Message |
|
Nu ne-ai zis nimic de PO4, asta apropos de NO3=25.
Nu cred ca lipsesc macro ca grupa generala de fertilizare ci ca lipsesc anumiti macro, sau proportiile sunt dezechilibrate.
Nitratii la 25 ppm sunt cam sus, daca fertilizarea e normala in rest.
Hai ca tac pana pui pozele sa nu vorbesc prostii, dar masoara si fosfatii, totusi, daca ai posibilitatea.
|
 |
|
Recolta de saptamana asta a fost epuizata.
Toate cele bune.
|
 |
|
O punguta e promisa. Mai sunt doua.
|
 |
|
Va asteapta la mine trei pungi pentru primii trei care raspund si au si conditiile minime ca sa le tina.
Fiecare pungulita contine 1-2 fire sanatoase de Limnophila aromatica si 3-4 "fire" de Pogostemon helferi.
|
 |
|
Pai e acelasi lucru.
Tot acelasi lucru este si glutaraldehida, sau aldehida glutarica. La noi o gasesti destul de greu sa o cumperi separat, desi e folosita pe scara larga prin spitale ca dezinfectant.
|
 |
|
Da' chestia aia cu scosu' pestelui la aer si lasat sa se zbata era valabil numai la pestii de talie mare? Sau e perimata metoda?
Bine, sincer sa fiu, eu personal, nu m-as risca sa alerg neonii prin acvariu, printre plante.  Este de altfel si motivul pentru care refac setup-ul cat pot de rar.
|
 |
|
Nu imi faci o estimare, sa incep sa imi strang bani? 
|
 |
|
Kreator wrote:Salut Faraoane!
Parerea mea este ca pe viitor iluminatul spre asta va tinde...
Exact asta vroiam sa scriu si eu. Toata lumea o sa vrea iluminare cu leduri d-astea. Si nu numai din cauza consumului... Sa reglez eu lumina la culoarea pe care o vrea muschiu' meu... wow...
Hai odata cu experimentele. Trage concluziile, deschide o firma si treci la productia de serie. 
|
 |
|
Nu e nici un mister. Alga fotosinteste si ea.
|
 |
|
Nu e normal. Eu am pe furtunul de CO2 vreo 3 supape de-astea anti-retur, pentru siguranta. Si nu face asa. Schimb-o, ca sunt ieftine.
|
 |
|
Nu se poate. Ori scapa pe undeva, vreun furtunas fisurat, sau plasticul valvei anti-retur... something...
Ori furtunasul care duce in numaratorul de bule e mult mai subtire decat furtunasul care merge in reactor si atunci nu pierzi CO2 pe nicaieri, e doar o diferenta de diametre si numaratorul iti arata mai multe bule.
|
 |
|
@ Claude - A460 cu senzor de DSLR? Nope, no way. N-ar avea loc in aparatul ala un senzor de DSLR. Si nici nu ar putea sustine carcasa aia un obiectiv care sa aiba si un zoom rezonabil si care sa formeze imaginea pe un senzor de DSLR. Digic II are intr-adevar dar ala este procesorul de imagine.
@ adriancalotescu - Ti-as sugera sa incerci sa subexpui un pic fotografiile cu acvariul. O subexpunere intre 0,3 si 1 diafragma ar putea sa ajute. Mai ales in cazul aparatelor compacte ale caror senzori au intotdeauna un dymanic range foarte mic fara de al DSLR-urilor. Nu ca ar ajuta subexpunerea la imbunatatirea dynamic range-ului dar macar nu iti mai apar varfurile plantelor "arse"...
Spor!
|
 |
|
Ma bucur la modul cel mai sincer ca avem printre noi un om de stiinta. In afara de motivul evident pentru care ma bucur si anume acela ca stie ce zice, mai am doua: primul ca daca totusi nu stie raspunsul la o intrebare grea, macar stie unde sa caute, sau are colegi pe care sa ii intrebe si al doilea ca poate lucreaza in apropierea vreunui laborator, prin natura meseriei, si la o adica poate testa una-alta...
In concluzie tot respectul si iti multumesc pentru rabdare. Presupun ca te simti adesea pe aici cam cum ma simt eu cand imi povesteste un medic despre calculatoare sau ca mecanicu' auto daca i-as explica eu de vibrochen... :-)
Totusi unii, cum ar fi Tom Barr (vezi mai sus) zic ca nu exista dovezi cum ca pauza de iluminare ar ajuta in lupta cu algele.
Iar altii zic:
"Algae come in multiple forms from multicellular organisms like kelp, to microscopic, single-cell organisms. Although they are not as complex as land plants, the biochemical process of photosynthesis is the same. Very much like plants, algae have chloroplasts and chlorophyll, but various accessory pigments are present in some algae such as phycocyanin, carotenes, and xanthophylls in green algae and phycoerythrin in red algae (rhodophytes), resulting in a wide variety of colors"
Ba chiar pe alte forumuri (nu de pe la noi) se discuta despre faptul ca algele sunt mult mai oportuniste decat plantele, asa ca...ghici pe cine ajutam stingand lumina la pranz.
Algele sunt fara nici o indoiala organisme mai primitive. Dar ai vreun material serios care sa demonstreze ca sunt mai "oportuniste" (nu-mi vine alt cuvant) sau mai putin oportuniste decat plantele?
|
 |
|
Alte argumente pro si contra puteti citi si aici
si aici
si aici
si aici
Vezi postarile lui Tom Barr (plantbrain) si VaughnH.
Toate cele bune.
|
 |
|
Pai care dilema? Nu am initiat topicul ca sa elucidez vreo dilema. Eram curios cum mai face lumea si mai ales daca are careva vreun motiv serios pentru modul personal de iluminare.
N-o sa ma convinga nimeni la varsta mea ca ar trebui sa mananc cu stanga.
Discutia cu minnardy era demult offtopic (dar nu inutila) si chiar incercam sa aflu mai multe de la el pentru ca pare a fi printre cei care stiu ce zic. Poate ma insel, dar nu cred.
Viulian, incepusei sa crezi ca sunt in cautarea pietrei filosofale pe forumul asta?
Ok. Gata. Promit ca e ultimul meu post oftopic aici si daca vreun mod/admin considera discutia complet pe alaturi poate lua masurile pe care le crede de cuviinta. Nu ca ar fi avut cineva nevoie de aprobarea mea...
Toate cele bune.
|
 |
|
Bonzy wrote:Mi-am luat luat in final pH controller-ul, electrovalva si Proflora m601, da' am o problema: nu prea vad ca ajunge CO2-ul in reactor. Am verificat sa vad daca sunt legaturile facute OK, am dat sa bage cam 1 bula/secunda si nimic. Ati mai intalnit si voi asa ceva???
Colac peste pupaza, pH-ul ajunge pe la 7,5 uneori (seara) chiar mai mult. Ce sa fac??????????
MS
Si eu am acelasi controller si sonda si inca merg foarte bine impreuna de vreo 2 ani. E drept, curatand si incarcand sonda periodic. Sonda este de sticla, doar ca are camasa aia protectoare de plastic. Si e foarte bine ca o are, crede-ma.
In fine.
Cum adica nu ajunge CO2-ul in reactor??? Unde se opreste?
Iese din butelie?
Electrovalva e ok? Cand se deschide iese gaz din ea?
Vezi bulele in numaratorul de bule?
Vezi bulele in reactor?
Urmareste traseul si vezi unde se intrerupe sau de ce punct nu trece.
|
 |
|
minnardy wrote:Fotosinteza este un proces complex care se realizează în două faze (Campbell şi col., 1999)
 Reacţia luminoasă, sau faza de lumină (foto-chimică) – în aceasta se realizează conversia energiei luminoase în energie chimică la nivelul membranei tilacoide. Lumina este absorbită de clorofilă, pigment fotosintetizant prezent în cloroplaste, şi este utilizată la transferul electronilor şi hidrogenului din apă, sau alt donator de molecule, către un acceptor numit nicotin-amid-dinucleotid-fosfat (NADP+), coenzimă celulară importantă în procesul de respiraţie celulară şi glicoliză. NADP+-ul va fi redus la forma de NADPH prin adăugarea unei perechi de electroni şi a unui proton (nucleul de hidrogen). În urma acestei reacţii, de fotoliză a apei, se eliberează cantităţi crescute de oxigen. Reacţia generează totodată adenozin-trifosfat (ATP) prin adăugarea unui nucleu fosfat la adenozin-difosfat (ADP), proces numit fotofosforilare. ATP-ul este sursa energiei chimice utilizată în majoritatea proceselor biologice.
 Reacţia (faza) de întuneric, (biochimică sau metabolică) – este o succesiune de reacţii chimice prin care CO2 este convertit în glucoză. Include fixarea carbonului şi ciclul Calvin - Benson. Carbonul din CO2 este fixat în molecule mari de carbohidraţi, proces realizabil prin trei căi: fixarea Carbonului 3 (C3), a carbonului 4 (C4) şi prin metabolismul acidului crasulacean (CAM), cale considerată în prezent o variantă a fixării C4. Toate aceste trei căi de fixare a carbonului se realizează în aceleaşi celule vegetale, dar în momente diferite din zi. Ciclul Calvin – Benson constă în preluarea CO2 şi transformarea lui în glucoză, sursa energetică a plantelor.(Koning Ross, 1994)
Hai man, da-l naibii de copy/paste ca ne omori cu teoria. Asta am citit si eu, ma rog nu chiar asta, dar o alta descriere in amanunt a mecanismului. Chiar pare ca te pricepi, de-aia intrebam.
Expresia "reactia/faza de intuneric", (de altfel din cate am inteles nici nu se mai numeste asa, tocmai pentru ca nastea confuzii ci faza "independenta de lumina") nu se refera la faptul ca se petrece la intuneric ci la faptul ca este independenta de lumina. Cele doua faze nu se petrec una ziua (la lumina) si cealalta noaptea (la intuneric). Ele de fapt se petrec simultan formand o singura reactie foarte complexa, atata doar ca pur si simplu are loc in doua faze.
Unde vreau sa ajung este ca daca intrerupi faza dependenta de lumina, adica reactiile fotosintetice propriu-zise (ca de-aia se cheama fotosintetice) atunci ciu-ciu si ciclu Calvin indiferent cat CO2 bagi acolo...
Am inteles bine?
|
 |
|
minnardy wrote:
stingerea luminii in toiul fotosintezei
:-)
Fotosinteza e un proces continuu care se realizeaza pe parcursul celor 24 de ore. Are doua faze: cea de lumina, sau fotochimica in care plantele preiau energia luminoasa solara si o transforma in compusi macroergici de tipul ATP-ului; a doua este faza de intuneric sau biochimica in care sintetizeaza glucide si alte prostii...prin hidroliza apei foloseste H ptr productia de glucoza iar O2 este eliminat in mediu.
Deci, intreruperea luminii la amiaza, sau noaptea nu opreste fotosinteza.
Personal, desi am africani, intrerup lumina mai mult de amoru artei...sa mai ia si retina lor o pauza, ca practic nici algele nu ma intereseaza....buni pesti is africanii astia...nu tu probleme de alge, nu tu probleme de lumina / plante / fertilizare...doar grija NO2 si NO3 
Cum, cum!? Te-ai mai gandit intre timp?
Ai putea sa dezvolti un pic partea cu intunericu', poate ne luminam si noi...
Doar nu ai vrut sa spui ca ciclul Calvin se petrece noaptea, ca asta ar insemna ca noi ar trebui sa dopam plantele cu CO2 noaptea si nu ziua, asa cum facem cu totii acum... :-/
|
 |
|
"90ppm CO2 " - din calcule de genul kh-pH-CO2 sau ai masurat in vreun fel? Adica e nivelul teoretic sau ala masurat?
Aia cu NO3 prea mare care duce la "inmuierea" varfurilor de Microsorum n-am stiut-o. Nici nu mi se pare prea mare la 25-30ppm NO3. Esti sigur? Nu de alta da' am si eu pteropus si ma invart cam tot pe-acolo la nitrati, parca n-as vrea sa pierd Windelov-ul.
|
 |
|
minnardy wrote:Citind despre ziua tropicala unde dimineata pe racoare si pana dupa amiaza e soare intens dupa care urmeaza o perioada de innorare si apoi vine seara...oare cu drosere dimabile programate nu s-ar putea recreea exact aceste caracteristici? 
Eehh, aia da. Ar fi o chestie interesanta. Nu are nimeni asa ceva?
In plus, ca toti cei care ajung destul de tarziu pe acasa, vreau sa imi vad si eu acvariul luminat pana mai tarziu si totusi sa nu depasesc 12 ore de lumina pe zi.
Desi poate suna rau sa zic asta, mie personal, asta mi se pare cel mai bun motiv, pana acum. Obiectiv vorbind, chiar e un motiv serios. Adica ma muncesc si studiez atata ca atunci cand ajung acasa, sa ma descalt si sa apuc doar sa aud clink si sa vad cum se stinge lumina la acvariu? 
|
 |
|