Message |
|
Porcu wrote:
scificuss wrote:De ce sa nu pupe?
Problema e ca regulatoru' de presiune conceput pentru a fi folosit cu O-ring n-are partea aia plata pe care sa stea garnitura de chingherit sau plastic. Pur si simplu nu e plata, nu stiu cum sa explic in cuvinte, e ca un inel si n-are suficienta suprafata de contact cu garnitura clasica. Cel putin asa era regulatoru' vazut de mine, e posibil ca altele, ale altor producatori sa fie diferite.
Dupa ce a facut colegul schita am inteles mai bine. Am crezut ca are vreo buza totusi drept limitare sau chiar umarul de la holenderul regulatorului incat sa accepte o garnitura cat de mica incat sa renunte la o-ring. Ciudate sunt caile producatorilor.
Exista in comert garnituri din plastic ( mai moale ) care pot fi adaptate, dar cum cu presiunea si mai ales co2-ul nu te joci in spatii inchise in care mai traiesc si fiinte vii mai bine folositi piese de "origine".
|
 |
|
Daca ai plante - prima metoda, daca nu - ultima metoda.
|
 |
|
De ce sa nu pupe? Cauta una sa acopere toata suprafata de contact dintre gura robinetului si regulator. Sau din plastic. Garnitura sa stea ok trebuie sa aibe diametrul exterior in asa fel incat sa intre putin fortat in piulita de la regulator sa nu fie cracanata de presiunea din butelie si faca fasss.
|
 |
|
Vezi ca este o mica mare problema cu masurarea PH-ul. Asta trebuie masurat loco si daca se poate direct in bazin, daca nu, analizata o proba de apa imediat ce a fost prelevata, altfel rezultatul poate varia cu mult fata de ce ai in bazin. Explicatii gasesti cu duiumul.
Legat de cantitatea mica de NO3, intr-un filtru trebuie sa apara si colonii de bacterii denitrificatoare ( nitrificante sunt cele care opereaza NH3/4 in NO2 si in final NO3 ) care se ocupa cu desfacerea nitratilor. Si dupa cum se stie acele conditii sunt destul de greu de obtinut intr-un filtru normal. La fel legat de treburile astea la un simplu search cu un motor de cautare se gasesc destul de multe informatii.
PS. Dar cu ce te nemultumeste ca ai putini nitrati in acvariu? Sunt altii pe aici care se dau de ceasul mortii sa tina acest nivel de nitrati in bazin si folosesc echipamente si solutii, care nu sunt ieftine, si tu il ai de la natura. Work with that.
|
 |
|
georeo_vl wrote:Alga mi-a aparut cand am facut prostia sa aspir substratul cu aspiratorul de la eheim, in felul asta am introdus in acvariu suplimentele de fier din sol(avand aquabasis)
Ai stratul de pietris prea subtire altfel de ce ai baga cu aspiratorul asa de aproape de fertilizant si dupa ce faci curatenia nu faci si un schimb de apa? Ca sa nu mai ai probleme cu excesul de nutrienti din apa.
Off topic, asa TAVI13, zi in gura mare ca nu e normal cu pauza la iluminat, am avut la semnatura un citat dupa niste culti legat de treaba asta si am fost corectat imediat.
|
 |
|
Dar cei aveti ph controlere de ce nu faceti testul de co2 prin varianta compararii ph-ului apei cu si fara co2? Stiti ph-ul si kh-ul din bazin si separat scoateti intr-un recipient apa din bazin, cu o piatra de aer si dupa vreo ora faceti test cu controlerul. Era undeva pe acest site calculator pentru concentratia co2 in baza acestui test. Zic si eu.
|
 |
|
Presupun ca aplici folia pe neon. Daca aplici prima folie rosie aia nu filtreaza si lasa doar radiatia rosie sa treaca? Dupa daca aplici folia albastra peste cea rosie, cea albastra ce mai filtreaza? Si bineinteles in cealalta ordine se expune problema la fel. Sau faci cu cate un tip de folie doar un singur tub?
|
 |
|
Cand a zis omul de pietris nu cred ca s-a referit la balast sau refuz de ciur. Ca si ala cu granulatie de 2-3 mm tot pietris este, nisipul il luam aici in calcul avand granulatia sub 1 mm.
Scopul final in a folosi plasa fiind de a ... ?
Daca pune o bucata de plastic subtire sa separe substratul de strat care ar mai fi rolul substratului? Cum ar mai ajunge plantele la el?
Nu va suparati ca va zic dar ganditi si un pic inainte de a intreba anumite lucruri sau a raspunde.
|
 |
|
cu dimensiunile 40x25x30(Lxlxh)
incape 2 neoane de 15W (45cm lungime)
Exista neoane t5 mai mici, cred ca sunt de 30 cm, chiar Sylvania au 865 sau incerci cu becuri PL sau compacte.
Exista si becuri economice de la philips cu indice 865. Poti folosi doua cu succes. Acum depinde si ce vrei sa tii in acel acvariu.
|
 |
|
Pai daca purifica atunci care este legatura cu iluminatul?
Retoric.
|
 |
|
Tratament exista, dar multi indica sa nu fie folosit, ca dealtfel exista si tehnica sa nu iti creasca alge. Da mai multe detalii despre filtrare, iluminare, dimensiune bazin, pesti ,plante, pozitita acvariului si lumina ambientala, schimburile de apa, cum si cat hranesti pestii.
|
 |
|
Cryptocoryne. Numa' ca trebuie sa dai niste gauri pe unde sa treaca radacinile. In maxim o luna sunt prinse de nu le mai scoti decat daca spargi lemnul. Bineinteles ca nu merg prinse pe craci la inaltime de substrat. Singura parte negativa e ca se vad radacinile alea albe.
|
 |
|
Cu filtrarea cum ramane? Nu ai dat detalii. Degeaba iei apa sa uzi gradina daca nu ai flux constant de apa sa elimini din amoniac si dejectii sau o minima filtrare cu retur tip cascada sa aerezi apa. Vezi ca e plin netul de informatii. Prea plin. Zici ca ai reusit sa elimini din matasea broastei, vezi ca aia nu creste din apa chioara, este buna, nu in cantitati mari, ca mai papa din substantele rezultate din descompunerea dejectiilor. Eventual cauta si tu sa pui niste plante in niste cosulete sau suporti pe marginea pondului, cumva ferit sa nu le haleasca pestii. Mai ajuta si alea catusi de putin.
|
 |
|
Permiteti sa intervin. Urmaresc topicul de mult timp si in baza catorva observatii personale am ajuns la un rezultat. Chiar daca nu se deschid bobocii de blyxa sub apa, apare cumva o fertilizare acolo care duce la formarea de seminte. Dar semintele nu se formeaza in bobocel ci la baza tijei unde se prinde de stolon. Sunt vreo 2 cm de tija mai grosuta, in jur de 3 mm, un fel de pulpa mai moale care contine semintele. Am gasit in medie cam 12 seminte. Sunt brun roscate, forma ovala alungita cu striatii de la un capat la celalalt, nu depasesc 0,8 mm lungime si posibil maxim 0,4 mm diametru. La o analiza sub microscop interiorul este si mai mic decat coaja semintei, verde galbui, aproape ca o samanta de mac, dar extrem de mic.
Am gasit multe tije plutind cu partea unde sunt semintele, umflata de apa, formand o masa gelatinoasa in care se mai tineau cateva seminte. Am avut cativa pui aparuti in mijlocul gazonului de cuba, departe de planta matura dar i-am scos si nu am mai reusit sa ii plantez la loc. Oricum blyxa creste destul de bine si am renuntat la ideea de ai mai recupera.
Dupa cateva cautari pe internet si cu minimul de cunostinte am dedus ca fiind o planta exclusiv acvatica trebuie sa isi formeze un mecanism de supravietuire astfel incat in urma unor inundatii, evident planta nu va mai avea tijele deasupra apei poate sa faca seminte fara sa fie deschis bobocul. Si dupa cum s-a precizat la refolosirea unui substrat dupa mai mult timp au aparut plante noi, de unde se poate deduce in continuare mecanismul de supravietuire.
Semintele noi iesite plutesc. Intrebarea ramane cum ajung ele in substrat. Posibil sa aiba nevoie sa se inmoaie ca sa piarda din flotabilitate sau sunt mancate de pesti si nefiind digerate ajung odata cu dejectiile in substrat.
Imi pare rau ca nu am prins momentul imediat infloririi. Cum floarea nu tine mult timp deja incepuse sa ofileasca.
Si poza necomprimata.
|
 |
|
Cauti un furtun care te coafeaza pe tine si babeste, cu un ac, purcezi la a realiza cele cateva sute de gauri necesare.
|
 |
|
Colega, folosesti la acvariile matale "bomba" sau vreun sistem de co2 presurizat?
Nu ca tin partea lui lucianny, dar chestii care le faci de genul asta mi se par ori de gradinita ori de proasta crestere. Sincer. Omul isi vede de treaba, vrea sa vanda ceva. Daca ai comentarii exista administratori unde poti face sesizari.
Intentionezi sa cumperi ceva, intreaba detalii / negociaza, daca nu, te abtii ca asa-i frumos sau cel putin astea trebuiau invatate in primii 6-7 ani.
|
 |
|
A inceput lumea sa se dea pe brazda. Felicitari gengiskhan. Poata mai invata si "juniorii" ceva din treburi ca acestea. Ca ne-am cam saturat in era wifi-ului si internetului pe varf de munte sa nu stii sa cauti o informatie simpla si avand ca rezultat acvarii cu valisneria si cabomba iar ca fauna un scalar, 30 xifori si 3 carasi.
In partea dreapta aranjamentul este extraordinar, pana si pietrele sunt unde trebuie sa fie, in partea stanga mai trebuie lucrat putin la partea lemnoasa sau tu ai facut asta intentionat sa ne tii in suspans. 
|
 |
|
cristi386 Cand ti se raspunde de catre cineva de pe aici, mai "batran" respectiv mai intelept sa stii ca nu o face cu rele intentii.
Ca info separat, intr-un acvariu doar al lui un mascul de betta, la cat de "criminal" este, nu e in siguranta nici singur daramite sa-l mai tii cu alti pesti mai lenti sau cu cozi colorate incat sa-l provoace la cafteala. Eu personal am avut un exemplar care nu avea toate tiglele pe casa. Nu a acceptat nici o femela in vederea inmultirii. Iti dai seama daca il puneam in acvariul comunitar ( practica destul de intalnita, in anumite combinatii de pesti, evident) ce facea peste noapte. Debarcarea din Normandia era o comedie romantica in comparatie cu ce iesea.
|
 |
|
Tank size (Length x width x height): 160x52x60cm
Plants:
Hemianthus callitrichoides
Lightnin:
4x58w T8(6.500°K)
Fertilization, CO2, Substrate:
Co2:20mg/l
Un mic extras de la ce zice castigatorul locului intai la acvarii mari.
Sa facem o mica observatie, inaltime bazin - 60 cm, lumina cu tuburi t8 si co2 undeva la 20mg/l. Nu stiu cum a reusit sa creasca Cuba in halul ala. As vrea un raspuns de la un adevarat "horticultor" acvatic, daca se poate. Eu cred ca si aici se merg pe anumite considerente sau pile sau mai stiu eu ce ca, competitie in adevaratul sens al cuvantului nu este. Sau cel putin sa divulge si ei un minim de cerinte ca sa stii pentru ce sa te zbati. Sa zica, ba frate, noi mergem pe premisa ca cel mai frumos acvariu tre' sa fie monocrom, sa aiba cele mai proaste dotari( sau barem mintiti in legatura cu ele) si maxim 3 tipuri de plante. Tu ca fericitul te prezinti cu o lucrare adevarata si zbang, esti pe ultimul loc. WTF. Scuzati-mi franceza stricata. Eram cat pe ce sa fac si eu prostia sa trimit o poza pentru sectiunea nano, dar na, zic ca nu am cum sa ma prezint eu cu prastia mea ca stric numele Romaniei, las pe ceilati confrati mai priceputi sa tina piept cu dusmanul. Acum chiar imi pare rau ca nu am concurat, la cum arata acvariu cu mici modificari, dupa standardele lor luam locul intai. Glumesc evident, dar ....
|
 |
|
Este vreo bucata de plastic, dar mai mult cred ca ar fi ceva sticla topita ( dupa culoare si aspect ) pe ansamblul pietrelor si bineinteles integrat in restul "peisajului".
Edit. Pardon, vezi ca descrie mai jos cum este realizata cascada. Am vazut asta dupa ce postasem.
|
 |
|