Message |
|
sydney5791 wrote:
Scotch-ul de hartie este ideal pentru a masca anumite zone care trebuie pastrate curate, in ideea ca poate fi dezlipit destul de usor la terminarea operatiunii. Daca pui scotch din cel normal nu stiu daca reactioneaza cu siliconul (n-as crede) dar s-ar putea sa ai unele dificultati la indepartarea lui, eventual sticla sa-ti ramana murdara cu adeziv de pe banda scotch si indepartarea acelor urme s-ar putea sa-ti ia un pic de efort si timp.
Si cand se da jos schotch-ul? imediat dupa ce ai terminat de de aplicat siliconu` sau mai stai o leaca? 
|
 |
|
nike wrote:Daca va intereseaza Osram Fluora 77/18W/60cm, am descoperit un magazin care are la un pret, zic eu, foarte bun si anume 115 mii lei vehi per bucata !
Magazinul este pe N. Titulescu vis-a-vis de biserica dinspre podul Basarab si se numeste GeCa ! 
Numai de 18 W ai vazut?De 30 W nu erau? Ceva telefon, nr. de firma?Mersi
|
 |
|
sydney5791 wrote:
@siliconu`: Presupun ca esti in plina faza de faurire a filtrului, ar fi grozav daca ne-ai tine la curent cu evolutia lucrarii, eventual si cu poze/schite daca au survenit modificari fata de ce spuneai ca vrei sa faci si bineinteles cu concluzii.
Sint in faza in care adun materiale (am luat deocamdata teava +fitinguri PVC de 32 mm), si nu ma pot hotara daca sa folosesc un acvariu de 50 de litri (pe care il folosesc foarte rar ca si carantina) ca si sump, sau sa fac de la 0 un sump mai mare.
|
 |
|
maxu'"]a mai incercat cineva varianta asta inafara de G.G. ?[/quote:6a37743267 wrote:
Ce A suspendat G.G. acolo e un pic altceva decat niste teelde -uri.
|
 |
|
sydney5791 wrote:
In cazul opririi powerhead-ului apa nu se va scurge prin furtun si deci nu va exista pericolul golirii compartimentului de trecere.
Bineinteles, spatiul respectiv trebuie dimensionat ca sa incapa powerhead-ul (care trebuie sa fie cat mai mic).
Powerhead-ul se va regla la minimum astfel incat sa traga totusi ceva prin teava de aerare.
Ideea unui power head in camera de supraplin nu-mi surade deloc.Si in general ideea de a instala un power head cu tot ce implica el doar pentru a face un lucru relativ minor nu-mi place.Imi plac ideile care simplifica un dispozitiv (de orice natura ar fi el, nu neaparat din domeniul acvaristic) fara ai compromite buna functionare (asta de multe ori necesita multe ore de sapat, multe schite si mazgaleli pe hartie si nu iti garanteaza un rezultat pozitiv  ).
Eu totusi nu inteleg cum a realizat el "aerisirea" permanenta a sifonului cu sau fara power head si fara ca sa compromita efectul de sifon in cazul opririi curentului.Omu` ala are experiente concrete in sensul asta dar eu nu inteleg CUM functioneaza jucaria lui.
|
 |
|
savoss wrote:Eu am 3 guppy, 2 betta, 2 sifori rosii si 2 barbus tetrazona. E vreo problema? Care e paritatea litru de apa/peste? Intreb pentru ca o sa primesc 2 moli si inca 4 guppy? 
Am crezut ca le-am vazut pe toate (citit).Mai era un post cu un "recipient" de 17 l (care nu era carantina sau maternitate).Cat poate sa coste un acvariu de macar 50 L?Habar nu am , dar ma gandesc ca maxim 50 Ron.Daca il faci acasa mai putin.Ma gandesc la un concurs.Cel mai mic acvariu cu cei mai multi pesti.Si castigatorului sa-i oferim niste pesti.Macar vreo 10.
|
 |
|
Fara power-head la capatul de jos?Cred ca nu inteleg cum poate functiona, in asa fel incat sa nu fie problema in cazul penei de curent.
|
 |
|
pai in daca il amplasezi in partea inferioara nu o sa traga nici macar o singura bula de aer.Tevile alea de PVC sunt absolut OK (neutre), o mica problema ar fi cu garniturile alea de cauciuc care asigura etanseitatea.Cauciucul ala negru cu siguranta ca e nashpa, dar avand in vedere ca apa intra prea putin in contact cu el (in portiunile verticale sau inclinate chiar deloc), eu zic ca e OK.Plexitul il cumpar de la o firma care produce firme luminoase (si daca iei numai materialul de la ei pretul e baban, de ex. plexit negru de 4 mm=150 ron/mp).De adeziv nu stiu nimic , de aia am pus intrebarea.Sump-ul il fac din sticla de 6 mm , e absolut convenabil.Incerc sa inlocuiesc tevile de PVC de canalizare cu tevi de polipropilena (la care gasesc si robineti)
|
 |
|
Imi poate spune cineva unde pot gasi lipici pentru plexiglas?Si sa fiu sigur ca nu e toxic dupa uscare.Cateva piese le voi face din plexit (pe asta stiu de unde il iau).
|
 |
|
maxu'"]de rece nu ar fi problema ca oricum acum vine vara si trebuie racita cea din acvariu ...problema e cu clorul si asta vruiam sa stiu cam cat clor pot "inghiti" pestii ...[/quote:6627cd899d wrote:
Hm, ciudat fel de a privi lucrurile...cat clor pot inghiti pestii tai...nu stiu da` intrebarile asta + capu` de mort imi dau fiori reci pe sira spinarii...sper ca nu ai preocupari morbide...  ...pai fa si mata un experiment si zi-ne la ce procent au inceput sa moara si la ce procent erau numa` cu un picior in groapa, ca pe aicea lumea e preocupata de asigurarea unor conditii cat mai bune, nu prea stiu multi care sa-ti dea un raspuns coolte.Sa inteleg ca nu ai o galeata de plastic unde sa ti apa macar 24 h? 
|
 |
|
Se mai pot comanda sau...too late?
|
 |
|
Pe link-ul dat de Koala am gasit alte chestii care ridica alte semne de intrebare.(in paranteza fie spus cu cat te documentezi mai mult ca sa faci o chestie desteapta cu atat apar mai multe nedumeriri, o situatie oarecum paradoxala). Aici gasesti un overflow box foarte ingenios, dar care m-a pleznit cu o alta problema.In imagini se vede ca in extremitatea superioara a sifonului tipul a bagat un tub care conectat fiind la un mic power-head, soate tot timpul o mica cantitate de apa+orice bula de aer care se poate forma, mentinind sifonul la capacitate maxima.Pana aici totul e Ok, dar daca este o pana de curent eu zic ca se goleste complet sifonul (dupa mintea mea).Tipul zice fix invers (la faza asta m-o bagat in ceata):
When the power is cut to the system, the tubing drains back into the sump, raising the water level in the return area by 2.5 inches. The weir remains primed, the water held in stasis. Perfect!!!
Pe de alta parte overflow-ul lui eu zic ca e bine proiectat si raspunde la o serie de probleme : siguranta, eficienta, antizgomot.
PS.Am vazut o gramada de swamp-uri (pe acelasi link) care aveau o serie de trei sicane verticale cu scopul eliminarii de bule de aer inainte de intrarea in pompa.Oare chiar sunt necesare? 
|
 |
|
axy wrote:daca la un asemenea filtru apare " mirosul " inseamna ca ceva e putred , eu zic ca nu ar trebui sa miroasa , sau in fine , sa degajeze un miros neplacut daca e lasat descoperit
nu ?
Nu neaparat.Canistra mea Tetra (mai bine zis fosta, ca am dat-o), cand ii curatam buretii avea un miros  ... si crede-ma ca nu era nimic putred inauntru,dimpotriva, filtrul biologic era bine format si "dansul" era responsabil cu mirosul 
|
 |
|
sydney5791 wrote:
Schimband subiectul: banuiesc ca peste vasul care contine filtrul ar fi foarte bine sa se puna un capac care ar avea un rol dublu: impiedicarea umidificarii excesive a dulapiorului pe interior si bariera fonica apropo de eventualele sunete ale apei care curge prin filtrul wet&dry.
Si chiar triplu rol :mirosul
sydney5791 wrote:
Si inca ceva: are rost sa ne gandim la un sistem care sa opreasca automat powerhead-ul in cazul in care nivelul apei din filtru scade periculos de mult .
E posibil de realizat, dar nu as vrea sa complic sistemul mai mult decat este.Riscul e mic.
In alta ordine de idei, nu am inteles cum a rezolvat nenea Durso problema cu galagia.Din poza aia eu nu am inteles nici ce vrea sa spuna nici cum a solutionat-o.  .Schita lui Stockman e clara, eu cred ca o s-o aplic. Cat despre camera exterioara de supraplin, eu unul ma bucur ca cineva a inventat-o  , pt ca acvariul meu e facut de mai bine de 3 ani si imi e imposibil sa-l gauresc acuma.Daca l-as face acuma, as da gaura si as adapta un dispozitiv gen Stockman la gaura de supraplin.( vezi ca omul in a doua varianta a renuntat la gaurelele de care te temi ca s-ar infunda si a facut o degajare zdravana)
|
 |
|
sydney5791 wrote:
... trebuie tinut cont si de faptul ca in functie de densitatea mediilor de filtrare pot aparea diferente de nivel intre compartimente, in sensul ca nivelul apei in primul compartiment poate fi mai ridicat decat nivelul apei la ghidajul care o dirijeaza in filtrul wet&dry.
Da, nu-mi dau seama exact daca apa o sa urmeze ascultatoare sicanele, dar avand in vedere ca sectiunea de trecere e chiar mare (mai ales din motivul asta as opta pt 2 compartimente in loc de 3,4 sau mai multe, eu fiind limitat si la lungimea sump-ului!)nu ar trebui sa fie probleme de "ocolire" a traseului impus.Debitul apei creste direct proportional cu sectiunea de trecere prin filtrul mecanic
sydney5791 wrote:
Apropo de ce ziceai legat de zgomote, din cate am mai citit se pare ca partea cea mai zgomotoasa este scurgerea din acvariu in bazinul de jos, unii foloseau comparatia cu sunetul unui WC la care ai trage apa permanent . Sunt convins ca e o exagerare, dar pe de alta parte cred ca orice scurgere unde teava nu este complet umpluta cu apa si mai intra si aer poate fi zgomotoasa.
Probabil zgomotul are ca sursa CADEREA de apa pe verticala (intr-o teava care nu este complet umpluta cu apa, asa cum spuneai).Poate ne zice cineva din experiente concrete.Se poate "fenta" caderea de apa daca in loc de o teava verticala am pune una inclinata la unghi cam asa
|
 |
|
@koala 
|
 |
|
1.SECTIUNE SUPRAPLIN
2.SECTIUNE FILTRU HIBRID W&D + FILTRU CASCADA
3.CIRCULATIA APEI IN FILTRU
Eu ma gandesc ca ar trebui sa fie eficient si relativ simplu hibridu` asta.Vedeti ceva dezavantaje?Imi scapa ceva?
Mai am unele chestii care nu-mi sunt clare:
A.Cum se face "echilibrarea" la un w&d?In ce consta defapt?
B.Mie nu-mi inspira mare incredere Bio-balls-urile (folosite ca mediu filtrant biologic), cel putin in comparatie cu inele de ceramica mi se par muuult inferioare, si chiar fata de un banal burete.Suprafata desfasurata e totusi mica.Au un alt rol decat acela de suport pt bacteriile denitrificatoare?Daca as pune ca mediu de filtrare biologica numai inele ceramice sau inele ceramice+burete, nu e mai eficient?
C.Este o marca de inele ceramice mai buna (de ex. Sera), sau cam toate-s acelasi  ?
|
 |
|
Bogdanelule ori te faci aviator de joasa inaltime ori acvarist.
|
 |
|
Clipocitul apei este usor de evitat:un mic topogan  pe care apa se prelinge, nu cade de la inaltime.Se poate face orientabil ca directie, etc, in felul acesta scapi de zurgalai in cap (nici eu nu as suporta)..Da, intradevar nu m-am gandit la problema unui circuit de apa care se face preponderent din straturile superioare ale apei (ca sa vezi totusi ce importante sunt discutiile astea- identificam niste potentiale probleme !)...Si totusi eu zic ca este un avantaj colectarea apei de la suprafata.Eu unul am periodic probleme cu o pelicula cu aspect uleios la suprafata apei si ma gandesc ca o colectare de la suprafata apei prin supraplin imi garanteaza o suprafata intodeauna curata - fara praf, colonii de bacterii de suprafata, schimb de gaze bun, etc.
Pe de alta parte problema cu zurgalaiala este un mare semn de intrebare pt. mine.Care este sursa de zgomot la filtrele (am mai citi pe net ca ar avea anumite zgomote) si cum se poate evita?
|
 |
|
bilti wrote:hai ca ma bag si eu un pic (poate off topic). treaba asta cu plantele in filtrul wet&dry se foloseste la acvariile marine in state. de fapt se pun niste alge si nu e nevoie de skimmer.
daca sunteti curiosi puteti gasi pe google dupa cuvintele "miracle mud".
http://www.acquaportal.it/Articoli/Tecnica/miracle_mud/default.asp
Ne esti deloc off-topic (pusesem un link in care erau prezentate niste plante care halesc din nitriti). Nu stiu ce sa zic, are ceva eficinta treaba asta? Pai daca sunt oricum plante in acvariu , nu e acelasi lucru? Decat daca , asa cum a zis Sydney nu ai africani in acvariu, si atunci nu prea ai de ales. Sau niste Oscari 
|
 |
|