[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: canadezu
Forum Index » Profile for canadezu » Messages posted by canadezu
Val wrote:Ok, si cum dozezi Glutaraldehida? O cumperi de concentratie 2,5%, sau o diluezi pana la 2,5%, presupun, dupa care.....? E in dozaje diferite pe zile, ca excel-ul, sau egale? Cum faci?

Plantele ce zic? Dar melcii?

Daca ai si creveti pe acolo, nu ti se par evident mai agitati cand bagi glutaraldehida?

10x

Asta pe care o am este 2.5%. Cind o cumperi vine cu doua bidoane unul este 2.5% glutaraldehide iar altul este o solutie, care activeaza bidonul cu glutaraldehida cind este folosita la dezinfectie, nu o amestec pentru ca am nevoie numai de Glutaraldehida.
Nu diluez nimic o folosesc asa cum este: la bazinul asta am dozat 5ml dupa ce am schimbat apa (50%) si inca 1ml in fiecare zi, dupa cum vezi este exact doza recomandata de Seachem pentru Excel.
Dupa cum am mai spus eu folosesc Excel si glutaraldehida de ceva vreme. Maximum am dozat, Excel X2 doza recomandata pina algele au disparut iar Glutaraldehida la un bazin de aprox 40L, 10ml la schimbul de apa si cite 5ml in fiecare zi.
Pina acum nu am avut probleme cu plantele in nici unul din bazinele in care am dozat Excel sau Glutaraldehda. In acvariul asta sunt 3 Guppy cu o gramada de pui si ceva melci, deocamdata toata lumea este fericita si pui ies si la numaratoare :-) . Nu am creveti, dar chiar daca, nu cred ca ar fi o problema atita timp cit nu exagerezi cu dozajul si faci schimbul de apa saptaminal (50%).

Ca o paranteza, poate ca Excel sau Glutaraldehida omoara o parte din alge dar nu trebuie sa uitam ca totusi sunt substante chimice pe care le introducem in acvariu si ramin la parera ca trebuie mai intii gasita, inteleasa si eliminata, cauza aparitiei algelor si dupa aia folosirea chimicalelor.

Succes,
D
Cam asa arata algele tratate cu Excel sau in cazul asta cu glutaraldehide:

Fuzz algae pe E. tenellus:
image

Fuzz algae pe Glosso:
image

BBA pe Hairgrass:
image

I-mi pare rau de calitatea pozelor asta e tot ce poate aparatul meu .
Sper ca se vede cit de cit cum algele au inceput sa se inroseasca.

Acvariul asta are 40L(10g), are aproape cite un pic din fiecare alge in el, Caldophora, BGA, BBA, GSA, Hair Algae, Fuss Algae. Simbata trecuta dupa ce am schimbat 50% apa(am curatat si ce am putut sa vad din BGA era foarte putina pe UG)) am inceput sa dozez glutaraldehide.
Pina acum algele afectate sunt BBA si Fuss Algae iar BGA nu a reaparut inca.

D
Multumesc frumos pentru raspunsuri

:-)
D
Toata planta:

image

Radacina:

image

Ar putea fi Echinodorus angustifolius?

D
Multumesc,
Am sa revin cu mai multe poze daca asta ajuta.

D
viulian wrote: Nu stiu exact ce este intake-ul [am filtru intern, si are un loc unde cuplezi un furtunel spre iesirea apei]

De obicei intake-ul este pe acolo pe unde intra apa in filtru (intern sau extern). Incearca sa pui furtunul inauntru sau linga intake, de asa natura ca bulele de CO2 sa fie absorbite de filtru si difuzate de elicea pompei (impeller).

D
Nu stiu de unde ai luat ideea dar la ala cu suzeta pierzi o gramada de CO2 nu este eficient mai bine pui tubul de CO2 direct in intakeul de la filtru.
Celalalt se apropie de sistemul venturi a lui Tom Barr, care este foarte bun (in special pentru sistemele DIY, pentru ca poti opri difuzarea de CO2 pe timpul nopti fara sa arunci in aer casa cu bomba de drojdie) dar totusi cred ca ai gresit ceva, bulele de CO2 nu ar trebui sa iasa asa din pompa.
Incearca sa pui o poza mai detaliata sa ne dam si noi seama cum merge.

D
Ma tot straduiesc sa aflu ce planta este asta. Tot oscilez intre sagittaria si vallisneria. Mi-a dat-o un philipinez acum 2 luni, era foarte mica acum este de ne controlat si cred ca face si ceva flori (nici un pui deocamdata):

image
image
image
image

Multumesc,
D
Nu ne distrage atentia cu site-ul asta ... inca asteptam vesti cu Iwagumi si cum merge Utricularia ...

@INTROS
Nu incerc sa distrag atentia :-P doar asteptam ceva rezultate ca sa ma pot lauda .
Ok, acum doua saptamini am luat totul de la capat si am schimbat substratul cu Eco Complete

image
image
image

si cam asa arata cu apa
image

dupa 3 zile
image

si cam asa arata azi dimineata
image

si o parte din echipa (Neocaridina heterpoda in jur de 30 in total) la lucru
image

Sigur plantele o duc cu mult mai bine in acest substrat, din pacate UG a mai suferit inca o mutare deci mai e ceva de asteptat. Se pare ca este adevarat ca planta asta are nevoie de o perioada mai lunga de acomodare si inca ceva ce am observat, o singura frunza daca este plantata, din ea se va dezvolta o planta noua. Am pus citeva frunze si intr-un ghiveci pe peat moos si vreau sa va spun ca o duce excelent emersed, acum astept sa vad daca infloreste.

D
Nici o problema si multumesc de invitatie

D
Un nou site dedicat aquascaping-ului.

AquaScaping World Magazine

D
Cel mai bine ar fi sa-ti calibrezi testele la inceput si atunci i-ti va fi mai usor sa-ti dai seama. Si eu folosesc nevasta pe post de cititor .
Daca te-ai hotarit sa mergi pe EI parerea mea este ca nu conteaza 20 de litri de apa dozeaza la 180 de litri (la schimbarea saptaminala de apa poti sa schimbi mai mult de 50% daca crezi ca ceva merge gresit).

D
Eu nu am dozat niciodata mai mult de 2 ori doza recomandata de Seachem. Dozind prea mult exista pericolul sa omori bacteria din filtru (apa este laptoasa). Cind dozezi, dozeaza cu o seringa chiar pe alge si ar fi bine(dar nu necesar) sa opresti (pentru o perioada scurta) filtrul sau alte masinarii care ar face apa sa se miste in bazin.

D
Plantele arata superb, awesome job cum spun astia pe aici
Ai si CO2?
Nu iau apararea acelui substrat ca nu l-am folosit, da' poate se activeaza mai tirziu ....... la fel ca Dupla . Sau poate-ti scapa ceva, poate ai gresit ceva .......

Multumesc Porcu,
Ma tot gindesc ce as fi putut gresi, nu am facut nimic diferit fata de celelalte acvarii pe care le am (si o duc OK), decit:
-substratul care l-am folosit pentru prima oara si care este defapt un clay inert cu o putere mare de absortie si care ar trebui sa functioneze ca un burete pentru nutrienti. Vreau sa precizez ca este vindut pentru a fi folosit la absorbtia lichidelor (ulei, antifreeze samd de prin parcari, benzinarii garaje etc) sau a baltocilor de pe terenurile de sport si nu pentru acvarii plantate. Am citit despre el pe net si m-am gindit sa fac o mica experienta sa vedem daca merge, se pare ca nu. In acest caz probabil este nevoie de un substrat de calitate care sa ajute plantele chiar de la inceput;
-dozajul de glutaraldehide de la inceput care intre timp(acum 2 saptamini) l-am inlocuit cu CO2 de la butelie.

Nu vazusem pana la primul post de pe aceasta pagina (3) ca folosesti Glutaraldehida pe post de furnizor de carbon.

Aici http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=5573 sunt discutii si niste linkuri...

Vezi ca multi sunt deja sceptici ca e adevarat ce declara Seachem despre glutaraldeiha (Seachem Flourish Excel) si anume ca ar fi o sursa suplimentara de carbon pentru plante. Deja, pe afara, e folosit in masa cu alt scop in alte dozaje.

Daca imi permiti o parere, cred ca CO2-ul e cea mai buna idee si cea mai mare problema acolo. Din moment ce plantele stagneaza, ai lumina, ai macro si micro... Ar trebui sa mearga totul ok chiar si cu un substrat care se "amorseaza" mai greu.

Multumesc Val,
Si eu sunt de acord ca CO2 este sfint pentru acvariile plantate dar cite odata mai simt nevoia de ceva experimente .
Dupa cum am spus mai sus am oprit dozajul de glutaraldehide acum doua saptamini si tot de atunci este pe CO2 cu drop checker-ul( 4 KH) in verde deci aproximativ 30ppm CO2 cu toate acestea glosso nu are nici un set nou de frunze. Foarte ciudat avind in vedere ca in alt tank de aceiasi marime cu aceiasi lumina, DIY CO2 dar cu Eco Complete, glosso are cel putin un nou set de frunze la fiecare saptamina iar utricularia care am pus-o acolo pe la sfirsitul lui Decembrie este de 2 ori mai multa.

Off-topic: Cum ai facut rost de glutaraldehida?

Aici o poti gasi in mai multe produse dar cea mai populara este MetriCide® 28 (2.5% solutie de glutaraldehide) un dezinfectant, se foloseste in cabinetele medicale si care pentru 4 litri platesti cam $30.00 CAD cu tot cu taxe.

Inca doua articole despre glutaraldehide:
ftp://ftp.glerl.noaa.gov/publications/tech_reports/glerl-123/tm-123.pdf
http://dow-answer.custhelp.com/cgi-bin/dow_answer.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=2850&p_created=1106686706&p_topview=1

D
Nu-mi place deloc cum merge
Dupa o luna de la start plantele sunt aproape in aceiasi conditie. Chiar si cu CO2 (timp de 2 saptamini), nu se vede nici o miscare (la Glosso si UG), ceea ce ma face sa cred ca acest Floor Dry, folosit pe post de substrat in acvarii plantate, nu este decit o mare pacaleala .
In weekend-ul asta am sa o iau de la capat si am sa-l inlocuiesc cu Eco-Complete.

D
Catalogul Tropica pentru 2007-2008

Merita aruncat un ochi

D

Edit by Lucian:
Si Ghid electronic TROPICA pentru acvarii plantate postat de Severus (caruia ii multumim)!

Acvariul arata aproape la fel ca saptamina trecuta.
Nu-mi place deloc cum merg plantele cred ca am sa renunt la glutaraldehide si am sa-l trec pe CO2 pina la sfirsitul saptaminii.
Ce a mai ramas din UG este ok acum, dar inca nu se vede nici un fel de crestere.
A aparut un pic de alge verzi pe plante.
NO3 a ajuns la 10ppm mi se pare ca a crescut cam repede dar o sa vedem ce se intimpla dupa introducerea de CO2.

D
Eu i-l folosesc de aproape 3 ani, merge sigur la BBA si Staghorn (va spun din proprie experienta).
Daca nu gasiti Excel poate puteti face rost de glutaraldehide. Aici si aici sunt citeva informatii despre glutaraldehide.

D
Arata a Ceratopteris.

D

Forum Index » Profile for canadezu » Messages posted by canadezu
Go to: