valoarea uptake-ului saptamanal
Dupa cum zice Tom Barr
aici, Uptake-urile zilnice sunt intre 1 si 4 ppm pentru NO3 si 0,2 si 0,6ppm pentru PO4. Valorile maxime, totusi, se refera la acvarii puternic iluminate, plantate full.
Problema de care m-am lovit si eu a fost "ok, si pe care il consider eu???

"
Am inceput prin a considera uptake-ul minim si... big mistake - plantele mergeau ca 'reaq. Dupa aia m-am gandit ca ideea EI-ului este de a furniza nutrienti in mod nelimitativ.
Nu se intampla nimic daca adaugi mai mult decat trebuie.
Drept pentru care am adaugat nutrienti astfel incat chiar daca uptake-ul ar fi fost aproape de maximum, plantele sa aiba suficient din toate. Am adaugat un timp luandu-ma dupa valorile maxime din fiecare. Plantele mergeau foarte bine. Singura problema era ca, probabil, la schimbul de apa, aruncam o mare parte din nutrienti - cei care ramaneau nefolositi.
M-am intors un pic, cantitativ vorbind, si am ramas pana la urma la un adaos saptamanal de aproximativ 25ppm NO3 si 3ppm PO4.
Cam astea sunt valorile pe care le folosesc acum de ceva timp si merge totul bine. Daca as lua-o de la inceput as sari peste etapa in care incercam sa merg pe minimum. As sari orice alta etapa, de altfel. EI-ul se incepe invers decat celelalte metode. Se incepe de la valorile maxime si de acolo poti scadea incet-incet, daca vrei.
Repet, asta numai pentru a evita aruncarea la canal a unei cantitati prea mari de nutrienti nefolositi (dar platiti

)
Nu uita ca la o crestere a unui alt parametru (masa plantelor, lumina, temperatura) va trebui sa adaptezi din nou cantitatile de fertilizant. Pentru a evita asta (si de-aia zic ca
EI este o metoda comoda) poti ramane tot timpul la cantitatile de fertilizant bazate pe un uptake apropiat de maximum si nu mai ai batai de cap.
Cateva precizari de bun simt, totusi. Metoda EI...
- ...nu functioneaza decat in acvarii plantate cu plante naturale si plantate bine inca de la inceput. Nu as folosi EI intr-un acvariu pornit cu un Anubias si un moss...
- ...nu duce la aparitia algelor, folosirea ei gresita, da. In speta, excesul unui nutrient nu duce in mod direct la aparitia algelor (exceptie face amoniacul).
Lipsa unui nutrient poate duce la aparitia algelor.
- Cel mai important paramentru este lumina. Cel mai important nutrient este carbonul. Fara astea nu se intampla nimic. Fara lumina nu exista fotosinteza, fara carbon planta nu are cum "construi".
- ...presupune schimburi de apa periodice
- ...nu te scuteste de spalarea periodica a filtrului, aspirarea substratului... in general de rutina periodica de curatenie. :-)
- ...nu te scuteste de tunderea plantelor. Dimpotriva, vei avea mult mai mult de lucru cu aceasta activitate
- ...si nu in ultimul rand, aditia de CO2 trebuie sa fie una consistenta, in jur de 30-40ppm si aceasta concentratie trebuie sa fie constanta pe cat posibil (cel putin cat timp sunt luminile aprinse.)
Spor!