Author |
Message |
Benu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2006 23:30:36
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Benu
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4122300164380ebb3ede50.gif)
IP:
|
Iata ca a venit vremea. Dupa ce v-am tot stresat cu probleme legate de cresterea discusilor, a venit si vremea primei depuneri. Nu mi-a venit sa cred, dar, da, saptamana trecuta, cel mai mare si mai tare, impreuna cu pricajitul (si cel mai mititel si batut) AU DEPUS !!! In acvariul comun. Dupa vreo trei zile, nu mai era nici urma de icre. M-am uitat la icre si nu se albisera, cred ca erau fecundate. Dar, probabil in stresul din acv. comun i-a facut sa le manance. Sau vre-un zglobiu de ancistrus care tot dadea tarcoale pietrei ... Azi, dupa vreo 5-6 zile, ma uit din nou la piatra pe care de ceva vreme o pazesc cu strasnicie si surpriza ... din nou icre. Parca chiar mai multe ca data trecuta, da nu-mi pot da bine seama ca au ales o piatra ascunsa bine intr-o tufa de lotus. GATA m-am hotarat. Ma apuc sa fac un acvariu pt. depunere ! Si aici am intrebarile. Am citit multe posturi pe vechiul si noul forum si parca am si mai multe intrebari dupa ce citesc. Asa ca hai sa mai intreb si eu odata: ar fi OK urmatoarele:
Dimensiuni: 50 H x 50 L X 40 l. Suficient pt 1 pereche ?
Steril, doar cu un tub PVC pt depunere. Cum se cicleaza un acv. steril ? In care nici filtru am inteles ca nu ar fi indicat. Care e atunci suportul pentru bacterii ? Cat timp se cicleaza ?
Schimbare de apa la picatura. Am comandat deja pe mag. on-line osmoza inversa. Ar fi OK sa schimb apa doar o perioada de timp pe zi, adica cat timp sunt acasa? Ca cu furtunul de alimentare ma descurc sa-l aduc prin vreo 3 camere, dar cu scurgerea mi-e tare frica. Ma gandeam sa adun apa intr-o galeata si sa o tot arunc ... Schimbarea trebiue sa mearga si dupa ce depun ?
Cum suporta schimbarea brusca de duritate de la 8-9 cat am acuma la cat o scoate osmoza ? Sa pun mai bine la inceput apa din acv comun si sa incep schimbarea cu apa de la osmoza cu ei inauntru ? Sa mai pun dupa osmoza si un filtru cu turba?
Iluminatul merge ca la comun, adica zi-neoane, noapte lumina de veghe ? Sau trebuie cateva zile neoane permanent ?
Multumesc mult de sfaturi!
|
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva |
|
 |
kata
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/03/2006 10:04:55
|
kata
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/10766924634419994b0f37b.jpg)
IP:
|
Benu wrote:
Dimensiuni: 50 H x 50 L X 40 l. Suficient pentru 1 pereche ?
Ce neoane poti pune la 50 cm lungime? Nu ar trebui macar de 65 cm lungime sa poti pune neoane de 60 cm lungime (18 Watt)?
|
"Sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine!" |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/03/2006 11:20:14
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Benu wrote:Dimensiuni: 50 H x 50 L X 40 l. Suficient pentru 1 pereche ?
Merge, da' trebuie sa fii atent. E al naibii de instabil un acvariu asa mic  . Cu atit mai mult cu cit folosesti apa foarte moale de la instalatia de osmoza.
O pana de curent de 2-3 ore e suficienta sa-ti moara toti puii. Am patit-o eu, m-am enervat si mi-am luat UPS  .
Benu wrote:Steril, doar cu un tub PVC pentru depunere. Cum se cicleaza un acv. steril ?
Se cicleaza destul de greu.
Benu wrote:In care nici filtru am inteles ca nu ar fi indicat. Care e atunci suportul pentru bacterii ? Cat timp se cicleaza ?
Ba trebuie filtru. Da' sa nu traga puii, sa nu faca un curent de apa prea puternic si sa nu fie negru ca poate intra puii in el  .
Eu mi-am facut pe o laterala a unui acvariu cu dimensiunile apropiate de al tau un filtru intern de volum mare care isi trage apa printr-o "gaura" cu suprafata mare acoperita cu burete. "Scuipa" apa printr-o teava cu gauri lunga cit acvariul.
Benu wrote:Ar fi OK sa schimb apa doar o perioada de timp pe zi, adica cat timp sunt acasa?
Da. Numa' sa fie cu aceeasi parametri.
Benu wrote:Ma gandeam sa adun apa intr-o galeata si sa o tot arunc ...
Merge cu atentie sa nu se umple galeata  .
Benu wrote:Schimbarea trebiue sa mearga si dupa ce depun ?
Poate sa mearga sau nu. Important e sa nu varieze pH-u' si sa nu se adune amoniac, nitriti sau nitrati.
Benu wrote:Cum suporta schimbarea brusca de duritate de la 8-9 cat am acuma la cat o scoate osmoza ? Sa pun mai bine la inceput apa din acv comun si sa incep schimbarea cu apa de la osmoza cu ei inauntru ?
Bine ar fi sa nu se modifice brusc duritatea.
Benu wrote:Sa mai pun dupa osmoza si un filtru cu turba?
Nu.
Benu wrote:Iluminatul merge ca la comun, adica zi-neoane, noapte lumina de veghe ? Sau trebuie cateva zile neoane permanent ?
Dupa ce depun si pina "zboara" puii e bine sa lasi o lumina slaba si noaptea. Dupa ce "zboara" puii lasa si noaptea un tub fluorescent. Macar citeva zile pina mai cresc puii. Apoi poti reveni la lumina slaba noaptea.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
g.g
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/03/2006 11:43:14
|
g.g
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/50610a563fd5d50c745f2.jpg)
IP:
|
1. nimic inchis la culoare
2. aerare buna, dar nu foarte puternica
3. coloana de apa mica, 30-35 cm
4. schimburi zilnice de apa
5. lumina de veghe, poate fi chiar un bec albastru
6. spatiu de inot restrans
7. antifungicid
|
Just for fun!
www.REEF.ro |
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/03/2006 14:21:35
|
Ioan
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2451041557a22145b3701b0184109cab.jpg)
IP:
|
Salut Benule!
Dimensiunile 50x50x40 sunt optime, cu toate cä se obisnuieste 50x50x50, pentru cä dacä-l faci ceva mai mic nu se mai imprästie puii asa usor, si i-si gäsesc pärintzii mai repede, ceea ce-i foarte important, pentru cä cei care nu-si gäsesc pärintzii la timp vor inota mult, vor släbi si vor muri de foame. Una din cauzele pentru care se imprästie puii prin bazin este cä au in instinct tendinta sä caute corpurile, in aceastä perioadä de reproducere intunecate, ale pärintilor, ceea ce-i face sä se ataseze din gresealä de margini negre de silicon, sau de alte obiecte inchise la culoare, din care cauzä se lipesc acvariile de reproducere cu silicon alb. Dacä vezi cä nu-si gäsesc pärintzii, poti sä reduci nivelul apei cu un sfert din volumul total, pänä cänd i-au gäsit si rämän längä ei. Nu uita sä cobori incälzitorul la nivelul nou al apei! Un bec mic cu neon, de 6-8W, economic, montat deasupra bazinului, si acoperit cu o cutie de tablä de la räcoritoare, decupatä corespunzätor, in lipsa vreunei idei mai bune, este ideal pentru iluminatul din timpul zilei. Nu aseza lampa desupra unui geam de sticlä, cä acesta se poate sparge de la cäldurä si cade in bazin! Noaptea poti aprinde un bec cu incandescentä de la frigider, sau chiar mai mic, de la o lanternä, far de bicicletä, etc. dacä se poate, alimentat de la un transformator de retea. Bazinul are nevoie de un suport pentru bacterii, pentru cä-i riscant sä expui puii si chiar pärintii la apa de la retea, prin schimb la picäturä sau schimburi dese de apä, din cauza componentelor däunätoare, clor, ierbicide, pesticide, etc., pe care le-ar putea contine. Chiar dacä nu hränesti pärintzii inaintea depunerii, vei hränii puii incepänd cu a treia, sau cel mai tärziu a sasea zi dupä ce au inceput sä mänänce de pe pielea pärintilor, cu nauplii de artemia, ceea ce duce la nevoia filträrii biologice a apei. Filtrul poate fi interior, un burete cam de 10x10x30, antrenat cu aer, nu cu pompä electricä, pentru a nu produce curent de apä, sau exterior, de tip canisträ, ale cärui furtune de absorbtie si expulzie vor fi dotate la capetele din bazin cu bureti care sä inpiedice formarea curentilor de apä, pentru a nu ingreuna accesul spermatozoizilor la intrarea in icre, si pentru a impiedica absorbirea puilor in filtru. La capätul furtunului prin care iese apa din filtru, este suficient un burete cät pumnul unui copil, cu porii mai mari, dar la capätul furtunului prin care inträ apa in filtru va fi nevoie de un burete de cca. 15x6x6 cm, cu porii mai fini, care se acoperä cu un ciorap fin, de damä. Buretii se vor fixa stabil, cu elastic, sau legati cu nylon de pescuit, pe furtune! Apa filtratä prin osmozä nu contine särurile si mineralele necesare dezvoltärii puilor in timpul cresterii, ceea ce face necesarä adäugarea ulterioarä a acestora, fie prin amestecul cu cca. 5- 10% apä de retea, dacä aceasta nu contine componente däunätoare, fie prin adäugarea de sare, destinatä ridicärii duritätii apei filtrate, anume pentru reproducerea acestei specii.
Ideal ar fi sä se umple noul bazin cu 30% apä veche, 50% din osmozä si 20% din retea, läsatä sä stea 12-24 ore la depresurizat ca sä se elimine surplusul de gaze dizolvate, surplus apärut ca urmare a presiunii ridicate din retea. Prin schimburi ulterioaere se va urmärii obtinerea unei ape cu un continut de 10-20% apä de retea si 80-90% apä de osmozä, raportul fiind dependent de duritatea apei din retea, in asa fel incät sä se obtinä valoarea duritätii temporare de 1,5- 2°kH, mäsurat cu ajutorul kiturilor din comertul acvaristic, sau 80-110µS/cm, mäsurat cu ajutorul unui aparat electronic. In lipsa unui filtru ciclat este riscant sä se mute pestii! Ciclarea unui filtru nou instalat se poate gräbi prin sälarea unui material filtrant, folosit in acvariul comun, in apa bazinului de reproducere. Turba pentru uz acvaristic se foloseste la diminuarea duritätzii temporare, (kH), si la reducerea germenilor patogeni, prin acidifierea apei pänä la o valoare a PH=5,5-6,5. Tratarea apei cu duritate temporarä extrem de redusä, kH=1-2, folositä la reproducerea discusului, cu turbä, färä posibilitatea controlului, si färä cunoasterea in amänunt a efectelor acestei actiuni, duce inevitabil la esec, sau chiar la moartea pestilor, din cauza posibilitätii schimbärilor rapide si ample ale valorilor aciditätii apei, in aceste conditii! Majoritatea sortimentelor de turbä aflatä in vänzare, contin substante däunätoare discusului, sau nu duc la obtinerea aciditätii urmärite! Pentru a se putea renunta la turbä, apa bazinului de reproducere se poate decontamina cu ajutorul tripaflavinei sau albastrului de metil, in proportia recomandatä pe ambalaj in functie de concentratia solutiei. Nu se va folosi albastru de metil dizolvat in acool, ci in apä! Ca indiciu orientativ, se va adäuga albastru de metil pänä va avea apa opacitatea unui ceai mai inchis. Atentie! Dacä se supradozeazä, este necesarä inlocuirea unei cantitäti neasteptat de mari de apä, pentru a se obtine dozajul corect! Suprafete colorate cu acesti coloranti vor fi aproape imposibil de decolorat. O mare parte din solutie se va opri in filtru. Ti-as recomanda sä incerci intäi färä adaosuri, doar cu apä curatä, sau sä pui o plantä mare in bazin intr-un ghiveci de flori, asa ca sä rämänä si pentru pesti loc destul. Planta absoarbe o parte din nitrat si are efect distrugätor asupra germenilor däunätori.
|
Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale. |
|
 |
Benu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2006 13:38:40
|
Benu
Member
IP:
|
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Despre iluminat si pe mine ma batea gandul sa pun un bec din acela economic de putere ceva mai mare. Ma duc sa caut ceva bec mic albastru pentru iluminatul de veghe. Nu-mi plac cele cu incandescenta necolorate. Au o tenta de galben-portocaliu. Am avut in acv. comun si, din cauza miscarii suprafetei apei de catre filtru canistra toata noaptea aveam senzatia ca sunt flacari pe pereti! Ma gandesc ca nici pentru pesti o lumina asa calda nu este relaxanta.
Am inteles. Nu turba!
Flitru burete. Am de la un acv. gata ciclat. Il pun in asta nou si pun acolo altceva.
Acuma am alta problema. Am aflat ca osmoza inversa economica pe care am comandat-o eu nu este programata sa vina degraba. Din pacate, nu sunt in cea mai buna forma financiara sa pot lua una mai Profi, si deci mult mai scumpa. Am promisiunea insa ca mai cauta variante. Alfel sunt chiar disperat. Duritatea la retea e de 11-12, asa ca nu am nici o sansa ! Si nu stiu alfel cum as putea sa o cobor la 1-2. In acv. comun mai scade la 8-9, credeam eu ca de la turba. Dar cred ca si de la melci. Ca adun "tone'" de cochilii la fiecare aspirare, care trebuie sa fi consumat ceva calciu cand s-au format. Ma tot gandeam la versiunea cu rasini schimbatoare si am tot intrebat pe forum. Desi explicatia nu e foarte clara de ce nu sunt bune, ma gandesc ca ar fi altecava, nu numai duritatea. Desi rasinile scad duritatea prin inlocuirea Ca si Mg cu Na, cantitatea totala de solide dizolvate (TDS) creste (2 ioni de Na la un ion de Ca sau Mg schimbat). Si cred ca membrana icrei e o foarte buna membrana de osmoza. Si cum tonicitatea din interiorul icrei e mult mai mica fata de cea din apa, e o mare diferenta de presiune osmotica care numa bine nu face. Cam ca la solutiile injectabile. Iarasi cel mai mic distilator cu functionare continua care sa-mi asigure cat de cat necesarul de apa e mult mai scump decat cea mai profi instalatie de osmoza ...
Am uitat sa mentionez. Azi de diminieata nici o icra pe piatra. Desi ieri aveau mare grija de ele. Nu cred ca parintii sunt canibali, mai degraba MONSTRII aia de ancistrusi, ce curatau de dimineata de zor piatra pe care parintii au parasit-o.
Multam mult si va tin la curent.
|
|
 |
Benu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2006 12:12:15
|
Benu
Member
IP:
|
Facut asa: am cumparat un acvariu, ca nu mai aveam timp sa-l fac. 4 serii de icre s-au dus deja si copii se tin din nou de prostii :18: .
Vreau sa-l umplu cu 1/2 apa din acvariul comun si 1/2 apa de la RO. Am facut aseara niste analize la apa ce iese din RO. GH = 0. KH=0  pH=6. Voi incerca sfatul lui Ioan, adica sa combin in timp apa de la RO cu cea de la retea. Da-mi Doamne mana buna, sa nu scap KH-ul asta cumva. Din pacate, pica varianta mea cu schimbul la picatura doar cu apa din RO. Cam cat % sa schimb zilnic dupa de introduc perechea ?
Filtru burete bolborositor, dintr-un acvariu ciclat. Am si un Aquael mini dar mi-e frica sa nu fie totusi prea puternic. Sa pun pentru ciclare 1 capsula de Bactozym ?
Tratamentul antifungicid cu albastru de metilen sau tripaflavina ? Ca m-am dotat cu ambele. Sa continui tratamentul si dupa depunere, sau doar la inceput e suficient?
Temperatura in acv. comun este de 28 grade, cu foarte mici variatii. Sa ridic usor temperatura in cel de depunere cu 1-2 grade?
Tubul de PVC pentru depunere. L-am luat pe cel mai deschis la culoare pe care l-am gasit. Dar tot e gri. Sa-l pun totusi? Sau sa-i las sa depuna pe sticla? sau ce altceva deschis sa folosesc ? Si daca sa pun tubul, cum se pune? Orizontal, oblic sau verical? Sa-l intepenesc cumva ca sa nu se miste?
Scuze de unele intrebari tampite, dar mi-e tare teama sa nu mai gresesc ca la inceput, cand mi-am omorat niste discusi superbi, numai pentru ca le faceam tot felul de tratamente aiurea si cand nu era cazul. Multam de ajutor.
|
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/03/2006 21:27:01
|
Ioan
Senior member
IP:
|
Salut Benu!
Dacä pästrezi proportia apelor si nu hränesti pestii prea intens, n-ai sä scapi duritatea temporarä de sub control, dar n-o läsa din ochi, verificä PH-ul din cänd in cänd, urmäreste orice schimbare in comportamentul pestilor cu suspiciune, dar nu actiona in panicä dacä gäsesti dimineata pestii cu ochii tulburi si PH-ul sub 5. Adaugä 10% apä de retea, o datä la 30 de minute, pänä ajungi la PH 6.
Schimbä intre 20-50%; in functie de cantitatea impuritätilor. (Hranä neconsumatä, excremente, alge, alte vietuitoare mici, melci, virmi, etc...)
Nu-i nevoie sä pui Bactozim. Dacä buretele contine bacterii, acestea vor face fatä la cantitatea redusä de nitrit, rezultatä de pe urma schimburilor intensificate de apä si a hränirii ceva mai reduse.
Albastrul de metil va fi absorbit in mare mäsurä de cätre burete in cca. 24 de ore. Nu stiu dacä se diminueazä efectul solutiei din aceastä cauzä, sau ce se intämplä cu bacteriile, pentru cä eu iau icrele din bazinul de reproducere si le pun la eclozat intr-o gäleatä färä filtru, scutindu-mä in acest fel de schimburile intense de apä si alte probleme care mai apar. Poate cä ar fi mai bine sä incerci mai intäi cu tripaflavinä. Aceasta trebuie läsatä in bazin, ca sä inpiedice cresterea ciupercilor pe icrele stricate, si se eliminä o datä cu schimburile zilnice de 10-15% de apä, fäcute dupä cca. o säp.tämänä de la inotul liber al puilor.
28°C este temperatura optimä pentru reproducere.
Tubul se pune vertical si se fixeazä cu coliere de plastic si ventuze pe un geam lateral. Dacä bänuiesti cä pestii i-si mänäncä icrele, va trebui sä le protejezi cu o plasä de särmä nezincatä sau care nu contine altceva decät fier sau plastic, rigidä, ca sä n-o poatä deforma pestii. Plasa se va fixa la cca. 1cm fatä de icre.
Eu am un respect deosebit fatä de oameni curiosi, care intreabä si invatä! Probleme am doar cu persoane la care se combinä ignoranta cu aroganta.
Ioan
|
Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale. |
|
 |
Benu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/03/2006 13:21:07
|
Benu
Member
IP:
|
Se pare ca nu am noroc. Desi am incercat sa fac totul sa iasa bine, am acuma o problema. Am mutat perechea in noul acvariu. Parametri apei par OK: GH 3-4, obtinuta prin schimbari succesive de apa cu apa de la osmoza (mai 2-3 schimbari si ajunge la 1-2), pH intre 6.2-6.5, KH 3-4, temp. 28oC. Pestii nu au avut soc cand i-am mutat. Nu au stat cu inotatoarele stranse, au respirat lent si linistit. Parametrii apei pe atunci nu erau mult diferiti fata de cei din acv. comun. Acuma alta problema. De cand i-am mutat, stau in spatele filtrului burete. Am un bec economic de 6W ziua si un bec de frigider noaptea. In miezul noptii, mai ies timizi, se plimba putin prin acvariu si apoi, fuga dupa burete (unde oricum isi ascund doar capul, ca ei sunt mai mari ca buretele :-) ). Am crezut ca lumina becului ii streseaza, asa ca am lasat si ziua doar becul de frigider. Nici vorba, isi ascund capul dupa burete cum da lumina zilei. Mentionez ca acvariul este asezat intr-o nisa din biblioteca in dormitor unde nu ne plimbam si agitam toata ziua. Nu este expus direct luminii naturale, asa ca nu stiu ce as mai putea sa fac. Sa pun niste Aqutan sau Aqua safe, pe care scrie ca mai reduce din stres (vitamina B12) ?
De tubul de PVC nici nu mai incape vorba sa se apropie, ca l-am instalat in partea opusa buretelui, unde stau ei toata ziua. Nu cred ca vor depune vreodata in conditiile astea. Au deja o saptamana de cand nu isi scot capul din burete.
|
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2006 01:23:52
|
Ioan
Senior member
IP:
|
Salut Benu!
Ia-le orice posibilitate de a se scunde! Dä-le mäncare doar ca sä aibä in cazul cä ar vrea sä mänänce, dar pästreazä apa cät mai curatä, 31°C, nu mai aprinde nici o luminä, si ai räbdare, cä se vor obisnuii ei cu noul loc. Pe urmä poti scädea la 28°C. Faptul cä sunt mult timp singuri este un mare dezavantaj, pentru cä se desobisnuiesc de oameni si devin speriosi.
E clar cä s-au obisnuit cu grupul si nu le place singuri, dar n-ai ce le face dacä vrei sä obtii pui de la ei va trebuii sä ai multä räbdare si sä le asiguri conditii optime. Eu cred cä ai putea incerca si cu acutan, dar evitä neapärat exageräri, si incearcä sä mä informezi mai departe.
Ioan
|
|
 |
Benu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/03/2006 23:12:00
|
Benu
Member
IP:
|
Multumesc din nou de sfaturi. Au venit la fix, ca tocmai ma pregateam astazi sa mut perechea inapoi in acvariul comun. Sunt absolut fascinat de ideea de a avea pui de discusi dar nu vreau asta cu pretul de a pierde perechea pe care am crescut-o de cand erau cat o moneda. Mai incerc cateva zile urmand sfaturile tale. Am mutat buretele pe geamul din fata, am ridicat temperatura si am pus putin Aqutan dupa ce am schimbat 20% din apa. Am lasat doar becul de veghe. Dar nu vor sa manance nimic de o saptamana si asta ma sperie tare. Ma tem ca daca o mai tin tot asa cateva zile, nu rezist si ii mut la loc cu ceilalti.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/03/2006 08:07:23
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Benu wrote:Dar nu vor sa manance nimic de o saptamana si asta ma sperie tare. Ma tem ca daca o mai tin tot asa cateva zile, nu rezist si ii mut la loc cu ceilalti.
Am patit si eu chestii din astea nu tocmai bune pentru starea mea psihica  . Dupa ce n-au mai putut de foame au venit la mincare. Da' numa' dupa ce paraseam incaperea  . Apoi incet-incet si-au dat drumu'  .
|
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/03/2006 16:49:11
|
Ioan
Senior member
IP:
|
Salut!
Nu-ti face probleme cä mor de foame! Discusi sänätosi rezistä lejer o lunä de zile färä mäncare, si asta n-am citit din cärti, ci am observat, printre altii, la un sälbatic bolnav care a stat o lunä cu botul in coltzul bazinului si, intr-o zi, cänd i-am oferit niste gongi (Gamarus) a inceput sä mänänce de parcä n-ar fi fost bolnav niciodatä. Asta nu inseamnä cä-i poti läsa si tu färä mäncare, färä sä incerci sä-i ajuti, pentru cä vei obtine cu atät mai repede ce vrei de la ei, cu cät se vor simti mai repede la largul lor. Pentru asemenea cazuri este hotärätor (!) sä le oferi o hranä pentru care ar fi in stare sä-si riste viata, cum sunt mai sus pomenitii Gamarus, la care incä n-am avut nici un Discus care sä reziste tentatiei, sau Enchytraeus Albidus, pe care il mänäncä toti cu pläcere, dar mai sunt unii care nu se dau in vänt dupä ei, dacä nu-i cunosc. Enchitreii si Gamarus se pot creste acasä, iar dacä nu gäsesti pe forum indicatii in privinta asta, le poti primii tot de la mine. Enchitreii äi gäsesti sub frunzisul umed, in descompunere, in pädure, sau, cu un pic de noroc, chiar in grädinä. Oricum, vei avea nevoie de Grindal, rudele mai pitice ale Enchitreilor, sau altä hranä de calitate asemänätoare, pentru perioada cänd nu vei mai putea sätura puii cu Nauplii de Artemia. Nu te-as sfätuii sä le dai pureci de baltä sau altä hranä colectatä din ape in care träiesc pesti, pentru cä ai sä-ti contaminezi puii cu paraziti. Artemia maturä, congelatä este o alternativä
acceptabilä, dar Grindali ar fi mult mai buni. Dacä le dai inimä, si mai ales dacä faci compromise la calitatea acesteia, este foarte probabil c-ai sä obtii rezultate deosebit de dezamägitoare.
Ioan
|
|
 |
Benu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/04/2006 01:09:09
|
Benu
Member
IP:
|
Dupa inca o saptamana. Au ciugulit ceva artemie congelata. Dupa care se dadeau in vant cand erau in acv. comun. Trebuie neaparat sa incerc cu Gamarus. Din pacate, nu am gasit referiri la Gamarus pe site. Pe net am aflat ca unii il cultiva ca hrana pentru pesti. In majoritatea cazurilor este considerat a fi o hrana excelenta pentru broscute testoase. Am inteles ca este un crustaceu. De apa dulce din cate am citit, desi am gasit unele referinte despre Gamarus de apa sarata (?). Unii il cultiva char in bazine plantate. Fiind de apa dulce, nu este un pericol pentru discus, precum tubi, datorita bolilor pe care ii pot trnsmite ? Sau e vorba despre Gamarus gata preparat pentru broscute, cum este cel de la Nutrafin, care banuiesc ca este tratat, sterilizat, liofilizat cumva? Ioan, te rog da-mi mai multe informatii.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/04/2006 08:12:58
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Benu wrote:Dupa inca o saptamana. Au ciugulit ceva artemie congelata. Dupa care se dadeau in vant cand erau in acv. comun.
Intotdeauna cind scot la depus din acvariu' comun cite o pereche le scade pofta de mincare. Probabil si pentru ca in acvariu comun e concurenta pentru hrana: fiecare se bate sa haleasca cit mai mult si sa nu ramina mai nimic pentru ceilalti dace se poate  . Discusii sint niste pesti egoisti  . D-aia se cresc puii in numar cit mai mare: concurenta pentru hrana.
Benu wrote:Sau e vorba despre Gamarus gata preparat pentru broscute, cum este cel de la Nutrafin, care banuiesc ca este tratat, sterilizat, liofilizat cumva?
Ma tem ca n-o sa accepte Gamarusu' ala uscat  . Iar viu nu prea vad unde gasesti la noi  ....... Poti incerca niste rime vii - exemplare cit mai subtiri si rosii ....... ca tot a venit sezonu' lor  .
|
|
 |
|
|
|