Message |
|
salut
o sa incep cu inceputul:
acvariu 80 L, substrat sera floredepot pietris si nisip, de aprox 2 luni, filtru cu pompa de aer piatra si butete, pana de curand si un aquael fan 0 de 230l/h (intern) dar care s-a stricat, temperatura 26 de grade, iluminare 3X TLD 830 aprox 12 ore pe zi. schimb de apa 10 % cam la 3-4 zile. acvariu plantat cabomba microsorium anubias elodea echinodorusi ludwigia etc.
5 scalari 4 somni de sticla 2 ancistrusi 5 neritine.
problema a aparut de o saptamana cand unul dintre scalari a fost mutat in acvariul de carantina din cauza unui comportament foarte retras, nu mai raspundea la stimuli, nu mai venea la mancare fara sa aiba insa semne de boala, absolut nimic cu exceptia unui abdomen foarte umflat. am mutat-o in carantina si cu ajutorul forumistilor i-am pus diagnosticul de ocluzie intestinala cauzata de mancarea care s-a expandat in stomac pt ca nu am stiut sa o umezesc inainte. am pus in acvariul de carantina tratamentul de 1 lgt sulfat de magneziu la 20 L, incercand sa observ pestele cat mai mult. ce am observat a fost ca in continuare nu mai mananca nimic dar se pare ca dopul din intestin este inca acolo pentru ca nu defecheaza. in ceea ce-l priveste pe asta, nu am ce face decat sa astept.
dar, observand acvariul mare unde au mai ramas 4 scalari am vazut ca nici ei nu mai defecheaza desi inca vin la mancare cu multa pofta. astfel prima intrebare este:
pot sa le pun si lor sulfat de magneziu ca laxativ profilactic daca nu sunt inca sigura ca au ocluzie?
iar a doua, in cazul in care pt prima raspunsul este afirmativ: concentratia asta de sulfat de magneziu adaugata in apa poate determina o modificare brusca de PH ? pt ca in cazul asta as omori somnii de sticla care sunt extrem de sensibili la asa ceva
daca stiti voi un alt tratament va rog ajutati-ma ... si pe viitor nu o sa le mai dau mancare uscata sa o inghita imediat sa mai pateasca asa ceva.
|
 |
|
salutare
ieri cum am venit acasa am pus in bazinul de carantina o jumatate de lingurita de sulfat de magneziu pe care am dizolvat-o inainte in putina apa. deja de dimineata pestica e mai vioaie dar tot nu mananca nimic si nu elimina nimic deci burta este umflata in continuare.
problema care a aparut acum este ca acvariul cel mic in care este ea nu are filtru si cred ca ar trebui sa ii mai schimb din apa. pot sa schimb sau trebuie lasata apa cu medicamntul care inca actioneaza? si mai ales: mai trebuie sa pun medicament in apa sau nu ? nu am gasit foarte multe despre acest tratament si nu vreau sa gresesc ceva. astept sa manance din nou, oricum incep sa cred ca este vorba despre mancarea pe care le-am dat-o care, pt ca se reped ca disperatii la ea, acum i s-a umflat in stomac. stiu ca mancarea no name  e buna dar am martori ca am incercat si cu sera si cu tetra si nici nu s-au atins, le place tot asta din care au mancat toata viata pana acum, si care cica ar fi cu carne de peste.
a doua veste proasta este ca inca un scalar din bazinul mare a inceput sa sa scuipe mancarea deci poate are si el ocluzie. astept sa se confirme (sper totusi sa nu fie vorba decat de mofturi) si daca e asta pun sare amara si in acvariul mare, o cura de dezintoxicare nu strica niciodata 
|
 |
|
m-am lamurit... dar mai am o intrebare  epsom salt se gaseste la farmacie sau la pet-shop ? si mai ales : cum dozez eu pt zece litri jumate de lingurita ? cand ii schimb apa dupe ce pun sarea amara in acvariu si in ce proportie schimb ?
|
 |
|
as fi foarte fericita sa fie asta, pentru ca ar insemna ca problema are o rezolvare. chiar nu are nimic altceva in afara de un abdomen foarte umflat, as fi facut o poza sa va arat dar galeria nu suporta uploaduri.
ma interesez acum despre tratamentul cu sulfat de magneziu desi cred ca imi va fi greu sa fac rost de asa ceva. daca stiti vreun medicament sau substanta care sa fie de folos si sa se si gaseasca v-as fi foarte recunoscatare.
tnx
|
 |
|
din pacate revin cu vesti foarte proaste ... nu stiu daca postez bine aici, sau ar fi trebuit sa deschid un topic nou dar totusi e vorba de aceiasi pesti, acelasi bazin, aceleasi conditii.
din cele doua femele pe care le depistasem pana acum pt ca au depus amandoua, una s-a imbolnavit foarte tare. din calculele mele era cam timpul ca ea sa depuna din nou (avea doua saptamani de la depunerea anterioara) abdomenul umflat la fel ca data trecuta insa a inceput sa fie din ce in ce mai retrasa, sa nu mai vina la mancare, lucru care nu s-a intamplat pana acum niciodata cu niciunul dintre scalari oricat de certati ar fi fost intre ei.
cand am vazut situatia, m-am uitat bine la ea, sa vad daca nu are un semn de boala ceva... dar nimic. nu are nimic pe corp sau pe aripioare, ochii sunt in regula, membranele, solzii, totul arata normal... atunci m-am gandit ca poate cealalta femela s-a impus si a fost mai teritoriala decat ea si acum nu o lasa sa depuna. atunci am luat acvariul de carantina de zece litri (si ea e mica oricum, nu imi fac probleme de spatiu, saraca nu are decat vreo 4 cm corpul), am pus in el apa din acvariul mare, i-am pus pietris si un echinodorus mare gandindu-ma sa ii creez un loc linistit unde sa poata depune icrele sa scape de ele. problema e ca nu depune, nu mai mananca nimic, sta retrasa intr-un colt langa incalzitor. am citit acum de chestia cu pietrificatul icrelor in burta care m-a intristat foarte tare. 90% cred ca asta e. credeti ca are rost sa ii pun un mascul cu ea in acvariul de carantina poate in prezenta lui sa poata sa elimine icrele ? sau ca daca oricum e sortita pieirii sa incerc sa ii dau un medicament poate poate tousi are o boala care va raspunde la tratament.
daca sunteti de parere ca nu trebuia deschis aici rog un administrator sa mute acest topic si va rog pe toti care il vedeti sa ma ajutati cu sfaturi, pareri, orice. multumesc mult
|
 |
|
e vorba de trei scalari adulti dintre care cu siguranta aveti o femela, deci probabil o sa aveti o preche, ceilalti doi nu stiu inca ce sunt. am postat si in aria "schimburi", cei interesati, va rog, pm cat mai curand, sunt lupte de teritorialitate in acvariu 
|
 |
|
am de dat trei scalari diamant, dintre care una e femela care a si depus, aveti toate sansele sa vi se aleaga o pereche din ei, apoi sa il dati pe cel in plus. astept in schimb plante sanatoase si mai deosebite.
cei interesati ma gasesc pe pm sau ym. conditia obligatorie este sa nu fiti acvaristi incepatori si sa vad bazinul care ii va gazdui pt ca tin prea mult la ei ca sa ii dau oricum. sunt frumosi foc
|
 |
|
sigur, cand se repara galeria, cu mare placere. nu pot sa fac upload  sunt foarte mandra de ei
|
 |
|
sigur in cei trei o sa fie cel putin un mascul, cred ca l-am si depistat, nu vreau sa raman cu cele doua femele si sa caut de la cineva pentru ca nu cred ca voi gasi in timp util un mascul matur, de varsta lor, diamant cu ochi rosu.
multumesc tuturor pt sfaturi. cele trei icre sunt bine, in nascatoare.
va mai povestesc 
|
 |
|
ok. o sa scot azi o femela, aia micuta care a depus prima si pe Codita pe care toata lumea il bate si care sta cel mai mult pitit dupa filtru care nu stiu daca e baiat sau fata, dar asa e cel mai bine, m-am speriat iari cand am vazut atata violenta :ap: . va ramane o a doua femela impreuna cu alti doi care sper sa fie baieti (btw aveau si ei o papila genitala insa muult mai mica ieri, asa ca un solzisor mic) si poate se va alege in sfarsit perechea din ei.
cu icrele, desi ceva imi spunea ca o sa rup degeaba echinodorusul ala pe care depusesera care mai avea doar trei bobite pe el, am zis ca totusi trebuie sa incerc si am pus o nascatoare care pluteste prin bazin si frunza cu icre am pus-o in ea cu o bucatica de plumb. pana acum cei trei supravietuitori nu s-au albit 
|
 |
|
@horia_ch: la solutia data de tine iti dai seama ca m-am gandit si eu, insa tocmai din motivul ca ea este neviabila m-am hotarat sa cer sfaturi pe forum unor oameni care se pricep mai bine decat mine la astfel de lucruri. deci cade din start.
nu stiu insa cum se va forma perechea. am depistat pana acum, din 5 bucati, cele doua femele care au depus pana acum (una acum trei zile si alta astazi). sper ca ceilalti trei sa fie masculi.
credeti ca daca scot una din femele va fi mai usor ca cea ramasa se se aleaga cu un mascul sau risc sa stric o viitoare pereche scotand poate femela care se va cupla cu unul dintre masculi ? adica ar fi bine sa las o singura femela si sa vedem cine o alege? sau dimpotriva sa ii las pe toti impreuna pana se alege o pereche?
de la pranz si pana acum lucrurile sau mai calmat parca, femela a depus, nu am vazut daca a fecundat cineva icrele, era o frunza plina. acum cand m-am intors, scenariul se repeta, icrele nu mai sunt dar ... surpriza! au scapat patru-cinci bobite pe care nu le-au vazut. una din ele s-a albit dar restul sunt ok. o sa se scot cu grija sa le pun in alt bazin. daca nu se albesc, inseamna ca sunt fecundate, deci exista un mascul bun, deci cat de curand se vor alege.  daca se albesc toate cele ramse inseamna ca mai e de asteptat pana cand se vor maturiza si barbatii din acvariul asta !
va multumesc ca aveti rabdare si va mai tin la curent cu rationamentele mele de tanar acvarist! 
|
 |
|
sunt foarte ingrijorata, lucrurile se agraveaza.
din ce credeam ca dupa ce o sa depuna femela mica lucrurile or sa se linisteasca, astazi, o alta femela (cu burta plina de icre, cu papila genitala foarte evidenta, la fel ca la cealalta femela cand a depus alaltaieri) se pregateste sa depuna insa ma ingrijoreaza foarte multe deoarece e extrem de violenta, agresiva cu toti ceilalti, am stat si am urmarit, nu e unul pe care sa nu il bata. este foarte foarte rea si luptele nu se opresc nici un moment. ii hartuieste in continuu foarte rau pe toti. mi-e frica sa nu omoare pe vreunul, nu stiu ce sa zic. parca e nebuna, face miscari foarte bruste si musca foarte tare. toti ceilalti nu mai au pe unde sa se ascunda, se duce dupa ei peste tot. nu stiu cum o sa se aleaga perechea in conditiile astea cand nici macar la depunere nu se intelege cu un mascul.
va rog sfatuiti-ma ce sa fac, i-am ingrijit de cand erau mici si nu vreau sa se omoare acum intre ei. help
|
 |
|
ce sa zic... imi dau si eu seama ca e cam suprapopulat cu 5, dar efectiv nu stiu cum sa dau din ei pana nu se alege perechea. ma gandesc ca poate dau tocmai masculul cu care vroia sa se aleaga femela care a depus si ii las eu unul ales de mine pe care ea nu il va accepta. nu stiu ce sa zic. si nu stiu cum sa fac sa se aleaga mai repede.
in ceea ce priveste icrele, nelamurirea mea continua. ce culoare au icrele viabile, inainte sa se "albeasca" ? nu sunt cumva tot o nuanta de alb translucid ? asa erau icrele pe care le-am vazut eu ieri in bazin
si acum, o chestie care mi-a venit in minte: este posibil sa fi stimulat eu fara sa vreau depunerea prin ridicarea temperaturii apei si hranirea cateva zile cu tubi ? m-am gandit ca ar putea fi o explicatie....
multumesc oricum celor care mi-au raspuns.. oricum vestea proasta e ca aseara cand am venit nu mai erau icrele  dar raspunsurile sunt in continuare binevenite ca sa stiu ce sa fac pe viitor. tnx
|
 |
|
salutare tuturor
povestea incepe asa:erau odata ca niciodata 5 scalari intr-un bazin de 80L, asteptam sa se aleaga o pereche din ei, incepusera bataile, unul era marginalizat mai mereu, in fine, ma gandeam sa ii dau pe trei dintre ei dar am zis ca cel mai bine e sa astept sa vad eu perechea aleasa sa nu cumva sa dau pe vreunul din membrii viitorului cuplu.
astazi cand am venit acasa, cand ma uit, cel mai mic scalar, care s-a dovedit a fi scalarita, depunea de zor icre pe o buturuga de una singura. am stat sa vad ce se mai intampla, ea mai depunea cateva icre, mai manca alte cateva, in fine nu asta m-a ingrijorat. vreo 45 de minute cat am stat eu acolo sa ma uit, nici un alt scalar nu a venit sa isi depuna contributia la miracolul facerii peste icrele facute de ea. din cate am citit eu, asa ceva nu am mai intalnit. m-am gandit, poate ca nu are inca un partener, dar pe de alta parte, daca a depus, ma gandesc ca nu se apuca ea sa depuna asa de capul ei. ciudat. asadar: ce e de facut ?
a doua intrebare care ma framanta este cea cu "albitul icrelor". pentru ca astea pe care le depune ea sunt deja albe din prima secunda...
in fine .. chestia care m-a nedumerit a fost ca in timp ce ea depunea, ceilalti stateau in partea cealalta a bazinului si se ciupeau de corp unul pe celalt, unul o mai ciupea si pe ea, apoi ea il gonea pe altul... total balamuc
va rog, dati-va cu parerea despre ce se intampla si ce ar trebui sa fac, adevarul este ca nu ma astepam sa depuna pana nu ramaneau doi in acvariu si pana nu mai cresteau putin. va multumesc
bazin 80 L
substrat sera floredepot, pietris si nisip
plante: echinodorus, elodea, microsorium, cryptocorine, feriga, anubias, ceratopteris, valisneria, cldophora
lumina 10-12 ore pe zi
temp 25- 26 de grade
pesti : 5 scalari diamond
4 somni de sticla
2 ancistrusi foarte mici voalati
schimburi de apa 10% la 3 zile
please hlp :help:
|
 |
|
hello
am deschis acest topic nou cu o mare rugaminte de :help2:
acvariul meu care are doar doua saptamani de cand este instalat are deja alge.
de doua tipuri:
unele care sunt ca niste bilute maro deschis, moi, care nu sunt prinse de planta (se pot scutura mecanic) si care se imprastie in apa ca o mizerie adunata
a doua alga este pe microsorium, sunt niste fire care se iau foarte greu si nu prea pot sa le indepartez mecanic pt ca daca trag de ele se smulge toata planta
datele sunt :
-bazin aprox 80 L
-substrat sera floredepot (care cred ca nu a fost perfect izolat cu pietris (aici e banuiala mea, poate de aici pleaca toata povestea, sa vad daca o confirma cineva)
-pietris si nisip granulatie 1-3 si 3-5
- un filtru cu burete si pompa de aer
-un filtru aquael intern cu putere de 230L/h
-lumina: doa becuri economice, instalatie cu caracter provizoriu, urmeaza un capac cu 3 TLD
-plante: echinodorus, feriga, microsorium, anubias, eleocharis acicularis, cladophora, si inca una care seamana cu elodeea dar nu stiu ce e
- deocamdata fata pesti, eram in faza de 2 sapt de ciclare
marea rugaminte este daca stie cineva sa ma ajute. deja am pus in acvariu o pastila de algizit de la tetra, dar nici o ameliorare ci algele, ba dimpotriva.
de asemenea nu stiu daca pot introdce pestii in aceste conditii in care parametrii apei ar putea fi modificati de catre alge iar eu nu pot sa ii masor.
ce ma sfatuiti ?
|
 |
|
hello  , nu stiu daca postez unde trebuie sau nu, dar caut pe cineva care are timpul si bunavointa si disponibiliatea sa ma ajute cu construirea unui capac de acvariu. cu toate sfaturile pe care le-am gasit pe aici, nu cred ca mi-l pot face singura iar un capac de la petshop nu se potriveste pt cativa cm.
cine ma poate ajuta, va rog pm, ym, mail pentru a stabili detalii, pret etc
multumesc :-)
|
 |
|
mah... parca mi-e nushtiu cum sa incep sa rascolesc nisipu, mi-e cam asa daca gasesc acolo :sfant: corpushorul neinsufletit... ma intelegeti... sunt sensibila la atrocitati dianstea. si ii iubeam ca pe copiii mei... ooof...
|
 |
|
iti dai seama ca m-am uitat prin toate coltisoarele doar doar oi gasi ceva dar NU e nici urma. Nici macar scheletu sau ceva. nimic-nimic. nush ce sa mai zic... 
|
 |
|
ah ce bestii traiesc cu mine in casa  , cand ma gandesc ca noaptea dorm cu ele in camera ma ingrozesc
dupamasa incep cautarile printre plante sa caut ramasitele lumesti si sa-i fac un parastas pentru a se da in fapt ucigasul (aqua-baltagul)
|
 |
|
da, un pomaceea obisnuit care in ultima vreme e total inactiv, cred ca de batranete
|
 |
|
|
|