Normal... ideea e aceeasi. Si gheatza din frigidere si apa care curge din instalatiile de AC provin din vaporii de apa din atmosfera.
Adica, cel putin teoretic, e chiar apa distilata.
Eu zic ca apa aia care curge din instalatia de aer conditionat e chiar apa distilata. Si la aparatele pe care le stiu eu curge chiar printr-un furtun transparent, nu printr-o teava de cupru.
Prin instalatia de cupru "curge" freon. Sau ma rog, cine stie ce alte gaze mai ecologice, care faciliteaza schimbul de caldura...
Si in Constanta "tzasneste" la fel din instalatiile de AC. E aerul foarte umed.
Ma rog, o antrena ea ceva impuritati de ajunge cu "negreala" la iesire, dar... ce sa zic... daca ai vedea ce iese si din apa de baut (impuritati adica) nu stiu daca ai mai bea de la chiveta... ;).
In concluzie, eu as face asa: As filtra-o bine, dupa care as face un test de duritate ca sa ma asigur ca nu ma chinui degeaba. Dupa care un test de Cu, ca sa dorm linistit, si ce alte teste mai am pe acasa... Doar urmeaza sa o folosesc in acvariu, nu vreau sa fac vreo prostie din lene sau graba.
Nu ca ar avea vreo relevantza pentru topicul asta, dar nu pot lasa asa afirmatia de mai sus. Imi permit sa te corectez, @sp:
Apa dura face spuma mult mai greu cu sapunul. In fapt, intr-o apa foarte dura, sapunurile nu fac deloc spuma, ci doar o pasta. De asemenea si functia lor de spalare e mult diminuata.
Daca despre acvariul meu intrebi atunci e Alternanthera rosaefolia. Nu mai stiu de unde am luat informatiile, asa ca in loc de link, iti dau "paste". In rezumat, da... e o planta destul de ciufutzica, dar nu excesiv. Merge bine si in apa dura din Constanta, cu lumina, nutrienti si CO2 in cantitatile care trebuie... ;)
Cu putina grija nu iti face probleme.
"There are 170 identified species in the Alternanthera genus. Alternanthera reineckii, first imported into the Netherlands in 1965 under the name Telenthera osiris, is one of the few species that will grow submersed. This plant grows along the banks of rivers which periodically flood during the rainy season. Kasselmann describes five forms of this plant, of which Alternanthera reineckii "roseafolia" (also known as Alternanthera reineckii 'Pink') is the easiest to cultivate and the most common in the trade.
Although Alternanthera reineckii "rosaefolia" can be grown with lower light levels and without CO2 supplementation, it will not reach its true growth potential. Moderate to high lighting (2-4 watts per gallon) and CO2 injection is more ideal. If kept in low-light tanks, the lower leaves tend to fall off. This species can grow well in both hard and soft water, although soft, slightly acidic water is best.
This plant, unlike most other red plants, prefers rich conditions with high nitrates (10 ppm or more) and high phosphate (0.5 ppm or more). If grown under lean conditions under very high light, substrate fertilization placed at the roots will greatly enhance growth and overall health.
Initially, plant each stem separately. This species is easily propagated by nipping off the terminal bud and planting it in the bottom. This also makes the mother plant more bushy, because more side shoots are formed.
The purple colour underneath Alternanthera reineckii "roseafolia" leaves provides an effective contrast to the many green plants in an aquarium—particularly when planted in groups. Three to five strong specimens can be used for the background area to help accent the shades of green aquarium plants. Although uncommon in Nature Aquarium layout designs, this is the most popular red plant used in Dutch style aquariums.
"
Desi la mine ii merge foarte bine Anubias-ului (Barteri var nana), de cand a aparut mugurele de floare, si pana s-a deschis a durat cam o luna.
Cu planta asta tre' sa ai rabdare, indiferent ca e vorba de floare, sau de altceva :-)
Uite aici un gros-plan cu floarea din acvariul meu. Alaturi e si un cadru de ansamblu.
Multumesc @RaresLuc. Mie personal mi s-a schimbat un pic modul de a vedea algele... Si asta nu e tot.
Ba mai mult, cianobacteriile isi pot face stocuri de azot. Astfel incat, de exemplu, intr-un mediu in care abunda fosforul (fosfatii) dar lipseste azotul (azotati, azotiti, amoniac), ele sa o duca bine mersi... Si nu un timp, ci pentru un timp nedeterminat, pentru ca "fac rost" de azot din aerul atmosferic. Fantastic. Ce adaptare. Uneori nu imi vine sa cred cand citesc astfel de lucruri.
Pentru curiosi:
"Changes in the ratio of nitrogen to phosphorus (N ratio) can affect algal species composition within a given lake. Some species of cyanobacteria (blue-green algae) have a competitive advantage over other algae by having the ability to fix nitrogen, whereas other types of algae cannot. Nitrogen fixation is the process of converting unusable nitrogen (atmospheric nitrogen) into usable nitrogen (ammonia). This characteristic allows these species to exist in areas where low nitrogen availability inhibits growth. Therefore, under phosphorus-rich conditions, when nitrogen may be limited, blue-green cyanobacteria algae have a competitive advantage because they can utilize ("fix") nitrogen directly."
Multumesc foarte mult. Zau ca nu te crezusem. No ofeence...
Algele stocheaza nutrienti... Hmmm... E o informatie foarte importanta pentru mine. Si cred ca nu numai pentru mine, dar eu zic ca e de verificat. O a doua sursa, macar....
Din motive evidente nu prea mai am incredere in tot ce citesc pe brosuri si prospecte de la marile firme de profil.
Da, stiam, dar....
In primul rand stiu ca algele astea de care vorbesc eu sunt asociate cu un exces de fier. Exces care la mine nu avea de unde sa apara pentru ca nu am mai folosit fertilizant in momentul cand le-am zarit.
In al doilea rand, din cate am citit io pana acuma, algele NU stocheaza nimic. Nu au nici frunze nici radacini nici rizomi. Tocmai pe asta se bazeaza cea mai mare parte din metodele naturale de combatere a lor (gen intuneric, privare de nutrienti...) si tot din cauza asta, in cele din urma, pe termen lung vorbind, plantele castiga batalia asta. Pentru ca plantele au intr-adevar stocuri de nutrienti. Deci, rugaminte: da-mi si mie un link unde scrie ca algele stocheaza fosfati (sau orice altceva), te rog. Daca se poate.
Si nu in cele din urma, despre orice acumulare de micro sau macro nutrienti am vorbi, repet: eu faceam schimburi dese de apa (de 2 ori pe saptamana cate 25%). Marturisesc ca nu am facut test de fosfati, dar daca e vorba de acumulare de nutrienti, inseamna ca nu poate fi de vina decat apa potabila. Si am sincere indoieli in legatura cu asta, din motive evidente.
Au "repornit" si plantele vechi. Am vazut frunze noi la Marsileea, la puii de Anubias, la Cryptocoryne si la Lilaeopsis. Avand in vedere ca Marsileea mi s-a parut cea mai "distrusa" de evenimentele din ultimul timp, cred ca asta e un semn bun.
Nu remarc sa se mai propage algele. De altfel au ramas doar cele pe care nu le-am putut inlatura pentru ca mi-e mila de plantutele de care s-au prins, dar nu mai pot vorbi de o "invazie" acum. De fapt par ca stagneaza.
Azi o sa mai introduc niste plante de suprafatza (Pistia si Ceratopteris), o sa scot carbunele activ din filtru si o sa re-introduc CO2-ul.
Sa vedem ce iese.
Val.
Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
The problematic instruction:
----------
==> assignment: topic=topics.get(post.topicId) [on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm]
----------
Java backtrace for programmers:
----------
freemarker.core.InvalidReferenceException: Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
at freemarker.core.Assignment.accept(Assignment.java:111)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:167)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:428)
at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:199)
at freemarker.template.Template.process(Template.java:259)
at net.jforum.JForum.processCommand(JForum.java:262)
at net.jforum.JForum.service(JForum.java:228)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:290)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at fr.xebia.servlet.filter.ExpiresFilter.doFilter(ExpiresFilter.java:1243)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at net.jforum.util.legacy.clickstream.ClickstreamFilter.doFilter(ClickstreamFilter.java:59)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:233)
at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:191)
at org.apache.catalina.authenticator.AuthenticatorBase.invoke(AuthenticatorBase.java:433)
at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:128)
at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:102)
at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:109)
at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:286)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProcessor.process(AjpProcessor.java:437)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProtocol$AjpConnectionHandler.process(AjpProtocol.java:366)
at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint$Worker.run(JIoEndpoint.java:447)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Messages posted by Val
Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor