[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Val
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Message
20, 30, 60 de atmosfere.... wow, pai butelia mea de bere, aia mare de 8kg o umple nenea cu 7 kile si putin, deci sub capacitatea ei, si dupa ce sta ceva timp in casa (cam la 26 de grade), presiunea ajunge lejer la 150 de atmosfere (sau ma rog bari, tot pe-acolo e). Pe ea scrie ca rezista la 250 de bari, asa ca nu mi-am facut niciodata probleme.

E drept ca nu stiu din ca cauza, presiunea scade destul de repede, in timpul folosirii, pana sum 100 de bari, pentru ca apoi sa scada mult mai lent. Totul cam la acelasi consum zilnic. N-am prea inteles de ce. In fine, cred ca ideea e, ca presiunea gazului sa nu se apropie prea mult de presiunea maxima la care a fost testata butelia. Asta ar trebui sa fie stantata pe ea, undeva.

Take care.
Am avut emotii cand am citit titlul postarii. Aia nu inseamna ca a explodat butelia, ci ca a cedat supapa de siguranta. Ceea ce e foarte bine! Asta e rostul ei acolo.
Cel mai probabil, cei de la "gazarie" au umplut-o prea mult. Fiind de la JBL, cred ca era de-aia de juma de kil, sau oricum o butelie mica. E usor sa greseasca.

Habar nu am ce se face in mod normal. Sincer sa fiu, in locul tau mi-as cumpara alta butelie. Gasesti butelii ieftine si bune pe la distribuitorii de bere la dozator, sau chiar si profi, pe la shop-urile de acvaristica, la preturi rezonabile.

Probabil ca ai putea sa te duci cu ea la ISCIR, sau cum s-o mai numi acum (intreaba acolo unde ai incarcat butelia; tre' sa stie nenea ala ce si cum cu ISCIR-ul) sa iti puna alta supapa, sa o verifice etc. Probabil... Nu stiu sigur.

Oricum, in nici un caz sa nu-ti vina ideea sa sudezi supapa de siguranta, sa o lipesti, sau sa aplici alte solutii asemanatoare, total neadecvate in cazul unui recipient sub presiune mare cum e butelia de CO2.

Presupun ca oricum nu te gandeai sa faci asa ceva, dar tot trebuia sa zic.

Toate cele bune.
Nu plutesc. Daca pluteau inseamna ca nu era bine "stoarse" si aveau bule de aer in ele.

De lemn se prind ca orice alt moss care vrei sa il pui pe lemn. Cu fir de pescuit cat mai subtire.

Doar ca ideea cu plantele de genul "muschi" prinse pe lemn cu fir de pescuit este ca la un moment dat sa creasca si sa acopere firu' astfel incat sa nu se vada ca sunt prinse acolo ci sa para ceva natural. La Cladophora s-ar putea sa astepti mult si bine sa creasca pana acopera firu cu care e prinsa.
Cladophora aegagrophila - bilele din poza asta, stanga jos, nu se planteaza, se tine pur si simplu pe substrat. De asemenea am auzit si de oameni care au desfacut bila si au intins-o pe lemn sau piatra, dar nu asta e modul ei natural de crestere.. Dezavantajul e ca, orice ai face, creste foooooaaaarte lent.

Nu are pretentii prea mari de fertilizare (poate ceva lumina mai multa), e destul de rezistenta, doar ca, daca ai si pesti in acvariu, bilele vor trebui scoase si spalate din cand in cand, pentru ca se murdaresc. Se spala, in apa scoasa din acvariu, cam asa cum speli buretii de la filtru.

Aaa si, am mai zis ca creste foarte lent? :-)

Un alt dezavantaj, dar rezolvabil ar fi ca nu se gasesc de vanzare chiar pe toate drumurile. Dar cu putin noroc poti face rost de cateva.

Si inca un amanunt: creste lent.
Eu dorm cu acvariul (in camera ) si celebrul si mult damnatul Tetratec EX 700 inchis intr-un dulap de PAL, nu il aud. Chiar nu il aud deloc. Nu odata m-am ridicat din pat sa ma uit in acvariu sa vad daca mai merge filtrul.

In principiu, sculele care au piese in miscare ar trebui tinute intr-un dulapior si n-ai treaba cu zgomotu'. De asemenea un burete, sau ceva care sa atenueze vibratiile, pus sub canistra ajuta la atenuarea zgomotului.
Dureaza destul de mult pina o sa trebuiasca sa scoti tufa.


Daca inca vorbiti despre Hemianthus (Micranthemum) Micranthemoides... Din cate stiu gengiskhan foloseste EI, deci nu dureaza prea mult. Creste ca nebunu'.
Am avut Micranthemum de cand m-am reapucat de acvaristica (acu' 5 ani si ceva) si pana acum 2 saptamani in continuu. N-am gasit o alta solutie de intretinere a lui decat asta cu tunsu' cu grija si frumos, pana cand incepe sa arate prea rau la baza, moment in care trebuie scoasa toata tufa si replantate varfurile.

Later edit: Aaa... si zicea careva pe undeva,intr-un alt topic (da' mi-a fost lene sa raspund acolo), comparand-ul cu HC-ul, ca Micranthemum-ul creste 10-15cm pe inaltime. Eu am coloana de apa de 30cm si daca lasam in pace tufa, ajungea in 2-3 saptamani sa aiba varfurile emerse. Adica depasea cei 30 de cm pe care ii avea la dispozitie pe inaltime.
Cam cat nisip vinzi?
Oricum ai da-o, covorul de riccia submers, sub o forma sau alta, va trebui refacut din timp in timp.
Pentru ca, daca e des si frumos, motivele au fost expuse mai sus. Nici lumina, nici nutrientii nu mai ajung la firele prinse sub plasa, drept pentru care, planta se va desprinde si se va duce acolo unde ii este locul, adica la suprafata.
Iar daca "planta este mai raruta", ca sa il citez pe alber, astfel incat sa ajunga ceva lumina si nutrienti la firele de jos, asta inseamna ca se va vedea si plasa cu care le-ai prins. Ceea ce e naspaaa! Pui Riccia sub plasa uitandu-te la ea zilnic, sa o vezi cum face pearling si cum creste incet-incet sa acopere plasa, nu o pui rara sa te uiti tot timpu' la cateva fire sub o plasa de cartofi (sau de burete de baie, dupa caz)

De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, orice covor, fie ca el facut din plante natural submerse sau care vor la suprafata, va trebui refacut din cand in cand, sau, daca te lasa inima, tuns foarte strict si foarte scurt, la intervale regulate.

Dupa parerea mea, covorasele de plante sunt pentru acvarist, ca si copiii mici pentru parintii lor. Daca nu ar fi atat de frumoase, probabil ca nu le-ar face nimeni. Pun o gramada de probleme, dar efortul face toti "banii".

Spor!
+Sanitarul+ wrote:am cateva plante care au plumb


Plantele au plumb, nu pietrele... Pentru ca uneori asa se vand in pet-shopuri cu o bucatica de plumb prinsa de baza, ca sa nu mai stea pet-shopistu' sa le tot bage si scoata din substrat. Asta daca au substrat in acvarii.
In fraza cu pietrele plumbuite cred ca lipseste un punct pe acolo pe undeva.

@+Sanitarul+ - Scoate plumbul ala si pune plantele in substrat asa cu le-a lasat natura sa functioneze. Si ca raspuns direct, da, plumbul poate fi toxic.
Banuiam, ca de-aia am si intrebat. Problema e ca, cel mai probabil, nu are nici o legatura cu iodu'.
Corydoras+sare => dead corydoras.
...Sau oricum, in functie de cantitatea de sare, bine nu le este.

Toate cele bune.
Sa presupunem ca ar fi posibil ca un animal acvatic sa moara din cauza de prea mult iod.
Da' ... de unde iod?
Nu prea cred. Optiunea de "Hide my online status" de la profil, nu functioneaza... deocamdata.
Cred ca nu e crescator sau fost crescator (cum e cazul meu) de Betta care sa nu fi trecut prin asta.
In romaneste boala se numeste hidropizie si din cate am incercat eu la vremea respectiva, nu prea a mers nimic. Nu am reusit sa salvez pestii bolnavi. Betta, din motive obscure, este un peste predispus la asta, dar nici restul nu sunt imuni.
Insa, nu erau atatea medicamente la dispozitia noastra. De asemenea se tot mentiona pe diverse site-uri ajutarea tratamentului cu Sare Epsom (sulfat de magneziu heptahidrat, MgSO4x7H2O), care nu prea se gasea decat daca aveai pile pe la farmacii. Acum il poti cere la orice farmacie umana care are si un laborator. Daca nu ceri o cantitate mare, iti vor da.

Poti da o cautare pe forum dupa "hidropizie" si vei gasi cateva postari interesante, desi nu foarte optimiste. Poti cauta pe google dupa "dropsy" si poti incerca diverse tratamente sugerate pe site-uri si forumuri straine. In paralel ar fi o idee bune sa te si rogi.

Toate cele bune.
N-am avut fix FAN-1, dar daca e ca la restul FAN-urilor... se trage de partea de jos miscand putin in laterale sa se desprinda din cleme.
Ar trebui sa iasa destul de usor.
mosu wrote:apropos: vede cineva alta culoare?


Nope. Galbene si la mine.
Se pare ca e o scaparea autorului asta cu "icon_minipost_new.gif". A vrut sa faca ceva, ce, pana la urma a uitat.
Cred asta pentru ca daca dai "post reply" si te duci in jos unde zice "Review message" vezi ca exista si "icon_minipost.gif", fara "new", care e alba. Dar nu e folosita in cod. Cel putin nu in cel afisat de mosu. Deci daca ala e tot codu' putem sa ne dam si peste cap ca ele vor aparea galbene.
Eventual mosu poate sa editeze gifu' si sa il faca roz. Asa va fi neutru. :-)
Dadeam cate un refresh de la butonul browser-ului, dupa care topicurile apareau corect: Cele citite ca fiind citite si cele noi - galbene.
Tocmai cand ma impacasem cu ideea ca va tot trebui sa dau refresh, fara a face ceva in mod deosebit, totul a revenit la normal.
Avand in vedere ocupatia mea de zi cu zi, ar fi trebuit sa am un raspuns mai bun. Dar... sorry, nu am. :-(

Later Edit: Atentie, ma refer la topicuri si forumuri, nu la iconita asta din postari, care si mie mi se pare ca are doar rol de anchor.
Chiar functiona, dar era mai degraba exact pentru ce zici tu. Mesajul iti ramanea acolo pana cand il citea destinatarul.
Sunt cateva lucruri care lipsesc inca softului astuia, dar viteza lui face toti banii. Eu chiar sunt impresionat.
BGA inseamna, de obicei, o cantitate prea mica de NO3. Daca nu ma inseala memoria tu folosesti metoda EI, deci aceasta posibilitate este exclusa.

Alte posibile cauze ar mai fi:

filtrele murdare - curata filtrele si mentine-le curate in continuare.
substratul colmatat - aspira bine substratul si fa asta periodic, in functie de numarul de pesti... nu stiu, sa zicem daca nu saptamanal, macar odata la 2 saptamani.

Pentru orice eventualitate poti face timp de cateva saptamani (2-3) schimburi de apa mai dese, de exemplu de doua ori pe saptamana cate 50%

Ca regula general in fertilizarea EI, nu lasa lucrurile sa iti scape de sub control. Nu neglija intretinerea periodica in tot ceea ce inseamna ea.

Personal, desi se stie deja ca am avut, in trecut, experiente cu algele, care mai de care mai neplacute, totusi BGA am avut o singura data si atunci a fost din cauza substratului care desi la suprafata parea ok, in adancime era cam terci.

Toate cele bune.
Salut gengiskhan. Alga aia e GDA, dar probabil ca ai aflat asta deja.

Sunt doua metode consacrate pentru a scapa de ea. Una care mie nu mi-a reusit desi am incercat-o de doua ori... poti cauta pe google ceva de genul "aquarium algae GDA tom barr's wait method"... nu am timp sa verific acum... te descurci tu daca esti sigur ca vrei metoda asta. Vei gasi topicuri interesante pe APC si pe BarrReport, desi mai putine decat referitoare la alte alge, pentru ca GDA e o alga mai noua.

Sau poti incerca o metoda mai agresiva, care la mine a mers fara greseala si am prezentat-o aici.

Scuze pentru ca sunt atat de succint, dar nu am timp de mai mult la ora asta.

Spor!
nu sunt de 39 w


...Da' de cat?
 
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com