[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Val
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Message
Misto, nu m-as fi gandit sa simplific atata calculele ca sa obtin o valoare fie ea si aproximativa. Ai gandit binisor. Doar ca 0,1 supra 3 fac tot 0.033
La prima ochire as zice ca e totusi o alga. Si anume GDA (pe plante poate avea o culoare foarte inchisa). Dar tot la prima ochire as fi zis si eu ca e Lilaeopsis planta aia , asa ca poate ar fi o idee buna, acum ca ne-am facut o idee despre ansamblu, sa faci o poza cat mai restransa unei zone evident "bolnave", eventual un macro daca ai posibilitatea, si sa o postezi undeva la o rezolutie rezonabila.

Apropos de rezolutie, ma asteptam cand dau click pe poza aia sa se faca mai mare. Ea doar imi deschide alt site, dar mai mare nu o vad. Poate nu ma descurc eu pe site-ul ala
pentru NO3 daca folosesc 90gr de KNO3 in 500ml de apa distilata obtin 1ppm NO3 pentru fiecare mililitru introdus in bazin(110 litri/29 gallons) si 0.63ppm de potasiu(K)/ml;

Corect!
PO4 daca folosesc 7.5gr de KH2PO4 in 500ml de apa distilata obtin 0.1ppm PO4/ml

0,095 mai exact, dar e ok aproximat cu 0,1.
si aprox 0.3ppm K/ml

Nope... N-am vazut sa calculeze Chuck potasiul din fosfatul monopotasic. Sau poate am eu o versiune mai veche, ca nu prea il mai folosesc. Nu stiu cum l-a(i) calculat dar ai pus o virgula in alta parte la un moment dat. Corect este 0.0391. Fiind ...39, practic ar veni cam 0.04ppm K in 110 litri. Adunand valorile, potasiul total din cele doua substante in conditiile date ar fi 0.672ppm. Daca mai adaugi sau nu, e la latitudinea ta.

Acum nu stiu ce sa zic despre magneziu, am inteles ca exista si in apa de la robinet


Magneziu ar trebui sa fie suficient in orice apa cu o duritate (GH) in jur de 5, cel putin. Cu conditia sa nu ai o duritate data in cea mai mare parte de ionii de calciu. Pentru siguranta poti sa mai adaugi si niste magneziu pentru ca este o compoenta sine qua non a clorofilei. O insuficienta de magneziu nu e deloc pe placul plantelor.

Toate cele bune.
valoarea uptake-ului saptamanal


Dupa cum zice Tom Barr aici, Uptake-urile zilnice sunt intre 1 si 4 ppm pentru NO3 si 0,2 si 0,6ppm pentru PO4. Valorile maxime, totusi, se refera la acvarii puternic iluminate, plantate full.

Problema de care m-am lovit si eu a fost "ok, si pe care il consider eu??? "

Am inceput prin a considera uptake-ul minim si... big mistake - plantele mergeau ca 'reaq. Dupa aia m-am gandit ca ideea EI-ului este de a furniza nutrienti in mod nelimitativ. Nu se intampla nimic daca adaugi mai mult decat trebuie.

Drept pentru care am adaugat nutrienti astfel incat chiar daca uptake-ul ar fi fost aproape de maximum, plantele sa aiba suficient din toate. Am adaugat un timp luandu-ma dupa valorile maxime din fiecare. Plantele mergeau foarte bine. Singura problema era ca, probabil, la schimbul de apa, aruncam o mare parte din nutrienti - cei care ramaneau nefolositi.
M-am intors un pic, cantitativ vorbind, si am ramas pana la urma la un adaos saptamanal de aproximativ 25ppm NO3 si 3ppm PO4.

Cam astea sunt valorile pe care le folosesc acum de ceva timp si merge totul bine. Daca as lua-o de la inceput as sari peste etapa in care incercam sa merg pe minimum. As sari orice alta etapa, de altfel. EI-ul se incepe invers decat celelalte metode. Se incepe de la valorile maxime si de acolo poti scadea incet-incet, daca vrei.

Repet, asta numai pentru a evita aruncarea la canal a unei cantitati prea mari de nutrienti nefolositi (dar platiti )

Nu uita ca la o crestere a unui alt parametru (masa plantelor, lumina, temperatura) va trebui sa adaptezi din nou cantitatile de fertilizant. Pentru a evita asta (si de-aia zic ca EI este o metoda comoda) poti ramane tot timpul la cantitatile de fertilizant bazate pe un uptake apropiat de maximum si nu mai ai batai de cap.

Cateva precizari de bun simt, totusi. Metoda EI...
- ...nu functioneaza decat in acvarii plantate cu plante naturale si plantate bine inca de la inceput. Nu as folosi EI intr-un acvariu pornit cu un Anubias si un moss...
- ...nu duce la aparitia algelor, folosirea ei gresita, da. In speta, excesul unui nutrient nu duce in mod direct la aparitia algelor (exceptie face amoniacul). Lipsa unui nutrient poate duce la aparitia algelor.
- Cel mai important paramentru este lumina. Cel mai important nutrient este carbonul. Fara astea nu se intampla nimic. Fara lumina nu exista fotosinteza, fara carbon planta nu are cum "construi".
- ...presupune schimburi de apa periodice
- ...nu te scuteste de spalarea periodica a filtrului, aspirarea substratului... in general de rutina periodica de curatenie. :-)
- ...nu te scuteste de tunderea plantelor. Dimpotriva, vei avea mult mai mult de lucru cu aceasta activitate
- ...si nu in ultimul rand, aditia de CO2 trebuie sa fie una consistenta, in jur de 30-40ppm si aceasta concentratie trebuie sa fie constanta pe cat posibil (cel putin cat timp sunt luminile aprinse.)

Spor!
La PO4-25 mg/l rade de mine


Ai vrut sa zici NO3, nu?
Unele plante cu frunze rosii se inverzesc cand nitratii sunt in cantitate nelimitativa, dar in nici un caz nu se degradeaza. Cresc in continuare, mai mari, mai carnoase, cu frunze mai late, voioase.... dar verzi.

Nu stiu inca de ce. Sper sa imi dau seama in curand.

Oricum, cert e ca n-ar trebui sa o duca rau. Daca o duc rau, probabil ca nu nitratii sunt cauza.
Nu inteleg de ce diferenta asta asa mare intre No3 si Po4


Nu mai incep cu teoria, ca n-are sens... Da' de curiozitate, cam cat ai fi vrut sa fie valorile fosfatilor si nitratilor?
Si totusi, la tine de ce apar alge atunci cand cresti doza de pps


Sa fie pentru ca creste doza de macronutrienti dar lasa pe loc ceilalti parametri... cum ar fi CO2-ul, micro, lumina etc.?
Nu va inghesuiti ca nu am atatia si nu cred ca voi face fata cererii.
S-a rezolvat, multumesc.
Un moderator poate inchide topicul.

Topic inchis de Val la cererea autorului.
Bine ai venit, AlinaB. Sper sa te putem ajuta atunci cand o sa fie cazul si sa gasesti util acest forum.

Toate cele bune.
Am luat niste Nerintine pentru mine. Mi-a dat totusi prin cap sa incerc sa adaptez doar cativa. N-a trait nici unul in apa din acvariul meu, asa ca pe restul ii vand.

Cu cat mai repede cu atat mai bine ca astia imi mananca toata salata din casa. :-)

Pentru cine nu stie despre ce e vorba, un articol gasiti aici

Pret 4 lei bucata.

Preferabil in Constanta.

Later edit: Mentionez ca am acordul lui mosu pentru aceasta vanzare.
Foooarte ciudat, atunci. O mai astept si pe a mea sa mai creasca un pic atunci. Poate i se mai umfla frunzele
N-am crezut nici o clipa ca ar fi o planta pretentioasa. Si daca era asa, tot nu era nici o problema. Intrebam doar daca la tine (inteleg ca inca o mai ai) frunzele continua sa creasca cilindrice... in forma de ac.
JBL - Ferropol nu este neutralizat de carbonul de Sera din filtru?


Nu stiu pe cineva care sa detina dovezi clare ca fertilizantii din masa apei sunt retinuti de carbunele activ, dar eu in locul tau l-as scoate ca masura de precautie impotriva banilor aruncati pe fereastra.

Pe de alta parte, de ce tii carbunele in filtru? El se foloseste de obicei temporar, pentru a indeparta mai repede chimicalele folosite la un moment dar in apa, gen algicide, medicamente etc. Dupa ce isi face treaba se scoate. Daca are un asemenea rol in filtrul tau, ok. Dar altminteri...?!

Siporax nu folosesc, nu am folosit, deci nu stiu. Cu siguranta te va lamuri altcineva.

P.S. Te rugam sa treci si pe la sectiunea de prezentare "Despre noi". Asa e obiceiul pe aici si asa ne cunoastem mai bine intre noi. Multumim.
Poate te ajuta acest articol...
Multumesc, Andrei. Destul de "subtirel" netu' despre planta asta, fata de altele.

Cred ca citisem in ziua in care am primit-o si inca nu stiam cum o cheama. Am sapat pana am gasit-o. Oricum, si nenea ala zice "Their ascending submerged stems of delicate pine needle like leaves"

La mine, frunzele puilor nu prea mai sunt needle like... Poza de la galerie e facut in prima zi. O sa fac o poza si unui puiut, in detaliu.

Azi ma intalnesc si cu omul de la care o am. Sunt foarte curios cum mai arata la el planta.
Mai are cineva planta asta?

image

Se numeste Hydrotriche hottoniiflora si o am de curand, de la un coforumist constantean. Frunzele initiale aratau ca niste ace, cilindrice si ascutite, asa ca planta mi-a placut mult.
Primul lucru pe care l-am observat a fost ca a inceput sa se topeasca incepand de la varfuri... M-am gandit "Hmm, cat tupeu din partea ei, sa se topeasca la mine in acvariu..." Dupa care am observat ca puii pe care i-a dat se dezvoltau frumos, dar frunze cilindrice, ciu-ciu. Frunzele cresc in aceeasi dispunere dar sunt normale, plate.

De unde s-a nascut banuiala ca forma pe care am primit-o era una crescuta emers. Varianta "b" ar fi ca sunt eu bou si am inceput sa nu mai vad bine, saaaau... din motive obscure, planta asta dezvolta doua forme simultan in aceleasi conditii...

Deci, daca o mai are cineva, la voi cum e?
Incompatibilitatea este ultima problema. Suprapopularea ESTE o problema mare. De exemplu 3 scalari ar insemna cel putin 150 litri de apa. De restu nu mai zic nimic.

Referitor la lumina, pastreaza 1 aquarelle daca vrei sa pui in valoare si coloritul pestilor.
Narva si Osram Biolux sunt ambele tuburi bio. Dau lumina alba, apropiata vizual de lumina solara. Bune pentru pesti, bunicele pentru plante.

Osram fluora este un tub horticol. Foarte bun pentru plante. Ca iluminare generala, depinde de gustul fiecaruia. Are o culoare ciudata... spre mov. Mie, de exemplu imi place. Altora nu.

Ca o concluzie eu zic sa incerci diversele combinatii posibile si sa o pastrezi pe aia care place cel mai mult ochilui tau.

Si fa ceva cu suprapopularea aia, sau o sa faca natura in locul tau... cu urmari mult mai grave pentru acvariu.
Imi cer scuze ca dezgrop acest topic, dar as dori sa imi corectez o greseala.
Avand acum in acvariu Mayaca, atat fluviatilis cat si sellowiana, diferenta este evidenta. Planta din poze este sellowiana.


Toate cele bune.
nu cred sa fie suprapopulat deoarece am in jur de 20 de pesti de talie mica .... iar cand trag apa de pe fundul bazinului adun foarte putina mizerie ...


Nu ma gandisem la suprapopulare si la o deciclare... Oricum la o populatie mica de animale si intr-un acvariu plantat, e mai greu sa ai amoniac in apa. Chiar daca dintr-un motiv sau altul e ciclat insuficient sau partial deciclat. Sa fie de la vreo variatie brusca de pH? Melcu' ala mai traieste?
Ia fa o masuratoare de amoniac, asa de curiozitate...

Ooops, nu citisem postarea de mai sus pana la capat. sorry.
 
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com