Message |
|
Daca unele plante au probleme mai mari, iar altele doar cateva frunze, pot fi doua motive:
1. Circulatia apei este ineficienta si nutrientii si CO2-ul nu ajung in mod egal la toate plantele. Mareste circulatia apei din acvariu adaugand unul sau mai multe power-head-uri, macar temporar, pana scapi de problema. Stiu ca mai multe filtre interne arata ca naiba din punct de vedere estetic, dar... asta e.
2. Prea putin CO2, sau o cantitate prea mica din vreun nutrient. Privind testele tale (daca esti convins ca sunt corecte si exacte, ceea ce ma indoiesc) nutrientii ai destui. Cam putin fosfat pentru gustul meu, dar nu e un motiv de ingrijorare. Ramane doar ipoteza "prea putin CO2". Unele plante sunt mai "bataioase", mai eficace in preluarea CO2-ului, asa ca daca nu e in cantitate suficienta, plantele mai "fraiere" vor avea de suferit.
Cum am mai spus, peste 90% din problemele cu algele sunt legate, intr-un fel sau altul de CO2.
Iar cu macro, pentru ca inca nu am reusit sa fac rost de toate testele extra, pentru a vedea ce ar mai trebui in "mixtura".
Nu stiu despre ce mixtura e vorba... dar, ideea era sa dai plantelor de mancare. Foloseste ce metoda completa de fertilizare vrei tu. Doar sa fie completa. Adica macro + micro. Repet, un exces rezonabil de nutrienti nu provoaca alge (cu exceptia amoniacului, dar nu e cazul). LIPSA unui nutrient, da, poate provoca alge prin limitarea plantelor.
Daca vrei sa faci teste, nu te opreste nimeni, dar nu uita ca testele pot fi, uneori, muuult pe alaturi. Macar, daca ai timp si rabdare, calibreaza-le!
|
 |
|
Stiu ca in lupta cu algele nu apar noutati chiar zilnic, poate nici saptamanal, dar nu uita sa ne tii la curent, cand ai timp de scris 2 randuri.
Multumim
|
 |
|
Copii, omul a lasat pentru contact datele de mai sus. daca asteptati aici, s-ar putea sa ramaneti fara...
|
 |
|
eu nu am gasit la Baumax sau Practiker
Eu la Practiker am vazut si mi-am si luat (pentru a prelungi furtunele filtrului extern), dar nu la raionul de instalatii sanitare, ci la cel de gradinarit, acolo unde au si furtune.
|
 |
|
Fericitilor, astia fara raspunsuri. Se vede ca nu ati avut nici o invazie serioasa, persistenta si enervanta de BBA.
EasyCarbo, Seachem Excel si glutaraldehida reprezinta acelasi lucru. Ma rog... in diverse concentratii. Asta desi Seachem o tin pe a lor ca ei au de fapt un izomer al glutaraldehidei... nu prea ii crede nimeni.
Teoretic este o sursa de "carbon organic" care poate fi folosit de plante la fel de bine ca si carbonul din CO2. De asemenea este o substanta foarte toxica, folosita pe scara larga ca dezinfectant, antimicotic, anti...cam_tot_ce_traieste.
Actiunile sale algicide nu sunt unanim recunoscunoscute, si atunci cand sunt, lumea invoca motive diferite.
Folclorul zice ca in SUA, ca sa scoti pe piata o substanta algicida iti trebuie o gramada neinchipuita de aprobabari, investitii etc. Drept pentru care Seachem a scos Excel-ul dandu-l ca "sursa aditionala de carbon", sau sursa de "carbon organic". Actiunea sa algicida nefiind recunoscuta oficial niciodata, nici de Seachem si nici de moderatorii lor de pe site-uri care au topicuri moderate de reprezentantii diverselor firme de profil. Totusi, pentru a actiona impotriva algelor rosii, (BBA, Staghorn) glutaraldehida trebuie dozata in cantitati de peste doua ori mai mari decat cele recomandate si nici atunci nu are intotdeuna efectul scontat.
Are totusi, cu siguranta, efect daca o folosesti dintr-o seringa, dozata direct asupra algelor in cauza. Cel putin BBA devin roz si in cateva zile de tratament mor. Dar, acelasi efect il poti obtine si cu alcool sanitar de exemplu. Bineinteles daca nu iti pasa de flora si fauna din acvariu.
Cel mai probabil, actiunea sa algicida, atunci cand se manifesta, are la baza chiar faptul ca ESTE o sursa de carbon, ajutand astfel plantele in acvarii in care nu este suficient CO2 (majoritatea acvariilor). Plante sanatoase si cu o crestere mai rapida => alge triste, muribunde, agonice, sau deloc.
Despre Seachem Excel (repet este acelasi lucru cu EasyCarbo sau glutaraldehida) s-a mai discutat aici.
Il pot folosi spre exemplu intr-un acvariu de 20-25 l in care nu am cum sa bag co2?
Da. Pentru asta si e. Pentru acvarii la care nu renteaza o instalatie de CO2, sau la care, din diverse motive, nu vrei sau nu poti sa folosesti CO2.
|
 |
|
Da, foarte buna glutaraldehida, doar ca nu poate inlocui dioxidul de carbon, ca sursa de carbon pentru plante. Si asta pentru ca e o chestie foarte toxica. Nu poti adauga in apa cantitati prea mari si sa speri sa mai si traiasca ceva acolo.
|
 |
|
Hai nu pe bune... voi chiar credeti ca in apa calda se pun si alte balarii decat in apa rece? Are cineva vreo informatie sigura, probata, testata, referitoare la acest lucru?
Ma refer desigur la cei de la bloc, nu la oamenii care stau la casa, unde toata apa e rece si fiecare si-o incalzeste cum poate.
Eu nu stiu. Intreb.
|
 |
|
Pentru cei care nu sunt foarte entuziasmati de munca in jurul acvariului, de fertilizarea zilnica, de schimburile de apa saptamanale sau mai dese, de tunderea plantelor care pot creste si cativa cm pe zi, pentru cei care nu doresc neaparat plante foarte pretentioase, pentru cei care doresc un acvariu de tip "tablou" care sa arate cam tot timpul la fel, in mijlocul sufrageriei... mai exista o solutie.
Metoda Dianei Walstad consta tocmai in realizarea unui acvariu cu cost scazut, cu intretinere putina, fara aditie de CO2, cu lumina putina (cel putin fata de standardele noastre actuale) cu trimming rar al plantelor etc.
Scopurile principale ale metodei sunt:
Un acvariu plantat cu plante sanatoase.
Fara injectie de CO2.
Alge foarte putine sau inexistente.
Fara adaugare de fertilizanti.
Fara aspirarea substratului.
Schimburi de apa foarte rare (aprox. la jumatate de an).
Cei interesati pot citi mai multe in urmatoarele locuri:
http://www.theaquariumwiki.com/Walstad_method
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/library/36543-february-2007-tank-month-diana-walstad.html
http://www.aquatic-eden.com/2008/09/diana-walstads-el-natural-approach-to.html
http://www.aquascapingworld.com/forum/aquascaping-world-magazine-discussions/467-diana-walstads-el-natural-vs-tom-barrs-low-tech.html
http://www.barrreport.com/general-plant-topics/2338-tanks-diana-walstad.html
http://fins.actwin.com/aquatic-plants/month.200608/msg00199.html
Sau cautand cu Google "Diana Walstad"
Toate cele bune.
|
 |
|
Intre 4 si 5ppm Mg pe saptamana.
Intrucat si eu incerc sa imi "inrosesc" (la loc) unele plante, fac cam acelasi lucru.
Pot spune ca nici 10ppm Mg nu au efecte negative, dar nu o lua de buna pentru ca nu am testat suficient timp.
|
 |
|
Crede-ma ca iti inteleg supararea, am trecut prin asta si stiu cum e. Si nici macar nu a trecut prea mult timp de atunci. Asa ca de azi dimineata tot intru aici sa iti raspund, dar nu stiu cu ce sa incep. Incerc totusi....
Presupun ca nu ai suficient CO2. Incearca sa mai scazi pH-ul incet-incet pana cand plantele cresc vizibil mai bine si mai repede. Efectul de perlare ar trebui sa fie prezent. Ochiul la fauna, sa nu introduci CO2 pana cand stresezi animalele. Scade-ti pH-ul cu pana la 0,1 unitati pe zi, ca sa nu ma injuri. Daca te grabesti foarte tare, poti scadea pH-ul si cu 0,5 unitati pe zi, dar nu recomand asta. De asemenea operatiunea se face incepand de vineri dupa amiaza, ca sa poti supraveghea bazinul. Atentie, din cauza variatiei concentratiei de CO2 s-ar putea ca algele sa para ca merg si mai bine, sau chiar sa iti apara alte tipuri de alge. E normal si e o situatie care nu dureaza mai mult de o saptamana. Nu te speria.
Folosesti vreo fertilizare cu macroelemente? - Ar trebui sa folosesti, altfel o lumina buna, o fertilizare micro buna si CO2-ul, toate sunt degeaba.
Lasa lumina asa cum e, sau incearca sa o micsorezi. Sau si mai bine, micsoreaza perioada de iluminare, lasand tipul luminii neschimbat.
BioFerm am folosit si eu din disperare. - E frectie la picior de lemn. Nu face nimic. Cel putin nimic ce as fi putut observa. In cel mai rau caz poti pati ca mine sa il uiti in filtru timp de juma de an si sa se transforme intr-un frumos namol...
PhosEx - Ce naiba e asta? D-ala care scoate fosfatii? Cred ca da. Fosfatii nu cauzeaza alge. N-am zis-o eu, au zis-o altii mai destepti. Eu pot doar sa confirm ca asa e. Vad ca ai 0,4-0,5ppm fosfati. Eu am spre 3ppm fosfati si nu am alge. Elimini din apa un macronutrient pretios pe care ulterior il vei baga la loc, in cele din urma, daca vrei sa ai plante sanatoase.
Daca plantele sunt deja mult prea afectate, dar nu vrei sa renunti la ele, fa urgent rost de niste plante cu crestere foarte rapida, oricat ar fi de naspa, sau nepotrivite in setup-ul tau. Astea le vei pastra numai pana cand scapi de problema. Ajuta mult.
Ce-ar mai fi... aaa, da. Fertilizare cu macroelemente, am mai zis? Te-ai uitat la articolul ala pe care ti l-am dat in pagina anterioara? Nu e complicata asta cu macro. Eu zic ca nu prea mai ai ce pierde. Incearc-o chiar daca nu iti vine a crede. S-ar putea sa ai o surpriza placuta. 
|
 |
|
Suntem deja 3 admini care i-am facut observatii. Hai sa-l lasam sa-si revina
Sunt sigur ca nu e rau intentionat si la fel de sigur ca, daca vrea, poate scrie si coerent.
Toate cele bune.
|
 |
|
Pe aceeasi tema ti-am atras si eu atentia in alt topic. N-am vrut sa fiu redundant, dar lasa, decat deloc, mai bine in doua locuri.
Si... Bine ai venit. Speram sa te simti bine printre noi si sa gasesti lucruri utile pe acest forum.
Spor!.
|
 |
|
pc.ciprian wrote:noaptea nu,
Cuuum??? Deci filtrul principal nu functioneaza in permanenta??
In fine. "1ml de pps pro" nu va duce la cresterea nivelului NO3 pana la niveluri toxice nici intr-o sticla de cola, daramite intr-un acvariu de cateva zeci de litri.
NO2, poate. Totusi, intrucat nu poate fi intoxicatie cu CO2 la cat bagi tu, as banui mai degraba amoniacul inaintea NO2-ului.
Parca, parca sa zic ca e ceva ce nu ne spui. De ce oare am senzatia asta?
La ciuperca prefer sa nu ma bag. Iti va spune cu siguranta cineva ce si cum...
|
 |
|
La concentratiile alea de nitrati si fosfati nu s-ar putea spune ca nu se coloreaza din cauza de multi nitrati.
Am inteles ca ai estimat pH-ul cam la Ph= 6.6-6.8
Pentru a estima cantiatea de CO2 zi si Kh-ul ca sa iti pot spune ca oricum nu conteaza...  (kh-ul adica)
Pe bune. Daca nu se coloreaza plantele probabil ca
- nu ai suficient CO2, sau nu e destul de bine distribuit in acvariu, sau
- nu ai un Gh destul de mare, sau nu e bine compus. Adica GH-ul e dat de prea mult Ca in raport cu Mg (mai rar invers). Incearca sa maresti un pic cantitatea de Mg, adaugand niste MgSO4. N-are ce sa strice atata timp cat kh-ul ramane pe loc.
N-am putut inca verifica (acum sunt in teste) dar Tom Barr spune ca un Kh mic si un Gh mare este combinatia ideala. Daca Gh-ul este compus in proportie de aproximativ 3:1 Ca:Mg, atunci e si mai bine.
|
 |
|
In functie de cat de mare e potul il desfaci intr-un numar oarecare de bucati. Nu conteaza, oricum tot intr-o mare tufa va sfarsi. Dar pentru inceput, da, desfa-l in 3-4 si planteaza-le eventual in zone diferite ale acvariului ca sa maresti sansele sa se prinda. Dupa ce incepi sa vezi ce poate micranthemoidesu', le vei unii intr-o singura zona a acvariului astfel incat sa formeze o tufa, presupun.
|
 |
|
Cu L. aromatica mi-e lene sa mai zic odata. Citeste aici:
http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=7191&postdays=0&postorder=asc&start=15
Cu Hemianthus (Micranthemum) micranthemoides ... ideea e cam aceeasi ca la orice planta stem, doar ca el formeaza, dupa 2-3 saptamani o tufa foarte deasa. Aia merge tunsa de cateva ori (cam 3-4 ori) ca un boschet. Cam cum tund astia gardul viu de prin parcuri.
Dupa care, la un moment dat, incepe sa devina evident ca tufa e mult prea deasa, se vede cu ochiul liber ca e compacta, lumina nu mai ajunge la frunzele de la baza tufei iar la cele din interior nici vorba. De asemenea nici curentii de apa care sa transporte CO2-ul si nutrientii nu mai ajung la firele din interior. Atunci trebuie sa lasi tufa sa creasca cat mai mult, tai cu mai mare atentie varfurile, scoti tufa veche si replantezi varfurile.
|
 |
|
andreic wrote:Pai, se pare, ca, in ceea ce ma priveste nu este chiar varza
E adevarat Andrei. Asta in cazul tau. Totusi asta nu inseamna ca nu trebuie sa atentionam incepatorii sa fie sceptici referitor la tabel. Daca ar fi functionat intotdeauna, ok... As fi fost de acord. Dar cel putin in cazul meu nu functioneaza. Ceea ce e suficient ca sa contrazici o ipoteza presupusa universal valabila. Si oricum, sunt departe de a fi singurul.
andreic wrote:Nu vorbesc aici de Dennerle, numai, am mai vazut si alte tabele cu valori asemanatoare.
Pai ce Dennerle?!... E un tabel cu o formula de calcul.
Bagati intr-un excel mic, valoarea kh-ului, a pH-ului si formula CO2(in ppm)=3*kh*10 _la_puterea_ (7-pH). In excel ar veni
=3*kh*POWER(10,7-pH)
Daca vreti sa obtineti tabelul integ, bagati kh-ul pe orizontala, pH-ul pe verticala si toate celulele din tabel vor avea formula:
=3*INDIRECT(ADDRESS(1,COLUMN()))*POWER(10,7-INDIRECT(ADDRESS(ROW(),1)))
(Daca nu va iese, ziceti.)
Avantajul e ca il puteti face cu ce valori vreti voi si cu ce intervale intre valori vreti voi...
Probabil ca se poate si mai simplu, dar office-ul nu e chiar specialitatea mea.
Spor!
|
 |
|
Hehehe... articolul ala este si in bookmark-ul meu demult. Nu ca ar fi ceva de lauda...
Corectia e binevenita. Multzam. Recunosc ca nu m-am mai uitat la Staghorn, in special, cam de multisor. Si sper sa nici nu ma mai uit vreodata
andreic wrote:, bec de 6700k, in teorie cu o lumina mai albastra decat 6000k si in realitate mult mai galbena
 Ciudat...
Am uitat sa zic, apropos de discutiile de pe la inceputul topicului... Printr-un accident, sambata am ajuns cu pH-ul la 5,37. La un kh de 6, cat am eu, asta ar insemna cam 768ppm CO2  . Si, repet, reactorul meu, un DIY extern, e departe de a avea un super-randament de dizolvare. Nu am avut victime, dar cred ca eram la un pas. Totusi chiar si la valorile astea, pestii aveau moaca de soc de pH si nu de intoxicare cu CO2. Ceea ce iar ma duce cu gandul la cat de varza e tabelul ala pentru oamenii care au si alte substante buffer in apa.
Sper sincer sa apara cat mai curand un tester de CO2 real, cat mai ieftin, cu care sa putem afla si noi cat gaz avem dizolvat in apa din acvariu, fara a mai face estimari pe care oricum alte substante buffer le "trimit" departe de adevar
|
 |
|
Deocamdata nu mai am nimic. Sorry.
Preopinentul de ultima data nu a mai ajuns sa isi ia plantele, care l-au asteptat pana azi, cand au ajuns la gunoi. Deja se facusera terci.
Ca masura preventiva, de acum, plantele, (cand o sa mai am) vor asteapta abonatii 2 zile, dupa care ajung la pet-shop. Nu va suparati pe mine.
O sa fac si curatenie in off-topic la un moment dat. Multumesc pentru intelegere.
|
 |
|
Dedicatia lu' Lofty rulzzz  . Uite cam ca vocalu ala aratam si eu cand aveam par. Bine... barba inca mai pot sa imi las, pleata... ciu-ciu
Porc, pentru primul an din cincinalul in care tocmai ai intat iti propun un locu-ntai, un locu' doi si-un locu' trei la AGA. Asa! Sa ii zbori pe toti asiaticii de pe podium. Restu' dintre colegi care vor prticipa si anul asta, cu siguranta mai multi decat anul trecut, sa ocupe restul de primele 50 de locuri
Hai sa iti dau si eu una clasica.
"Pounded by the hammers
Of the giants of the world
I can see in darkness
I'm the overlord"
Parca si versurile merg, aa? Macar asa, sa te mai mobilizeze putin dupa gripa asta.
|
 |
|
|
|