[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Val
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Message
in rest nu am alge sau nu stiu unde sa le caut

Daca ai avea alge vizibile, nu ar fi nevoie sa le cauti. Bucura-te!


[...]fertilizare macro cu metoda descrisa in urmatorul topic:[...]

Articolul asta l-ai vazut, nu?

Spor!
Aha... Aveam o vaga banuiala
Mda... Preturile mi se par ok.
Eu totusi astept si reefu sa vad cu ce preturi vin, ca mi-a soptit mie o pasarea ca saptamana viitoare vine comanda.

Later Edit: Mai voi ati observat ca preturile sunt identice peste tot? Ce naiba, parca ar fi tigari sau Coca-cola si are pret impus de importator... In fine, nu ca mi-as bate capu', zic si eu asa de uimire/curiozitate...
Cumpar Utricularia graminifolia. Astept PM sau un buzz pe messenger (zandreius)

Multumesc.
Rezolvat. Multumesc.
Vreau sa cumpar un generator de ceata. Ceva de genul "JBL Foggy" sau "Resun Mist maker".

Daca are cineva idee unde as putea gasi, il rog sa posteze.
De asemenea daca are cineva pe-acasa unul SH putem discuta.

pm sau YM (zandreius)

(Nu ma indrumati catre magazinele online ca am incercat. Nu are nimeni pe stoc.)
Multumesc.

Later Edit: In ultima instanta daca are cineva o fantana din aia decorativa cu ceata pe care nu o mai foloseste, putem de asemenea sta de vorba.
Stiu ca inca nu a trecut o luna de la lansarea comenzii, dar urmeaza sa ne tii si pe noi la curent cu ce se mai intampla, nu?

Si daca cumva se face pe undeva o lista de comanda si eu nu am vazut-o, zic aici: Vreau si eu 2 pungi de Aqua Soil Amazonia II (Normal Type) de 9 litri. :-)

Multumesc.
Spor!
Scoate pietricelele pe care ai BBA cat poti de repede. Ideea unui acvariu frumos este sa tii totul sub control. Sa fii cu ochii pe el si sa intervi ASAP cand e cazu'. Nu lasa algele sa invadeze nimic. Inlaturarea mecanica e cel mai sigur "algicid".

Punctele verzi de pe Anubias cel mai probabil sunt GSA - Green Spot Algae. Intr-o oarecare masura sunt normale si indica un acvariu echilibrat. Pune totusi poza aia pe care aveai de gand sa ne-o arati, sa le identificam la sigur si sa vedem cantitatea.

Ia aminte la apropos-ul subtil al lui Lofty. Eu nu am insistat pentru ca stiu ca am mai zis. El probabil a vrut sa fie finut. Multe dintre acvariile superbe pe care le vezi pe la concursuri au mai putina lumina decat ai tu acum. Nu zic sa te intorci la 3 tuburi. Zic doar sa ai grija...

Cu fierul si celelalte microelemente nu trebuie sa iti bati prea tare capu'. Ele sunt necesare in cantitati infime. De aia se si numesc micro-elemente. In principiu nu prea conteaza in ce cantitate sunt ci doar sa fie. De asemenea, folosind un fertilizant bun, de firma pentru microelemente va fi destul de greu sa ajungi sa ai vreo carenta de micro. Cu un test etalonat, eventual, poti masura fierul, ca "reprezentant" al microelementelor. In fertilizantii buni toate sunt echilibrate.

Toate cele bune.
Unii mai folosesc si denumirile stiintifice ale algelor (si eu initial), dar mai toata lumea le stie acum dupa prescurtarile din engleza.

GDA - Green dust algae. E aia verde care se depune pe geamuri in special si care daca dai cu degetu' pe ea se ia si se raspandeste in apa chiar ca un praf.
BBA - Ma bucur ca nu stii care e. Iti doresc sa nici nu o vezi vreodata in acvariul tau. E aia care apare cand nu ai destul CO2, sau cand ai variatii mari de CO2. De asemenea prezenta amoniacului liber in apa este un semnal chimic pentru BBA ca se poate raspandi. Uite niste poze aici: http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1052&pos=0 si in continuare, daca dai 2-3 poze mai la dreapta.

Lampa de UV nu poate decat sa ajute. Omoara sporii algelor, in cazul in care exista.
Glutaraldehida (EasyCarbo, Excel etc) e buna pentru ca pune la dispozitia plantelor niste carbon in plus si poate chiar are efectul (destul de controversat, si negat vehement de firmele producatoare) de algicid slab. Din cate stiu Toninele nu se impaca bine cu glutaraldehida, asa ca atentie la dozare daca ai sau o sa ai vreodata planta.

In rest, toate cele bune.
la-m fazut ca scoate un fel de balon cu o chestie rosie in el


Scoate??? Pe unde? Initial mi-a venit sa rad, dupa aia nu mi s-a mai parut funny. Nu pe bune, cum adica scoate ceva ca un balon cu ceva rosu in el? N-am mai auzit asta. Nu ca as fi vreun specialist in boli... Chiar sunt curios.

Later Edit: Aha, am vazut ulterior ca ai zis pe unde scoate... Scuze.
Ar trebui sa fie ok. Eventual lasa-l asa si stai cu ochii dupa reactia plantelor si dupa BBA.
Inteleg ca nimeni. OK, tocmai am inceput eu sa fac asta, in vechiul acvariu golit de apa si cu un substrat refacut.

Ca plante folosesc deocamdata niste Anubias nana petite si niste Hemianthus callitrichoides cuba.

Deocamdata, din cate am inteles, din experienta altora de pe afara, Hemianthus-ul nu va misca vreo doua saptmani, dupa care isi va da drumul (hopefully). Totusi Anubiasul, plantat cu vreo 3 zile inaintea Hemianthus-ului are deja funzulite si radacini noi .

Sa vedem ce-o iesi. Va tin la curent indiferent daca va fi o reusita sau nu.
Toate cele bune.
iar daca ar fi sa iau in calcul tabelul CO2-Ph-KH as avea prea mult CO2 in bazin.


Asta cu siguranta. Tabelul ala e un terci total, mai ales cand folosesti EI. Am ajuns la concluzia, dupa atatea incercari si testari, ba cu sonda, ba cu testerul vizual de CO2, ba cu cele doua impreuna prin comparatie, ca cea mai buna metoda de determinare a CO2-ul ramane ochiu'. Plantele si vietatile iti spun tot ce trebuie sa stii despre concentratia de CO2 din acvariu. Ma rog... uneori iti mai soptesc cate ceva si algele :-).

Totusi controller-ul si sonda raman, pentru mine cel putin, de baza, pentru ca ma ajuta sa mentin constanta cantitatea de CO2 dizolvata. Asta pentru ca am un kh cat de cat constant. Daca dintr-un motiv sau altul variaza si kh-ul, e cam nasol.

Toate cele bune.
Val wrote: N-ai zis nimic de kh...
Nu pot spune ca am vazut modificari majore, am observat ca pe geamul bazinului se formeaza mai repede un strat verzui

GDA - la lumina mai multa o sa ai mai mult verzui.


Eu m-am gandit asa:

Sa cresc doza de NO3 de la 2.5ppm zilnic la 4ppm(adica 28ppm saptamanal), iar doza de PO4 de la 0.2ppm zilnic la 0.4ppm zilnic adica 2.8ppm/saptamana.

Crezi ca ar fi ok combinatia asta?


Dozarea pe care ti-ai propus-o este aproape de un full EI pentru un acvariu full plantat. In locul tau, as merge pe o dozare intermediara. De exemplu in jur de 20ppm/saptamana de NO3 si un 1,5ppm pe saptamana de PO4. Daca totusi, din diverse motive, ai nevoi mai mari de PO4 poti merge cu 2pmm/sapt.

Din moment ce folosesti EI de ceva timp, cu un succes evident (felicitari pentru acvariu; plantele arata foarte sanatos ), nu cred ca e nevoie sa iti mai spun ca va trebui sa umbli si la CO2 cand maresti lumina. De fapt, in primul rand la CO2.

Toate cele bune.
Si? Modificari in astea doua luni de tranzitie? Eventual mai spune-ne ce si cate plante mai ai pe acolo. Sau pune o poza, cum vrei. Altfel e greu de zis ceva inteligent. In linii mari as zice cam asa...

Desi din cate vad este fertilizare EI, deci foarte toleranta la schimbari, poate ar trebui marite un pic dozele.
In legatura cu MgSO4, sunt 0,25ppm de MgSO4 zilnic, sau 0,25ppm Mg zilnic?
N-as umbla la K ci doar la NO3 si PO4 si nici acelea foarte mult. De Mg nu zic nimic inca, pentru ca nu stiu ce. Repet, depinde de ce plante mai ai tu pe-acolo. (Asta in ideea ca s-or numi ele macroelemente, dar nu-ti inchipui ca plantele papa KNO3 pe paine. Baza tot carbonul ramane.)


P.S. Da' de ce ai marit lumina? Ti-e dor de probleme? In fine, e optiunea ta.

Later edit - N-ai zis nimic de kh...
Porcu wrote:Ba e lichid


Presiunea de lichefiere a CO2-ului este ~55 atm. Deci probabil ca da. CO2-ul in butelie e lichefiat. Atunci de ce 'reaq nu se simte? In fine, deja sunt off-topic. Sorry.

Toate cele bune.
A incercat cineva ce zic oamenii astia aici si aici?

Urmeaza sa incerc si eu si as fi bucuros sa aflu orice experienta de acest gen au avut colegii mei coforumisti. Mie mi se pare cea mai comoda metoda de startare pentru un acvariu plantat.
Eu am ca substrat deja clasicul JBL Florapol dopat cu cateva pastile de SERA FlorePlus, acoperit de pietris de cuart, fertilizarea cu macroelemente (si eventual micro?) urmand sa o fac odata cu umezirea periodica a substratului si a plantelor.

Stiu ca despre crestere emersa in sine s-a mai discutat, dar ma intereseaza orice experienta similara, probleme ivite (mucegai, alge, larve de insecte ) dar mai ales eventualele probleme ivite la pasul cel mai important: umplerea cu apa. Cat timp a durat perioada emersa, cum ati facut fizic umplerea cu apa fara sa deranjati plantele (ca doar asta e ideea, nu?!), cum au mers plantele dupa umplerea cu apa, fertilizare, iluminare, CO2 inainte si dupa etc.

Multumesc.
Toate cele bune.
Are. Ambele manometre au zone verzi. Acul de la manometrul de mare presiune e mult peste zona verde, initial. Nici eu nu prea vad cum e posibil. Probabil ca are un defect, mai ales ca in cateva zile scade la "normal".
Porcu wrote:CO2 in butelie e lichefiat si la temperatura camerei presiunea CO2-ului lichefiat e pe la 55-60 bari


Am mai avut discutia asta. N-o sa ma convinga nimeni ca CO2-ul din butelie e lichid. Daca vreunu' dintre voi scutura butelia si aude sau simte lichidul inauntru, sa imi zica si mie. Poate sa fie lichid atunci cand il baga... la temperatura aia. Cand ajungi cu ea acasa nu mai pare lichid deloc. Nu se aude si nu se simte nimic in butelie. E gaz toata ziua.

costi08 wrote:atunci care ar fi recomandarile ?


Depinde de locul pe care il ai. Cea mai buna idee e sa iei una care incape in dulap-ul de sub acvariu, sau, ma rog, unde tii tehnica. Dar e bine sa fie cat mai mare pentru ca faci drumuri mai putine la incarcare. E mai sigur. Mai ales ca, in unele orase, cum ar fi Constanta, de exemplu, (presupun ca si in alte parti poate fi la fel) vara nu prea se gaseste CO2.

narcis.b wrote:La tine Val sigur ai probleme cu manometrul

E posibil, nu zic nu, dar imi amintesc ca la fel indica si manometrul de pe regulatorul de la butelia de bere. Sa aiba atat regulatorul de la SERA cat si ala penal de bere aceeasi problema? WTF!!! Nu zic ca e imposibil dar mi se pare cam putin probabil.
 
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com