Message |
|
Dolly wrote:
alecspv wrote:
....hrana goldy royal
Hrana - mazare fiarta. 
Gold Royal e super! Nu renunta. Atentie, mazarea fiarte se da de cateva ori pe saptamina, dar in nici un caz nu trebuie sa devina principala macare. Altfel dati in alte probleme.
|
 |
|
MARELE ALB wrote:Pe forum nu este bine vazuta torturarea carasilor in acvarii aglomerate, prea mici sau cu apa neschimbata.
La ce ai scris in aceasta fraza, sunt de acord 100% cu tine. Nu la asta ma refeream, dar.... nu vreau sa stric topicul omului. Pana una alta eu ma mentin la parerea mea, si ... atunci cand cred ca pot ajuta, am sa-mi spun puncutul de vedere legat de carasi, din experienta proprie (si sper ca nimeni nu se supara).
|
 |
|
aris wrote:Carasul meu traieste de cand se stie el la peste 25 de grade.
Bineinteles ca toate acvariile cu carasi care stau in camere locuite, vor avea o temperatura peste 22/23 grade (e o chestie logica - doar pentru cineva care isi si foloseste logica).... si cu toate astea, toate aceste sute de acvarii sunt mai mult decat OK. Din pacate asta este o libertate a oricarui forum: oricine poate veni si sa-si exprime parerea. Si chiar sunt de acord cu acest lucru. Ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi sa judecam afirmatiile altora.
|
 |
|
Dolly wrote:
Da, am avut carasi si inca mai am.
Merci, ma bucur sincer. E pacat doar atunci cand cei carora nu le palc carasii dau sfaturi, si sperie oamenii, that's it.
Ce pot sa iti spun, estec a intr-un apartament mai racoros, sau in unul cu aer conditionat, char daca temperatura se ridica pana aproape de 27-28 grade, carasii nu se imbolnavesc chiar asa repede. Daca se reduce un pic si cantitatea de mancare, nu au nimic.
|
 |
|
aris wrote:Tocmai mi-am salvat carasul de la moarte!
Si ca sa raspund si la subiect: ornamentele cu gauri si spatii interioare.... precum si orice loc stramt sunt chestii care nu trebuie sa fie prezente in acvariile cu carasi (regula mult mai importanta decat cea cu temperatura). Chiar daca pentru moment carasul poate intra si poate iesi, el creste.... si intr-o zi va ramane intepenit. Eu am vazut si carasei intepeniti in scoici, am vazut si unul burtos care s-a intepenit sub filtrul intern (intre filtru si substrat)....
|
 |
|
Dolly wrote:
aris wrote: Fara suparare, au fost multe discutii pe tema temperaturii la carasi si eu zic ca s-au adaptat saracii.
De unde stii? Ai facut un sondaj de opinie in rindul lor?
aris wrote:Nu sunt adeptul castelelor din acvarii, dar o ulcea (sparta pe deasupra) mi se pare un element de decor destul de placut...
Intr-adevar, decit un castel, mai bine o ulcica.  Problema este insa alta - carasii se pare ca nu prea apreciaza...Ulcelele sau vasele sparte se folosesc in general pentru pestii care au nevoie de ascunzatori, ceea ce nu e cazul carasilor. La cit de mult se foiesc si scurma, chiar ma mir ca mai rezista, biata ulcica...
Dolly, ai avut carasi? Tu personal? Stiu ca pe acest forum carasii nu sunt vazuti prea bine, dar..... gandeste-te un pic... sunt probabil f. multe acvarii in Romania (si nu numai) cu acvarii cu carasi care nu sunt desfiintate vara, si toate au temperaturi peste 25 grade, si.... culmea ca acesti carasi nu se imbolnavesc si nu mor. Si traiesc ani buni.... mai mult timp decat multi dintre guppy sau neonii crescuti la temperaturi "conform statului".
Cauzele probelemelor cu carasii sunt altele.... dar nu este subiectul acestui topic....
PS: Cu toate astea idneea de a avea neoni si carasi nu este una buna, chiar si pentru faptul ca acesti carasi prin dimensiunea si vivacitatea lor vor stresa f. tare neonii.
|
 |
|
adrian_2oo5 wrote:La cat costa aerul conditionat .... nu se baga lumea!!
Pai.... un aer conditionat no-name care sa-si faca treaba binisor este intre 8-10 milioane de lei vechi, nu? Si poti sa-l iei si in rate. Si pe langa confortul pestilor, se adauga si confortul tau, chestie de loc de neglijat!
Pretul unui chiller cat este? Eu habar nu am, dar inteleg ca este destul de scump, nu se gaseste, si... sigur nu il iei in rate
Sa nu mai vorbim ca mult mai usor obtii aprobarea nevestei pentru o investitie in aer conditionat decat in "prostii pentru pesti", nu? Si, de asemenea, trebuie sa recunosti ca daca nu stii pretul unui chiller, nu poti sa spui ca solutia mea ar fi "prea scumpa", nu?
Recunosc ca solutia cu caratul pungilor de gheata este mult mai ieftina, dar cred ca este si mai daunatoare pestilor decat o caldura constanta, plus ca ideea in sine este aberanta.
|
 |
|
alecspv wrote: parerea mea este ca ar fi nevoie de niste chillere...pentru a fi cat mai eficace in lupta cu :soare: ...problema e ca sunt cam scumpe ...asa ca fac un apel la cei care pot si vor sa se intereseze poate gasim totusi si niste chillere mai accesibile
Pai de banii astia iti pui aer conditionat in casa, se simt bine pestii, si ca si bonus te simti bine si tu.... lasati prostiile astea cu chillere si pungi cu gheata.... In loc sa rezolvati cauza, va chinuiti sa rezolvati efectul.....
|
 |
|
as wrote:Am inteles carasi sa fie! dar pe langa perechea asta intr-un acvariu de 100l mai pot pune si altceva sanitari melci ? Bag de seama ca 100l e cam putin pentru un acvariu 
Pe langa o pereche de carasi mai poti pune o pereche de cory si un ancistrus. Melci cati vrei (oricum nu se vor inmulti ca pe aia mici o sa-i manance carasii).
|
 |
|
Dolly wrote:
Oricare varianta o alegi, iti trebui un acvariu mare. In jur de 200-300l..
Dolly, cum poti sa spui ca pentru o pereche de carasi iti trebuie 200-300L????? De ce sperii omul? mai ales ca e incepator si are nevoie de informatii corecte. Daca nu ai crescut carasi, si daca nu te pricepi, macar nu speria lumea aiurea!
AS: intr-un acvariu de 100L poti tine foarte bine o pereche de carasi, cel putin 2-3 ani (presupunand ca ii iei de mici, adica 4-5 cm). Dupa perioara asta vei avea suficienta experienta ca sa iei o decizie corecta. Si poti pune linistit plante cu carasi, contrat a ceea ce sustin unii care nu cresc carasi. Cel putin in Timisoara cei cu carasi avem bazinele f bine plantate, si e perfect.
|
 |
|
In primul rand trebuie sa te gandesti unde il pui, sa stabilesti approx dimensiunie in functie de spatiul unde vrei sa-l pui, si sa calculezi volumul (esti inginer, asa ca nu e o problema). Eu zic sa te orientezi la ceva de genul 100L. Dupa care vezi ce gasesti sa cumperi de-a gata, sau daca vrei niste dimensiuni mai speciale, va trebui sa il faci la comanda. Deciziea depinde si de bugetul care il vei aloca. Desi eu as sugera sa iei unul din magazin, complet echipat.
In al doilea rand, du-l pe copil la magazin si vezi ce pesti ii plac. Daca si-a facut cat de cat o parere, spune-ne cateva tipuri de pesti preferati de el, si noi iti vom putea spune pe care sa te axezi si la care sa renunti.
Nisip poti ori sa cumperi de la magazin (cam scump), sau sa faci rost de unul relativ curat, pe care trebuie sa-l speli f. bine, dupa care sa-l fierbi f. bine (de preferat cu sare) dupa care din nou sa-l clatestti f. bine.
Plante.... pentru inceput poti incerca orice, e de preferat plante mai multe si ieftine.
Dupa ce cumperi acvariul, nu te grabi cu pestii. Citeste tot ce s-a scris despre ciclularea uni acvariu, aici pe forum. Cand e gata ciclat, poti sa adaugi si pestii
|
 |
|
Eu am intrebare, care retoric ar trebui sa si-o puna oricine: sunt mii de acvarii in Romania, si teoretic nimeni nu raceste apa pe timp de vara (sau daca sunt de astia, sunt prea putini pentru a fi luati in calcul) si culmea domn'le, ca pestii nici nu mor, nici nu fac bube, ..... asta plecand de la premiza de bun simt ca nu se exagereaza cu mancarea. Nu va mai dati peste cap atat, ganditi ca sunt acvaristi care cresc carasi in aceste conditii de ani buni de zile.
Iar daca musai vreti temperatura mai mica, atunci rezolvati cauza problemei si nu efectul ei!!!!!
- solutia e simpla: cumparati-va aer conditionat, ca daca temperatura in camera e de 20-22 grade, in acvariu o sa ai 25-26..... si mai profitati si voi un pic de pe urma confortului pestilor 
|
 |
|
Horea wrote:
PLOAIE84 wrote: desi uite ca la altii, in acelasi regim termic , nu sunt probleme...
Horea, din punctul meu de vedere ai perfecta dreptate. Desi sunt de acord ca aceste plante teoretic n-ar trebui sa o duca foarte bine la temperaturi de 27-28 grade, totusi hai sa gandim un pic logic: 90% din acvariile din Romania (in afara de cele care stau in conditii de aer conditionat) au vara peste 27 grade in apa. Chiar si la mine, care stau la parter si in apartament e destula racoare vara. Cu toate astea valisneria este o planta destul de comuna, care creste cu succes in foarte multe acvarii. Fara probleme.
Deci, eu sunt de parere ca alta este cauza problemei tale, desi nu stiu ce nu e bine pentru ca eu nu m-am lovit de aceasta problema. DAR nu te mai chinui cu sticle in congelator si nu mai chinui nici pestii, ca e "munca in zadar" si tot nu vei rezolva problema ta.
|
 |
|
La mine merge foarte bine valisneria la 27-28 grade, deci cel putin la mine in acvariu nu este afectata de temperatura.
Pui cumva sare in acvariu? Prima planta care e afectata de sare este valisneria (cel putin din plantele care le stiu eu). De asemenea valisneria este tare afectata de orice chimicale/medicamente care le pui in apa. Ai pus ceva de genul asta in apa?
|
 |
|
Daca nu inoata pe spate, sau.. aiurea, si daca nu observi ca ii pica din solzi.... nu te impacienta.... probabil e corcit cu caras pearlscale.
Tratamentul cu mazare l-ai aplicat corect, bravo! Poti preventiv sa le dai macar o data sau de doua ori pe saptamnana cate o masa din mazare fiarta, si de acum inainte.
|
 |
|
ciumurel wrote:GeorgeT , daca ai putea sa-mi spui cum se numeste si unde gasesc magazinul ,ti-as fi recunoscator. :-)
Du-te la sectiunea carciuma, la TIMISORENI, acolo tocmai s-a spus care este noua locatie a magazinului. Mai multe informatii pe aceasta tema la rubrica carciuma, ca altfel..... aici cad in pacatul offtopicului.
|
 |
|
Lucky bamboo este de fapt dracaena sanderiana, si singura legatura cu bambusul este ca arata la fel. Din cate stiu eu este singura dracaena care se preteaza in acvarii (desi este terestea), are crestere lenta, si este indicata mai ales in acvariile cu carasi.
|
 |
|
Ciumurel, vad ca esti din Timisoara, du-te la magazinul lui Silea (Chaser) si cumpara-ti niste creveti. Ei te vor scapa de marea parte a algelor. DAR, daca nu elimini cauza, n-ai facut mare branza. Asa ca ar fi bine sa iei in calcul si sfaturile care ti s-au dat pana acum 
|
 |
|
Heydrich wrote:Cum se vede si in poza cozile nu sunt zdrentuite de la ciupituri ci de la o boala ceva. Si ma repet din nou, nu Pangasius sau carasii sunt problema, mai bine taceam si nu ziceam de ei, ca vad ca tot se cramponeaza lumea in ei si nu ma ajuta nimeni cu Guppy.
Daca carasii tai si pangasius-ul au 3-4cm lungime, atunci INCA nu ei sunt de vina. Dar probabil ca in cateva luni bune vor fi peste 10cm lungime, si chiar vor fi o MARE PROBLEMA.
Pana atunci, problema cu guppy o rezolvi simplu: o lingurita de sare la 10l apa. Asta iti va rezolva efectul pentru moment (cozile zdrentuite) dar nu si cauza.
Tine cont ca zdrentuirea cozilor la guppy in multe cazuri este datorata stresului. Vecinii lor mari si viteza mare a lui pangasius sunt o cauza (directa sau indirecta) de stress pentru guppy tai.
PS: nu ai zis nimic de plante, vezi ca sarea o sa ti le termine. De asemenea nu ai zis nimic de substrat. Daca nu ai substrat, carasii iti ridica mizeria in sus. Daca ai pietris fin, carasii ti-l rascolesc. Daca esti destept, iti pui un substrat mai marisor si mai coltunos (gen piatra vulcanica) care nu e rascolit, si ai scapat de problema "carasii fac mizerie".
|
 |
|
GeorgeT wrote:Poti sa previi aceasata boala in felul urmator:
- Mazare fiarta si decojita macar o data pe saptamana, daca nu zilnic un pic.
- Nu le mai da sa manance hrana care pluteste la suprafata (de exemplu fulgi) pentru ca in momentul inghitirii hranei inghit si mult aer.
- Hrana uscata (eu folosesc granule mari TETRA si SERA) e bine sa le inmoi inainte cam 10 min si apoi sa le dai carasilor.
Din cate am citit eu pe diverse site-uri nu exista nici un tratament medicamentos impotriva acestei "boli" a carasilor. Din punctul meu de vedere e pacat sa chinui pestii cu tot felul de chimicale (furazolidon, metronidazol, tetraciclina, cloramfenicol) care clar ca nu au ce ajuta in acest caz.
|
 |
|