Message |
|
La butelia mea de bere (dupa dimensiuni as zice ca si a ta e din aceeasi familie), manomentrul ala de mare presiune sta pe la 60 de bari la temperatura camerei, parca. (Daca am gresit cu mult o sa rectific cand ajung acasa) Nu stiu foarte sigur pentru ca manomentrul e colorat doar arunc cate un ochi, rar, sa vad daca indicatorul e in spatiul verde sau nu.
Cat despre gaz, am mai zis, dar mai zic odata: in butelia de CO2, nu se aude nimic nici cand e plina. Deci nu auzi gazul lichefiat cum il auzi intr-o butelie de butan sau intr-un deodorant. Nu se simte nimic daca o clatini. Nu te poti lua decat dupa manomentru.
Toate cele bune.
|
 |
|
Daca treci si pe la capitolul "Despre noi" vei face doi admini fericiti.
Multumim.
|
 |
|
Bine ai venit pe forum. Abia astept sa vad cum arata...
Asa din vorbe eu as zice ca ai cam multe tipuri de plante la volumul ala.
Si daca plantele merg bine, cum inteleg din afirmatia lui Ciprian, sunt curios cam cat de des trebuie sa tunzi balaria aia de Rotala rotundifolia avand in vedere ca ai 30cm inaltime, din care, probabil, mai pierzi vreo 10
Toate cele bune.
|
 |
|
Mai demult, Sesmar wrote:Sa scriu iar ceva de pogostemonii tai?
Eu nu stiu cine se ocupa cu blestemele, dar am senzatia ca altii invata foarte repede. :-)
Pogostemon-ul a inceput sa se "topeasca" incepand de la varfuri.
E drept ca totul vine dupa aproape 2 saptamani (am fost bolnav rau, cu internari, cu tot ce trebuie...) in care acvariul nu a pupat nimic la capitolul fertilizare. Asa ca, acum ca totul s-a intors la normal, sunt convins ca Pogostemonul isi va reveni si mai mult, ma bucur ca nu s-au intamplat lucruri mult mai neplacute, si foarte probabile in situatia data, cum ar fi BBA...
Ca o concluzie, as zice ca, daca folositi o fertilizare completa cu macroelemente, intreruperea brusca a ei si trecerea la o metoda naturala, e departe de a fi cea mai buna idee. Asta ca sa ma exprim elegant.
Toate cele bune.
|
 |
|
Stiu ca exista o metoda de a scapa de hidre prin curentare
Nu-i vrajeala. Merge foarte bine. (Nu ca Sesmar n-ar stii deja). Se ia o baterie de 9V se leaga la bornele ei niste fire, si la capetele firelor niste ...ceva de grafit. Ori creioane de desen belite de vopseaua aia de pe ele, ori carbunii din vreo baterie uzata... ce-ti trece prin cap. Inert sa fie, sa nu incepi sa faci electroliza la apa aia cu electrozi metalici sau cu alte dracii...
Se tine bateria conectata cu electrozii in apa, in capete opuse ale acvariului timp de 12 minute si 38 de secunde... Glumeam. Nu stiu cat. Cam un sfert de ora cred, dar poti incepe cu mai putin ca sa nu ma injuri. Dupa operatiune se schimba o cantitate de apa aspirand cu sarg substratul. Se repeta operatiunea de cate ori este nevoie.
Din experienta mea hidrele vor disparea cand or sa vrea muschii lor. Dar oricum curentul electric le imputineaza simtitor.
Se mai zice si ca platy, SAE (poate si alti pesti) le mananca, cu mare placere. Tot din experienta mea... doar se zice. Nu le mananca nimeni.
|
 |
|
...Windelow care creste foarte incet...
Daca nu da semne evidente de carenta atunci asta e viteza lui. Lasa-l in pace. Chiar si la mine Windelo v-ul creste lent.
|
 |
|
Daca nu ti-a scazut vizibil si debitul filtrului, eu ti-as recomanda sa le lasi asa.
Oricum, chiar si dupa cea mai buna curatare, intr-o saptamana vor fi la fel de "murdare".
De asemenea iti recomand cu caldura scula de la magazin. Nu e scumpa si isi face treaba foarte bine. Si nici nu risti sa ramai cu carpa/buretele/periuta de dinti (sau ce te vei hotara sa folosesti home-made) pe la mijlocul furtunului... Sa vezi atunci distractie.
prin anii 98-2000 pentru curatatul sticlelor
Nu stiu cati ani ai tu... eu as zice mai degraba anii '80-2000 :-)
|
 |
|
A fost pus de Sesmar doua postari mai sus. 
|
 |
|
Nu.
Catalogul tropica o contine multe specii de plante si are si el rostul lui, dar mi se pare complet penibil, pentru o firma de talia Tropica, faptul ca inca mai au desene cu plante in loc de poze cu plante la prezentarea fiecarei specii.
|
 |
|
Atentie: PO4 nu provoaca alge (asta e veche si perimata).
Lipsa unui nutrient, poate provoca alge.
Variatiile de CO2 sau prea putin CO2 pot provoca alge.
Varfurile concentratiei de amoniac pot provoca alge.
Algele pot provoca alge. (adica introducerea neintentinoata de alge mature in acvariu)
Sa scazi duritatea mai exista o solutie in afara de apa de osmoza: te muti in Baia Mare. 
|
 |
|
Parca teoria cu generatia spontanee a fost combatuta cu succes acum vreo 200 de ani...
|
 |
|
alber - clorul il elimini sigur prin fierbere. Ca de altfel si orice alt gaz sau orice alta sare instabila cum ar fi hipocloritii, bicarbonatii etc.
minnardy - cum elimini mineralele prin fierberea apei?
Apa plata e cam scumpa pentru asa ceva. Aia ieftina nu e apa plata. E apa de putz. Asta in cel mai bun caz...
|
 |
|
Desi toata lumea stie deja ca sunt un adept convins al fertiizarii cu macro, totusi, lazarginel are dreptate acum. Fara CO2, fertilizarea cu macro este cam riscanta. Mai bine mergi pe o versiune naturala cu micro si aia mai subtiri... de vara.
Sau fa rost de CO2 si atunci poti sa bagi ce fertilizare completa crezi tu ca ti se potriveste. Si atentie cu CO2-ul la creveti. Fara controller va fi greu sa bagi atat cat gaz trebuie pentru plante, dar fara sa omori crevetii.
Spor!
|
 |
|
Buretele care ar trebui schimbat?
Nu prea cred. Buretii aia se schimba atunci cand, la spalat, daca il strangi in mana, revin greu la forma initiala. Dar cand ajunge sa se intample asa, debitul e vizibil scazut, oricum.
Aspiri si substratul temeinic? Cu un aspirator de substrat adica, nu doar tragand apa de deasupra lui...
Nu mai am alte idei. Oricum, asta e ideea. Sursa amoniacului e ceva organic in descompunere. Stiu ca e ca si cum as spune "maine va rasari soarele" dar sunt total lipsit de inspiratie. Sunt gata sa pun pariu ca vei descoperi singur (daca te stradui putin) sursa necunoscuta de substante organice in descompunere.
Spor!
|
 |
|
Bine ai venit, Sergiu. Speram sa te simti bine in comunitatea asta.
Nu uita de pozele alea. Filmele nu sunt foarte convingatoare. Nu postate pe web, oricum.
Toate cele bune.
|
 |
|
NH4: 0.2
NO2: 0.025
NO3: cca 180
Valorile astea ne comunica ori ca acvariul nu este ciclat, ceea ce ma indoiesc, ori ca, ceva din biotopul tau produce atata amoniac incat bacteriile din filtru nu fac fata sa il transforme suficient de repede in NO2 si apoi in NO3, asa ca atat amoniacul/ionul amoniu cat si NO2 sunt detectabile.
Daca spui ca in acvariu curatenia e tinuta "ca la carte", daca zici ca nu lipseste nimeni la apel... (apropos, esti sigur? Da' melcii? Sa stii ca se descompun foooaaaarte bine) atunci poate ar trebui sa iti indrepti atentia spre filtru, sau spre alte periferice... Nu stiu, daca ai filtru extern, uite-te in fiecare sertar cand il speli sa nu fi uitat vreun mediu filtrant organic pe-acolo (gen JBL Bio-Ferm)...
Daca nici asta nu e, atunci poate ca a venit momentul sa incetezi sa mai crezi in teste  . Ca sa te convingi, fara a face alte investitii in alte teste, te sfatuiesc sa imprumuti de la vreun coleg de pasiune un alt set de teste pe care sa le faci la tine. Cel mai bine de la o alta firma decat ai tu.
Ti-as putea spune, ca solutie, fara a afla cauza, riscand sa par un disc stricat, sa maresti CO2-ul. Daca ai pe bune valorile alea, plantele ar trebui sa iti explodeze. Din pacate, fiind o variatie brusca de CO2, este foarte posibil sa iti explodeze si algele rosii (BBA, mai rar Staghorn)
Decizia e a ta.
Oricum, daca descoperi, la un moment dat cauza, sa ne-o zici si noua. Pentru ca, iti dai seama, e putin probabil sa o ghicim noi shooting blind, asa...
Toate cele bune.
|
 |
|
andreic wrote:dar curentii de apa puternici dintr-un bazin sunt generatori de alge, datorita oxigenarii suplimentare a apei
Ai putea dezvolta putin chestia asta? In special cum anume jetul de apa se gandeste sa transporte doar oxigenul intr-o anumita zona a acvariului? Atentie, eu vorbeam de miscarea apei din acvariu, nu de imbunatatirea miscarii suprafetei apei, adica nu gesturi "intelepte" de genul indreptarea jetului filtrului spre suprafata apei, sau marirea distantei de la care cade apa din returul filtrului. Astea, vor avea evident un efect fix invers celui scontat din motivul intensificarii schimbului de gaze de la suprafata apei.
andreic wrote:Eu am experimentat acest lucru si cladophora prolifereaza in curent bun de apa
Ai experimentat de 5-6, sau mai multe ori, lasand toti parametri apei pe loc si modificand doar viteza/debitul curentului de apa? Ai obtinut de fiecare data rezultate consistente?
andreic wrote:Debitul filtrului si uniformitatea ''imprastierii'' CO2 sunt doua lucruri diferite si nu prea au multe in comun
Gata, aici m-ai pierdut de tot. Daca nu curentii de apa "plimba" gazele si nutrientii pe acolo, atunci cine? Si intreb de miscari cu viteze rezonabile nu de dispersii, osmoze si alte alea... Sau uite, caz concret, uite-te aici. Zi-mi, te rog, cum anume, fara a folosi curenti puternici de apa, as putea duce CO2 si nutrienti in invalmasala aia de Anubias si Windelov din stanga. Aceeasi problema si pentru interiorul tufei de micranthemoides...
Sau, poate e alta neintelegere la mijloc. Eu nu vorbesc despre un filtru cu debitul Amazonului intr-un acvariu de 100 de litri. Doar de miscarea continua a apei, pe cat posibil, in toate zonele acvariului. Lipsa acestei miscari duce adesea la situatii de genul "aceeasi planta in colturi diferite ale acvariului nu-mi merge la fel..." . Sau din cauza lipsei unui curent la nivelul substratului la situatii de genul "covorul meu de <ce-o fi el> se umple de alge..."
Desi, e o postare plina de intrebari, ele sunt in mare masura retorice. Consider ca mi-am exprimat parerea legata de acest aspect.
Oricum, din motive personale, nu stiu cand voi mai putea posta.
Toate cele bune.
|
 |
|
Acest topic se inchide deocamdata. Va multumesc pentru intelegere.
|
 |
|
acum sa vad daca reusesc sa imi fac rost de substanta respectiva
Daca intimpini dificultari la firmele de chimicale si nu gasesti alta sursa, MgSO4x7H2O (sulfat de magneziu heptahidrat) gasesti la farmacie. Cel putin la farmaciile care su si laborator, nu la alea de fitze. Se numeste sare Epsom, sau sare amara, mai degraba.
Il gasesti la pliculete de 20 sau 30 de grame. Se foloseste ca laxativ.  Asa ca, daca te hotarasti sa cumperi mai multe plicuri, farmacista te va privi ciudat  , dar te va servi daca ii zici la ce iti trebuie...
|
 |
|
cred totusi ca am prea putina lumina
E posibil sa fie si de la lumina, dar (o comparatie pe care am mai facut-o) lumina este pedala de accelelratie. Daca apesi pe ea, asigura-te ca stii foarte bine ce faci acolo. Altfel o sa ai numai neplaceri.
dar asta e alta poveste pe care o voi continua in jurnal
Ok.
Spor!
|
 |
|