Message |
|
Merge bine si cu nitrati multi (30ppm), si cu fosfati multi (3ppm) si la pH=6. Totul e sa le corelezi bine. Nu merge de exemplu cu nitrati multi si putin CO2. N-am incercat, dar presupun ca nici invers.
Insa intr-adevar observa imediat o carenta, desi nu sunt convins ca de fier. Adica in anumite conditii frunzele tinere sunt foarte deschise la culoare.
Daca te hotarasti la o fertilizare 'din belsug' gen EI (Estimative Index), funzele noi sunt verde inchis. Deci nu pot decat sa presupun ca ii trebuie ceva mult. Nu am nici spatiu si nici timp sa fac teste ca sa fiu sigur despre care anume nutrient e vorba.
|
 |
|
Am o presimtire cum ca dupa weekend-ul asta voi mai avea de donat niste fire de Limnophila aromatica. Nu stiu inca sigur daca vor fi varfurile sau plantele-mama. Cel mai probabil plante-mama de data asta.
Poate... zic poate (nu e nimic sigur) voi avea si 2-3 fire de Pogostemon helferi.
Amatori?
P.S. Daca nu le vrea nimeni moaca, fac un efort si le pot da si pe bani, sa stiti 
|
 |
|
Iti zic eu de ce. Pentru ca nu traim in Germania ci in Romania (si in Egiptul antic unii dintre noi). Ce sunt eu, neamt sa ma informez intai...?!
De cate ori ai cumparat vreo ceva... electronica noua, sa zicem, si ai citit instructiunile de folosire INAINTE de a apasa pe butonul de power???
|
 |
|
Val oricum are dreptate, se dizolva CO indeajuns, numai ca pierzi gaz pretios
Mda... cu mintea mea egocentrista nu m-am gandit la pierderea de gaz, omul avand sticla cu drojdie ca sursa de CO2. Eu am butelie si nu prea ma intereseaza capitolul pierderi. Cel putin atata timp cat nu pierd cantitati enervante. Butelia ma tine 1 an si ceva... Daca pierd niste gaz... nu ma va tine atat. ma va tine doar un an. Umplerea ei costa 20 de lei...
La drojdie e mai nasol. Cu pretul la "consumabile" ajungi cam tot pe-acolo, dar saptamanal, sau cand s-or termina sticlele astea cu retete mai evoluate tre sa stai, spala sticla, incalzeste drojdia, prepara gelatina, bag-o la frigider, vezi sa nu inghete, toarna zahar cu cornetu' de hartie, cornetu' se desface, juma' de zahar e pe jos... Cred ca am imbatranit si am devenit mult prea lenes. N-as putea sa ma intorc la drojdie.
|
 |
|
Numarator de bule tot d-ala am si eu  . Nu ca m-as uita vreodata la el.
Putine reactoare homemade dizolva CO2-ul in intregime. Nu-ti bate capul. Se dizolva destul. Sticla aia arata foarte naspa dar e destul de eficace. SERA au si ei un "reactor" pe acelasi principiu doar ca nu are nici pe departe volumul sticlei de 500ml. Ca sa realizezi diferenta de volum, reactorul SERA este cam cat un tub de calciu efervescent. Si merge si el destul de bine la acvarii mici-medii.
Daca totusi tii neaparat sa iti maresti randamentul iti trebuie un alt fel de reactor. Daca scormonesti bine pe aici s-ar putea sa gasesti detule modele home-made. Si daca te uiti pe site-urile de profil vei gasi si multe modele de firma.
Din ce am folosit eu, cel mai eficace reactor DIY este tubul grofat, dar este cel putin la fel de inestetic ca si sticla de juma'
Ce intelegi prin "cantitate foarte mare de gaz"? E normal ca in partea de sus a sticlei sa ai gaz. Dar in nici un caz nu va ajunge pana la gaurile de jos. Gazul ala care se strange sus este un amestec de CO2 nedizolvat, care se va dizolva in cele din urma, dar si alte gaze ca rezulta din schimbul de gaze cu ala din acvariu, care se dizolva mai greu-spre-niciodata. Live with it.
Nu ne-ai spus in ce consta instalatia ta de CO2... ai butelie, reductor...etc sau e bomba cu drojdie?
Daca ai zis in alta parte, scuze.
Toate cele bune.
|
 |
|
Bine 'reaq ca n-am pus vreun pariu cu cineva ca eram convins ca e vitza. 
|
 |
|
Nu arata rau deloc, asa low tech cum o fi el...  T5 low tech??? Da' ce-ar trebui sa aiba un high tech? Incalzitor cu antimaterie? Calculator pozitronic? :-)
Vita aia de vie arata foarte foarte bine. Inteleapta alegere.
Unghiul ales pentru fotografiere e cam ciudat, totusi. Ce ai incercat sa eviti? 
|
 |
|
E un mesaj cam generic. Dar cel mai frecvent galeria plange cand incerci sa urci o poza si...
-Poza e prea mare ca dimensiune. -> Incearca sa o faci sub 100Kb
-Poza e prea mare ca format -> Incearca sa reduci sub 1024x768
-Ai depasit Quota, desi cred ca in cazul asta mesajul ar fi fost mai clar.
Mai mult poate te ajuta un admin.
|
 |
|
Aromatica vine de la pH=6, Kh=3, Gh=5, NO3=30, PO4=3, Fe=1ppm si CO2 cam cat poate dizolva reactoru'...
Diferente semnificative cred ca avem si la lumina.
Cred ca e destul de stresant pentru ea, mai ales ca nutrientii au scazut mult. Da-i un timp sa se acomodeze. Cred ca e normal sa re-devina o planta lenta in conditiile tale.
Da' ce face? cum adica nu-i merge bine? stagneaza, se decoloreaza, au inceput sa ii cada frunzele de la baza?
SAE e destul de bou. Chiar daca alearga crevetii nu cred sa prinda vreunul.
|
 |
|
Il infigi...  asaaa... sa stea bine in substrat. Nu m-am gandit niciodata cat de mult infig o planta in substrat. Cam 2-3cm, cred. Depinde ce plata si cat de lunga e tulpina. Daca e scurt, poti sa il infigi si mai putin. Taie radacinile pe care le are deja cam in proportie de 70%.
Am vazut si "curiozitati" inalte de helferi la cineva de pe forum. La mine, de exemplu, cel mai inalt are sub 10cm. In conditii bune (lumina, CO2 etc.) nu se inalta. Se face ca un boschet aproximativ emisferic.
Spor.
|
 |
|
ppm= parti per milion. Adica exact mg/l. E acelasi lucru, cel putin atunci cand solventul e apa, adica densitatea e 1.
|
 |
|
As mai adauga...
Ai CO2 in acvariul ala? E posibil sa fi scapat brusc mai mult gaz regulatorul de presiune?
|
 |
|
Din pacate nu il vei gasi in farmacii. Eu nu l-am putut procura local desi am un prieten care lucreaza la un distribuitor de medicamente.
Cel mai simplu e sa il cumperi de la unul dintre comerciantii de chimicale, facand o comanda pe vreo firma a unui prieten, sau a unei cunostinte...ceva.
Comerciantii pe care ii stiu eu (cu siguranta ca mai sunt si altii) sunt:
http://www.chemical.ro/id/158/product.html si
http://www.laborexromania.ro/contact.php
|
 |
|
Goana dupa lumina s-a cam incheiat pe la altii.
http://www.barrreport.com/12047-post27.html
Nu inseamna ca o sa tinem plantele pe intuneric. Doar ca 1W/l este arhisuficient-spre-mult-prea-mult. Ceea ce inseamna ca un acvariu mai inalt e de preferat, ca sa poti tine plante ceva mai inaltute. Nu vorbesc de inaltimi de 3 metri acum. Spun doar ca 50cm, de exemplu, minus substratul minus cat ramane gol deaspura, e ok, decat sa-ti iasa afara orice planta in 2 saptamani de la plantare.
Ba chiar, se pare, ca celebra "inaltare" a glossostigmei (si nu numai a ei) la lumina putina nu are nici o legatura cu lumina ci planta incearca,de fapt, sa ajunga aproape de atmosfera unde e mai mult CO2...
|
 |
|
Sonda mea are 2 ani. Atata timp cat faci calibrarea la timp masuratorile vor fi la fel de exacte ca de obicei. In carticica ei, totusi parca zicea ca daca la calibrare depasesti 30mV va trebui sa te gandesti sa o schimbi. Nu inseamna ca iti da erori ci ca n-o va mai duce mult. A mea, de exemplu a ajuns la 40mV. Nu a murit inca dar am inceput sa sap dupa o sonda noua. Dar, repet. Asta dupa 2 ani.
Si eu folosesc acum tot JBL: ferropol si ferropol 24. Din primul ar trebui sa pun saptamanal 75 ml ( la volumul brut). Eu pun 10 ml zilnic. Nu am incercat mai mult ca nu stiu exact ce efect ar putea sa aiba o suprafertilizare cu microelemente. Din al doilea pun zilnic 10 picaturi. insa la toate testele pe care le-am facut fe nu a scazut sub 0,1 mg/l.
Pai la valori ridicate ale macronutrientilor cred ca daca maresti doza de micro nu prea se numeste suprafertilizare.
Multa lumina inseamna ca plantele vor avea nevoie de mai mult CO2. Asta duce la o cerere mai mare de NO3, care duce la o cerere mai mare de PO4, care duce la o cerere mai mare de K si tot asa pana ajungi si la microelemente.
Si eu pun tot zilnic chiar si Ferropol-ul. Incerc sa contracarez astfel pierderile prin oxidare, precipitare etc.
Din ferropol 24 pui 10 picaturi, fata de cate conform recomandarilor producatorului? De exemplu eu ar trebui sa pun intre 2 si 4 picaturi la suta mea de litri, dar pun 6.
Referitor la CO2, eu m-am luat dupa Barr si l-am marit cu ochii pe plante. El zice asa: daca dupa un schimb de apa plantele incep sa scoata bule, dar dupa un timp se opresc, inseamna ca nu ai destul CO2. Am marit CO2-ul pana cand plantele scot bule, tot timpul, la fel ca dupa un schimb de apa . De fapt "tot timpul" dar dupa vreo 4 ore de la aprinderea luminii. Motiv pentru care, btw, mi s-a parut complet nepotrivit sa sting lumina dupa 5 ore, cand ele dupa 4 abia ajung la un uptake optim.
Incearca asa, eventual, dar nu uita o chestie: nu umbla la ceva ce merge. Ochiu' la plante. Fii atent la cat cresc pe zi (da, sunt plante care cresc de ordinul centrimetrilor pe zi), la culoare, la cum cresc, astfel incat sa poti observa o deficienta cat mai repede.
imi cer scuze daca sfaturile mele ti se par stupid de evidente. Stiu ca majoritatea acestor lucruri, cel mai probabil, le stii deja, dar incerc sa le subliniez pentru ca ar putea fi utile si altora care sunt mai la inceputul pasiunii.
Toate cele bune.
|
 |
|
Sunt exact dimensiunile acvariului meu. Ca proportii e super ok.
Asta nu inseamna ca a doua oara l-as face la fel.
80cm pe lungime e pretty naspa. Din motivele expuse mai sus de colegi. Tuburile standard de 18W iti vor lasa marginile si in special colturile neacoperite. Va trebui ca orice setup/aquascape ai face in margini sa pui plante care nu vor lumina multa.
De asemenea l-as face mai inalt. Din ce 45 cm vei pierde cam 10 cu inaltimea substratului plus partea de sus care ramane goala pentru ca nu il vei umple pana in gura... Cert e ca plantele mai inalte vor incerca intotdeauna sa iti iasa afara.
|
 |
|
Updateaza-ti profilu' ca sa vada lumea si de pe unde esti...
|
 |
|
7 red cherry
Uite-i mah pe Vasilica si Mariana. Stiam ca or sa se bage in fatza la poze.
Felicitari. Acvariul tau arata din ce in ce mai ingrijit. Sper doar sa invinga Riccia in lupta ei cu alga aia enerventa. Sa vezi atunci cum o sa arate.
Bravo. Tine-o tot asa.
|
 |
|
Sunt cu NO3 la 20-25 ppm iar PO4 aproximativ 1 ppm. Living on the edge dar sunt foarte atent si la cel mai mic semn de alge, stop joc. Dar de cand am crescut iar fosfatu' ma enerveaza ca se inroseste din nou blyxa.
Nope. Aia nu e "edge". Eu am ajuns cu NO3 la 80 ppm, ma rog din greseala, dar oricum l-am scazut pana la 40ppm, PO4 la 3ppm si K la 40ppm. Blyxa continua sa NU aiba culoarea aia enervanta ruginie. Toate la o valoare teoretica a CO2 de 150ppm. Practic, 'reaq stie. Judecand dupa moaca plantelor, probabil in jur de 30.
Ma intreb cam cat (se pare ca nu prea conteaza ce...) fertilizant cu microelemente bagi fata de doza recomandata?
Nefiind aceeasi firma nu stiu daca are prea mare relevanta dar eu, folosind schema JBL, la valorile de macro de mai sus, dozez micro (JBL Ferropol) cam de 3 ori doza recomadata de producator pe saptamana. Dozarea e zilnica. Si chiar si asa, la sfarsitul zilei masurand Fe ca indicator general pentru microelemente, am valori aproape de zero.
Hai faraoane, zi ce spune Dennerle, ca stiu ca te mananca limba.
|
 |
|
Punctele mici si verzi de pe anubias si de pe geam sunt o alga. Green spot algae. Pe geam incep mai de jos pentru ca nu le place cand raman fara apa si probabil ala e nivelul pana la care scade apa cand faci schimbul. De asemenea iubesc lumina si in partea de sus a geamurilor nu ai atata lumina din motive de refractie.
Anubiasul pare sa aiba o deficienta. probabil de magneziu, la prima vedere, dar poate fi si altceva sau poate fi o deficienta de magneziu indusa de excesul altui microelement. E destul de greu de decis.
Planta "din mijloc" care s-a mancat pare a fi Rotala macrandra daca nu ma inseala ochiul.
De alga aia nu prea stiu ce sa zic. Arata a cladophora, dar asta in nici un caz nu se ancoreaza intr-un punct. Desi ar trebui sa stiu, la experienta mea cu algele... nope. Nu-mi spune nimic.
Cu ruinele am retinut. Mancarea, dormitul pe pres la usa etc... Stim si noi. :-)
|
 |
|