[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: scificuss
Forum Index » Profile for scificuss » Messages posted by scificuss
Pentru ce sa-l ascunzi? Daac vrei sa faci poze pentru vreun concurs il scoti pur si simplu si il tii intr-un vas sa circule apa si sa aiba oxigen bacteriile sau iti iei un filtru extern. Dooh...
Pana acum nu este nimic ok. Nu stiu unde ai citit tu intructiuni pe forum despre amenajarea acvariului dar 3 carasi in 30 litri si cu alti pesti pe langa nu prea e ok. Eu zic sa mai citesti in continuare ca esti departe de adevar. Iar scosul pestilor si mutatul lor aiurea in alte vase fara acomodare mai rau le face.

Detalii despre filtru, medii filtrante, schimbul de apa, etc nu dai?

Dezinfectantele de acvarii mai mult ca sigur se folosesc fara pesti in ele, daca o fi dezinfectant de acvariu ala si nu altceva. Doar ca idee ca vad o tendinta generala de a executa fara a gandi, daca tu ai avea vreun parazit intestinal care te-ar umfla foarte mult tu ai folosi ca tratament frectii cu spirt la genunchi? Nu stiu daca intelegi analogia.
Ce specie sunt?
Autocolant reflextorizant, cum sunt cele banale care imita lemnul/piatra sau cele colorate asa este si acesta numai ca are acoperire metalica. Il gasesti in magazinele mari cu materiale si decoratiuni sau la cele specializate.
Venus style sau Titan style ( Titan fiind unul din satelitii naturali ai planetei Saturn)?

Amu' sa vad care va bagati.
Interesanta idee, dar nu noua, eu am incercat ceva gen, tot cu manado si roca vulcanica dar nu am dus pana la capat ca nu mi s-a parut misto.

Pe Marte nu sunt plante, asa ca iti ramane doar sa lasi crevetii singurei.
Cand ei specifica ca nu e bine sa bagi pompa sau subansamblele in apa mai calda de 50 grade celsius.
Ultima varianta si revigorarea lor cu un set nou. La indicator poti face un locas pe centru unde sa bagi o singura ventuza mai mare. Locasul creat precum sunt cele doua mai mici.
Goleste acvariul si scoate si capacul ala de carton de sub el. In locul lui pune o folie de parchet/carpa/prosop exact cat e suprafata acvariului.
OK.

Vezi ca zise si colegul Kreator ca la varianta cu droser electromagnetic se incalzesc numai atat cat se incarca condensatorul din starter sa poata strapunge arcul electric gazul din tub. Iar la cele electronice in varinta cu soft start dar mult mai putin timp, tot din acelasi motiv, preincalzirea gazului in jurul filamentului acolo unde apare arcul electric. Inegrirea capetelor neonului se produce in urma uzurii filamentelor. Stii cum se sudeaza? Cam asa ceva se intampla si acolo. Se produc oxizi, filamentul se arde iar compusii metalici se depun pe sticla. In urma acestor procese se deterioreaza si parte din gaz, neonul, iar pentru a preintampina acest efect cat mai mult timp posibil se foloseste preincalzirea filamentelor.

Ma repet a nspea oara. Poti sa aprinzi neonul cum pofteste inimioara ta si a altora, dar siguranta in exploatare si respectarea curbei de eficienta se face cum au fost gandite aceste sisteme din start. Asa ca pica din start faza cu aceeasi eficienta a tubului doar cu jumatate din putere consumata. Practic este imposibil.

Eu am terminat pledoaria.

Eu pot sa iti aprind un neon fara absolut nici un fir legat de pinii de la capete. Si nici macar cu vre-un obiect metalic, fir sau altele la minim 1 metru de el. Doar il tin in mana si el lumineaza. Si ca nu despicam si aici firul evident ca nu va lumina la puterea nominala.
Treaba cu poza sau desenul era pentru Porcu.

Ce zici tu e clar. Insa in legatura cu spectrul si puterea nu iti dau dreptate. Nu ai cum sa produci lumina de 20W cu un tub cu randament de 85% cu doar 10W. Daca era asa cum zici tu eram la alt nivel industrial si dezvoltare a ora asta.
Si nu are cum acel tub dupa 3 ani in care s-a oxidat partea metalica de unde pleaca arcul electric, gazul de descarcare este "consumat" sa aiba acelasi randament, doar daca maresti frecventa si voltajul de alimentare incat sa produci un arc mult mai puternic ceea ce duce practic la invers ceea ce zici tu adica sa aprinzi in tub de 18W cu un consum de 30W.

Nu ai aratat poza sau denumire la ce zici tu starter. Practic dispozitivul.
Pune o poza cu schema dupa droser sau deseneaza macar cum sunt facute legaturile si explic cu mare placere.

Nu am spus ca nu merge si legat doar pe un pin. Practic ai un tub in care se produce descarcarea. Ideea din spatele folosirii filamentelor este una pur economica si practica. Daca era asa cum zici schimbau fraierii de le produc de mult timp aparatajul. Asa cum sunt creeate sa fie folosite e sa aiba anduranta in timp droserul cat si tubul si bineinteles sa functioneze in anumiti parametri ceruti de alti prosti care se ocupa cu siguranta si exploatarea retelelor , instalatiilor si masinilor de curent alternativ ( sau continuu in anumite cazuri ). Intelesumai?

Ma repet, stiu si eu sa aprind un tub cu doar o piesa si o bobina colectoare de impuls. Aprind asa si tuburi care nu le mai aprizi cu aproape nici un fel de montaj standard. Improvizatiile raman improvizatii.

Ca tii tu asa aprinsa lumina in baie nu cred ca te intereseaza spectrul generat de tub si intensitatea. NU?
S cele electronice , care au soft start , preincalzesc filamentele. De aceea un tub pus pe un droser bun tin mai mult si au pierderi de randament mai mici in timp.

Exista tuburi care au doar un pin la capat si se folosesc cu drosere speciale. T12 si cele gen PL cu doar 2 pini, nu 4 ca la cele obisnuite.

alexos wrote:
Am si o nedumerire:betta cum se impaca cu endleri si creveti?

Excelent. In mare procent sigur endlerii vor fi pestii de alergat sa nu se plictiseasca bettanul iar crevetii vor fi o sursa de hrana vie deosebita pentru acesta.

Mai citeste legat de acest aspect. Poti sa iti dai seama imediat de rolul filamentelor.

Nu stiu la ce te referi tu cand zici de aprins tub numai cu starter. Eu stiu de starter ca fiind dracovenia aia mica folosita in circuitele cu droser electromagnetic si are cam aceeasi functie ca si parte din montajul electronic la cele de generatie noua. Principiul e acelasi doar difera piesele in sine si bineinteles randamentul.

Studiaza mai mult legat de ingineria din spatele tuburilor fluorescente si o sa vezi care is diferentele si de ce s-a ramas totusi la varianta cu filamente. Iti explic cu alta ocazie ce si cum.
Absolut normal. Un consumator de 100 w ca sa lucreze in parametrii optimi va consuma tot 100w. Daca alimentarea se face la alte surse decat cele uzuale e posibil sa creasca usor consumul prin pierderile din adaptoare. E o e lege a fizicii si nu prea iese cum am dori noi.
Nu am stat sa calculez sau sa masor consumul si nici nu am incercat sa il aprind la standardul lui. Puteam sa duplic un montaj de droser electronic. Au fost doar experimente. Oricum nu are cum sa depaseasca cu mult peste ceea ce face un aparat dedicat. E cam logica treaba, doar decat daca folosesti cine stie ce artificii sau dispozitive cu un consum urias de energie pentru a face ceea ce poate face - spre exemplu un tranzistor sau generator de impulsuri.

Exista aparatura specifica pentru asa ceva. Doar am precizat ca se poate si altfel.

La 12V cc se foloseste un montaj ridicator de tensiune cu generator de alternanta. Iar si aici depinde de montaj, poate sa fie alternanta doar pozitiva adica doar impulsuri intr-un singur sens dar si alternanata sinusoidala ( aproape ) dar in general se obtin semnale tip dinti de fierastrau cu particularitati date de tipul montajului. Practic nu e greu.
Un pic fortata nota la aranjament dar simpu, frumos si recreativ.

Cu putin efort gasesti si lemen asa in natura, dar cred ca acele plante tin doar de grosimea portofelului ca nu sunt asa de ieftine si nici nu cred ca mai sunt in vremurile astea destui cu rabdare sa le creasca atatea dintr-un singur fir, mai ales fiind vorba de acea planta.

Stii tu ceva dar nu tot. Mai sapa dupa informatii. E mai complicata treaba dar in principiu simpla ca mecanism de functionare. Trust me.

PS. Starterul e una, ignitorul, droserul, magnetronul, etc sunt altceva. Fiecare are rolul lui in circuit.

PS2. pot sa iti aprind un neon cu doar 3 piese recuperate dintr-un montaj oarecare. Nu o sa functioneze la aceeasi parametri dar diferentele sunt date de tipul de piese. Se poate si cu mai putine, 1 chiar si o bobina colectoare de impuls la capatul unui neon cam in dreptul filamentului.

PS3. Eu sunt pasionat de electronica. Ceea ce ii mai "grav" decat iluminatul economic.
Era si greu tare.

mentenanta s. f. Totalitatea operatiilor de întretinere si reparatie ale unui sistem tehnic. (< fr. maintenance)

Forum Index » Profile for scificuss » Messages posted by scificuss
Go to: