape complet in sticluta, se unge un pic partea ramasa afara cu silicon si apoi se introduce de tot in sticluta. Se da cu silicon ca sa fim siguri ca nu va curge apa printre gatul sticlutei si teava. Se insurubeaza capacul sticlutei, care mai impinge putin teava in gatul sticlutei.
3. Se dau doua gauri in partea de sus (atentie nu in capacul cu teava metalica, care e partea de jos in cazul nostru). Prin una vom trece teava/furtunul flexibil iar cealalata se da ca sa se egalizeze presiunea.
4. Se dau doua gauri in partea laterala a capacului acvariului (cum, tocmai v-ati facut un capac din oglinda ?!?!, a ...

nu merge ...). In cea de jos se va baga surubul cu care se fixeaza colierul de prindere a sticlutei iar prin cea de sus vom trece tubusorul flexibil.
5. Se baga fortat tubul mai gros cu insertie pe teava metalica din capacul sticlutei.
6. Se fixeaza sticluta in colier. Nu strangeti tare colierul sa nu crape sticluta si sa puteti ca apoi sa o miscati in sus si jos.
7. Bagati un capat al tubusorului flexibil cam 15-20 cm sub nivelul apei in acvariu (daca aveti, fixati-l cu o ventuza de geam pentru siguranta). Treceti-l apoi prin gaura din capac, amorsati-l cu apa (trageti cu gura sau cu o seringa) si introduceti-l prin gaura de sus in sticluta. El trebuie sa fie intre peretele sticlutei si teava din interior. Veti vedea ca spatiul dintre teava din interior si peretii sticlutei se umple si cand ajunge la capatul tevii, se va scurge prin tubul mai gros la canalizare. Atentie ca tubul sa fie in panta continua pana la scurgere.
8. Gata! Trebuie doar sa ridicati sau sa coborati sticluta pentru a stabili nivelul apei in acvariu.
Iata si o poza. Merge la mine de vreo 3 spatamani si am tot timpul un nivel constant in acvariu. Mi se pare foarte de incredere. Daca va place ideea si nu am fost explicit, scrieti-mi si va dau toate detaliile. Eu am gasit toate materialele la Brico.