in idea ca poate intereseaza pe cineva o sa postez aici un jurnal cu noul meu acvariu. momentan doar cateva poze cu el gol si etapele de executie a lampii.
acvariu este o bijuterie (gol) si nu putea fi dotat cu orice. asa ca am ales lumina led si substrat "da top".
executia lampii:
in poza asta se pot vedea materialele folosite:
ledurile se lipesc cu atentie pe un radiator de aluminiu. eu am folosit o sina de mobilier. pentru lipire am folosit un amestec de vaselina siliconica si poxipol.
carcasa este facuta din pat de cablu de 10mm. acesta vine gaurita pentru a face loc ventilatorului si ledurilor. la final se vopseste.
am vazut anumite articole pe net legate de inmultirea la "Tropica" dar cele ajunse de la noi tot prin diviziune sunt obtinute. ei folosesc genetica la obtinerea diferitilor hibrizi urmand ca cele care ajung pe piata sa fie identice cu planta mama. deci, daca la tine cresc anemice e doar datorita conditiilor pe care le oferi.
atata timp cat e inmultita prin stoloni, butasire si alte metode gen "rupere" patrimoniul genetic e identic 100%. nu cred ca tu ai plante pe care le-ai crescut din seminte.
minnardy wrote:un pret pe mp ne poti spune? La ce grosime se poate gasi.
Mersi
cea de 4 e pe la 20 de euro mp. acvariul a costat 68 de lei din care transportul cam 30. dar mai vine si manopera care, cum zice americanu`, e "priceless". dimensiunile sunt 21x14x14cm.
cred ca au maxim pana in 8mm si e de la moldoglass din bacau.
fara a avea pretentia ca ma laud (ca eu nu am facut mare lucru) vreau sa va arat un acvariu care m-a dat pe spate cum a iesit si care poate concura cu cele de la ada:
sticla este diamant cu grad inalt de transparenta iar lipitura e facuta de marele faraon. ganditi-va ca era bolnav cand a lipit acvariul! vedeti careva o urma de silicon?
daca va uitati la prima poza nu se observa o denaturare a luminii/culorilor la trecerea prin sticla:
gsa-ul a ramas de la vechiul setup iar pe frunzele noi nu vad sa fi aparut. mai mari probleme cu algele am la acvariul mare decat la asta! fertilizarea o fac in continuare ochiometric dar cred ca si ledurile isi au rolul lor (acestea sunt cele de la inceput).
am niste micranthemum care s-a strecurat cu hc-ul dar o sa o scot incetisor.
momentan am un nou plan in cap. un acvariu de aceleasi dimensiuni dar cu sticla diamant (lipit chiar de marele maestru emerit, domnul porc aka faraonul).
14.02.2010 pozele sunt neprelucrate (doar redimensionate). am masurat si ph-ul si arata cam 5,5. nu prea as crede ca e asa de mic dar am pus preventiv o bucata de coral in filtru.
vorba aia: "la placinte inainte la razboi inapoi". cand e vorba de primit moka se cam arunca romanasu nostru neaos! culmea e ca se anunta o gramada desi e doar o bucata.
doua noi poze. maine o sa pun si una de ansamblu dar doar dupa ce curat geamul.
am inceput fertilizarea cu gama completa de la easylife. practic, pe langa carbo, ferro si profito am inceput sa adaug si nitro, fosfo si kalium. sunt chiar curios cum se vor dezvolta plantele.
eu am reusit acum vreo doi ani sa vad cativa pui. dar i-am omorat pe toti la un schimb de apa de la robinet. pe atunci stiu ca aveam un ph cam de 7,5 in apa.
din cate stiu userul cisberg are acum pui. momentan am doar doi adulti in acvariul mare si cred ca sunt femele.
ceva mai putin. cele rosii au cam 0,3x1,9V=0,57Watt. desi am facut multe experimente cu leduri asta sper sa-l duc pana la capat. la cele cu leduri de 5mm nu au tinut mult lampile datorita uzurii ledurilor.