[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Val
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Message
pc.ciprian wrote:microrazbore nu vrei ma?

Care mai, aia care la lumina se intristeaza, nu mai mananca, se cocoseaza si in cele din urma mor?
Nu e o idee rea, inca ma mai gandesc. Nu prea mult, ca mi-e somn. Mai vorbim maine.

Multumesc.
clonitza wrote:Tetrazonele se fac mult prea mari pentru nano-ul tau din pacate, un acvariu de 150l cred ca ar fi ok pentru o familie, 100 ar fi cam limita inferioara.

Ma enervezi dar ai dreptate . Nu o fi chiar cum zici tu, dar tot sunt pe la jumatatea cerintelor minime de volum. Presupun ca prin "o familie" intelegi un card de 5-6 pesti nu o pereche, nu?

Daca mai are cineva nevoie de informatii pe teme asemanatoare, o sursa buna e aici: http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Puntius&species=anchisporus&id=133

Astept sugestii. Ciprian, ce pesti? Rummy-nose tetra? Si aia sunt prea mari. Sau altceva voiai sa zici?

Multumesc.
Hang-on-ul arata foarte elegant, dar am vrut sa folosesc toate device-urile pe care le aveam deja externe, adica filtrul UV, incalzitorul si reactorul de CO2. Este singurul motiv pentru care m-am intors la Tetratec.

gengiskhan wrote:Cu ce vrei sa-l populezi?

Inclin spre un card de 6-8 discusi... ...Ca tot era sa iau ban acum vreo 4-5 ani pe o gluma asemanatoare.

Pai deja obisnuitii mei prieteni "neoni" (Paracheirodon innesi) i-am tot avut si desi sunt foarte frumosi si fac mizerie putina (ideal pentru covorul meu) totusi nu ii voi mai folosi si acum.
Familia vrea ceva mai vioi si oricat de... eu, sunt cel care se ocupa de acvariu, la un moment dat, tre' sa mai tii cont si de cei din jur. Sau sa lasi impresia ca asta faci. Asa ca ma gandeam la niste tetrazone. Nu prea stiu cum le mai zice acum, am impresia ca denumirea de "sumatrani" e la moda. Fostul Puntius Tetrazona actualul, cred, Barbus tetrazona. I-am mai avut acum cateva mii de ani :-), in copilarie, sunt frumosi, mai ales varietatile alea verzi sau albastre. Imi amintesc ca erau vioi, poate prea vioi si destul de usor de intretinut. Dar nu sunt "blocat" pe ei. Daca are cineva vreo alta sugestie e binevenita. Ma intereseaza un peste care sa aiba caracteristicile enumerate mai sus, sa mearga intr-un acvariu mic si sa il pot gasi pe piata din RO.
De asemenea daca a tinut cineva tetrazona in acvariu cu covor si a avut probleme cu ei, as dori sa imi spuna.

Multumesc.
Toate cele bune.
Lasand gluma deoparte, daca te referi strict la curentii de apa formati sa stii ca nu sunt exagerati deloc. Cu dopul pus la spraybar, evident. De fapt in poze filtrul este pornit si uite ca nu are suficienta forta nici macar sa desprinda bulele de oxigen de pe HC-u. Cu siguranta suprafiltrez, dar nu cred ca mult. Nu stiu restul, dar EX-ul 700 oricum nu are in realitate debitul promis de fabricant, ba chiar eu cred ca e departe, in plus mai am pe retur un filtru UV si un ansamblu DIY in care am bagat incalzitorul si reactorul de co2. Cred ca astea ii micsoreaza si ele un pic debitul de nu este deranjant.

Daca nu la debit ci la filtrarea biologica te refereai, nu prea vad care ar fi problema.
In cel mai bun caz, dupa ce se stabilesc coloniile de bacterii nitrificatoare, plantele nu vor mai pupa amoniac never de never, ci doar NO3. Eu cred ca se vor descurca ele si asa ;)
In cel mai rau caz, colonia de bacterii va ramane intotdeauna mai subtirica avand in vedere cat de mic e acvariul (nu am de gand sa suprapopulez din cauza covorului), bacteriile nu vor avea ce sa manance si astfel marimea suprafetei filtrante va fi cam inutila, dar tot nu incurca.

Ca sa nu mai lungesc vorba, da as fi pus alt filtru extern mai mic daca as fi avut dar nu am. Si-s baiat sarac, n-am bani de investit in chestii redundante. De asemenea as fi pus orice chinezarie de filtru extern (nu ma intereseaza prea tare suprafata filtranta) care sa isi faca treaba dar sa nu curga

Toate cele bune.
pc.ciprian wrote:ne dam intalnire iar acolo pe malu marii cu barosu` in mana

Saru'mana, odata mi-a ajuns. Daca vroiam sa sparg granit gaseam o cariera sa ma angajeze. Oricine a dat cu barosu' intr-o bucata de granit stie ce vreau sa zic. Poate gasim pe la tine...

clonitza wrote:Domnu' inginer

N-am nimic impotriva meseriei in sine, dar nu sunt inginer (sunt din aia pe care ii injuri cand nu-ti merge netu' si nu mai vin odata sa rezolve...) Ziceam ca sunt fanul aluia despre care se vorbea in alt topic la modul asta... Hai, lasa, ca ai inteles sigur. De fapt nici macar fan. Doar ca sunt foarte de acord ca din cauza CO2-ul apar peste 90% din problemele cu algele si de asemenea ca nu nutrientii cauzeaza alge.

clonitza wrote:gazonul e ca sa tina substratul sa nu fuga, de-aia planteaza astia iarba

N-as fi intrat in asemenea amanunte, dar... nope! Ca sa nu vina dealu' peste ei astia planteaza copaci nu iarba. Aia care se intreaba de ce le-a luat malu casa, dupa ce au taiat tot ce avea moaca de lemn in zona, poate afla si ei pana la urma ce si cum.
clonitza wrote:Daca nu ai destul substrat disponibil puteai pune roca vulcanica sau zeolit, eu am pus un bolovan de 4kg

Pe cuvantu' meu ca aveam substrat destul. 2 saci de Amazonia II din acvariul mare dezactivat (din care am si folosit o parte pentru ca am vrut sa nu dezradacinez plantele, ci sa le iau cu tot cu "pamant" si radacini... din motive evidente), un sac de Malaya si unu mic de PowerSand . Tu ai pus un bolovan mare in nano pentru ca asa ti-a placut tie si asa te-ai gandit singurel ca e mai bine si mai frumos. De unde si vorba romaneasca ca nu poti sa faci nimic in gustul omului.
clonitza wrote:Da, ma uit cam la prea multe SF-uri

Si eu. Acum ca mi-ai zis chiar mi se pare ca ar semana cu turnurile Atlantisului daca le-as fi pus in picioare.


gengiskhan wrote:23 Martie

Doua zile: 27 si 28 pentru ca luam pauza cand adormea copilu'. Da. M-ai luat.

gengiskhan wrote:Ce filtru ai folosit? Zici ceva de tetratec, da' care tetratec? ca acvariul are 40 de litri.


Tetratec EX700. Ei da, suprafiltrez nitel. O avea ceva?

Toate cele bune.
Primul care l-a pornit.

Yep! Numa' de-al 'reaq, ca sa ii arat lu' Ciprian ca inca mai pot.

De ce nu faceti in panta solul ca sa nu mai trebuiasca sa pozati de sus?


Pentru ca fara dispozitivul ala de la ADA, sau unul asemanator, substratul va ajunge in cele din urma tot plat. Din cauza ca si el tinde, ca mai orice de pe lumea asta, spre "diminuarea constrangerii". Acvariul se vrea long term si cu intretinere usoara, sau cel mult medie.
Acum am pozat asa ca sa se vada ansamblul. De obicei se fotografiaza usor mai de sus decat ai privi in mod natural acvariul, ca sa nu prinzi in cadru suprafata apei mult mai luminoasa decat restul. In cazul meu, ca sa nu prind becul in cadru. Sunt si fotografii in care apare in cadru suprafata apei dar alea se fac cu iluminari suplimentare.
nu eu l-am tradus

Nici eu. Si chiar daca l-as fi tradus eu, se chema ca l-am tradus nu ca sunt in totalitate de acord cu ce scrie acolo. Poate iti aduci aminte din alte discutii, eu sunt din tabara aialalta, a inginerului retardat... La modul general vorbind. In particular, la acvariul asta voi merge pe ADA ca sa vad ce poate cu adevarat (ca de promis promite si pe mama si pe tata) si teoria lui Amano si pentru ca vreau un acvariu mult mai lent decat mi l-ar oferi indexul estimativ.
Eu cred ca ajungeau vreo 2 cm in fata pentru HC.

Cam la 2-3 cm ma gandisem si eu initial pentru grosime, dar cand am vazut in emers cat de lungi poate avea radacinile chiar si HC-ul m-am razgandit. Mai ales ca vreau sa fie un bazin la care sa nu umblu prea des.
Pietrele sunt cam dubioase arata asa "SF-like" si sunt cam mici pentru dimensiunile acvariului.

Dimensiunea am ales-o ca asa mi-a placut mie. Voiam sa mai fie si apa, in care, la un moment dat sa mai inoate si pesti, nu doar bolovani cat juma' de acvariu si ceva iarba. Intelegeti-ma si pe mine. Am stat aproape jumatate de an cu un acvariu plin cu aer.
Cat depsre aspect... cred ca te-ai uitat prea mult la Stargate Atlantis...
Deci forma si dimensiunea o lasam asa. Referitor la asezarea pietrelor m-ar fi interesat ceva pareri. Fiind, cum spuneam, fanul altui tip de aquascaping, experienta mea in asezarea pietrelor e spre zero.
Lumina va trebui sa o suplimentezi curand cu inca o lampa.

Oricat l-ai critica pe unchiu' Tom stiu ca l-ai citit. Deci stii ca o cantitate mare de lumina pentru plantele de tip covor e legenda.
Uite eu o sa incerc cu lumina mica tocmai pentru ca fertilizarea lichida ADA e subtirica, asa ca o sa las si CO2-ul mai jos. Ar trebui sa mearga. Lumina mica -> Uptake de CO2 mai mic, -> Uptake de nutrienti mai mic. Doar ca ultima solutie o sa aleg sa suplimentez lumina. Nu e mare lucru. Inca o lampa ca aia si depasesc 1w/l.

Multumesc foarte mult pentru comentarii.
Toate cele bune.
Intr-un alt topic pc.ciprian wrote:
Ca sa nu batem campii in offtopicuri nenecesare si mai pe scurt , ASTEPTAM POZE CU NOUL ACVARIU CU APA IN EL

Asa e destul de bine pentru tine?



Nimic deosebit, stiu... Oricum mie toate astea gen Iwagumi mi se par la fel: odihinitoare, usoare, lente... si cam atat. Din fericire este exact ce imi trebuie acum.
Asa arata Coocon 7 capatat prin amabilitatea lui George ca recompensa pentru traducerile... care este. Evident cu mici imbunatatiri mai mult sau mai putin vizibile.
Pozele sunt facute la cateva ore de la terminarea setupului, si nici vorba ca apa sa fie atat de tulbure pe cat ma asteptam. E drept ca acvariul l-am umplut printr-un furtun d-ala de aer, asa ca mai lent de atat nu cred ca se putea. Sper ca in cateva zile - o sptamana sa fie limpede-limpede. Sper.

Alte poze:
Din alt unghi, usor enervant coltul ala rotunjit al bazinului dar nimic peste care nu se poate trece.




HC crescut emers, luat din bazinul emers cu tot cu substratul in care a crescut, scufundat in apa si "otravit" din plin cu CO2... ca tot n-am alte vietuitoare pe-acolo Eu sper sa se re-adapteze bine la viata acvatica. Vom afla cu totii in curand.




@Ciprian si restul care au pretentii mai mari de la mine, scuze pentru calitatea pozelor. Dupa 2 zile de mutat prin casa, transbordat plante de colo-colo, pregatit noul setup si, nu in cele din urma, luptat cu vechiul Tetratec (la care putine imbinari au gasit de cuviinta sa nu curga, la repunerea in functiune), nu am mai avut nici un chef sa caut trepiedul si aparatul foto printre jucariile copilului . Sorry

g.g, multumesc din nou pentru bazin, substraturi, fertilizanti si documentatie. grammy, multumesc din nou pentru transport. Baieti de nadejde, ce mai...

Toate cele bune.
g.g wrote:Alber, Alex B, Dolly si Val vor primi cate un pachet format din:
Aquatic Nature Cocoon 7 (43 l)
ADA Power Sand Special S 2l
ADA Malaya 9 l
ADA Brighty K
ADA Step 1
ADA Special Lights
ADA ECA
ADA Iron Bottom


Prin amabilitatea lui Grammy am intrat (si eu ?) in posesia celor promise.
Multumesc Dragos pentru transport, raman dator cu o bere, o cafea, un pot de Utricularia sau HC, o ceva... vedem noi.
Multumesc George si Reef. Nu stiu cum faceti de va merge afacerea pe vremea asta dar ma bucur enorm pentru voi. De asemenea complet dezinteresat ma bucur si pentru mine (si ceilalti clienti ai vostri) pentru ca avem de unde lua una-alta. Sper sincer sa va mearga in continuare tot asa sau mai bine!

Toate cele bune.
pacat de baiatul asta dar face lucrurile foarte pe dos

Daca nu le facea asa, nu stiu cati dintre noi am fi adaugat fosfati in apa acum ca fertilizant sine qua non...

se jura ca nu mai foloseste ADA

Cred ca faci confuzie intre fertilizarea lichida ADA si substraturi.

Dupa cate opinii din mezozoic, auzite de pe alte meleaguri si date aici ca axiome, au re-aparut pe forum (si clonitza nu, nu ma refer la tine acum) in ultimul timp, cred ca trebuie sa re-devenim mai activi. Urgent.

Sandu, scuze de oarecum_off_topic. N-am de gand sa iti poluez topicul, dar trebuia sa zic ceva. Si doar din respect pentru tine nu ma intind mai mult acum. Sunt sigur ca ocazii vor mai fi.

Toate cele bune.
Hopa, de cand am inceput sa il citesc si pana la refresh au aparut si pozele.

Bravo Sandu pentru articol (sper ca e si articol, nu numai postare, da?), pentru munca din spate si pentru rabdare.
Scris frumos, vesel, atat cat trebuie de tehnic si deloc plictisitor. Cine vrea mai multe date tehnice, poate sa intrebe.
Din nou, !
Ma bucur ca, desi te bazezi ca intotdeauna pe experienta personala, nu te repezi sa tragi concluzii de-alea universale cum ar face altii, mai ales avand in vedere perioada scurta in care ai folosit ADA. Scurta fata de restul activitatii tale acvaristice, desigur.


Cat despre cei care au putut sa zica "ADA sucks", pentru ca lor nu le-a iesit nimic in cele 2 minute cat tine rabdarea lor, ce sa zic... stiti ca si calculatoarele dau uneori eroarea 345532. Inseamna "Change user!".

Toate cele bune.

P.S. Cat despre cealalta metoda de pornire cu ADA, sper si eu ca si tine, sa pot spune ceva intr-o zi...
Porcu batran wrote:Sintem deja doi care s-au trezit cu pui de Blyxa fara sa vedem flori


Daca nu ai fi asa de bolnav batran si obosit... (stai ca batran si obosit era altu'... ) ma rog de fapt uituc, ti-ai aminti ca ti-am povestit si eu asta mai demult. Deci suntem mai multi.
Renuntasem la Blyxa de buna voie. Aveam substrat de cuartz cu Florapol la baza.... Spalat, cernut sub jetu' de apa, rece ca gheata, apoi cuartul "curat" spalat si el intens. Acvariul si toata tehnica dezinfectata cu alcool deci exclus sa ramana plante vii pe undeva. Altundeva decat in cuartz.
Dupa refacerea setupului, mi-a aparut blyxa exact unde imi doream mai putin. Normal - legile lu' Murphy. Flori de Blyxa nu am avut niciodata.

Presupunearea mea e mult mai simpla si daca ne gandim la la lama lui Occam are toate sansele sa fie adevarata: Stiti cum creste Blyxa, nu? Planta principala, cu forma aia de bradutz, creste ce creste dupa care incep sa dea din ea puisori.
Puisorii astia chiar si dupa ce cresc sunt destul de usor de rupt de pe planta mama. Cel mai adesea se si rup singuri din cauza curentilor de apa, dar raman agatati in boschetul imens care devine planta si in radacinile adventive. De altfel asemenea pui ies si SUB nivelul substratului, depinde cat de adanc ai infipt planta in substrat. Presupun ca daca se rup cand inca sunt in faza aia incipienta de muguri, au toate sansele sa migreze unde vrea muschiu' lor, sa stagneze un timp si sa inceapa sa innebuneasca cand gasesc conditii prielnice.

In alta ordine de idei, o bucatica foarte mica dintr-o planta, poate regenera in conditii bune planta mama. In natura se intampla adesea chestia asta. Se intampla si in acvariu (topirea plantelor) dar multi nu stiu sa o interpreteze si asteapta blocati sa se topeasca toata planta. In natura tulpina incepe sa se topeasca atunci cand conditiile locale devin neprielnice, pentru a permite unei parti a plantei sa migreze dusa de curenti, in speranta ca va intalni zone in care conditiile sunt mai bune si se va putea dezvolta acolo.


Toate cele bune.
g.g wrote:Le multumesc inca odata celor ce au lucrat din greu la acest proiect.
Cum dupa munca urmeaza si rasplata, REEF Aquarium rasplateste eforturile voastre.

Nu cred pana nu vad.
Glumesc. Eu ma bucur enorm, iti multumesc si sper sa iti mearga treaba foarte bine in continuare. De fapt, sa iti mearga mult mai bine!
Si de ce nu, dupa succesul incontestabil avut cu ADA, la mai mare... sa ne poti aduce sub nasul nostru, in RO, mai multe firme de care am auzit doar magazine online din strainatate, pana acum.

g.g wrote:
Alber, Alex B, Dolly si Val vor primi cate un pachet format din:
Aquatic Nature Cocoon 7 (43 l)
ADA Power Sand Special S 2l
ADA Malaya 9 l
ADA Brighty K
ADA Step 1
ADA Special Lights
ADA ECA
ADA Iron Bottom

Cibserg va primi un pachet asemanator insa cu ceva Malaya in plus pentru acvariul pe care l-a pregatit deja.



In afara de Cibserg si de mine, vad ca restul translatorilor sunt din Bucuresti. Oameni care presupun ca vor veni personal la tine sa isi ia rasplata.
Nu stiu ce-o sa faca colegul din Iasi, dar eu sper ca nu te-ai gandit vreo clipa sa imi trimiti un colet de cel putin 15 kile prin curier , ca ma omori in fasa :-) . Doar daca stii tu vreun curier care are un pret rezonabil per kilogram.
In fine, daca am de ales, optez sa astept pana cand vreun constantean (deja cam stiu eu care ) o sa ajunga pe la tine.


Multumiri inca odata.

kyoshoy wrote:Acum, asteptam un concurs de aquascape intre premiati, in care sa puna in valoare premiile obtinute.


Da, da, daaa. Merge si cu emerse?

Toate cele bune.
Pai ce faceti mai, se traduc si produsele, pana la urma?
Chiar voiam sa zic: bai nene, da Vallisneria nu mai are nimeni?
Si eu am terminat capitolasul pe care il aveam in planificare.
Trimis pe e-mail la mos.

Toate cele bune.

Pornesc de la ideea ca UV-ul ala e chiar o lampa UV care chiar are 11W si nu niste leduri ca alea de telecomanda doar ca UV nu IR...
Pentru un acvariu plantat, recomand pornirea UV-ului imediat dupa schimbul de apa si lasarea lui aprins o zi sau doua.
Scopul este sa ucida in fasa sporii algelor care pot aparea la schimbul de apa din cauza variatiei mari de CO2 si/sau eliberarii de amoniac din substrat, evenimente care sunt triggeri chimici pentru inmultirea algelor.

In rest, doar atunci cand e nevoie, cu speranta maxima sa nu fie. De exemplu in cazul apei verzi sau albicioase, UV-ul face o treaba minunata.

Toate cele bune.
Dupa ce i-am semnalat lu' Mosu pe mail cateva greseli la articolele deja trimise... una dintre ele fiind asta care apare si pe site-ul original:
Aici http://www.aquajournal.net/qanda/vol_001.html :
"Aqua Soil has the ability to raise water's pH level considerably at the initial stage of an aquarium"
(apropos, poate le-o semnaleaza careva si celor de la ADA, ca nu da bine deloc)

...Propun urmatorul lucru: cineva dintre voi, cei care stiti cu ce se mananca acvaristica, dar nu participati la traducere, sa treceti prin articolele de pe site-ul in romaneste, si sa semnalati greseli pe care sunt sigur ca le veti gasi, pentru ca cei care traduc, de la un nivel incolo, nu isi vor mai observa propriile greseli in veci.

Toate cele bune...
Mai, aia, prima postare, am mai tot actualizat-o eu, da' daca zice mosu cu atata energie ca o face el, il las sa o faca, nu ma mai bag, sa nu ne dam peste mana unu' altuia.

Spor.
Alea de 500gr - 1Kg sunt bune sa le ai ca rezerva, cel mult, dar la dimensiunea acvariului tau, iti trebuie o butelie de 8Kg+ asemanatoare cu alea de dozator de bere.
Sunt ieftine, bune, de incredere daca au revizia la zi, le incarci oriunde si fac cu succes fata distractiei.

Orice te-ai hotara sa faci, tunde naibii tufele alea din spate.
Din cel putin doua motive: Unu, dau o senzatie neplacuta de acvariu neingrijit si doi, nu stiu cum, dar arata acvariul ala mult mai mic decat e de fapt. Parca ii iau din volum.


Vezi care e dezavantajul sa fii un om dragut si de treaba, agreat de toata lumea? Pana si algele te iubesc.
In rest, numai de bine.
 
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com