Imi place filtrul extern Tetratec, asta este strangem de curea.
Ma gandesc acum ca as lua mai bine un Tetratec EX 600, care este recomandat pentru volume de 60-120L, la un moment dat voi trece si eu la un acvariu mai mare.
Va intreb totusi, acest filtru nu e prea mare ca volum de filtrare, sau incape in acvariul meu de dim. 60x30x30cm, capacitate 40-45L net?
Mersi adriancalotescu pentru corectie, rog pe admini, daca se poate, sa corecteze. Sifonarea substratului le fac la fiecare schimb de apa, mi s-a parut atat de evident incat nu am mai scris acolo. Dupa cum am spus nu sunt mari probleme, doar ca mi s-a pus pata sa iau un alt filtru mai eficient.
Dotari
Hardware: acvariu MP Aquastar de la Eheim 54L | lumina 1 tub, T8 15 W | filtru intern Eheim 2007 | incalzitor 50W Jager | sistem CO2 Tetra Depot (dar e ineficient, deci nu-l folosesc) | sistem CO2 DIY cu gelatina | disp. masurare CO2 permanent JBL | pompa aer | Substrat TetraPound | fertilizanti | pietrisi 2-3mm
Plante: Valisneria, Annubias nana, Cabomba caroliniana, Cryptocorine, Ludwigia
Pesti: 2 Xipho, 4 Guppy, 2 Corydoras Paleatus, 2 Striped Raphael Catfish, 2 Black Tetra, 6 Neoni, melci
Acvariul functioneaza de aproximativ 1 an, fara probleme majore, dar vreau sa inlocuiesc actualul filtru [Eheim 2007 - avea acvariul din dotare. nici poza nu am gasit pe Google, ca sa va arat cum arata], cu unul mai eficient in sensul sa curete mai bine excrementele de la pesti, frunzele care cad, s.m.d.
Dupa multe gugaluiri, am ajuns la concluzia ca mi s-ar potrivi cel mai bine tot un filtru intern (in criza asta nu pot sa permit un filtru extern...)
ma gandeam la urmatoarele:
1. Aquaball de la Tetra. - imi place ca poti sa reglezi intensitatea motorului, are si aerare, si o suprafata imensa de absorbire. Imi trebuiesc 3 sau 4 module? (incap 4 oare?)
2. UNI+UV 750 Aquael - interesant dioda de UV, nu stiu cat de eficient este.
3. TURBO 1100 Aquael - arata cam naspa dar pare eficient
4. JBL CristalProfi sunt cam scumpe, sunt eficiente?
Care este parerea voastra, despre aceste produse, care mi s-ar potrivi cel mai bine?
Sau poate stiti altele mult mai bune la aceeasi pret (am un buget alocat de 100-200 lei}
Adica ce vrei sa spui ca Xipho nu merge cu Neon??? Din tabelul dat nu am reusit sa traduc pe nici unul. Te intreb ca am si eu o pereche de xipho si 6 neoni... Pana acuma - o luna - nu au fost probleme.
Am si eu acelasi acvariu, îmi place ideea cu T5, de câti mm este? Dar si aranjamentul "cãrare" de substrat e dragut, pãcat cã se vor amesteca dupã cãteva aspirãri serioase.
Vreau si eu sã mai pun încã un tub. Cum se numeste planta asta din acvariul tãu?
Nu mai scrie cu diacritice ca apar tot felu' de semne ciudate .
alexthe1 wrote:Sylvania ce dimensiune avea? :-) daca e mai mic de 40 cm ti-l cumpar eu :-P
Are 438mm, dar le pastrez ca nu se stie niciodata... La magazinul JBL am vazut la dimensiuni si mai mici, pentru al meu am dat 48 Lei. Daca ai drum spre Brasov, magazinul e vizavi de gara centrala in spatele blocului cu cofetaria.
alexthe1 wrote: imi place clipul..
De cati centimetrii si ce neon ai eu ma chinui de vreo saptamana sa gasesc un neon de 36 cm...
Mersi alexthe1 am avut neonul Sylvania de 15W care venea cu setul de acvariu, dar chiar azi am cumparat un JBL Solar Natura 9000K T8 tot de 15W ca mai puternic nu am gasit la aceasta lungime, adica de 438mm.
Sper sa fie mai bun decat cel de dinainte, daca nu caut unu cu dulie dubla si le bag pe ambele.
Am postat un filmulet cu acvariul meu, vã invit la vizionare aici.
Deosebite multumiri lui fipilica, pentru donatiile si sfaturile lui pretioase.
Astept comentariile voastre, mai ales la în legãturã cu Black Tetra, care desi pare sa aibã boala de gris, le am asa de vreo 2 luni si se comportã normal, fãrã simptomele aferente. Cred cã i-a fost muscat din coadã si asa a rãmas.., voi ce credeti?
Multumesc mult pentru raspunsuri. Da, intr-adevar momentan asta e dilema cea mai mare cand pot sa introduc pestisorii in acvariu. Pentru inceput doar o pereche Xipho si 4 Guppi. Pietrisul intre-adevar e de 2-5mm. fipilica esti foarte amabil, o sa te contectez mai tarziu.
Am folosit AquaSafe 3 "dopuri" si 3 de EasyBallance chiar la inceput am bagat, adica sambata trecuta (30 Aug). Tot atunci am pus si trei tipuri de plante. Asa pot sa pun mai repede pestisorii? Mai este necesar sa stea apa 2 saptamani de ciclare?
Rugaminte mare la voi: ajutati-ma sa identific plantele mele, ca sa pot sa ma documentez mai bine, ca la petshop nu erau in stare. Urmati linkul de mai jos unde am prezentat cele trei plante cu cate 2 poze si o poza generala cu acvariul meu.
Am cumparat 3 plante de la petshop, unde nu le-au stiut numele acestora, asa ca am cumparat dupa criterii pur estetice. Insa tare as vrea sa ma documentez dupa aceste plante sa stiu cum sa le ingrijesc.
Asa ca pentru cei dornici sa ma ajute propun un exercitiu deidentificarea aceasta cale: :help:
Planta 1: are un soi de radacina care insa iese la suprafata ca o ramura fara frunza
Planta 2: fara radacina, inaltimea 15-20cm
Planta 3: fara radacina, inaltimea 15-20cm
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si ca premiu va ofer anticipat o poza cu acvariul meu (deocamdata cu doar cele 3 plante in el)
Multumesc pentru raspunsuri. Im place ideea cu melcii chiar o sa aplic, despre sanitari: nu-mi place aspectul la ancistrus, arata ca un peste bolnav asa pe verticala, dar daca o sa fie necesar tot o sa cumpar. Am ales vivipari pentru ca erau recomandati pentru incepatori, iar Xipho si Guppi nu sunt foarte pretentiosi. Cam dupa cate zile spuneti ca pot sa bag Xipho si Guppi in acvariu?
Ma numesc Szigyarto Gyorgy, sunt din Brasov, am 30 de ani.
Pasiunea pentru acvarii am dobandit din copilarie, avea tata 2 acvarii mari si frumoase. Din pacate mutarea noastra intr-un alt apartament ne-a lasat fara acvarii. (din motive subiective: "sindromul nevasta" ) Eu aveam atunci 6 ani, dar mi-a ramas intiparit in minte si in suflet atmosfera atat de "nepamanteasca" a acvariilor -era o lume parca de pe alta planeta-, incat de fiecare data cand intram intr-un Petshop nu-mi venea sa mai ies de acolo, privind doar pestii si plantele din acvariu minute in sir.
Acum ca situatia mea materiala si spirituala pare sa se stabilizeze m-am decis sa continui traditia si sa ma apuc de acvaristica. Pentru inceput am citit 2 carti din domeniu, m-am documentat pe net si asa am ajuns aici pe forum.
Vreau sa subliniez faptul ca mi-au fost de real folos materialele gasite aici pe forum si apreciez foarte mult atat sfaturile (indirecte) primite de la voi cat si timpul vostru pretios acordat pentru amatorii de acvaristica.
Cat despre noul meu echipament:
- acvariu MP Aquastar de la Eheim 54L
- filtru intern Eheim 2007
- incalzitor 50W Jager
toate astea era intr-un set Am pus un strat de pietris (3 pungi de 2.5kg de la Petshop). Am umplut cu apa am administrat 3 "dopuri" de AquaSafe si 3 de EasyBallance, am pus in functiune aparatele, iar dupa aprox. 1,5 ore am pus 3 tipuri de plante. Nu am reusit deocamdata sa identific cu certitudine plantele dar intentionez sa va intreb pe voi. Saptamana viitoare vreau sa cumper niste vivipari 2 perechi de Xipho si cateva Guppi.
Accept orice sfat de la voi :slap:
Cam atat despre mine si despre acvariul meu de incepator . Urmeaza sa postez cateva poze cu acvariul meu si sa va tin la curent cu evolutia acestuia.
Toate cele bune. Va saluta cu respect, Gyuri adica Fishyman.
P.S. Im-mi cer scuze pentru eventualele greseli gramaticale, ortografice, accept corectura fara nici-o suparare. :-)