calin_gherman wrote:No, acum am inteles functionarea filtrului, dar am o alta intrebare existentialista: care e rostul acestui filtru, daca (iau exemplul tau cu litri) 250 litri parcurg etapa filtrarii biologice, iar 1250 nu?! Acceptam ideea ca toata apa trece prin filtrarea mecanica si va fi curata d.p.d.v. al impuritatilor. Rolul filtrarii biologice insa il stim: nitrificarea. Altfel spus, apa care va fi filtrata biologic va avea mai putini compusi de N2 decat cea filtrata doar mecanic? Nu cred asta, pentru ca nitrificarea se realizeaza cam in tot bazinul, astfel ca apa care intra la filtrarea mecanica va avea, aproape sigur amoniacul zero si nitritii la o valoare foarte redusa, filtrarea biologica clasica, la debit de peste 200 l/ora avand practic rolul de a oxida nitritii pana la nitrati si a reduce valoarea nitritilor pana la zero. Apa filtrata doar mecanic va avea si ea nitritii la zero pentru ca si in buretii destinati filtrarii mecanice se dezvolta bacterii care continua nitrificarea (oxidarea) NO2 pana la NO3. Deci, in cazul in care debitul la filtrarea biologica va fi unul normal, asemanator filtrelor clasice, acest filtru nu va face nimic altceva decat un filtru normal.
Sau reducerea debitului filtrarii biologice intentionezi s-o faci pana la nivelul de filtrare anaeroba destinata denitrificarii? Adica sub 200 l/ora? Situatie in care, da, accept ideea testarii de catre mine

. Desi ar fi foarte greu ptr ca oricum, in bazinul meu apa are NO3 sub 5 mg/l din cauza propriului filtru anaerob.
Rolul filtrului este sa faca o buna filtrare mecanica, cu o curatare usoara a mediilor mecanice, cu un volum mare de
medii biologice si care sa fie eficient exploatate (prin reglarea debitului). Daca prin acelasi volum de medii biologice
trec toata apa eficienta lor scade, cu cat timpul de retentie hidraulica e mai mare cu atat isi fac mai bine treaba.
Sigur ca la un moment dat se poate seta sa faca si denitrificare, dar nu asta a fost scopul principal, dar exista si
varianta asta. In plus vreau sa obtin un produs flexibil, compact (sa nu folosesti un prefiltru separat), durabil ca il
fac din inox, si care sa se preteze intr-o plaja larga de volume de acvarii (pompa DC dimmabila). Buretii nu vor
apuca sa fie colonizati la greu cu bacterii si sa faca nitrificare, ei ar trebui spalati o data sau de doua ori pe
saptamana, si atunci nitrificarea o va face filtrul biologic.
Ideea de la care am plecat este simpla si sugestiva: pentru o buna filtrare mecanica ai nevoie de un debit mare,
pentru o buna filtrare biologica ai nevoie de un debit mic, mult mai mic decat cel pentru filtrarea mecanica. La un
bazin de 300 de litri sa zicem o recirculare decenta prin filtru a apei ar fi de 3-4 ori pe ora. Sa zicem de 4 ori.
Asta inseamna 1200 de litri pe ora, daca mediile biologice au 12 litri, la un raport 50/50 % apa cuprinsa in volumul
de medii biologice inseamna ca am un timp de retentie hidraulica de 6/1200x3600 secunde, adica 18 secunde,
atat "sta" practic apa in mediile biologice, ceea ce este putin. Daca reduc debitul prin mediile biologice la jumatate,
600 de litri pe ora, atunci se dubleaza timpul, ajung la 36 de secunde, care este mult mai bine, bacteriile au timp
sa isi faca treaba cum trebuie. Iar intr-un filtru normal nu pot sa fac asta, pot sa reduc debitul total, dar asta imi
afecteaza filtrarea mecanica.
Cam asta e ideea...