[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Fadds
Forum Index » Profile for Fadds » Messages posted by Fadds
Message
Foarte faini! Ce planuri ai cu ei cand mai cresc?
EduardB wrote:Un sfat in legatura cu ceva "spartura de roca vulcanica" are cineva? Sa iau tot de la Cluj?

Daca vrei ceva mult, ieftin si posibil mai performant exista si alte optiunea
Bureti plastic sarma (pot scrubbers)

Altii care folosesc cu succes asa ceva:

https://www.youtube.com/watch?v=OrCvKvWo1NI (FX6)

https://www.youtube.com/watch?v=cw-n9_bxxfY (EHEIM 2262)

Aici ai niste teste comparative cu mai multe medii de filtrare in care buretii astia au iesit surprinzator de bine: https://aquariumscience.org/index.php/7-1-review-of-media/

Mentionez ca eu folosesc doar bureti 20 si 30ppi pentru filtrare, nu am experienta cu scrubbers, dar as incerca daca as avea o canistra cu asemenea volum.

Asa este, cei de la Nevertebrate au aratat intr-un clip un Eheim Clasic fabricat in Germania de Vest care inca merge dupa 30 de ani.

Am citit acum pe Amazon q&a ca are 56cm inaltime, dar ai nevoie de loc in plus pt furtun, deschiderea fiind in sus. Probabil va trebui sa demontezi pompa de pe capac, sau ii pui un cot la iesire.

Asta daca nu vrei sa tii magaoaia la vedere langa acvariu.
EduardB wrote:Ma astept la reducerea asta: doar canistra. In rest, sunt pe stoc in alte pravalii la ~1750.


Nu o sa inteleg niciodata de ce o galeata de plastic cu un motoras electric si 2 furtunuri poate sa coste cat un smartphone,
dar la banii astia obligatoriu trebuie sa includa absolut tot. Orice primesti prin curier poti trimite inapoi in 10 zile fara intrebari, daca lipseste ceva.
EHEIM Classic 2260 i se mai spune. E ceva deosebit si vreau sa-mi iau si eu in viitor. O prefer fata de FX6 plin de cosulete si separeuri.

FX6 are avantajul ca vine cu medii de filtrare, si buretii aia sunt foarte misto.

EHEIM vine goala, pui ce vrei in ea si le aranjezi cum vrei tu, flexibilitate maxima.
koala wrote:La astronotusi trebuie sa schimbi apa... mult... des... aproape tot volumul de apa, saptamanal... asa ca nu prea mai conteaza ce filtrare ai.


Schimburile de apa sunt un mijloc extrem de eficient si elegant de simplu de a scoate nitratii din apa.

Din pacate ele nu pot compensa o filtrare deficitara.

Bacteriile care tulbura apa si streseaza sistemul imunitar al pestilor se numesc heterotrofe si se divid la 15 minute. Ai schimbat apa, ajunge o sedinta de hranire si de rahatire si in cateva ore le ai la loc.

Mai pe scurt: cine nu are loc de heterotrofe in filtre, le va avea in coloana de apa.

Bacterii in apa = imunitate scazuta, gauri in cap, paraziti intestinali, pesti morti in floarea varstei.

Un alt lucru bine de stiut - oscarii, si in general ciclidele sud-americane care traiesc in ape acide sunt foarte susceptibili la boli, in mediul lor natural fiind foarte putine microorganisme in apa.
Atentie la filtrare: un adult de 33cm trece de 1kg greutate.

O canistra mare cu spartura de lava pentru 3 adulti e cam subtire, parerea mea.
Multumesc pentru aprecieri.

Pentru cine e curios, cam asa arata la mine un schimb de apa saptamanal:



Aici e un pic exagerat. S-a... lasat furtunul cand a scazut nivelul apei si am scos un pic mai mult decat doream.
Procedura dureaza 40-50min, in mare parte nesupravegheata.
koala wrote:Plm, astept sa se duca toti ca sa pot face o dezinfectare generala... parca vad ca ma intorc la cichlidae. Firu' vietii!

Suna bine! Sugerez ciclide africane carnivore din Malawi - Haplochromis/Aulonocara.
Sau ciclide din Tanganika: Tropheus sau chiar Frontosa (ai volum) ar fi spectacol.

Asteptam cu nerabdare noul proiect!
Mi-ai reamintit cat de linistit si relaxant poate sa arate un acvariu.

Pe ai mei ii tin sedati cu lumina stinsa.
Exact acum un an - 25 aug - ai incarcat prima poza cu pestisorii mici

Ti-as mai lua eu din ei dar mi-e teama. Ai mei au doar 6 luni, sunt peste 50 de bucati si mai au de crescut.
Daca ai drum prin Brasov sau prin zona, poate ne auzim.
Ca masura rapida un sterilizator UV puternic distruge bacteriile din coloana de apa la acvariile subfiltrate. Tot ramai cu problema filtrarii neadecvate.

Masura de durata este sa pui in functiune cat mai rapid acel FX6. Dureaza cam o luna pana se colonizeaza cat decat si incepe sa faca treaba, 2 luni pana atinge performanta optima. Bacteriile din filtru vor consuma materia organica dizolvata, iar bacteriile din coloana de apa vor ramane fara hrana si se vor imputina, sistemul imunitar al pestilor va respira usurat.

Si mareste pe cat posibil oxigenarea, mai ales in perioada calda a anului. Nivelul scazut al oxigenului afecteaza direct filtrarea biologica.
S-au facut 6 luni de la pornirea proiectului. Pestii s-au facut mari si continua sa creasca, acvariul arata mult mai plin.

Inca nu am deschis deloc cele 2 canistre SunSun 704 pline exclusiv cu burete de 20 si 30 ppi. Multa lume a zis ca se vor infunda sau ca nu vor face fata, dar debitul nu a scazut deloc.
Apa este foarte limpede si nu s-a tulburat niciodata, decat cand am rascolit substratul inainte de schimbul de apa.

Apropo de substrat, nu l-am mai aspirat de vreo 2 luni deoarece nu prea era nimic de aspirat oricum, pompa de recirculare SunSun merge nonstop si isi face treaba foarte bine.

Schimbul de apa o data pe saptamana: 80% cel putin, pentru scoaterea nitratillor, nu am avut pierderi la schimbul de apa.

Apa are 28-30 grade, pestii nu par afectati. Cand le schimb apa o aduc la 24-25, dar dupa o zi urca la loc )

Lucian Jitaru wrote:Ca si update, azi mi-a sosit si suplimentarea de filtrare, un fluval fx6.
As fi putut lua si altceva, insa mi s-a parut cel mai ok mai ales pentru filtrarea mecanica + debitul mare. Sper sa-mi fac timp sa-l instalez zilele astea.
Dupa ce il montez revin cu detalii si pareri. La prima vedere mi se pare o bestie de filtru. Pacat ca intra doar vreo 6l de bio-media in el.

FX6 in realitate are 6+6 = 12l filtrare biologica. Ai 6 litri de burete 30ppi de cea mai buna calitate, un mediu de filtrare biologica excelent daca este lasat sa-si faca treaba (nu se spala ca sosetele la saptamana).

Eu am filtrare 100% burete de 20 si 30 ppi (16l total in 2 canistre), nu am spalat buretii de cand am inceput noul proiect - se fac vreo 6 luni. Voi posta imediat un video la mine in topic cu mai multe detalii.

Se incalzeste de la motoarele electrice ale filtrelor sau ce pompe de recirculare mai are. Eu mereu am 3 grade in plus fata de temperatura camerei, fara incalzitor.
Pestii sunt afectati indirect de temperatura ridicata prin scaderea concentratiei de oxigen. Piatra de aer e o solutie foarte buna. Poti lasa capacul ridicat cu riscul sa-ti sara din pesti.

Mai demult am incercat si cu sticle de apa congelata, dar 2 sticle de 2 l scadeau abia cu 1 grad 400l de apa din acvariu.

Plantele sunt afectate mai tare de temperaturile ridicate, pestii nu au probleme daca au oxigen suficient, mareste aerarea si e ok.
DraCoNi wrote:Ce ii saracia asta le anubias si cum scap de ea?
https://plici.ro/image/JuR
E prea multa lumina sau prea putin oare? Program iluminat 10-14 pausa de la 14 pana la 16 si de la 16 la 22 iar lumina


Alge. Partea buna e ca anubiasul este ancorat de bucata aia de decor, se poate scoate si trata direct. As folosi ceva special impotriva algelor din comert, merge si cu apa oxigenata prin pulverizare.
Asa arata dupa 4 luni acvariul. Aceeasi rutina. De ceva timp au inceput sa fie mai agresive mbunele, am avut 5 borleyi care au pierit unul cate unul fiind hartuiti constant. Nu stiiu cum reusesc unii sa tina haps/peacocks cu mbuna.
Altfel pestii o duc destul de bine.


AdrianMar wrote:Are unul dar e pus dupa filtrul de sedimente plus ca e mai vechi, dupa membrana am doar NPS.
Astazi am desfacut si am spalat putin membrana, mirosul pare sa vina din rezervorul de stocare de plastic, adica o galeata transformata de mine ), sau se acumuleaza cumva in aerul din rezervor.
Zici sa pun si dupa membrana un cartus cu carbune?

Da. Prefiltrarea cu carbune este obligatorie, postfiltrarea este optionala, in cazul tau foarte recomandata.
De fapt tot ce ai nevoie este ceva de genul acesta https://wts-online.ro/produs/cartus-post-carbon-in-linie-10-carbon-activ-filet-1-4/

Este normal ca apa filtrata prin membrana sa mai aiba anumite mirosuri de la gazele dizolvate. Altfel nu se inventa cartusul de carbon POSTfiltrare.
Presupun ca instalatia ta de osmoza inversa nu este prevazuta cu asa ceva.
 
Forum Index » Profile for Fadds » Messages posted by Fadds
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com