siliconu` wrote:
Cel in cascada e interesant zic eu pentru ca-ti intra la material de filtrare de te plictisesti.Dezavantajul este ca e mai greu de curatat.
De ce este asa de greu de curatat? Iti faci in fiecare compartiment prin care circula apa un recipient cu materialul de filtrare pe care il poti scoate oricand si curata/spala.
Poate termenul de "cascade" nu e cel mai portivit .Sunt defapt niste sicane dispuse vertical, prima are fanta jos, pe acolo intra apa in compartimentul 2, de aicea traverseaza mediile de filtrare pe directie ascendenta, pe urma intra in compartimentul 3 si tot asa.Nu poti sa pui mediile de filtrare in cutii, decat daca apa intra PE SUS.Daca intra pe jos, oricate gaurele ai face tot nu e OK.Eventual ar fi posibil doar in cazul in care cutiile s-ar potrivi la marele fix intre sicane, in caz contrar apa s-ar strecura printre cutie si sicana, fara sa treaca complet prin mediile de filtrare.Si potriveala asta e greu de facut si cred ca ne complicam inutil.
sydney5791 wrote:
Si eu m-am gandit sa combin cele doua tipuri (filtrarea mecanica si chimica facuta in filtru cu compartimente comunicante si filtrarea biologica sa fie wet&dry), si vedeam trei variante:
1. Filtrul cu compartimente comunicante sa fie situat deasupra filtrului wet&dry si apa sa iasa din el si sa curga pur si simplu gravitational in filtrul wet&dry unde sa fie powerhead-ul pentru retur.
Da, mi se pare realizabil.Inconveniente: inaltime totala mare a filtrului.Oare intra intr-un dulapior obisnuit, si sa mai si ai loc de umblat ? Al meu are un spatiu util (pe inaltime) de aprox 60 cm (si pot sa zic ca e inalt!)
sydney5791 wrote:
2. Doua powerhead-uri, cate unul la iesirea din fiecare din cele doua filtre (caz in care filtrele pot sta una langa alta). In afara de inconvenientul de a avea nevoie de doua powerhead-uri o problema mai grava aici mi s-a parut faptul ca debitele celor doua pompe trebuie sa fie foarte precis corelate) in varianta pe care am gandit-o eu.
Complicat, nu vad avantajul.Oricum, filtrul mecanic "beneficiaza" de intrarea gravitationala a apei, nu prea s-ar justifica un power-head pt el. Pt. filtrul biologic da, am vazut si pe net ca unele Bio-towers-uri au un power head separat, care preia apa deja filtrata mecanic.
sydney5791 wrote:
3. O singura pompa in filtrul cu compartimente comunicante care sa urce apa in filtrul wet&dry plasat intr-un corp de mobila aflat DEASUPRA acvariului, de unde apa sa curga in acvariu in mod gravitational. In felul asta s-ar evita si pericolul sifonarii accidentale a apei din acvariu prin conducta de retur in cazul in care powerhead-ul este oprit
Sifonarea accidentala e simplu de evitat: teava de retur nu trebuie scufundata in apa (exista o mica cadere), deci nu se mai realizeaza "sifonul"
sydney5791 wrote:
Nu m-am gandit pana acum la varianta cu T-ul propusa de tine dar mi se pare o idee buna, doar ca atunci nu mai ai un singur circuit de apa de la intrare la iesire, ci ai si un circuit de apa secundar in interiorul celui principal, dar banuiesc ca asta nu e un inconvenient. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca atunci cand umbli la robinet nivelul apei din filtru va varia si el (robinet mai deschis inspre w&d => debit mai mic pe retur => nivel mai mare al apei din filtru.
Pai cred ca e chiar un avantaj: in felul acesta se poate realiza si echilibrarea tur-retur, care am inteles ca oricum trebuie sa o faci la un w&d (nu am inteles exact cum dar intuiesc ca este un robinet pe retur pe care-l tot reglezi pana se mentine nivelul optim de apa in filtru - 2,3 cm peste pompa).Si in loc sa "strangulezi" returul si sa fortezi pompa NU MAI BINE recirculi apa aia peste f. biologic?Oare gresesc?
sydney5791 wrote:
Deci inteleg ca te gandesti la un powerhead separat numai pentru reactorul CO2 (eu exact asta am vrut sa evit) si vei avea atunci inca un circuit de apa secundar in interiorul celui principal.
Eu am "automatizat" (daca nu e prea mult spus asa ) un pic admisia de CO2 pe timpul noptii.Power-head-ul reactorului este legat la aceeasi timer cu neoanele: noaptea se opreste si inceteaza imbogatirea cu CO2.Practia eu de asta as pune un mic power h. separat pt reactor.
sydney5791 wrote:
E o idee si asta - avand omul ciclide africane n-a indraznit sa-si puna plantele in acvariu si atunci le-a pus in filtru . Daca pune suficiente plante cu crestere rapida ar trebui sa simta efectul si partea buna e ca daca apar alge mai ajuta si ele la consumul nutrientilor, numai sa nu se raspandeasca si in acvariul principal .
daca algele apar in filtru cu siguranta ca apar si in acvariu, doar e acelasi mediu cu aceleasi conditii, aceeasi apa, si comunica teribil de bine acvariile intre ele.
sydney5791 wrote:
siliconu` wrote:
3.Am identificat sa zic asa 2 tipuri de filtre -unul in cascada (pereti intermediari de sticla, apa urmeaza un traseu sus jos dupa cum o conduc "stavilarele" si un tip in care apa intra gravitational in cutii cu medii de filtrare, dupa care e pompata in tank.Care ar fi mai avantajos?
Varianta cu labirintul jos-sus-jos-sus mai poate fi numita filtru wet&dry din moment ce mediile sunt permanent sub apa? Ideea la filtrele wet&dry era tocmai ca apa sa curga prin mediile filtrante fara a le inunda, in special in cazul partii biologice a filtrului.
la faza asta nu m-am gandit.Ai dreptate. Dar daca tot suntem la discutii despre filtrare care e mai avantajos cel wett&dry (care e unul singur ) sau cel in cascada? Cel in cascada e interesant zic eu pentru ca-ti intra la material de filtrare de te plictisesti.Dezavantajul este ca e mai greu de curatat.In schimb la cel w&d e avantajos faptul ca filtrul biologic este in contact cu aer+apa=buna oxigenare=eficienta mare filtru biologic. Ce ar fi daca le-as combina unul in cascada (filtrare mecanica prelungita, volum mare de medii de filtrare), in prima parte a filtrarii + filtrare biologica (cutii suspendate deasupra apei in care apa curge prin partea de sus).Si ca sa nu pun un power head separat pt treaba asta, pot sa iau o pompa mai puternica si la iesirea ei sa pun un teu (ramificatie)din care un brat urca spre acvariu si constituie returul iar al brat duce apa prospat filtrata mecanic in filtrul biologic.Logic ma gandesc ca al doilea brat trebuie prevazut cu robinet, pt ca apa are tendinta de a iesi pe unde coloana de apa e amai mica.
sydney5791 wrote:
Eu ma gandeam sa mi-l fac in varianta "gravitationala": cu un prefiltru din burete grosier la gaura de supraplin data prin sticla acvariului
intradevar am vazut pe net intodeauna acest burete grosier la supraplin.De ce e important ? Oare resturile mari ar putea obtura teava de tur? Pai daca e suficient de mare in diametru (30-40 mm) oricum resturile ar trebui sa ajunga jos.Gresesc?
sydney5791 wrote:
apa sa curga printr-o teava groasa pana pe dripping tray de unde sa treaca printr-o serie de cutii din plastic cu fundul gaurit puse una peste alta intr-un compartiment special din acvariul-filtru continand de sus in jos:
1. burete ceva mai fin
2. burete fin
3. bio-balls
4. cilindri de ceramica
5. carbune activ sau turba (daca e cazul)
Nivelul apei in acvariul-filtru nu trebuie sa depaseasca partea superioara a cutiei nr.5 pentru ca mediile biologice sa nu fie inundate permanent si in felul asta am si spatiu unde sa se acumuleze apa care depaseste nivelul supraplinului din acvariu daca powerhead-ul ia o pauza (pana de curent).
Aici gresesti un pic. In filtrul mecanic densitatile mediilor de filtrare trebuie sa fie descrescatoare (ex: bio-balls, burete gosier, burete mediu, burete fin), altfel filtrul s-ar bloca rapid.
sydney5791 wrote:
Si ca sa rezolv si problema CO2-ului ma gandeam ca apa pompata de powerhead sa nu urce direct in acvariu ci sa urce intr-o prima faza pana in partea superioara a acvariului-filtru de unde sa coboare printr-un tub mai gros cu rolul de reactor CO2 in care intra CO2 prin lateral in partea de jos. La iesirea din reactorul CO2 voi avea un burete grosier pentru oprirea bulelor si de acolo apa in final va urca sus in acvariu. Tu cum te-ai gandit sa integrezi reactorul CO2 in filtrul wet&dry?.
Eu am gandit-o ceva mai simplu.Compartimentul final al filtrului gazduieste pe linga pompa,incalzitor, termometru si clasicul reactor cu power head (power head+tub gros+burete grosier).Avantajul fata de metoda ta este ca e simplu de pus/scos/curatat.Nu zic ca e gresita metoda ta, dar e mai greu sa construiesti o serpentina in care sa ai si acces la nevoie (va trebui sa cureti din cand in cand acel burete) si sa nu curga.Gandeste-te ca va trebui sa rezolvi probleme de etanseitate nu chiar simple, in serpentina aia o sa fie apa la presiune.
Faptul ca acvariile mici sunt instabile nu aduce o gramada de informatii acvaristului.Studiatul si cititul si sapatul pe net aduce o gramada de informatii acvaristului.Faptul ca ai acvariu mic nu inseamna neaparat ca te impinge la studiu .Asta e o problema care tine strict de omul respectiv.Daca ai un Oltcit in garaj nu inseamna ca esti un sofer mai bun sau mai atent ca ala care are un Mercedes. Am inteles ce vroiai tu sa spui, dar a iesit un pic altceva.Oricum ii doresc succes lui Frankie si sa renunte cat de repede la cratita aia de plastic si sa-si faca un acvariu cat de cat rezonabil.
LooSeR wrote:
Ideea e ..unde faci gaurile .. ca sa introduci furtunu.
LA baza unu in stanga ( scrugere ) si in dreapta ( pe unde revine ? )
Apa coboara gravitational din acvariu printr-un supraplin (gaura in peretele acvariului, de exemplu) coboara in filtrul tank, traverseaza mediile de filtrare si este urcata inapoi in acvariu de o pompa.Asta este principiul de functionare.Nu are importanta daca intra prin stg. si iese prin dreapta sau vitzavercea.
Are cineva facut un astfel de filtru?Am tot sapat pe tot feluri de site-uri, mi-am facut o idee de ansamblu, dar ca sa nu fac greseli am zis sa declansej un brain-storming; imi e sunt utile (si poate si altora) schite, detalii constructive, link-uri, pareri pertinente, etc.Nu vreau sa faca galagie, am renuntat la o canistra Tetra ex 700 (care nu e chiar un filtru de lepadat) ca sa fac un filtru mai bun , nu unul mai prost.
Motivele pentru care am optat pentru W&D sunt:
1.posibilitatea de ascunde incalzitorul si reactorul de codoi in vasul filtru
2.usor de intretinut, de curatat
3.capacitate mare pt materialul filtrant (de care se doreste)
4.performant ca filtru mecanic si biologic
Detalii despre acvariul meu : 200litri, pesti relativ putini : 5 Conconius, 5 Sumatrani, 8 neoni cardinali, 1 Pleco, dupa de termin noul capac vor fi 6x30 w tuburi de neon+plantare bogata (deocamdata e nesatisfacator acest aspect).Apa: 25 grd, PH 6-6.5, GH 6, imbogatita cu Co2 (initial PH=7 -7.5)
Ceva link-uri: un filtru cam carpacist , un filtru mai destept , dar e loc si de mai bine , aici va faceti o idee mai clara despre constructie+functionare, eu personal l-as face altfel , aici o idee noua de filtru, contine plante (care halesc nitritii, eu zic ca nu e mare eficienta in treaba asta) Intrebarile mele :
1.eu vreau sa pun o pompa de 1200 l/h, e destul? 2.Titronix spune ca filtrul lui face o anumita galagie - care e mai exact sursa de zgomot la w&d? 3.Am identificat sa zic asa 2 tipuri de filtre -unul in cascada (pereti intermediari de sticla, apa urmeaza un traseu sus jos dupa cum o conduc "stavilarele" si un tip in care apa intra gravitational in cutii cu medii de filtrare, dupa care e pompata in tank.Care ar fi mai avantajos? Si am mai vazut si asa numitele bio-tower :o (in interiorul tank-ului filtru se amplaseaza un recipient cu anumite medii de filtrare care are prevazut o pompa proprie care urmeaza un mic circuit "inchis)- se justifica la unul de apa dulce? Astept cu interes ideei , linkuri, experiente personale despre tema.
siliconu` wrote:Imi aduc aminte de-apuse vremuri cand ..."fiind baiet, paduri cutreieram" ...si aveam un acvariu de nici mai mult nici mai putin ...12 litri.Dar asta se intampla cand eram eu in clasele I-IV (Trecut-au anii, cel putin vreo 20...).Pe atunci credeam ca e cool un astfel de acvariu...Ar trebui scoase in afara legii acvariile sub 60 L
Eu cred ca acvariile mici sunt foarte utile pentru incepatori pentru ca sunt foarte instabile (de exemplu daca se face hranire in exces imediat apare o invazie de alge sau nitriti multi care duc la mortalitate) astfel incepatorul invatand sa tina stabil acvariul si sa aiba grija permanenta de el. Actiunile acvaristului intr-un acvariu mic se reflecta imediat si, eu cred ca asta este foarte "educativ" (ca sa zic asa).
Dealtfel deabia cand treci de la un acvariu mic la unul mare realizezi ce inseamna cu adevarat un acvariu mare...
Faptul ca sunt instabile nu garanteaza nici grija excesiva a acvaristului nici succesul lui in acvaristica, ba chiar dimpotriva. Cat poate fi de educativ sa-ti tot moara pestii?
Imi aduc aminte de-apuse vremuri cand ..."fiind baiet, paduri cutreieram" ...si aveam un acvariu de nici mai mult nici mai putin ...12 litri.Dar asta se intampla cand eram eu in clasele I-IV (Trecut-au anii, cel putin vreo 20...).Pe atunci credeam ca e cool un astfel de acvariu...Ar trebui scoase in afara legii acvariile sub 60 L
Proiectelul este OK dar:
1.Pune "spate plin" la dulapior (adica nu PFL de 3 mm), asta ii confera rezistenta laterala (e necesar , carcasa dulapului este in esenta un paralelogram deformabil, iar placa spate ii va conferi rigiditate).
2.Cele patru laterale (2 exterioare+2 intermediare) pot sa suporte sarcini mult mai grele decat acvariul tau , dar e important ca sub fiecare laterala sa existe cate 2 picioruse reglabile (nivelatoare), de tip gheara (rezista la sarcini de 70 Kg/buc.Dupa amplasarea dulapului asigura-te ca fiecare picior este in contact cu pardoseaua.In NICI UN CAZ sa nu pui picioruse fixe, sau picioruse pentru birou (alea care au bucsa metalica de 10 mm si se fixeaza in cantul lateralei)
3.PAL-ul nemelaminat se poate furnirui, la fel si MDF-ul nemelaminat, dar este o operatie care necesita utilaje industriale nedisponibile de obicei in garajul lui nea Caisa care se ocupa de obicei de lucrari din acestea marunte (un dulapior acvariu).Iti recomand sa cauti un PAL care sa se asemene cat mai bine cu actuala mobila (exista peste 100 finisaje PAL in comert)
4.Capacul dulapului e bine sa fie dublat (18+18 mm, sau 19+19 mm), ca sa nu flambeze.
5.Spor la treaba.
Pai fa-ti niste gauri de aerisire sau
Scoate balasturile si pune-le sub dulapior sau
Monteaza un cooler de PC in capac care sa scoata aerul cald+1 gaura admisie aer rece.
Pai daca vrei raspuns da si niste detalii, ca nu suntem in stare sa ghicim.Ai sticla intre corpurile de neon si suprafata apei?Cat e de mare acvariul? In principiu caldura degajata de balasturi e muuult peste 32 grade, deci la un acvariu mic e posibil sa-l incalzeasca nasol daca nu este aerisire.
AAAAA, scuzati-mi incooltura , dupa link-ul semicomplet, tre` sa clikezi : Do it Yourself/ Why overflows work.
Off-topic. De ce n-am putut sa vad adresa completa care sa va bage direct in pagina cu preicina?
barosanu wrote:Am incercat sa le pun in galerie dar din pacate nu merge!
Cei trei platy ii am de la fica mea cea mica si nu ma pot lipsi de ei! ia cumparat cand a mers cu bunica-sa la piata pentru ca i-au placut instantaneu iar fimea nu are decat 5 ani asa ca....decat sa am cantari in casa ii las acolo si oricum se impaca bine cu scalarii!!
Hm, daca o sa cumpere cu bunica ce pesti o sa-i placa , in curand in acvariu` ala o sa arate CAM ASA :bverded: :brosu: :bnegru: :byeah: :bguit: :bmstch:
Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
The problematic instruction:
----------
==> assignment: topic=topics.get(post.topicId) [on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm]
----------
Java backtrace for programmers:
----------
freemarker.core.InvalidReferenceException: Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
at freemarker.core.Assignment.accept(Assignment.java:111)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:167)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:428)
at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:199)
at freemarker.template.Template.process(Template.java:259)
at net.jforum.JForum.processCommand(JForum.java:262)
at net.jforum.JForum.service(JForum.java:228)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:290)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at fr.xebia.servlet.filter.ExpiresFilter.doFilter(ExpiresFilter.java:1243)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at net.jforum.util.legacy.clickstream.ClickstreamFilter.doFilter(ClickstreamFilter.java:59)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:233)
at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:191)
at org.apache.catalina.authenticator.AuthenticatorBase.invoke(AuthenticatorBase.java:433)
at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:128)
at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:102)
at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:109)
at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:286)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProcessor.process(AjpProcessor.java:437)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProtocol$AjpConnectionHandler.process(AjpProtocol.java:366)
at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint$Worker.run(JIoEndpoint.java:447)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Messages posted by siliconu`
Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor