[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Val
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Message


Da. Ai dreptate. El continua sa imparta si sa scada in continuare, ca prostu', indiferent ca se ajungea la un moment dat la o concentratie negativa. Sorry, nu m-am gandit ca se va gasi cineva care sa introduca o doza saptamanala mai mica decat uptake-ul si sa se bazeze pe rezultate.

Multumesc. Bine ca ai observat. Vine imediat si o versiune de .xls care remediaza problema.
Nu fertiliza si opreste si CO2-ul pe timpul black-out-ului. Evident filtrele le lasi sa mearga. Plantele nu vor mai produce oxigen asa ca daca ai posibilitatea oxigenarii apei e si mai bine. Poti indrepta in sus jetul filtrului de exemplu.

Daca nu sunt particule in suspensie si cred ca nu sunt, atunci sunt ceva miscoci. Or fi paramaeci, or fi bacterii din filtru care s-au inmultit peste masura din cauze diverse... Daca apa aia are si o nuanta uuusor verzuie poate fi si o alga... nu stiu. Am avut problema asta o singura data de cand ma stiu, deci sincer sa fiu, nu prea mi-am batut capul.

Mai poate fi intr-un mod paranormal si fantoma unui muncitor care a murit construind imobilul in care stai si a lasat niste ectoplasma in acvariul tau . Nu cumva ai observat o defazare temporala a bazinului in jurul miezului noptilor cu luna plina?
Cred ca am mai zis, dar repetitia e mama intelepciunii:

Chemical
Laborex
Tunic

Primii sunt destul de neseriosi din multe puncte de vedere. Ultimii doi sunt ok.

Spor!
Parametri par in regula. Totusi nu zici nimic despre PO4.

Eu isi sugerez sa il lasi pe intuneric vreo 2-3 zile. A fost cea mai simpla si eficace solutie in cazul meu, acum ceva timp, pe vremea cand inca nu aveam UV-C. Intuneric bezna. Il invelesti cu o patura sau cu ceva opac pe toate laturile astfel incat sa fii sigur ca nu patrunde nici o geana de lumina. Dupa 2 zile poti ridica un colt de patura sa vezi ce se intampla. Daca apa e limpede, ok, daca nu inca, si ti se pare ca e inca uuuun pic tulbure, mai lasa-l o zi. E frustrant sa vezi in loc de acvariu un fel de mumie paralelipipedica, dar asta e. Rabdarea e cel mai important atu in hobby-ul asta.

Spor!
Mai degraba asa.

Si apropos de pearling si saturatia apei in O2...
Am indoieli mari ca de aia s-a intamplat pearling-ul.
Parca asta era una dintre controversele stinse ale acvaristicii si ne lamurisem ca nu nivelul de saturatie cu O2 al apei este cauza pearling-ului.

Apropos, si plantele lovite, accidentate, taiate, rupte etc scot bule mai mult decat in mod normal.

Desi nici asta nu cred ca e cazul aici. Si mie mi se pare ca bulele ies din substrat...
Am vrut sa-ti spun demult, da' tot uit. Sa nu ai prea mare incredere in apa aia oxigenata. Nu cred ca trebuie sa iti zic eu ca peroxidul de hidrogen se descompune in apa si oxigen atomic. Si oxidant mai puternic decat oxigenul atomic eu nu prea stiu.

In acvariu, de obicei, nimeni nu pateste nimic pentru ca se foloseste in cantitati mici, concentratii foarte mici, nu are produsi toxici de descompunere si, mai ales, nu se foloseste in mod curent ci doar ocazional, cand e nevoie.

Este unul dintre algicidele pe care le-am folosit si eu in trecut in mod intens. Si consider ca sunt aici pentru a convinge lumea sa nu faca greselile mele. Am bagat odata mai mult pentru niste Staghorn mai incapatanat. Evident mi-au crapat toate plantele. Incepand cu monocotiledonatele (sau asa am dedus eu). Spre surprinderea mea (la momentul respectiv), Vallisneria a fost prima.

Take care!
Da, dupa cum arata e o deficienta de fertilizare. Cred ca ai facut bine ca ai inceput sa introduci macro. Odata cu introducerea macroelementelor, nu uita si de celelalte componente. (micro, lumina CO2)
Lasa photoshopu' ca nu da bine. Cauta sa faci poza din prima asa cum iti doresti. De exemplu regleaza white balance-ul pe o coala alba bagata in acvariu si fa fotografia cu o expunere de -1, -0.7, -0.3... sau cum iti permite aparatul. Iti spun din experienta ca touch-ul PS-ului arata mult mai naspa decat o fotografie facuta corect din prima. PS-ul ramane totusi bun pentru chestii gen "Levels", sau cum s-or mai numi acum.

In alta ordine de idei... Ai scazut luminozitatea doar pentru poza, sau ai scazut-o in general?
Din cate stiu, intr-adevar, Otto si Neritinele sunt cei mai buni, per total, in eradicarea algelor. Cei mai buni din interiorul acvariului.

Cel mai bun si cel mai bun in eradicarea algelor, ramane acvaristul.
Red Cherry o smotocesc, o piaptana, dar nu o mananca. Probabil cauta alte chestii prin ea. BBA adulta nu o mananca nimeni. Desi SAE sunt renumiti pentru asta, eu n-am observat sa o manance nici ei.

BBA este o alga usor de eradicat. Apare din cauza unei gresite administrari a CO2-ului. Ori prea putin, ori insuficient de uniform raspandit in acvariu.
Problema e ca odata aparuta, daca nu o indepartezi manual sau daca nu o omori direct cu glutaraldehida (Excel, EasyCarbo) administrata cu seringa direct pe ea, atunci va rezista ceva timp. O corecta administrare a CO2-ului o previne, dar nu o inlatura brusc.

Concluzie: fertilizeaza corect, complet si nu uita de CO2. Cel mai bine, mareste incet-incet (ca sa eviti un soc de pH) cantitatea de CO2 pe care o introduci in acvariu, pana cand pestii incep sa dea semne de stres. Asta nu inseamna sa ii dai cu burta in sus ci doar sa ii observi cand ies la suprafata ca sa respire. In plus, daca iti cunosti pestii, cu siguranta vei observa mai devreme semne de stres. In acel moment dai numa' putin robinetu' de CO2 inapoi. Pestii ar trebui sa isi revina cam intr-o ora.

BBA oadata aparute nu iti vor disparea ca prin minune. Cele deja aparute vor trebui ucise cumva. Din cate vad sunt pe o buturuga. Scoate-o, daca poti si scald-o in clor cu incredere, sau, daca are si ceva plante legate de ea, atunci in clor:apa = 1:19 pentru 2-3-4 minute. In ambele cazuri o clatesti foarte bine cu apa chioara ulterior. BBA-ul o sa moara.

Varianta "B" fara chimicale, dar cu rabdare de chinez si cu o penseta pentru sprancene de la mama/iubita/sotie (fara sa te vada stapana) smulgi fiecare cuib de BBA.

Ambele metode le-am testat si functioneaza.

Orice ai face ca sa scapi de algele deja aparute, daca nu iei masuri si impotriva cauzei aparitiei lor (CO2, fertilizare etc.) ele vor re-aparea.

Spor!

Later Edit: mi-e lene sa re-editez... unde am scris "clor" ma refeream la solutia de hipoclorit gasita in comert sub forma de inalbitor (fara arome). De exemplu "ACE".
Pe cat mi-am putut da seama, da. NO3 in special.
Cert e ca este una dintre plantele despre care sunt sigur ca inrosirea frunzelor (oricat de sexy li s-ar parea unora) este un semn de stres.
Hai sa nu mai comentez eu, ca dupa aia o sa zica lumea ca am ceva cu producatorii de teste pentru acvaristica. Dar postarea lui nano de aici ai vazut-o?
Cu ce ai masurat 20ppm? Ai facut vreun test? Testul era calibrat?
Arata promitator, dar daca partea din spate e mai prost iluminata Myriophyllum-ul ala rosu din spate stanga (sper sa nu ma insel in privinta plantei) nu il vad bine deloc... Baga capacul ala DIY ASAP.

Tine-o tot asa!
In weekend-uri nu prea se inghesuie lumea pe forum.

In general accesoriile pentru acvaristica au acelasi statut ca si lenjeria intima. Nu se foloseste acelasi accesoriu de la un acvariu la altul din motive evidente. Se pot transmite prin accesorii germeni patogeni, spori de alge si cine stie mai cate...

Ma refer la minciocuri, filtre, furtune, bureti pentru sters geamurile si in general cam tot ce intra in contact cu apa din acvariu, pestii, plantele etc.

De asemenea e recomandat sa te speli pe maini pana la coate, sau pana unde trebuie, atat inainte cat si dupa ce bagi mainile in acvariu pentru orice motiv. Inainte, pentru siguranta acvariului si dupa, pentru siguranta ta.

Toate cele bune.
S-a inverzit apa, sau s-a depus o chestie verde pe geamuri? N-am prea inteles. Daca ai putea pune o poza ar fi cel mai bine.
Ies o gramada bule din plante, as putea zice ca deja devine deranjant daca un peste loveste o frunza


Poate este deranjant uneori, mai ales cand bulele alea sunt antrenate de cate un filtru/powerhead si incep sa se plimbe prin acvariu, dar e un semn bun. Bucura-te! Plantele tale se simt bine. Si daca tot stii cum fac plantele tale cand se simt foarte bine, fi cu ochii pe ele. Daca vreodata nu mai scot atatea bule vei stii sigur ca ceva nu mai e in regula cu nutrientii.

Toate cele bune.
1. Cat de repede ti se "inverzesc" geamurile? Adica daca nu stergi geamurile 3 zile, sa zicem, incepe sa fie vizibila o pelicula verde in zonele mai luminate?

Daca asa este, cel mai probabil ai GDA. O alga mai noua pe piata, urata, despre care nu cunosc pe nimeni sa stie DE CE apare.... dar nu imbatabila.

2. Astea sunt singurele plante atacate? Alte plante din acvariu sunt ok? De exemplu plantele care se afla la o alta inaltime decat pe substrat au si ele aceeasi problema?

Daca nu, atunci ai o problema de circulatie a apei la nivelul substratului si plantele de acolo, cele de tip covor, de obicei, nu primesc destui nutrienti/CO2........................................
...Si acum m-am intors la prima postare si am vazut asa: lumina multa si NO3 = 0ppm. PO4 si ei destul de mici. O combinatie nu prea fericita. Poate ar trebui sa faci ceva in privinta asta.
De asemenea, desi nu intotdeauna "x bule pe secunda" e relevant, totusi la 100l, intr-un acvariu bine plantat, o bula pe secunda e cam putin.

Concluzionez ca ai o problema in partea de fertilizare. Pune-o la punct si o sa scapi de alge.
Credeti ca este ok sa pornesc cu aceast setup de lumina si in timp daca este nevoie sa pornesc si cel de-al 4-lea tub?


Ok, sunt de partea celor care calculeaza in W/l in lipsa unui dispozitiv exact de masurare a luminii, dar haideti sa precizam despre ai cui watts vorbim. Una e T8, alta e T5, alta e MH samd.

O sa presupun ca vorbesti de T8, parca asa imi aduc aminte. Eu cred ca e ok. Reducand lumina reduci uptake-ul de CO2. Desi in felul asta incetinesti totul, e mai bine asa. Peste catva timp, cand o sa scapi de alge, ba chiar o sa fii in stare sa scapi de orice alga (care ar putea aparea in forma incipienta in urma unei neglijari partiale/accidentale a bazinului) in cateva saptamani, o sa ai tot timpul sa te joci cu lumina cum vrei. Deocamdata las-o mica. E mai sigur.
 
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com