Message |
|
... poate mai invatam si noi ceva nou
|
 |
|
Eu as zice chiar o saptamana. Ai ceva pesti in acvariu? Ceva teste?
|
 |
|
Absolut de acord Andrei, si sint tone de materiale pe net si multi oameni care studiaza asta de mult timp.
Dar sa ii recomanzi unui incepator sa foloseasca lumina 5500 K la un acvariu marin ca e full spectru, ei bine
asta nu mi se pare ok. Asta e si motivul pentru care am intervenit.
Discutia despre lumina este una ampla si inca mai studiez, e mai complicat decat la filtrare
Poti sa deschizi un topic separat la hardware unde sa discutam despre lumina. Si putem posta
acolo si linkuri catre articole pe care le-am citit si care legatura cu lumina...
|
 |
|
De departe cred ca un site unde se gasesc tone de informatii pertinente, multe articole la un nivel inalt:
http://www.advancedaquarist.com/
|
 |
|
Nope, am multa treaba saptamana asta, dar ne auzim la un telefon si stabilim cum facem.
|
 |
|
Pompa aia o vreau eu  (am nevoie de o pompa de backup pentru skimmer...)
|
 |
|
Dupa pesti suspendati avem si creveti de ... aer dulce
Pozele sint bestiale 
|
 |
|
lupulcelrau21 wrote:Imi place ce vad la tine, o intrebare am, cum se numesc menghinile in care ai prins acvariu la colturi, am incercat sa caut si cum sa iti zic, nu stiu ce sa caut si unde sa caut.
Multumesc anticipat
Sint menghine coltar, gasesti la magazinele de bricolaj...
|
 |
|
Rundas wrote:A mai aparut ceva: pe langa decor, sunt niste... niste... ceva ca o mazga alba legata, care se bataie ca niste panglici. Ca niste muci albi... beah! Nu cred ca reusesc sa le descriu bine dar pun niste poze. Acelea ce nazbatii mai sunt?

Biofilm bacterian, asta inseamna ca bacteriile tale se multiplica, ceea ce este bine. O sa dispara din acvariu
la un moment dat. Esti pe drumul cel bun.
|
 |
|
Danila wrote:... eu m-am exprimat in dimensiunea unui acvarist normal, dar de moda veche si care nu vrea neaparat sa transforme fizica si nici sa aiba un acvariu de 25-30cm coloana de apa cu lumina abisala .Daca sursele de lumina nu ar fi o afacere in sine atunci poate am gandi normal -ce este apa daca nu un filtru(cand vorbim de lumina) care este usor de reprodus , si atunci cu o sursa puternica de fullspectrum  am obtine ce vrem, ca la teatru,dar ce e prea simplu nu este cool.Punct si fara patima.
Stii, acum ca am citit mai bine ultima parte a postarii tale m-am enervat si mai tare
Lumina solara nu este usor de reprodus, mai documenteaza-te. Neoanele au aparut din necesitatea unei lumini mai puternice
cu un consum redus de energie electrica, dar au aparut nu pentru acvaristi, ci pentru necesitatile umane. Si tin cont de spectrul
pe care il vede ochiul uman si pe care il gasesti in poza de mai jos. Si 5000 sau 5500 K nu inseamna full spectru , inseamna
eventual un maxim de lumina pe care il percepe ochiul uman. Asta e diferita de lumina folosita de plante si corali pentru fotosinteza.
Un acvarist normal ar trebui sa se documenteze, ce era valabil cu 30 de ani in urma astazi este depasit, acvaristica a evoluat
extrem de mult in ultimii 15-20 de ani. Nimeni nu spune sa te duci sa cumperi cea mai scumpa lampa existenta pe piata, nici
vorba de asa ceva. Un acvarist cu putina indemanare isi poate construi, DIY, o lampa cu neoane T5, cu balasturi dimmabile si
poate cumpara sau isi poate construi si un controller Arduino pentru a controla dimmarea neoanelor. Si la un pret mult mai
mic decat o lampa comerciala. Dar cand vine vorba de ce neoane trebuie sa puna in lampa, ei bine 5000 sau 5500 K nu au
nicio legatura cu acvaristica marina. Or fi bune la plantate, desi ar mai trebui studiat si acolo, dar la corali nu sint ce trebuie.
Si atunci cauti producatori de neoane speciale pentru acvarii marine, si sint cateva firme mari care au investit in cercetare si
care au o gama de neoane pentru acvarii marine. Ca nu iti place tie albastrul, asta e alta discutie. Dar coralii cresc foarte bine
cu lumina albastra. La aceeasi putere electrica consumata de un neon 5500 K conparativ cu un actinic, nivelul de PAR este
mult mai ridicat la actinic, si peste dublu. PAR - Photosynthetically active radiation -
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation
|
 |
|
Danila wrote:OK ma dau batut  ,termenul de spectru complet nu are sens tehnic strict, ci se vrea o analogie cu perceptia umana asupra luminii solare care conform oricarei enciclopedii este 5000-5500k ,in rest totul poate fi relativ de la o sursa la alta -continul in lungimi de unda este una, iar daca aceea lungime de unda se regaseste sau nu in proportia optima este alta(de aici si piata surselor de iluminat artificiala),eu m-am exprimat in dimensiunea unui acvarist normal, dar de moda veche si care nu vrea neaparat sa transforme fizica si nici sa aiba un acvariu de 25-30cm coloana de apa cu lumina abisala .Daca sursele de lumina nu ar fi o afacere in sine atunci poate am gandi normal -ce este apa daca nu un filtru(cand vorbim de lumina) care este usor de reprodus , si atunci cu o sursa puternica de fullspectrum  am obtine ce vrem, ca la teatru,dar ce e prea simplu nu este cool.Punct si fara patima.
Nu e vorba ne nicio patima, dar pur si simplu sfaturile tale in legatura cu lumina pentru un acvariu marin nu au nicio legatura cu
realitatea. De curiozitate, ai citit articolul la care am postat linkul? Pentru ca acolo ai sa gasesti si un grafic care arata care este
lumina perceputa de ochiul uman. Ai sa vezi ca verdele e predominant. Dar ce percepem noi cu ochiul nu are nicio legatura cu
fotosinteza. Spectrul folosit pentru fotosinteza este altul decat ce percepe ochiul nostru. Si ca iti traduc: daca o lumina ni se pare
noua ca da bine vazuta de noi, asta nu inseamna ca este si optima pentru p,ante sau corali pentru crestere. Anumite lungimi de
unda favorizeaza algele si nu plantele sau coralii. Despre asta discutam. Asa incat nu e nicio patima, dar informatiile eronate date
drept sfat nu mi se par corecte. La acvarii marime 5000-6500K nu este o lumina care sa favorizeze coralii, este o lumina care
favorizeaza ochiul uman si algele. Dupa ce citesti articolul, daca il citesti, anunta-ma ca sa iti mai dau cateva linkuri. Asta daca
te pasioneaza biotopul marin si lumina... Daca dam sfaturi macar sa dam informatii corecte
|
 |
|
Chiar asteptam o parere de la tine Calin, nu de alta dar versiunea de filtru mare va ajunge la tine pentru teste
Se pare ca nu ai inteles principiul de functionare
Eu nu reduc debitul pompei. Debitul pompei va fi cel nominal, setat din controller. La pompa DC2500 sa zicem,
la o diferenta de nivel de 1 m probabil debitul real al pompei va fi undeva la 1500 de litri. El o sa mai scada putin
datorita mediilor, dar sa calculam cu 1500 de litri pe ora. Acest debit va intra in partea de jos, in compartimentul
de filtrare mecanica si tot debitul va trece prin mediile mecanice, deci 1500 litri pe ora. La iesirea din compartimentul
mecanic este un alt compartiment cu fund si care are doua gauri: o gaura unde exista un robinet care duce apa in
sus in compartimentul biologic si o alta gaura care va avea un cot care iese in exterior si are u robinet si o teava si
intra inapoi in compartimentul de filtrare biologica doar in partea de sus, langa pompa. Astfel, din cei doi robineti,
se va regla debitul de intrare de 1500 litri si se va imparti in 2: sa zicem 250 de litri pe ora care vor trece prin
filtrarea biologica si 1250 de litri care vor intra pe bypass si vor ajunge in compartimentul de filtrare biologica doar
in partea de sus, langa pompa si astfel acesti 1250 de litri nu vor trece prin mediile biologice. In partea de sus
a compartimentului de filtrare biologica cele doua debite se vor aduna si vor ajunge la pompa si de acolo mai departe in
acvariu. Pentru ca apa are tendinta sa treaca pe unde e mai usor, practic cele doua debite se pot diferentia (seta)
doar din robinetul pentru bypass, pentru ca pe acolo se va duce apa cu usurinta, neintampinand niciun obstacol.
Am ales sa pun un robinet si pentru debitul care ajunge la mediile biologice pentru o mai buna reglare si pentru a
putea desface canistra pentru curatarea mediilor mecanice fara a afecta compatimentul mediilor biologice, cele doua
robinete se inchid si se poate desface doar compartimentul mediilor mecanice pentru curatare, apa ramanand in comparimentul
mediilor biologice. Vezi si pozele pe care le-am pus, cele care nu sint randate (desenele) ar trebui sa te dumireasca despre ce vorbesc.
Deci in final eu nu reduc debitul de apa al pompei, ci il diferentiez. De aici si denumirea pe care am ales-o, debit variabil
diferentiat. Il impart in doua si apoi il reconstitui inainte de pompa.
|
 |
|
Ai inteles gresit Radu.  Toate pompele de hobby in acvaristica sint facute sa impinga apa,
nu sint pompe de debit. Exprimarea de mai sus a fost nefericita. Apa ajunge prin cadere libera
in canistra in partea de jos, urca prin materialele filtrante si ajunge in partea de sus a canistrei
de unde este impinsa de pompa inapoi in acvariu. Este corect montata. Cred ca explicatia cu
piatra ponce sfaramicioasa e cea corecta. Particulele sint mici dar suficient incat sa strice rotorul.
|
 |
|
Danila wrote:Rectific fullspectrum 5000K ,lumina in zona geografica de cultura a pietrei (ecuatoriala) 6500K(la amiaza) , valorile optime avansate in ultimii ani -acum multi ani se vorbea de 5000-5600, apoi 6500K acum se se recomanda 10000K, nu vreau sa isc controverse in general ceea ce spun se bazeaza pe lectura materialelor institutelor de specialitate si nu a firmelor de comercializat hardware de acvaristica,iar aprecierile mele au fost in sensul poate al regandirii proiectului pe alte prioritati si nu aceea legata de biblioteca,e drept ca la amenajari interioare nu ma prea pricep.Cu scuzele de rigoare pentru poluarea topicului ma retin de la alte comentarii.
Asta este spectrul luminii la suprafata oceanului (full spectru), spectrul luminii care patrunde in apa oceanelor (sub apa).
spectrul luminii 5500K si spectrul luminii 6500K. Ti se pare ca 5500K sau 6500K e full spectrum? Mie nu...
LE nu reusesc sa le ordonez, softul mi le pune cum vrea el, pozele sint in ordine full spectru sub apa, 5500K,
6500K si full spectru la suprafata)
|
 |
|
Da, cred ca este o explicatie valabila. Exista multe tipuri de piatra ponce, inclusiv Matrix si Ada BioRio
sint pietre ponce, dar exista foarte multe feluri de pietre ponce, unele sint sfaramicioase altele nu. Cred
ca asta ar fi explicatia corecta 
|
 |
|
Danila wrote:Rectific fullspectrum 5000K ,lumina in zona geografica de cultura a pietrei (ecuatoriala) 6500K(la amiaza) , valorile optime avansate in ultimii ani -acum multi ani se vorbea de 5000-5600, apoi 6500K acum se se recomanda 10000K, nu vreau sa isc controverse in general ceea ce spun se bazeaza pe lectura materialelor institutelor de specialitate si nu a firmelor de comercializat hardware de acvaristica,iar aprecierile mele au fost in sensul poate al regandirii proiectului pe alte prioritati si nu aceea legata de biblioteca,e drept ca la amenajari interioare nu ma prea pricep.Cu scuzele de rigoare pentru poluarea topicului ma retin de la alte comentarii.
Nici 5000K nici 6500K nu inseamna full spectrum light. Nici pe departe. In acvaristica moderna nu se mai vorbeste
de temperaturi de culoare ci de lungimi de unda. Temperaturile de culoare au sens daca ne gandim ca neoanele
au fost folosite pentru iluminare artificiala in scop uman prima data, iar ochiul uman nu precepe la fel toate lungimile
de unda ale luminii, exista un grafic pe care il poti gasi in articolul din urmatorul link. Citeste cu atentie articolul,
care este unul stiintific si nu scris de catre vreun producator de lampi.
http://www.advancedaquarist.com/2012/10/aafeature
|
 |
|
Danila wrote:Salut si succes,si cu permisiunea dvs. cred ca pe primul in acvaristica in general este definirea cat mai exacta a motivatiei adica , daca iti place biologia si studiul vietii in general nu este extrem de important partea tehnica, ea putind fi minimala(ceva gen metoda Monaco), daca iti place sa tai sticla atunci tai sticla cat mai multa , daca iti place sa lipesti leduri, lipesti leduri ,daca vrei sa cheltui bani atunci ai pe ce, ca sunt slava domnului tot felul de lucrusoare(multe inutile).Eu cred ca esential ramane un raport bun intre substrat(partea de suport bacterian)adica 1/3 sau mai mare in favoarea suportului,o buna circulatie a apei, iar iluminarea sa asigure undeva intre 0,5 si1watt pe litru(functie si de ce specii doresti sa cresti si atentie ca un flux luminos foarte puternic poate bloca fotosinteza)asta pentru un bazin de care vorbeai, temperatura de culoare este cea de spectru complet 6500K plus ceva albastru daca vrei pentru aspectul estetic ,mai nou vad ca se admite si 10000K dar pe studii reiese ca este mai putin benefica fotosintezei,in rest sunt mai mult fantezii estetice de descompunere si recompunere a luminii pe bani multi. Daca esti in prima situatie adica iti place biologia eu cred ca piatra vie de calitate cat mai buna ar fi solutia ideala,si mai ales sa nu o tii sub lumina absurda de 20000K ca o omori, in general piatra vine din zone de cultura de 2-3 metri adancime si este evident populata de organismele specifice conditiilor date, si daca vrei sa valorifici tot ce este pe ea o tii la lumina fullspectrum.Privitor la filtrare parerea mea, este ca cea mai buna filtrare este schimbul de apa regulat ,mai ales ca sarea nu mai este asa de scumpa.In general despre filtrare se vorbeste mult de fosfati, nitrati etc dar aproape deloc despre toxine , feromoni, hormoni,diversi metaboliti ai organismelor care de regula nu prea pot fi eliminate chimic si mecanic si care duc de regula la morti subite si aparent inexplicabile ale vietuitoarelor.Si o ultima idee ar fi aceea de a incerca sa rezisti tentatiei de suprapopulare a bazinului.Poate ar mai si altele de spus dar eu cred ca este bine sa ramana si un pic de mister si provocare caci altfel n-ar mai fi hoby si apelezi la o firma de specialitate care iti monteaza acvariu gata facut si populat si nu-ti ramane decat sa-l privesti  Inca o data succes si ape limpezi.
Nu vreau sa intru in detalii si sa iti spun ca lumina de 6500 K stimuleaza dezvoltarea algelor si ca lumina alba in general este folosita
in procente mici (25-30%) in acvariile marine, dar am alta intrebare, poate reusesti sa imi raspunzi: acvariul pe care vrea Rares sa il
seteze are partea de filtrare in spatele acvariului, un compartiment, care la randul lui e compartimentat cu sicane, cum faci tu sa
faci intretinerea la partea de filtrare cand distanta libera deasupra acvariului este de 18 cm? Daca ai nevoie sa intervii acolo, si pe
parcurs cu siguranta va fi nevoie, ce faci, scoti acvariul din biblioteca? Hai sa fim putini realisti inainte sa dam sfaturi.... Si apropos,
6500k nu este lumina de spectru complet...
|
 |
|
Ok, decat deloc mai bine sa il faca in biblioteca si pe urma sa isi blesteme zilele ca l-a facut acolo si
sa faca un upgrade.  Buna asta. Eu ma retrag, va las pe voi sa il consiliati...
|
 |
|
Rundas wrote:Si dezastrul continua.
Dupa ce am montat prefiltrul Sunsun, am adaugat 4 fiole de biodigest (3 in apa si una direct in filtrul JBL) si TETRA EasyBalance, apa din tank care incepuse sa se mai limpezeasca iar s-a facut ca naiba. Acum mai are si o culoare galbuie, de la TETRA EasyBalance
Sa dea naiba daca mai stiu ce sa mai fac asa ca cer recomandari. In afara de rabdare, ce Doamne iarta-ma sa mai mermelesc la el??
Ca noutate, au venit si primii doi chiriasi: sanitari corydoras. Nu sariti pe mine, contractul de inchiriere nu l-am facut eu ci fiica-mea  Aparent sunt vioi, mananca, scotocesc si se joaca pe la curentul facut de filtru.
... era mai bine sa fi adaugat 3 fiole de Biodigest in filtru si 1 in apa. Ai rabdare, o sa se limpezeasca.
|
 |
|
Pompa e montata unde? Apa prin filtru circula cum? Da mai multe detalii...
|
 |
|
|
|