[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Corp pentru 250 L  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Am planuri sa fac un acvariu de 250 L (L: 100, l: 50, h: 50), si dupa multe multe momente de dilema in ceea ce priveste locul (vroiam un acvariu maxim pentru locul disponibil), am decis sa fac un corp la comanda care sa fie identic cu mobila din camera. Identic adica sa 'para' a fi de la aceeasi mama. De aceea am facut modelul, am gasit lungimea maxima pe care mi-o permit (latimea si inaltimea fiind predefinite de restul mobilei, ca sa fie la fel) si sunt gata sa dau comanda.

Care e problema? As vrea parerea voastra referitor la rezistenta corpului. Cornier sau orice alt cadru metalic nu pot baga in corp asa ca va trebui facut din lemn din cap pana in picioare. Vreau sa folosesc lemn prefabricat de 2 cm grosime. Ideea de baza este sa folosesc patru suporti (adica placi de lemn puse pe vertical): doi pe margini si doi pe interior (ca in imagine), iar peste ei pusa placa pe care va sta acvariul (probabil fac placa aceasta mai groasa... 3-4 cm ?). Acvariul va mai sta deasemenea pe polistiren expandat de 2-3 cm grosime.

Corpul va fi facut bine, si aici ma refer la structura. Va rog sa imi spuneti daca are rezistenta suficienta pentru viitorul meu acvariu.

Va multumesc!
[Email] [WWW] [Yahoo!]
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

Din cate am vazut si auzit ar avea rezistenta necesara sa sustina acvariul, deasupra ar trebui sa pui totusi 2 placi de pal de 20-30 mm.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Palul se poate inveli in furnir? Ca placile celalalte oricum asa vor fi (ca si restul mobilei).

Aici este schita corpului:

http://pg.photos.yahoo.com/ph/radu_luckyan/detail?.dir=1856scd&.dnm=7551scd.jpg&.src=ph
[Email] [WWW] [Yahoo!]
siliconu`
Senior member
[Avatar]

IP:

Proiectelul este OK dar:
1.Pune "spate plin" la dulapior (adica nu PFL de 3 mm), asta ii confera rezistenta laterala (e necesar , carcasa dulapului este in esenta un paralelogram deformabil, iar placa spate ii va conferi rigiditate).
2.Cele patru laterale (2 exterioare+2 intermediare) pot sa suporte sarcini mult mai grele decat acvariul tau , dar e important ca sub fiecare laterala sa existe cate 2 picioruse reglabile (nivelatoare), de tip gheara (rezista la sarcini de 70 Kg/buc.Dupa amplasarea dulapului asigura-te ca fiecare picior este in contact cu pardoseaua.In NICI UN CAZ sa nu pui picioruse fixe, sau picioruse pentru birou (alea care au bucsa metalica de 10 mm si se fixeaza in cantul lateralei)
3.PAL-ul nemelaminat se poate furnirui, la fel si MDF-ul nemelaminat, dar este o operatie care necesita utilaje industriale nedisponibile de obicei in garajul lui nea Caisa care se ocupa de obicei de lucrari din acestea marunte (un dulapior acvariu).Iti recomand sa cauti un PAL care sa se asemene cat mai bine cu actuala mobila (exista peste 100 finisaje PAL in comert)
4.Capacul dulapului e bine sa fie dublat (18+18 mm, sau 19+19 mm), ca sa nu flambeze.
5.Spor la treaba.

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Mersi mult. In legatura cu faza cu furnirul: no problemo, eu apelez la o firma care i-a facut biroul fratelui meu: el a aratat o usita din mobila si a zis "asa sa fie biroul!", iar baietiii au facut totul leit cu restul mobilei, de aceea apelez tot la ei. In spate chiar aveam de gand sa pun ceva mai gros (probabil placa la fel ca restul), iar capacul... intr-adevar il fac dublu... mai bine sa fiu sigur, decat sa am ulterioare surprize.

in legatura cu piciorusele: cum ar trebui sa arate? (nu stiu daca am mai folosit / vazut) sunt dintr-alea care se insurubeaza sau cum?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
LooSeR
Senior member
[Avatar]

IP:

Uite un ex ! cele 3 placi verticale sa fie pal 2cm
Rafturi iti pui cum vrei .. iti pui usa la dulap ! dar sa nu ai probleme daca pui doar 2 sa se indoaie placajul si sa cedeze !
Placajul de sub acvariu cel pe care o sa stea de 3 si pe el o bucata de polistiren expandat.

Good luck !

Vand Pui vijla maghiar ! Pt detalii PM !
[WWW] [Yahoo!] [MSN]
LooSeR
Senior member
[Avatar]

IP:

am uitat poza: D
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=random&cat=12422&pos=-5267

[WWW] [Yahoo!] [MSN]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Mersi mult, marti merg sa discut cu meshterii, sa vina acasa sa vada restul mobilei, si mai vedem apoi. Cand e gata (cand s-o intampa si asta) am sa postez niste imagini!

Numai bine!
[Email] [WWW] [Yahoo!]
LooSeR
Senior member
[Avatar]

IP:

Acelas principu il voi folosi si eu .. ! Numai ca eu voi face toata mobila la comanda si automat totul va fi la fel.. !
Voi folosi 4 placi verticale de 3cm la o distanta de 50cm .. si cu o inaltime de 60cm pt acvariu de 400l
Placile daca sunt corect puse adica perpendiculare pe o suprafata solida .. rezista fara probleme !

Spor si sa ne spui cum ti-a iesit !

[WWW] [Yahoo!] [MSN]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Asa trebuia sa fac si eu de la inceput, dar nu aveam bani sa fac intreaga mobila la comanda... si astea din expozitii erau cam la fel (acvariul curent il tin in locul unde ar trebui sa fie un televizor)... dar se va schimba in curand sper...
[Email] [WWW] [Yahoo!]
LooSeR
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu am mobila vechie si a venit timpul sa o schimb daca nu aveam acvariu nici gand nu imi trecea prin cap sa fac asa ceva
Acvariu eu il tin in mobila ..am ramforsat cu o placa verticala .. si sta bine merci

[WWW] [Yahoo!] [MSN]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Cam asta e ideea si la mine: pe mislocul unui perete (pe lungimea lui), in mobila. Acu trebe sa fac rost de $$$ si ma apuc de treburi..
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Am facut modelul, mai trebuie vorbesc cu firma care se ocupa de mobilier, sa vad cat ma costa corpul de lemn, restul (acvariu, accesorii) se pare ca vor costa 400 ron.

imageimage
imageimage
[Email] [WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: