Message |
|
Nu neaparat mai scumpe, poate sa iti pice pomana curata vreo bestie de extern pe masura acvariului la un pret de ras.
Vorbesc doar prin prisma eficientei. Mai ales a volumului, usurintei cu care vei face mentenanta lui dar si faptul ca poti baga in el tot ce se tine in acvariu. Restul de tehnica ma refer.
|
 |
|
Posibil si datorita incarcaturii organice mari.
Ce substrat ai si ce filtru, materiale filtrante, debit, volume, etc.
|
 |
|
Sticla ultra clara are mai multe denumiri, functie si de producator. Implict si mai multe calitati. Acvarii din sticla ultra clara au si colegii nostri paci prin romanica si nu sunt putini.
Normal ca un accvariu din sticla ultra clara va avea un impact vizual mai mare decat unul cu sticla verzulie.
Iar daca croiesti unul gen "see through" e cam necesara o sticla clara. Dar la acest tip de acvariu metoda olandeza pica din start.
Iar un acvariu pe masura , cum zici tu, efortului depus, sa-l faci cu capac, olandez mai ales, si cu acea combinatie de pesti, hmmm ....
Iti recomand sa iei la puricat siteurile unde erau prezentati castigatorii de la AGA. Sunt cateva sute pe o mana de ani. O sa ti se deschida ochii si mai mult.
Iar la un acvariu mare iti recomand sump, mai ales ca sigur nu stai pe un munte de bani.
|
 |
|
Nu iti trebuie doua incalzitoare. Ceea ce trebuia sa faci se cheama acomodare/aclimatizare.
Si probabil in toata mutarea asta ai deciclat tot ce insemna substrat si filtru. Iar ciclarea din mers cu pesti se face intr-un anume mod.
|
 |
|
Rechinii trebuie tinuti cu gura in curent de apa, ei nu pot "respira" prin branhii ca pestii ca sunt imobile, nu au opercului sa poata pompa apa prin ele. Apa trece doar cand inoata.
Poti incerca la fel cu pestele, sa-l tii in mana si cu gura in jetul de apa de la filtru, dar mai la distanta.
|
 |
|
Si nu mai lovi in acvariu. Unda de soc ii deranjeaza.
E ca si cum ai avea 40 grade, cancer si o mana amputata recent iar tu cum stai bine merci relaxat pe patul de la reanimare vine unu si iti f...te o palma, asa sa vada cumva daca mai traiesti.
|
 |
|
Ghici ciuperca ce-i.
BIOFILM. Ai facut un mic dezechilibru biologic al acvariului. Daca stai bine cu filtrarea zic ca nu e problema. Doar sa ai ceva circulatie la suprafata apei incat sa se amestece biofilmul in apa si sa nu impiedice schimbul de gaze.
|
 |
|
Cu marul in orice caz nu a procedat corect, si cu suprahranirea dealtfel.
Combinat cu multe care poate nici el nu considera ca ar fi anormale s-a ajuns la belea.
|
 |
|
Estetic neestetic, nu o sa-l tii mereu acolo. Si cat poate sa arate de urat ceva care din lateral se vede doar putin, eventual il tai mai scurt pe lungime cu 3 cm de fiecare parte.
|
 |
|
Diferenta fata de un resun e evidenta, dar nu de speriat.
Eu am incalzitoare de la resun vreo 8-9 ( am mai vandut intre timp 30, de 25 50 si 75w, de la eheim 3 de 50w si un juwel de 200, un sicce de 50w care momentan tine un acvariu de 70 litri intr-o camera cu temperatura frecvent sub 17 grade iar in acvariu tin cam 26-27. Este un incalzitor vechi dar bun, bonul din cutie atesta ca ii cumparat in 1995. Nu l-as da nici macar pe un Neo heater de 150w.
Normal histerezisul la un incalzitor cat de cat bun ar trebui sa fie de 1 grad, 0,5 sub si 0,5 peste. Dar este si admis 1 si 1.
Ar ajuta putin daca ai pune doar pe spatele acvariului un polistiren de 0,5 - 1 cm. Conteaza destul de mult, mai ales ca e si partea care peretele "suge" caldura emanata.
|
 |
|
NU are cum un incalzitor ht 75 sa fie de 50w. Poate ai unul de 50w in cutie de ht75. Vezi mai bine tu ce ai acolo.
Daca sta aprins tot timpul inseamna ca nu poate duce acel acvariu la temperatura ceruta in acel mediu ambiant. E vorba de un randament si daca te uiti si mai bine pe cutie vezi ca se stipuleaza si un delta t in care poate lucra eficient.
Ori mai iei un incalzitor ori cauti unul mai puternic, ori izolezi acvariul.
Intai de astea regelaza-l la o tempertura mai ridicata si vezi ce se intampla. Si cel mai mult peste cumpara un termometru. Verificarea temperaturii cu mana e fix pix, poti avea mana rece sau calda si aceeasi temepratura o poti resimti diferit, poate si cu abatere de 10 grade.
Si ca sa nu-mi pierd din "finetea" binecunoscuta:
tocmai de aia am si incalzitor, si nu m'am zgarcit la bani in privinta asta.
Cand o sa cumperi un incalzitor cu controler Azoo Titanium / Fluval seria E / Hydor extern poti sa faci afirmatia de mai sus.
Uite mai jos un tabel interesant.
Ca sa intelegi. Ai temperatura ambientala de 18 grade si tu vrei sa tii in acvariu 25 grade. Diferenta este de 25 - 18 = 7.
Delta t fiind acel 7. Pentru o marja de siguranta poti merge si mai sus, un 10 grade.
Te uiti in tabel la coloana cu Heat 10 si in jos pe ea te orpesti la volumul acvariului tau. Exact acolo va scrie cam ce incalzitor ai nevoie.
Daca e de 75w e ok, doar da-l mai tare, daca e de 50 zic sa incerci cu altul mai puternic.
|
 |
|
kill wrote:... umplerea cu o cantitate inferioara este mult mai periculoasa ... o umplere incompleta ofera spatiu mai mare iar in monentul umpleri energia inmagazinata favorizeaza o evaporare majora a fazei lichide care va ocupa tot spatiul gol ,in monentul in care temperatura se egalizeaza daca butelia e plina diferenta de presiune va fi mica , dar daca volumul de gaz este mare presiune va creste aproape de 120At , aproape de limita declansari sigurantei...
Citeaza o norma, un stas, ceva lucrari care sa ateste ce zici tu mai sus.
|
 |
|
DA. In principiu, da o cautare pe net dupa numele speciei si o sa gasesti destule informatii despre ei, ce apa le place, temperatura, hrana, etc.
Un peste carnivor/omnivor va aprecia intotdeauna o insecta/vierme/crevete care misca.
Multi hranesc cu tot felul de larve si viermi. Ai la dispozitie o gama destul de variata.
Incearca o cautare pe net dupa Live food for fish.
|
 |
|
Stai linistita. In natura pot fi variatii si mai mari de 2 grade in 24 ore. Atata timp cat nu schimbi temperatura cu 8-10 grade in mai putin de 2-3 minute pestii nu vor fi afectati.
|
 |
|
Este ok. scalarul fiind ciclida, ii cam trebuie ceva proteina in alimentatie.
Hoplo oricum va manca cu placere aproape orice.
|
 |
|
Teoria ii lunga.
In principiu zeolitul e una, dar de la un timp sunt cateva zeci de medii fals denumite zeolit, stiti voi adidasi puma sau xerox minolta.
Eu cel putin inca nu sunt convins de calitatile lui de mediu filtrant biologic, ala chimic fiind neconestat.
L-am folosit doar pe o perioada relativ scurta la un acvariu de carantina unde nu am vrut sa stau in baza ciclarii. Cum am zis mai sus, filtrarea chimica a decurs ok, 0 amoniac, 0 nitriti pe aproape 4 luni. Acvariul carantina a beneficiat de un pseudofiltru HM, logic ca neciclat.
|
 |
|
Staghorn algae.
Staghorn Algae grow in long individual, grey-green strands, that form a few branches. It will grow close to the light source on equipment and plants. One good thing about this algae is that it tend to stay at one "favorite spot" in the aquarium and doesn't propagate fast. Strands can be pulled off the surface or in very bad cases the whole leaf should be discarded. Higher ammonia/ammonium levels (overstocking and substrate disturbance) and low CO2 levels will favour this algae. Its been known that the Siamese Algae Eater will keep this algae in check. Nutrient control and plant pruning will limit Staghorn algae.
Pe sticla acvariului mai vad niste GSA. Green spot algae. Cauta si tu ca sunt informatii cu tona.
Spor la eradicare.
|
 |
|
Poate sa fie vorba de o cianobacterie, blue green algae. Zici ca ai bagat plantele si dupa 3 luni a aparut. Boala asta de alga/bacterie se face de la lumina albastra si la nitrati mici. Daca ai tubul de mult timp si nu fertilizezi e cam sigura treaba. Dar fara mai multe detalii nu ma pot pronunta mai exact.
|
 |
|
La 20 litri net e cam la limita. Dar pentru 5-6 pestisori mici, un betta sau cativa creveti merge.
Poti pastra acel buretele mare galben, dar la mediu bio iti recomand ceva mai bun. Depinde ce gasesti si cat esti dispus sa dai. Calculul este simplu, decat sa dai de 2-3 ori cate 20 lei sa faci incercari mai bine dai 50 din prima si stai linistiti minim 2-3 ani.
Cum am mai mentionat, se poate suplimenta cu un minifiltru pentru circulatie si filtrare mecanica daca se cere in functie de configuratia acvariului.
|
 |
|
Deloc. Pe langa cei 5 litri ai acvariului mai ai ca vas tampon cei 1,5-2 litri ai canistrei, iar debitul real de apx 100 l/h este .... bun.
|
 |
|