[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Fadds
Forum Index » Profile for Fadds » Messages posted by Fadds
Message
De pe https://fishtankmaster.com/cardinal-tetra-vs-neon-tetra/ si din alte surse, neonii si cardinalii prefera luminozitate redusa sau zone umbrite. Acestea fiind spuse, am vazut pe net multe acvarii plantate pe stil Iwagumi fara pic de umbra cu neoni, probabil se adapteaza cu timpul.
Daca ai limpezit apa cu bureti noi inseamna ca problema era strict mecanica - sediment in coloana de apa.

Referitor la chestia cu "chiar nu conteaza cantitatea de bacterii", e asa cum zici tu, cata vreme cantitatea lor e suficient de mica

Eu pot sa spun ca am "filtrare mecanica" neadecvata, buretii mei au porozitate 20 si 30 ppi. Am pus intre ghilimele pentru ca pentru mine filtrare mecanica e aia care se infunda repede, de genul vata perlon sau burete de la 40 ppi in sus. Nu imi fac de lucru cu asa ceva.

Edit: vreau sa adaug acest articol despre apa tulbure https://www.aquariumcarebasics.com/aquarium-water-quality/cloudy-aquarium-water/
paradoxx wrote:plusez si eu spunand ca apa va ramane merru clara daca filtrarea mecanica e din abundenta. cu chimia apei este de discutat....oricum,atat laudele cat si criticile mele raman in aer pana la maturitatea acvariului si implicit a acvariului

Apa care se mentine tulbure e cauzata de bacteriile din coloana de apa la acvariile cu filtrare biologica insuficienta.

Nu vorbesc de turbiditatea cauzata de rascolirea substratului, aia se filtreaza mecanic sau se sedimenteaza, deci e temporara.

Avantajul buretilor este acela ca permit dezvoltarea unor cantitati impresionante de bacterii heterotrofe in structura lor, care consuma substantele organice dizolvate. Astfel se reduc bacteriile din coloana de apa, care raman fara resurse, apa devenind mai limpede.

Apa clara, fara bacterii, nu are doar deziderat estetic, reduce riscul aparitiei bolilor si prelungeste durata de viata a pestilor.
Asa este, valurirea era suficienta. Probabil nu m-am exprimat destul de clar, dar pe mine ma intereseaza sa am aproape de saturatia maxima.
Si nu pentru pesti, cat pentru filtrare, care este direct influentata de concentratia de oxigen.
Rezultatul testului din articol arata o crestere a ppm O2 intr-un acvariu cu piatra aerare si valurire (7.4 ppm), fata doar de valurire (6.7) in acelasi acvariu.
Deci nu e degeaba.

Pestii sunt hraniti consistent de 3-4 ori pe zi, chiar daca filtrarea e "irelevanta" apa ramane super clara. Poluarea in acvariu o facem noi prin aditia de hrana, nu pestii.
Dozeaza aceeasi cantitate de hrana intr-un acvariu cu pesti si unul fara si vei ajunge la concluzia ca pestii contribuie la filtrare de fapt
Am adaugat piatra de aerare de cateva zile. Se pare ca poate sa faca diferenta la O2 dizolvat total, conform acestui articol:
https://www.aquariumcoop.com/blogs/aquarium/air-stones-the-secret-weapon-every-aquarium-needsExperimentul acvariului filtrat doar cu "filtrare mecanica" continua.

Saksup11 wrote:
Nu stiu care e motivul, mi-ai murit 2 neoni si 1 cory e pe cale sa se duca si el.
In apa nu am mai adaugat bacterii suplimentare...


Ai schimbat apa cu putin timp inainte sa moara pestii?
Bogo wrote:Am delimitat pana unde se pot intinde plantele de suprafata, ele ocupa cam 60-65% din suprafata apei.
Nu am piatra de aer, pana acum nu am observat ca pestii sa respire mai repede sau sa fie aibe vre-un comportament ciudat.
Valurirea este asigurata doar de pompele celor 2 filtre.

Luand in considerare ca ai plante de suprafata si acvariul este tinut la temperatura ridicata, te-ai daca n-ar fi bine sa adaugi si o piatra de aerare?

Pestii incep sa dea semne de stres incepand de la 4ppm. La 28C ar fi ideal sa ai peste 7. Desigur, nu prea avem cu ce sa masuram, dar putem adauga surse diferite de aerare pentru siguranta.
Uau! Unde ai gasit bustenii aia si cum i-ai pregatit inainte sa ii introduci in acvariu?
Bogo wrote:Am avut pe toate plantele si pe spraybar... am scapat de BBA aproape in totalitate.
O fi de la SAE sau Amano... habar n-am, am schimbat programul luminii(am crescut durata rasarit/apus dar in acelasi timp am crescut la maximum intensitatea luminii).
Am adaugat si plante de suprafata, ultima oara am scos o galeata de plante din acvariu.
Am sa revin cu poze zilele astea.

Cred ca plantele de suprafata si-au facut treaba - au consumat nutrientii din apa si au blocat din lumina.

Dar ai grija la schimbul de gaze, daca ai suprafata apei acoperita de plante, va scadea oxigenul in apa. Daca ai pietre de aer nu e problema.
Salut! Vad ca ai iesirea de la filtru orientata inspre geamul din fata, de aia nu poti umple acvariul.

Daca o orientezi pe lungimea bazinului, ai o circulatie mai buna, viteza apei scade pana ajunge in capat si nu mai da pe afara. Evident, muti si difuzorul in capatul opus.
Mi-a iesit pe la 20 ppm nitati apa de la robinet. La testul bun, si am scuturat la el de l-am inebunit.
Deci eu cand schimb apa scot nitratii vechi, expirati si introduc altii noi, proaspeti
Lucian wrote:Testele alea nu sunt bune de nimic. Ia-ti teste bune daca vrei sa sti cat de cat cum stai...

Nu sunt de acord cu afirmatia ta. Desi testele rapide nu au precizie foarte mare, ele nu arata gresit. Am si test din acela "bun", cand ajung acasa il voi efectua.

Pana atunci uite un buletin de analiza apa a furnizorului meu de anul trecut din luna martie, ca idee:
image
Uite, asta ma scoate din sarite, cand vrei sa faci totul perfect si ti-o trag baietii de la retea. Testul e facut la apa de robinet, nitratii sunt cel mai sus
image

Un fel de "ne doare'n cur de pestii tai, limita legala e 50ppm"

Am redus hranirile la 3 pe zi in consecinta.
Ce e mai important de retinut aici: nu mai spala buretele, lasa-l sa se cicleze cateva saptamani.
Apropo de colmatare, foarte interesant de vazut acest clip:


Nu pot sa-mi dau seama de ce niciun magazin de acvaristica din Romania nu vinde asa ceva. Se poate cumpara k1 ieftin de la chinezi, dar comanda minima sub 1 metru cub nu am vazut
Daca as avea sump nu as folosi altceva, si l-as testa chiar si in canistra. Chiar daca e de 3 ori mai putin performant fata de folosirea in pat fluidizat, pastram avantajul ca nu se colmateaza. Mentenanta aproape 0!
Multumesc.
Mi se pare ca au mai crescut fata de primul video (de acum 2 saptamani, ala cu pietrele fara alge). E greu sa-ti dai seama cand ii vezi zi de zi, de aia m-am gandit sa fac aceasta filmare cu tot acvariul, ca sa am un punct de referinta.
Peste o luna voi face o filmare la fel, sa vedem cat s-au dezvoltat.
Experimentul merge bine pana acum, nu am avut niciuna dintre problemele tipice setup-urilor noi (apa verde, tulbure, cyano etc)
Poza e facuta pe toata lungimea acvariului (140cm), am focalizat pe peretele din spatele geamului, la zoom se vad zgrunturii de lavabila ceea ce inseamna apa limpede, cu foarte putine bacterii in coloana de apa = ciclare buna, considerand 5 hraniri pe zi.
image

Am setat pompa de valuri sa porneasca automat de 4 ori pe zi, la 5 minute dupa fiecare masa de la hranitor automat. In 25 de minute ridica toti rahatii care ajung in filtre.
Debitul canistrelor nu a scazut deloc pentru cat au inghitit saracele. Sper sa nu fie nevoie sa le deschid in urmatoarele 3-4 luni, vom vedea.


In continuare fac 2 schimburi de apa pe sapt, 40-50%, pentru nitrati, nu altceva. Probabil e un pic de risipa, dar vreau sa aiba cele mai bune conditii, pana cresc mai mari.
Compusi azot 0 amoniac 0 nitriti, intre 15 si 30 ppm nitrati dupa si inainte de schimbul de apa.
Bravo! Mai lipseste doar fundalul negru
Arata foarte frumos, natural.
Plantele plutitoare sunt pe toata suprafata apei? Cum oxigenezi apa cand e lumina stinsa? Eu foloseam o piatra de aer doar pe durata noptii cand aveam plantat.
Unii au fost atenti la scoala, mai ales la ora de biologie, pentru ei are sens ce scrie acolo. Pentru ceilalti exista $each€m.
Da-i inainte cu "bio-augumentarea"...
 
Forum Index » Profile for Fadds » Messages posted by Fadds
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com