[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: maruska
Forum Index » Profile for maruska » Messages posted by maruska
Message
Ne-ar ajuta daca ai putea sa faci niste poze mai de aproape.

In primele poze par a fi albi. Daca nu se misca de acolo si au o forma de spirala atunci foarte posibil sa fie Spirorbid Worms (cauta pe google poze cu ei ca sa ii compari). Sunt niste viermi care isi construiesc un tub alb, sunt inofensivi si se hranesc cu chestii din apa. Ii poti razui de pe geam dar sunt sanse sa apara iar in ceva timp daca nu ai corali cu care sa concureze pentru hrana.

In ultima poza par a fi Collonista snail (google pt poze si compara cochiliile), sunt inofensivi, ies numai noaptea, mananca microalge (putine) si nu se fac mai mari de atat. Probabil ies din apa in cautare de alge. Nu o sa poti sa ii scoti pe toti pentru ca ziua stau in piatra, poti sa reduci populatia dar se vor multiplica cat timp gasesc de mancare.

Hello!

Cred ca este important sa intelegem si ciclul de viata al parazitilor cu care ne confruntam ca sa intelegem de ce este buna o carantina (inainte de achizitionare sau in cazul unei infestari).
Din ce stiu eu pentru ich: in primele 3-7 zile sta pe peste si este vizibil, apoi se desprinde de pe el si cade pe nisip sau pietre sau orice material poros unde se reproduce timp de 3-28 de zile si apoi incepe sa urce in coloana de apa unde iar cauta o gazda (un peste) timp de 1-2 zile, daca nu gaseste gazda moare.

Evident, carantina inainte de display este cea mai buna solutie dar si cea mai putin folosita. Din aceste considerente este o practica buna ca pestele sa fie studiat inainte de cumparare (sa nu se scarpine, sa nu aiba puncte albe, sa respire bine, sa fie linistit) sau cat sta la aclimatizare in punga (sa nu prezinte puncte albe, nici macar 1) practic sa nu fie perioada de 3-7 zile cat timp parazitul sta pe peste iar cand este transferat in display sa nu punem si apa din punga in care am putea gasi parazitul in cele 1-2 zile cand cauta gaza prin apa. Sunt sanse la fel de mari ca parazitii sa vina si pe piatra sau nisip (unde isi petrec majoritatea timpului ca sa se reproduca) asa ca as recomanda ca toti coralii sa faca baie in CoralRX.

In cazul in care apare infestatia in display si se actioneaza la timp, nu e totul pierdut dar depinde foarte mult de daruirea personala si atasamentul de pesti versus comoditate.
- se pregateste acvariul de carantina exact cum a zis si Koala, nu trebuie sa existe nimic poros pentru ca parazitii au nevoie de ceva poros sa se poata reproduce.
- apa trebuie sa fie "noua", nu cea din display exact cum a zis si um02122
- foarte important este se egalizeze salinitatea, ph si temperatura inainte sa fie introdusi pestii, acestia sunt parametrii care streseaza foarte mult pestii (trebuiesc intrudusi toti pestii din display chiar daca unii dintre ei nu par momentan afectati)
- lumina poate sa lipseasca de tot si in cazuri foarte avansate ale infestarii chiar se poate acoperi acvariul cu ceva ca sa fie intuneric in mare parte a zilei (2 ore de lumina/zi cand mananca)
- ajuta daca sunt hraniti cu o pipeta ca sa nu se polueze apa prea repede.
- schimburile de apa se fac destul de des mai ales la inceput, se fac teste de NH4 si NO2
- o buna metoda de a trata pestii infestati fara medicamente este scaderea treptata a salinitatii la 1.010-1.013, pesti pot suporta presiunea dar parazitii nu.
- pestii stau in carantina aprox 6 - 8 saptamani iar display-ul gol (in teorie, grisul din display va muri fara o gazda)

- daca pestii sunt deja foarte afectati, infestatia este avansata, se poate face si o baie in osmoza inainte sa fie introdusi in carantina, nu va omora parazitul dar va diminua nr lor de pe pestele in cauza si il va ajuta sa respire/ sa se simta un pic mai bine.

- acvariul de carantina care a avut o infestatie in el trebuie dezinfectat foarte bine inainte de a fi folosit din nou.
- nimic din ce ajunge in acvariul de carantina, nu trebuie sa ajunga si in display.

Eu personal nu cred in tratarea unei infectii cu diverse medicamente (fie ele si reef safe) direct in display si nici nu cred ca este bine sa introducem alti pesti pana nu suntem siguri ca display-ul este "curat".

As mentiona ca sunt cazuri in care ich (sau alti paraziti) sa apara pe un peste stresat chiar daca este un peste vechi in acvariu. Pestii se streseaza cand umblam prea mult prin acvariu (rearanjam pietrele), cand este fugarit de alt peste, cand apa are un ph-ul neadecvat/oxigenul este putin.

Sper ca nu am gresit cu ceva
Mai am 1m pana in tavan, dulapul il fac la 2m iar camera are 3m inaltime, poate chiar mai mult, este o casa veche cu tavan inalt.

E ok?
Pai nici acvariul meu nu are un capac, are o masca de jur-imprejur dar nu si deasupra.

image

Sump-ul e intr-adevar in dulap dar pot sa nu ii fac spate la dulap. Din ce am vazut pana acum, toate sumpurile sunt in "dulap".

Gresesc?

Adica singura diferenta fata de oricare alt acvariu cu sump este ca eu am mai pus si un dulap langa el.
@um02122

Nu prea inteleg de ce configuratia mea difera de orice alt acvariu, explica-mi un pic.

Va avea un ventilator care sa scoata aerul afara din sump pe spate sau/si pe lateral, nu stiu inca daca va avea spate in sump sau va fi doar o placa pe care sa prind prizele. Posibil sa ii fac usile de tip grilaj din lemn sau alt material iar ventilatia va fi si mai buna.
Chillerul va fi in dulapul din dreapta, mai exact, intre compartimentul de la sump si dulap nu va fi perete.
Lumina are doar masca (nu capac) deci tot acvariul respira pe sus. Masca o sa fie prinsa de perete cu un cadru si se va deschide.

Unde vezi o problema si nu am acces?

De igrasie nu prea imi fac griji, camera are 25m si se continua cu o bucatarie de 18m iar tavanul este la 3m, este destul de mare si de aerisita, dar daca crezi ca e garantata, as putea sa tratez peretii cu hidroizolatie.


@um02122

Mersic! Mersic!
Inca ma gandesc cum e mai bine cu vopseaua, mai intreb si in alte locuri poate dau de o cotatie mai acceptabila.
Cred ca mi-ar fi mai usor cu pompa de dozare dar cred ca trebuie incercat si vazut.

@melcu

Sa fie!

Nu-mi aduce aminte! Nici noua nu ne-a suras neaparat ideea cu integrarea insa era cam singura solutie, trebuia sa avem si ceva loc pentru depozitarea tuturor acareturilor legate de acvariu, chiller etc iar peretele asta era singurul disponibil.
Multam!

Parca atunci cand era prezentata de bulkreefsupply era mai atragatoare ideea, asa pare ...dubios, nu stiu daca as baga-o in acvariu

Hello!
Am inceput constructia acvariului mare!

L-am gandit cam asa (atasez si pozele designului in caz ca nu ma exprim bine )

Standul este facut din rectangulara de 5x5cm cu dimensiunile 145Lx50lx90H.

image

Acvariul va fi de 145Lx50lx60H din sticla de 15. Overflow va fi intern pe toata latimea iar lungimea va fi de 15cm, nivelul apei undeva la 55cm. Tot prin camera asta am si teava de retur.
Am ales ca teava de retur sa nu vina prin spatele acvariului ca sa il pot pune cat mai aproape de perete dar nici nu mi-as dori sa vina prin display (sper ca fie ok...)
In partea de sus va avea o masca care sa acopere luminile si implicit teava de retur.

image

Sumpul va fi de 140Lx38lx50H din sticla de 10 iar in sensul circularii apei va avea o camera de filtrare mecanica (pasla/bureti/siporax) apoi un mic acvariu cu piatra vie care va avea nivelul de apa la 30cm (suntem obisnuiti sa avem 1 acvariu de rezerva in caz ca trebuie cineva izolat sau pentru orice alta idee), urmeaza un bubble trap si camera skimmerului/reactoarelor/pompei de retur, apoi vine bazinul de ATO.

image

Acvariul va fi incorporat intr-un dulap (pe care il vom face pe comanda) astfel incat sa poata fi vazut si din lateral iar camera de overflow si lumina sa fie acoperite, cam asa:

image


Ca volume, displayul si overflow au impreuna 400l iar sumpul 100l (din 200l capacitate).

Eh, acum vin intrebarile:
1. Standul, cu ce imi recomandati sa il vopsesc? Ca variante ar fi o vopsea "pentru piscine" (Qtek Email Clorcauciuc) din Leroy speciala pentru metal si beton sau vopsire electrostatica.
Pentru vopsirea electrostatica am primit o cotatie de 800 lei vopsitul plus 400 lei grundul special, ceea ce mi se pare enorm si nu stiu daca chiar se merita. Voi cum ati facut cu standul?

2. Pentru pompa de retur mi-ar fi placut una silentioasa cu controller dar si de calitate foarte buna, stiu ca trebuie sa iau doua dar si ca este o componenta foarte importanta pentru acvariu.
M-am gandit la Jebao DCS dar nu stiu ce putere sa aleg, 5000 sa fie 10x sau chiar 7000 pentru ca teava de retur are un traseu complicat?

3. Skimmer-ul va fi un Reef Octopus PS-2000int, este cotat pentru 1500l, sa il iau mai mare?

4. Ca reactoare planuiam sa am un Biopeleti, un Remophos si un Acvtiv Carbon. Ceva propuneri de branduri/modele pentru ele? Evident m-ar interesa sa fie bune dar nu stiu daca trebuie sa "rup portofelul" pentru ele.

5. Nu cred ca voi opta vreodata pentru reactor de calciu din cauza buteliei de care are nevoie chiar daca e considerata "safe" (ceva traume dupa un accident in casa). In state am vazut ca se foloseste foarte des Kalkwasser, in special in bazinul de ATO (cu capac) dar la noi nu am vazut sa se vanda Kalkwasser, hidroxid de Ca sau var stins (poate nu am cautat eu cat trebuie). Banuiesc ca singura solutie ar fi sa pun probabil o pompa de dozaj. Care e cea mai buna din punctul vostru de vedere?

6. As vrea un ATO de la Tunze, din review-uri pare cel mai durabil dar nu am gasit la noi pe nicaieri. Peti are unul pentru nano, as incerca sa vad daca poate sa imi aduca modelul mai mare dar nu vreau sa il bat atat la cap.

7. La lumina m-am gandit ca ar fi bine un Hybrid LED+T5 de la ATI, nu cred ca voi tine prea multi SPS dar nici nu stiu daca pot avea incredere intr-o lampa care are doar LED. Are cineva experienta cu hibride sau led-uri si imi poate recomanda modele? Nu as merge pe un diy in special pentru ca nu ma pricep sa fac una nici daca am instructiunile dar si pentru ca mi-ar placea sa fie cat mai reglabila.

Astea sunt intrebarile care ma rod acum dar sigur voi mai avea si altele

Seara frumoasa!






Acropora verde cu 3 brate a cate 20 cm.
Se poate ridica din zona Decebal (Bucuresti).

Pret 450 lei

image
image
image
@rubenbristian, @bulan77

Multumesc frumos!

@hadul

Mersic mult!!! Am tot cautat cum se numeste pana am renuntat. In primele zile nu manca si imi faceam griji dar acum e cot la cot cu pestii mari, exact cum spui si tu...nesatul!

@koala

Pozele sunt facute cu telefonul, Samsung S6 Edge Plus. Cele pe timp de zi sunt facute in modul Auto dar cele de noapte sunt facute in modul Pro unde poti sa setezi orice, ca la un DSLR bun. Avand moonlight, am setat shutter la 1/6, iso la 250, WB la 10000k, distanta focala manual si poti schimba chiar temperatura culorii (are mai multe optiune decat DSLR-ul meu). S7 si Iphone 7 au camere mult mai bune
Buna!

Avand in vedere ca peste 3 zile se face 1 an de la prima mea postare in acest mic jurnal, iar acvariul a facut deja 1 an, apreciez ca merita un update!
Probabil ultimul update pentru acest acvariu deoarece am inceput constructia pentru unul mai mare (400l) unde vor fi mutati toti, in timp.

Lucrurile merg foarte bine, chiar nesperat de bine avand in vedere dotarile foarte limitate pe care le are acest acvariu plug&play (Aquael Reefmax 60) asa ca voi detalia "reteta" mea, poate va ajuta pe viitor pe cineva care opteaza pentru acest sistem.

Acvariul vine dotat in partea din spate cu 4 camere (25l) si display de 80l:
- prima camera in care intra apa contine 3 cosuri cu bio balls pe care le-am aruncat din prima clipa, iar in locul lor am pus siporax in cele 2 cosurile de jos, in cel de sus cam pus un sac de RemoPhos Grotech si unul de ActivCarbon Grotech pe care le schimb cam la o luna. Peste ele este pusa o bucata de pasla cu densitate mare pe care o schimb saptamanal (sau chiar mai repede daca se murdareste).
- urmatoarea camera este cea a skimmerului cu care vine acvariul, este un skimmer acceptabil care isi face treaba si ramane setat cat timp nu bagi mana in acvariu (ca mine)
- camera a3a este cea a incalzitorului, l-am folosit pe cel cu care a venit acvariul (foarte slim si din plastic) si nu am avut probleme cu el.
- camera a4a este prevazuta cu 4 sosete din pasla, am decis sa nu rup portofelul cumparand sosetele originale cu care trebuiesc inlocuite si am cumparat pasla "la metru" din care decupez cat material imi trebuie si il prind pe fiecare picior cu 4 elastice, o data la o luna le schimb.

Tot la filtrare cred ca ajuta si piatra vie, cam 10 kg.

Prima camera imi ofera vizual nivelul de apa, aici am pus un semn sa vad pana unde trebuie sa completez cu osmoza, acest lucru il fac zilnic.

Schimburile de apa le fac saptamanal, in fiecare weekend. Folosesc sare Grotech si schimb aproximativ 20l. Dupa 24h in care sta la amestecat cu o pompa koralia nano si un incalzitor, testez apa (Ca, Mg, Kh, Ph) si dozez ce este necesar astfel incat apa sa fie perfecta. In cursul saptamanii, mai testez o data Ca, Kh si Mg si mai dozez daca este necesar. Apa din acvariu o trag in special in a4a camera unde am observat ca se depun niste "resturi", apoi trag din acvariu cat mai trebuie pana la 20l.

Pompa de valuri este Jebao RW4, a treia pompa incercata si cea pe care as recomanda-o oricand. Este amplasata in partea din dreapta a acvariului fiind partea unde reintra apa in display, ca sa poata impinge apa spre prima camera. Am aplasat-o destul de dus ca sa miste apa de la suprafata dar si sa imi ofere zone cu flow diferit pentru ca in trecut am pierdut cativa corali doar datorita flow-ului foarte mare din acvariu generat de o pompa nepotrivita pentru acest acvariu.

Ultima schimbare a fost inlocuirea neoanelor din dotare cu neoane ATI, eu am facut inlocuirea treptat pentru ca deja aveam corali in acvariu dar daca as fi stiut diferenta dintre ele, probabil as fi schimbat de cand am instalat acvariul.

Bioload-ul este considerat probabil foarte mare pentru un acvariu atat de mic (acesta este si motivul pentru care trecem la un acvariu mai mare).
Corali: 2 tipuri de hammer, torch portocaliu, 2 tipuri de acanthastrea, 3 tipuri acanthophyllia, 2 tipuri de trompet, sun coral portocaliu si galben, alveopora, duncan, xenia, leather, montipore, palythoasi, zoasi
Vietati: steaua de mare din grecia (de la care a pornit toata nebunia cu acvariul acum 1 an), un arici (il am de 1 an, ii suplimentez dieta cu alge pentru pesti prinse in clips, 1 alga/saptamana), 2 blue legged hermits (1an), 2 melci trochus (1an) si o gramada de melci din grecia (1,5 luni), 1 fire shrimp (1an) si 1 cleaner shrimp (1an), o scoica (4 luni), o gramada de stelute si viermi in piatra vie.
Pesti: 1 "nemo" maroon, 1 cardinal, 1 goby alb, 1 scooter blenny si 1 peste din grecia care semana cu lawnmower blenny dar nu cred ca e.

Toti pestii si steaua mananca artemia + mysis. Opresc pompele si ii hranesc cu o pipeta de 30 cm (de la Coralis) ca sa nu poluez tot acvariul cu mancare, la fel sunt hraniti si coralii.

In acest an nu am avut probleme cu acvariul in afara de cateva fire de alge care apar ocazional in partea de sus a acvariului si care sunt consumate de arici sau melci, am pus asta pe seama neoanelor proaste de la Aquael pe care le-am si schimbat. In rest totul este stabil si colorat, lucru care pentru mine este incredibil avand in vedere dotariile minime pe care le am.

Tot acvariul:
image

Steluta din grecia:
image

Pestele din grecia:

image

Un crevete care a venit acum 1 an cu o piatra vie, traieste in piatra facand galerii si nu deranjeaza pe nimeni, ocazional il gasesc cand mai sparg o piata si il bag inapoi. Din cand in cand face un zgomot ca o unghiera dar pe mine nu ma deranjeaza.
image

Scoica
image

2 dintre coralii care se vad incredibil noaptea:
- Orange Torch
image

- Montipora
image


Ceilalti corali:
image
image
image
image
image
image
image

Majoritatea coralilor sunt de la Coralis iar montiporele de la colegul @xxx caruia ii multumesc pentru coralii superbi dar si pentru sfaturi!


Povesteam in postul anterior ca am achizitionat cativa sun coral in incercarea de a-i pune pe picioare.

Trebuie sa mentionez ca mai am un acvariu, unul mic de 20l.
Ca filtrare folosesc 2 filtre, unul cu burete si altul cu o "cutie" in care am bagat putin siporax, putin activ carbon si putin remophos, pe care le-am schimbat o singura data in 10 luni, cu toate acestea nu am alge (doar cateva pe geam, probabil si pentru ca nu a mai fost sters geamul in ultimele 4 luni ca sa nu distrug viermii spirorbid). Schimbul de apa este tot saptamanal, aproximativ 9l. Toate testele ies foarte bine si totul este stabil.
Filtrele tin loc si de pompa de valuri.
Este in functiune de 10 luni si a fost "creat" ca un acvariu spital, apoi a devenit acvariul lui nemo pana cand a inceput sa sara din el si a trebuit sa il mut inapoi in acvariul de 100l. Din pacate nu s-a inteles cu Anthiasul iar acum locuieste momentan in acvariul mic. NU va ramane in acest acvariu, este o masura provizorie pana se termina ciclarea acvariului nou dar este fericit ca poate manca de 3 ori pe zi si nu il deranjeaza nimeni, iar daca incepe sa para stresat il vom muta inapoi in cel de 100l sub observatie. Din "cercetarile mele", antiasii nu necesita sa stea in bancuri in acvariu dar in cel nou va primi si un mascul ca sa nu se simta singur.

In acest acvariu au ajuns si sun coralii, nefiind corali photosintetici nu ii deranjeaza lipsa luminii care aici este oferita de cateva leduri ce sigur nu sunt destinate pentru acvariile marine.
Ma ajuta acvariul mic pentru ca ii pot hrani foarte usor si fara sa le fure altcineva mancarea. Ii hranesc zilnic cu pipeta catre fiecare polip desi cred ca pot fi hraniti si doar de 2-3 ori pe saptamana fara probleme dar in acest moment vreau sa promovez cresterea lor. Raspunsul lor la hrana este instant asa ca nu dureaza foarte mult aceasta operatiune dar nu sunt niste corali pe care i-as recomanda persoanelor mai "lenese".
Evolutia lor este buna, nu am pierdut niciun polip insa am obervat ca nu le creste "carnea" inapoi pe schelete ci mai degraba formeaza polipi noi pe cei existenti asa ca i-am fraguit cat am putut astfel incat sa aiba loc de crestere.

Acvariul "spital" plin de viermi spirorbid care ajuta si ei la filtrare si da, aia este o anemona majano care mie imi place foarte mult si cu care nu am avut probleme pana acum, in 10 luni de zile nu a facut pui/divizat sau intepat coralii.
image

Polipi noi crescuti pe polipi vechi de sun coral
image

Cam asa arata un sun coral crescut dintr-un singur polip
image

Tot aici tin si un leather sarcophyton caruia am fost nevoiti sa ii taiem tulpina pentru ca era mare iar acum tulpina a inceput sa faca alta "palarie".

image
image



Cam asta a fost povestea celor 2 acvarii slab dotate dar cu rezultate bune (zic eu) si voi incepe un topic nou (in sfarsit la bazine mari) cu noul acvariu dupa ce fac schitele lui.

Multumesc oricui a avut rabdarea sa citeasca aceasta postare!









Ok, s-a notat!

Eu ma intorc in tara duminica, pe 12, lasa-mi te rog un numar de telefon in 'pm' si te sun cand ajung in Bucuresti.

Multumesc
Salutare tuturor!
Pot sa aduc melci zebra turbo si arici de mare din Grecia (Arbacia lixula), mai mici, mai mari... dupa preferinte.
Daca este cineva interesat, sa-mi lase mesaj.

Arici - 40 lei
Melc - 10 lei
Se poate inchide, ambii corali s-au dat.

Multumesc frumos pentru gazduire.
Salutare tuturor!

Am de vanzare 2 corali, de preferabil Bucuresti si pot sa vin eu sa ii aduc daca este nevoie.
Neon Pipe Organ - 6 x 2 cm - 90 lei (piatra are 7x5cm)
GSP - 5x5cm - 60 lei (piatra are 8x6cm)
Eu iti multumesc ca m-ai ajutat sa il salvez!
Revin cu update, am observat ca s-au schimbat multe de la ultima postare.

Cea mai vizibila schimbare este reamenajatul pietrelor incat sa avem mai mult spatiu pentru corali, spatiu de care am abuzat la maxim.

Corali noi:
- Hammer - deja are cam 3 luni in acvariu si ii merge bine, a venit cu 7 capete iar acum toate s-au dublat.
- Seriatopora - are cam 1 luna de cand a fost introdus si incepe sa se vada o crestere.
- Acani verzi si duncan verde - sunt introdusi de cateva zile.

Cand am luat Hammerul a venit cu 2 scoici pe el, una a plecat prin acvariu (n-am mai vazut-o) si una a ramas, mai schimba din cand in cand ramura pe care sta dar pare ca se simte bine.
Asa ca ne-am hotarat sa luam si o scoica mare. E in acvariu de 1 luna, se deschide frumos si nu s-a miscat foarte mult de acolo. I-am pus niste pietricele de care sa se prinda, ca sa nu se prinda de geam.

Azi am luat niste sun coral care a fost neglijat si pe care speram sa "il punem pe picioare", o sa postez si progresul lor. Momentan sunt la aclimatizat si asteapta baita cu coral RX.

Parametri sunt ok, facem toate testele aproape saptamanal iar KH, Ca si Mg aproape zilnic. Se pare ca acum au inceput sa creasca toti si mananca foarte mult Ca si Mg.
In maxim 1 an sper sa putem face un acvariu mult mai mare in care dozarea si completarea sa se faca automat si sa ne usureze munca.

A venit cu niste corali si nu imi place sa il vad (am arahnofobie) dar nici nu as vrea sa il omor.
Este foarte mic - 0,5-1cm

Valabil pt Bucuresti, pot sa vi-l aduc chiar in seara asta!
Ambii corali au fost vanduti.
Se poate inchide.
Multumesc!
Salutare tuturor!

Am de vanzare 2 corali, de preferabil Bucuresti si pot sa vin eu sa ii aduc daca este nevoie.
Neon Pipe Organ - 6 x 3,5 cm - 90 lei
Green Finger Leather - 10 cm - 40 lei


 
Forum Index » Profile for maruska » Messages posted by maruska
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com