bilti wrote:am eu! am luat un pot si a inceput sa se inmulteasca. l-am luat sub denumirea de Echinodorus xingu dar e acelasi lucru. daca astepti vreo 2-3 saptamani o sa-ti pot da cateva firicele.
a trecut ceva vreme dar treaba e cam ciudata, a facut o gramada de pui dar arata ca un tennelus. am impresia ca a fost crescuta emers si vanduta sub acea denumire.
donez celor cu inima mare 6 fire de criptocoryne amicorum. o planta ideala pentru nano acvarii!
ps: mai am si niste java moss si chiar un fir mic de anubias nana petite-dwarf (de la faraonul- dar din dar se face))
Concluzie: trebuie stabilizat curentul seriei si nu tensiunea.
super! teoria e buna acum treci la practica. ai observat ca daca nu se incalzesc (pui ventilator) nu creste curentul prin leduri.
in general sursele de curent constant sunt mai complicate decat cele in tensiune.
eu la ultimele lampi cu leduri de 1 watt am mers pe tensiune constanta si racire cu ventilator.
ping`win wrote:
Deci pot merge pe aceasta sursa? (E in limitele bugetului si pare sa fie ceva bun).
Imi dati verde sa-l iau?
nu. in nici un caz. sursa aceea este una de curent constant pentru pentru inserierea unor leduri de 3 watt si care au nevoie de 700ma. ai putea folosi schema lui kreator (cea la 220v) dar, avand in vedere experienta ta, iti recomand sa renunti. incearca sa o iei ca un experiment personal si sa le alimentezi in tensiune constanta. asa o sa-ti fie mai simplu.
si totusi pune un ventilator. daca ai densitate mare de leduri o sa se incalzeasca si la 15ma. montajul facut de kreator e unul pe placuta electronica si traseele actioneaza ca un radiator. eu am avut po placuta cu 500 de leduri care s-a dus dupa vreo 6 luni tocmai din cauza caldurii care nu s-a putut disipa (densitate mare, picioruse taiate la led si fara cooler).
ping`win wrote:Ok, m-am lamurit ca trebuie sa ma mai documentez si nu fac nimic pana nu vad toate aspectele clar De asta ce zici? Nu stiu ce e, dar pare adecvat
acum am vazut.
aceea este o sursa de curent constant si nu o poti folosi decat la cele de putere.
ar trebui sa te gandesti sa le alimentezi cam la 3,2-3,3 volti la un consum de aproximativ 20ma. neaparat sa pui si ventilator. altfel, datorita densitatii mari de leduri, nu o sa poata disipa caldura si se vor imbatrini prematur.
poti folosi o sursa cu lm350. cauta pe forum ca am pus si ceva scheme.