Message |
|
Bai nene ...  aia cu musca... cu aripa putin smulsa din "umar" e criminala
@cristal - Oricum fotografiile cu adevarat spectaculoase, alea gen National geografic sunt facute cu obiective tele cu multiplicatoare sau direct super-tele de zeci de mii de dolari bucata. Adica sa nu iti inchipui ca te poti apropia de un fluture, atat de mult (12 cm, de exemplu, in cazul obiectivului meu) incat sa iti iasa un macro adevarat si fluturele sa ramana acolo sa iti pozeze. Decat daca e retardat, inghetat, ud sau mort.
Serios, vroiam sa zic sa te apropii la distanta minima de focalizare si apoi sa te tragi 2-3 cm inapoi. Nu pierzi prea mult din efectul de macro.
O alta solutie e, intr-adevar, diafragma mai inchisa si prin incercari vezi care camp de profunzime iti convine. Dar asta inseamna si o lumina buna. Sau blitz extern. Desi nici blitz-ul parca nu prea se compara cu lumina zilei ca efect. Nici daca faci bounce. Parerea mea...
Altfel ai dreptate, o distanta prea mare si adio macro.
Toate cele bune.
|
 |
|
Eu nu vazusem topicul asta la vremea lui, si acum citindu-l tocmai ma pregateam sa raspund... "Da' sa vezi cum ies cu un obiectiv macro si nu cu un filtru pus pe un obiectiv normal..." :-)
Pai cum sa facem... (cu obiectivul macro) la o fotografie macro adevarata, iau cadrul de pe trepied, pe focalizare manuala si cu muuulta multa rabdare. La distanta minima marirea este impresionanta dar campul de profunzime minuscul. Practic nici macar intreaga suprafata a unui filtru de tigara nu iese clara. Suprafatza nu lungimea! Dar nu te obliga nimeni sa te apropii la maximum. Poti sta la o distanta rezonabila si cu ocazia asta iti merge mai bine si focalizarea automata daca o dai pe spot.
Obiectivul avand insa campul mic de profunzime prin definitie este excelent si pentru portrete sau alte tipuri de fotografii care necesita asta. Zic pentru ca de obicei digitalele nu prea se au bine cu un camp de profunzime scurt.
Din pacate si eu l-am cumparat destul de curand asa ca n-am apucat sa il exersez pe acvariu. Promit sa o fac ASAP.
Toate cele bune.
|
 |
|
Stiti ca puteti gasi si pH controller la preturi mai rezonabile, nu?
Nu scriu aici de unde, ca sa nu fie luata ca reclama, mai ales ca nu e afacerea mea, nu am nimic de castigat. Dar am acasa de un an si ceva si merge fara greseala. Il recomand cu caldura.
PM daca doreste careva amanunte.
Aaa, si daca se intreaba cineva, NU, nu este DIY.
Toate cele bune.
|
 |
|
La valorile alea pentru nitrati, eu ti-as propune sa faci un test si apei de la robinet. Sau, ma rog, apei cu care faci schimburile.
E cam mare cantitate de NO3.
Adica, ok, acvariu gol - acvariu gol, dar 250ppm NO3? 
|
 |
|
danyer wrote:
Stricati-l, stricati-l, ca eu mi-am gasit raspunsul la intrebare. Acum citesc doar de placere
Dar daca tot veni vorba (!!), de ce nu a raspuns nimeni la intrebarea: nu e mai bine sa mai adaug niste pesti, in loc sa bag N si P? Ca loc mai este. Care ar fi primul semn de "inghesuiala"? Nu ar trebui sa apara N si P in exces? Deci asta sa fie semnul cand sa ma opresc cu popularea? Sau se poate ca N si P sa fie tot mici, daca filtrarea e buna, si totusi sa fie pestii nefericiti ca se ciocnesc bot in bot cu altii? E deja alt topic, ca nu mai e la Plante de acvariu, dar daca e de stricat topicul, mi-l stric singur acum  )
Weekend placut,
Dan.
Pai daca tot m-am trezit de dimineata, o sa iti raspund eu primul la asta.
Teoretic - habar n-am, asa ar trebui sa fie. Dar iarasi depinde de cat de multe plante ai. Filtrarea nu prea are legatura cu asta pentru ca nu iti elimina nitratii. Doar transforma amoniacul in nitriti si apoi nitritii in nitrati. Dar azotul ala tot acolo ramane intr-o forma sau alta.
Practic - Sa iti zic ce am facut eu. Aveavm masa maaare de plante, ca mai tot timpu' in acvariu meu. Ok, trebuia sa plec in concediu vreo 2 saptamani asa ca am lasat eprubete cu mancare pentru fiecare zi si seringi cu fertilizant (doar micro, fara NPK) cu explicatii pentru cine ramanea acasa (dar n-avea nici o treaba cu acvaristica). Nu am lasat instructiuni pentru schimburi de apa, in ideea ca nu se va intampla nimic spectaculos in 2 saptamani. Nici pentru dozarea de macro, pentru ca mi s-a parut prea riscant. Pe vreamea aia aveam ceva pesti, n-o sa zic ce si cat ca imi sar astia in cap  . Sa zicem ca acvariul era "bine" populat.
Rezultate - La intoarcere nitrati zero, fosfati zero, ceva fier in cantitati rezonabile, dar plantele cu frunze verzi erau toate palide si triste. Recunosc ca parca sa zic ca Alternanthera si Aromatica erau mai rosii decat de obicei, dar poate fi o parere subiectiva. De asemenea incepusera sa scoata capul niste alge verzi filamentoase.
Am schimbat repede niste apa si am revenit la schema de fertilizare cu micro+macro si totul a fost ok. De unde am dedus ca ajunsesem in stadiul unei carente de N si/sau P, cu toti pestii mei care isi faceau nevoile acolo.
Din acest experiment involuntar as deduce ca nu e obligatoriu ca deseurile resultate din frunzele intrate in descompunere si dejectiile pestilor + un filtru biologic bun care sa iti transforme totul in nitrati sa faca fatza consumului de macroelemente al plantelor. Subliniez totusi ca era intr-una dintre perioadele cand nu aveam un setup ordonat ci doar o jungla de plante, dintre care cateva mari consumatoare...
Tot ala a fost momentul cand chiar am inceput sa il cred pe Tom Barr in teoria lui cum ca nu neaparat excesul de nutrienti cauzeaza alge, cat carenta de nutrienti. Carenta unuia sau mai multor nutrienti. Si asta pentru ca algele sunt organisme de nisha. Nu se descurca ele foarte bine cu adaptarea, dar cand prind conditii prielnice se vor dezvolta frumos. (Asa s-ar explica si de ce in unele bazine apare un anumit tip de alga, dupa care dispare ca prin minue si apare alt tip de alga...)
Asta in timp ce plantele sunt mai evoluate. Au nevoie de aport constant si complet de nutrienti.
Mda... evident ca (iarasi) pana am scris eu au mai raspuns 3 oameni...
Toate cele bune.
|
 |
|
In cazul in care topicul nu e la misto... incearca, pentru inceput aici:
http://www.acvariu.ro/content/view/50/29/
|
 |
|
lazarginel wrote:Stiudiaza si tu si vezi rolul NPK in structura celulara a plantei
Uite am luat numai partea constructiva a postului tau. Am studiat. Mai demult  . Raman la parerea ca sunt elemente sine qua non.
Ca unu' alege sa adauge cu manuta lui, altul sa se bazeze pe descompunerea materiilor organice din acvariu, unul sa foloseasca EI, altul sa faca teste... mi se pare optiunea fiecaruia si oricum mai putin relevant. Important e sa gasim un echilibru. Acele cantitati de CO2, macro, micro etc la care plantele o duc excelent si algele mor in masa.
Man, daca chiar crezi ca e necesara o discutie pe tema "este sau nu necesara aditia de macroelemente" atunci parerea mea ar fi sa faci un split si sa ne mutam la general sau chiar la carciuma, undeva... Nu de alta da' poluam topicul omului. In plus mai exista un topic pe tema asta, un pic mai vechi. Scuze, sper sa nu o iei ca pe o intruziune in treaba ta aici. E doar o parere.
|
 |
|
Hai ca pana sa redactez eu povestea au mai postat nejte oameni.
lazarginel wrote:Val ....de ce nu sa intram in polemici ?
Eheee, povesti vechi. Dar trecand peste asta... Pai nu despre micile diferente vorbim aici de cativa ani incoace??? Eu asa credeam.
Un salt mare este intr-adevar aditia de CO2, Dar nici acela intotdeuna, in functie de ce plante ai. Dar mai departe?
De ce vrem butelie si nu am ramas la bomba cu drojdie? De ce vrem fertilizant de substrat? De ce daily fertiliser? De ce vrem heating cables? De ce apa de osmoza? De ce vrem pH controller? Toate astea fac foarte mici diferente. In lipsa unei oarecari experiente s-ar putea sa nici nu observi diferenta...
In alta ordine de idei inteleg intuitiv la ce zici tu "firaraie", dar nu stiu exact-exact. Garantez eu ca sunt plante la care viteza de crestere , marimea si aspectul frunzei se modifica in asa hal ca abia o mai recunosti. Exemple clare, din acvariul meu, nu din reviste? Pai Hemianthus Callitrichoides, Hemianthus Micranthemoides, Limnophila Aromatica, Anubia Nana. Cam la astea sunt diferente clare, din ce am eu. Si avand in vedere ca acvariul meu e cam cat o :18:  de furnica fata de piscinele si sarcofagele altora.... exemple mai sunt cu siguranta. Exemple de plante la care diferenta NU e deloc mica intre cu si fara NPK. Poate daca am lansa un topic pe tema asta s-ar mai gasi exemple la oamenii experimentati.
Si daca tot veni vorba de aia mari de tot... Sincer sa fiu, nu stiu, poate sunt eu usor paranoic, dar nici pe Knott, nici pe Amano, nici pe altii ca ei, n-o sa ii cred in veci ca au in acvariile alea nitrati 0, fosfati 0. Aaaa, poate noaptea, da. In rest permiteti-mi sa ma indoiesc profund.
Toate cele bune.
|
 |
|
Hai ca am uitat ca am net si acasa. Zic si eu sursa mea:
Azotat de potasiu - http://www.chemical.ro/id/73/product.html
Fosfat monopotasic - http://www.chemical.ro/id/158/product.html
...si cam orice altceva. Dar intr-adevar comanda se face pe o firma. Sau aveam eu voce de terorist la telefon si nu au vrut sa imi dea pe persoana fizica, dar nu prea cred... :-)
Si hai sa iti dau eu exemplu' ala pe care nu vrea nimieni sa ti-l dea ca sa intelegi ce si cum...
Solutia 1:
Se dizolva 250g KNO3 in 1530ml apa distilata
1ml din aceasta solutie va adauga 1ppm de nitrat intr-un acvariu de 100l
Solutia 2:
Se dizolva 250g KH2PO4 in 3500ml apa distilata
1ml din aceasta solutie va adauga 0,5ppm fosfat intr-un acvariu de 100l
Instrumente necesare:
- Reminiscente vagi ale unor solide cunostinte de chimie...
- Un cantar de bucatarie. Al meu nu era foarte precis (asta ca sa ma exprim dragutz) de unde si cantitea relativ mare de solutie preparata.
- O mensura gradata pentru a masura volumul de apa. In lipsa, poti sa iti folosesti si imaginatia. Daca ai un cantar bun, de exemplu, poti sa faci tara unui vas gol si sa masori apoi greutatea apei. Avand in vedere ca are densitatea 1g/cmc greutatea in grame va fi volumul in cmc. Adica ml.
- Una bucata laptop ca sa poti sa te plimbi cu el in baie/bucatarie, sau unde te lasa inima sa prepari "ciorbele".
Si daca tu chiar crezi ca mai stiu atata chimie cat sa fac calculele astea singur, te inseli. Fara sa deschid cartea de chimie din liceu, evident... Ajutorul de nadejde este Chuck's Planted Aquarium Calculator (freeware de aici: http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_aquacalc.htm ) ...Dar cred ca am mai zis asta, nu?
Sper ca asta este ce asteptai si sa iti foloseasca.
Spor!
|
 |
|
Scuze pentru postarile consecutive.
@lazarginel - poate cand iti faci timp sa ii dai omului site-ul ala care expediaza si in Romania, mi-l dai si mie printr-un pm, te rog. Asta daca nu aveai de gand sa postezi direct in forum.
Multumesc.
|
 |
|
E ultima mea grija sa ma apuc sa intru in polemici cu mozi si admini, dar se vede si la restu'. Mai exact se vede cand lipsesc NPK. E drept ca intr-un acvariu cu multi pesti si/sau schimburi dese sau la picatura, nu stiu daca ajungi vreodata la dezechilibre grave. Desi chiar si atunci s-ar putea sa ai probleme cu plante mai fomicioase, cum ar fi Blyxa Japonica de exemplu. Sigur Intros stie mai multe exemple, dar mie asta mi-a venit prima in cap. In fine... dar la un bazin de 100 si ceva de litri, de exemplu, cu 3 pesti de talie mica, cum am eu, care abia se vad in jungla de ierburi, ajung repede in zero nitrati zero fosfati si atunci plantele incep sa chitzaie.
|
 |
|
danyer wrote:Val,
ce ar trebui sa cer la farmacie? Am vazut pe mai multe siteuri ce chimicale ar trebui, dar as prefera o reteta de la cineva care foloseste. Ma gandesc sa ma duc la farmacie si sa ii rog sa imi prepare o solutie (ca bijutier nu sunt). Am mai vorbit eu cu o farmacista sa-mi dea glicerina lichida (pentru bubble counter) si mi-a dat. Poate ma ajuta si la asta. O data solutia preparata o sa fie mai usor cu dozajul. Si sper ca nici nu o sa bat la ochi ca posibil terorist
La farmacie am incercat si eu prima data. Ba chiar la un depozit farmaceutic. Pur si simplu nu aveau substantele. In fine. Merita incercarea.
Sustantele necesare sunt :
KNO3 - Azotat de potasiu (nitrat de potasiu)
KH2PO4 - Fosfat acid de potasiu (fosfat monopotasic)
Asta e tot ce folosesc eu. Altii mai evoluati folosesc si sulfat de potasiu, si poate si alte saruri. Ma refer doar la aditia de macronutrienti. Asta in ipoteza ca micronutrientii ii introducem deja prin fertilizantii de firma gen Ferropol, Florena, sau cum s-or chema ei. Apropos de micro, vezi ca a bagat astia la magazinu' virtual si Dupla.
O reteta nu cred ca o sa se avante sa iti dea cineva. Nu gasesti 2 bazine identice, si din moment ce mai si faci teste, practic nu adaugi in doua saptamani la fel.
Eu ti-as recomanda sa citesti si tu ce i-am propus mai sus lui bogdangh. In special topicul de pe forumul nostru. Posturile lui Intros si lui Gabriel sunt foarte interesante. Sunt muuult mai vechi in aditia de macro (decat mine, cel putin).
Daca la reteta de preparare te refereai, sa nu crezi ca am stiut-o vreodata pe dinafara. Am folosit calculatoru' lu Chuck, de aici:
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_aquacalc.htm
(ai download in josul paginii)
|
 |
|
@bogdangh - uite aici: http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=4823&postdays=0&postorder=asc&start=0
Mai e un forum interesant si aici: http://www.barrreport.com/estimative-index/62-estimative-index-dosing-no-need-test-kits.html . Citeste dar nu o lua ad literam. Metoda e considerata de multi depasita. Oricum, ca raspuns direct, da, ai nevoie de NPK. Plantele n-or sa mearga fara. Mai ales daca ai pesti putini.
@danyer - se gasesc sub forma solida cam toate substantele care iti trebuie. La farmacii, daca nu cunosti pe cineva, or sa strambe din nas asta in cazul in care au asa ceva. Motivul - nitratii sunt folositi intens in industria explozibililor. Daca totusi nu gasesti pana maine o sa ma uit eu pe borcanele de acasa, ca parca avea si site firma de la care am cumparat. De fapt avea sigur, pentru ca am comandat online, dar nu il stiu pe de rost. Daca la metoda asta o sa ramai, pregateste-te si cu un cantar precis, cum ar fi unul de bijutier sau unul electronic de bucatarie.
Dar...
GH 8-9
NO2 < 30ppm
NO3, PO4 0 (zero)
Mai mica decat 30, dar cam cat? Mai spre 29, sau mai spre 0? Intr-un acvariu echilibrat si ciclat complet nitritii ar trebui sa fie zero. Plantele pot folosi si azotul din nitriti si chiar din amoniac, dar acestea sunt si algogene de aia se cam evita prezenta lor in acvariu. Despre toxicitatea lor pentru fauna nu mai vorbim ca nu suntem la topicul care trebuie.
Toate cele bune.
|
 |
|
Ala nu se pune. E al lu' unchiu Knott. Probabil i-ar iesi un setup beton si cu musetel.
Serios vorbind, multumesc. nu stiam. In mintea mea credeam ca au luat-o toti razna de cer plante invazive. Mai lipseau cereri imperioase de Lemna minor si o nevoie suprema de planarii...
|
 |
|
Le-am mai avut, dar la vremea aia nu prea erau de nasu' meu. Acum le-as mai incerca intr-un setup...
Ranunculus limosella si
Mayaca fluviatilis
P.S. Am si io o nelamurire... "Utricularia sp." nu e chestia aia despre care multi dintre noi, acum ceva timp nici nu stiau ca e o planta si o confundau cu o alga? Specie data ca invaziva si de care eu, de exemplu, nu mai pot scapa desi, sincer sa fiu, nu mi-o doresc in vreun setup? Sau are si rude mai frumoase? 
|
 |
|
Tot eu...
Rezolvat. Multumesc.
|
 |
|
Donez vreo 8 fire de Limnophila Aromatica.
Nu, nu renunt la ea, sunt doar varfurile pe care nu mai am unde sa le replantez.
Oferta valabila pentru Constanta, sau pentru cine are cum sa ajunga aici.
Plantele sunt deja in punga de aseara.
|
 |
|
scarabeul1984 wrote:@Val: In mijlocul pozei este un punctulet alungit putin, pe geam, cel mai bine mareste poza la dimensiunea originala si o sa vezi mai bine la ce ma refer. Doar nu ziceai de femela de Neocaridina denticulata din fundal dreapta. Poza este mai veche dar e singura in care se vede mai clar.
In poza se vede de dedesupt dar din lateral arata ca o dafinie.
Oricum ala despre care vorbesc eu sunt sigur ca nu este un pui de crevete.
:-P :-) :-) Eu eram convins ca vorbesti de crevete. Fiind pe la treimea fotografiei mie pe el mi-au sarit ochii. Ce ti-e si cu pozele astea, dom-le... In fine, in cele din urma am vazut si subiectul tau. Are moaca de crustaceu, dar nu prea seamana cu daphniile vazute de mine. O fi, n-o fi, 'reaq stie. Dar si eu stiam ca pestii le halesc cu mare placere cand sunt in viata. Daphniile nu pestii. Adica si pestii... Aooleuuu, hai ca intelegeti voi ca io parca-s beat azi.
Spor!
|
 |
|
scarabeul1984 wrote:Eu cred ca daca ai avut Dafnii vi, inca le mai ai si poti sa te uiti prin substrat pe la suprafata sa vezi daca le observi.
Eu am avut asa ceva si inca mai am.
Poza
Pestii le tin sub control dar ele inca exista.
Nu ma bag in polemica, mai ales ca sunt si eu alergic la diverse chestii, dar ala din poza NU e Daphnia. E un crevet de apa dulce. Daca nu ma inseala ochiul, si judecand dupa marimea celorlalte obiecte din cadru, e un pui de Red Cherry.
Spor!
|
 |
|
Mda, cum ar fi in Dobrogea (sau poate si prin alte parti, habar n-am) "Hygrophila corymbosa" (nu reusesc niciodata sa tin minte care anume... "Stricta", am impresia) numita "Nucus"...
|
 |
|
|
|