[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bilti
Forum Index » Profile for bilti » Messages posted by bilti
Message
stilul asta de exprimare imi aduce aminte de cineva (si de alte discutii interminabile) de pe forum. :o
am pus sambata instalatia de CO2 cu aproximativ 1,2 bule/sec. dupa 10 ore de fuctionare PH-ul a scazut de la 8 la 7.5 iar duminica seara am vazut bule de oxigen emanate de plante. cam in cat timp se vad efectele asupra plantelor?
acum 15 minute i-am dat drumul. am bagat un furtun mic in returul filtrului si capatul celalat l-am introdus in reactor. am inceput cu 1bula/sec. partea interesanta e ca nu se umple de gaz (tubul rotund din mijloc) si sa dea pe dinafara. deci nu circula nici o bula pe serpentina. doar se vad bule mici care "joaca" in interior. instalatia e legata la o priza programabila si se va opri odata cu neoanele. maine pe la ora 14 o sa masor PH-ul si vad ce e de facut.
cam in cat timp ar trebui sa se vada efectele? cel putin degajarea de oxigen de catre plante.
reactorul meu are si niste gauri (pt apa). oare merge sa pun un furtunel subtire in returul filtrului extern si sa fac un curent de apa in reactor? e modelul cu serpentina.

interior capac
image
fund
image
interior
image
ansamblu
image
vand o bucata nymphea (frunze aproape cat palma si petiol lung de peste 50cm) si un echinodorus (frunze de aproximativ 25cm). nufarul tot da la 3-4 zile cate o frunza si m-am saturat sa-l tot ciopartesc. plantele se pot vedea la mine in galerie. eventual la intelegere cu o buturuga. detalii pe PM.
sa va dau un caz concret.
-acvariu de 180cm (peste 400l net)
-temperatura in camera 22C
-temperatura apei in acvariu aproximativ 26.
-incalzitor de 300W cu temperatura setata la 25 si plasat la sorbul filtrului extern.
in timpul zilei incalzitorul nu porneste niciodata deoarece apa se incalzeste de la neoane. doar dimineata vad ca porneste un minut dupa care se stinge; sta cel putin 10 minute; iar porneste. tot asa pana dupa ora 10 cand pornesc neoanele.

in urma masurarilor pot sa va spun ca temperatura este uniforma in ambele capete.
eu sunt curios cu o sa le reglezi pe amandoua sa porneasca deodata. adica daca setezi temperatura la 24C si circulatia in acvariu este suficient de buna o sa fie dificil sa le reglezi "identic". termostatele astea fie ca sunt mecanice, fie electronice au o "intarziere" (am uitat termenul stiintific) exact ca la termostatele de la centralele electrice. reglezi 22C si abia la 21,5C porneste dupa care se opreste la 22.5C.. poate exemplul asta nu e concludent dar cam asa e situatia. mai ales la cele cu bimetal. cu alte cuvinte exista riscul ca doar unul sa porneasca.
am pe muschiul java niste firicele lungi (paraziti?;alge?). stie cineva ce sunt si cum se poate scapa de ele?

image
am intrat intr-o polemica si nici unul nu avem date concrete, masuratori etc.
nici macar nu am facut vreo comparatie.
daca omul si-a rezolvat problema atunci e bine. :-)
eu unul l-am pus la un nivel cu acvariul. totusi, crede-ma, e nevoie de ceva forta ca sa impingi apa prin filtru oricum l-ai aseza.
am un mascul si vreo 5 femele. acvariul are peste 400l net. m-am documentat bine inainte de a cumpara pestii. :-)
Dan_McTudor wrote:
In acelasi bazin ?! Ce ciclide ?! Ca in afara de "pitici", gen Apistogramme, nu prea merge altceva... Eu am preferat P. ramirezi, caci, desi pretentiosi, sunt cei mai "calmi" din neamul ciclidelor.


apistogramma cacatoides vreo 6 bucati. am avut si ramirezi dar au murit.
florin0_2001 wrote: Totusi ii dau dreptate lui Razvan in ceea ce priveste inaltimea coloanei pe care trebuie sa o urce apa. Aceeasi inaltime trebuie sa o si coboare pe partea cealalta

asta e buna de tot. cred ca razvan s-a referit la altceva

florin0_2001 wrote:si deci filtrul nu are nevoie de o putere prea mare ca sa o faca sa circule, ci mai mult ca sa o faca sa treaca prin filtru.


debitul unui filtru e legat de puterea pompei, randamentul acesteia, diferenta nivelului dintre turul si returul filtrului precum si de distanta dintre filtru si acvariu (pe vertical si orizontala). ai incredere in inginerii care au dezvoltat produsul. stiu ei ce au facut acolo.

apropos de randament! citeste pe specificatiile unui filtru si vezi cat consuma unul de marca si unul facut pe vapor.
daca o sa instalezi filtrul sub acvariu nu o sa ai nici o problema.
eu mi-am facut acvariul special pt pesti de card si sunt fan "biotop amazon". am in plus si niste ciclide si sper in timp sa iasa ce mi-am propus
Dan_McTudor wrote:
Vezi ca le place in card, ia cel putin 6-7....


asta am vazut si eu. mai am vreo 20 (si ceva) de neoni dar astia rar inoata toti deodata in card. de cele mai multe ori stau grupati deasupra unei plante si abia misca.
in schimb bleheri stau tot timpul impreuna de cand i-am pus in acvariu. characidele astea sunt formidabile. mi-am cumparat si 4 neoni negri pt ca oricum vroiam un acvariu cu specific amazonian si multi pesti de card. o sa mai cumpar mai incolo cateva bucati. acum stau sa vad cum se adapteaza.
am vazut si eu la Daba in album si mi-au placut la nebunie. am cumparat azi 4 bucati dar in TM. banuiesc ca te refereai la Romania cand ai zis "la noi"
razvan wrote:cu scuzele de riguare daca zgindar orgolii, dar cu umilele mele cunostinte de fizica, simt ca inebunesc la citirea intrebarilor ( si au fost destule) de genul

... la ce departare (distanta, adincime - sub, inaltime -deasupra ) poate fi pus filtrul extern??....



eu unul zic ca sunt intrebari pertinente. daca vrei sa vezi intrebari "ciudate" intra pe un forum american :-)
din ceea ce am vazut pe net lungimea furtunelor livrate in pachet te cam obliga sa respecti recomandarile producatorului.
florin0_2001 wrote:A, si inca o intrebare. Cred ca v-am capiat. Filtrul acesta extern se poate pune si sub nivelul acvariului? Si daca da, cam care ar fi diferenta maxima de nivel? Ca eu as vrea sa il ascund in masa pe care e pus acvariul. Banuiesc ca asta scrie si pe instructiunile lui, dar asa, ca sa imi fac un plan de bataie dinainte sa il cumpar.


la filtrele Fluval externe maxim 1,4m (diferenta dintre baza filtrului si nivelul apei).
gasesti informatii aici:

http://www.hagen.com/uk/aquatic/sub_category.cfm?CAT=1&SUBCAT=107
osa wrote:Am inteles.
Eu in schimb vad lucrurile un pic mai automatizate. Adica, eu tot lantul asta de "pH controller" il vad astfel:
sonda pH(*) -> interfata sonda pH -> controller(**) -> iesire comda

.


exact asa si este. poate nu m-am exprimat bine. cand zic controler ma refer la tot ansamblul. probabil nu ai inteles cu functioneaza o instalatie CO2 cu solenoid.
-sonda genereaza un curent foarte mic. la PH<7 negativ iat la PH>7 pozitiv. cel negativ este "inversat" dupa care sunt "amplificate" pentru a fi o corespondenta mV-PH.
-am vazut scheme si cu microcontroler.
-prima schema nu este indicata pt acvarii. am aflat asta ulterior.
e simplu de tot. partea de sus e PH-metru iar cea de jos controlerul. cand valoarea masurata a ph-ului creste peste valoarea setata se deschide electrovalva de la butelie si injecteaza CO2. valoare de comutarea (adica ph-ul dorit) se seteaza din semireglabil. sonda de ph vine la intrare pe rezistentele de 1M.

cand am zis PH controller m-am referit la tot ansamblul. :-)
 
Forum Index » Profile for bilti » Messages posted by bilti
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com