[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dragosdiscus
Forum Index » Profile for Dragosdiscus » Messages posted by Dragosdiscus
Message
cristib wrote:
Am mai avut acvariu acuma vreo 4-5 ani.

Pentru cat timp?
cristib wrote:Mi-am dorit foarte mult discusi.

Discusul este oricum o provocare, chiar si pentru acvaristtii cu experienta. Este un peste "alfel".
Poti creste juvenili chiar si in astfel de bazine, dar trebuie un ochi format si cunostinte solide despre problemele discusilor. Marele lor talent este de ati adormi vigilenta si sa-i gasesti gata catifelati dimineata.
Fantoma ete peste cutit, ajunge (daca-ti traieste, evident) pe la 30 cm si este mult prea agitata pentru discusi.
Eu as incerca totusi sa pun icrele intr-un bazin cu apa pregatita, cam 1/2 distilata+ 1/2 din acvariu. Temperatura egala, coloana mica, aerare buna dar nu direct in icre. Cam aceleasi conditii ca la scalari.
Rezolvarea claritatii apei trebuie cautata in alta parte. Fan 2 poate"duce" un acvariu de 180 l, la o populare rezonabila si o intretinere corecta. Un filtru canistra este intotdeauna de preferat datorita spatiului generos pentru mediile de filtrare si deci activitate superioara a bacteriilor denitrificatoare (termenul nu este tocmai corect dar a intrat in vocabularul curent).
Tetratec-ul nu se poate lauda cu calitatea materialelor. Majoritatea necazurilor pleaca de la interventii prea dese, ceea ce solicita piesele si asa cam subrede.
Logica elementara ne duce la concluzia ca ultima interventie este cauza nenorocirilor, dar poate fi si o coincidenta, mai ales ca nu par a avea probleme de respiratie. Ca o paranteza, am observat un astfel de comportamant la o o intoxocatie cu amoniac.
Nu sunt cine stie ce specialist in aditia de CO2, dar imi pare ca n-ai facut treaba buna...
Fierbe-o si atat. Apoi o tii in apa pana nu mai pluteste si nici nu lasa culoare.
Captuseste o cutie de pantofi (sau ceva asemanator) cu polistiren expandat Lasa-i o gaura ptr. aerisire si pune-o intr-un dulap. Daca si asa vei auzi zgomot, ori esti supradotat ori vibratorul este defect. Poate fi slabita chestia aia care tine loc de balama la lamela metalica. Are o protectie de cauciuc care in timp se mai macina. Eu am intepenit-o cu o scobitoare. Verifica temporar temperatura aparatului.
Cauta un Aqua Clear, modelul mic. Este un filtru "cascada", cu 3 elemnte de filtrare. Nu arata prea spectaculos, dar am fost uimit de eficienta. Costa parca 40-50 lei pe care-i merita.
Duritatea (gH) de 6-7 e super. Am frecvent la retea 14 iar kH pe la 9-10, asa ca la discusi o balacesc cu RO. Dar indiferent de bazin si implicit de duritate, melcii mei au cochiliile roase si cresc "in ritm de melc".
In bazine cat de cat se pot tine familii de betta, sau un mascul si cateva femele. Problemele apar cand bazinul este mai mititel, eventual sunt si singuri, temperatura buna si le vine a depune. Partea delicata este "dupa", cand atitudinea masculului este deosebit de violenta.
Am mai inatlnit neoni cu codala jumulita pana la baza si si-au revenit. Important este ca apa sa fie curata si sa nu aiva un atac continuu.
Probabil tetrazonele sunt autoarele, Ma mir ca a scapat betanul.
Ambele situatii sunt aspecte legate de reproducre.
Buretii, inelele ceramice, bio-balls, siporax-ul au viata lunga, mai ales la filtrele externe, unde, datorita volumului ridicat interventiile sunt mai rare decat la filtrele "de viteza", interioare.
Carbunele activ si filtrul fin (eventual vata de perlon) se schimba,
Recomandabil ca la furtunul de admisie sa pui un burete, ce va asigura un fel de pre-filtrare (poti sa-l speli si zilnic, pentru va nu va avea rol de biofiltrare), marind astfel intervalul intre interventiile la canistra, Atat bacteriile denitrificatoare cat si elementele de etansare ale filtrului se vor bucura tare,
Verde de malachit, baie de lunga durata. Posibil o infestare cu ceva ectoparaziti (mai frecvent este "grisul"). Dar poate fi si o simpla iritare a mucusului, provocata de impuritati din apa, si/sau clor.
Cu riscul de off topic:
Ancistrusii sunt pesti rezistenti, fara mari pretentii la temperatura si chimismul apei. Am si la 30 grade si pH 7, dar si la 25 garde cu pH 8. Sensibili insa la chimicale, inclusiv unele medicamente.
In loc de dovlecei, castraveti, salata sau mai stiu eu ce, asigura-le o hrana de calitate, granule, preferabil (in tinerete macar) cu aport sporit de componente vegetale. Exista si hrana speciala pentru cat fish dar am observat ca restul pestilor nu erau de loc incantati.
Daca:
- Mananca
- Nu are solzii zbarliti si/sau ochii umflati
Are o indigestie ce poate fi cauzata de mancare alterata sau numai de prosta calitate.
Cum a eliminat ceva (acel balon ciudat) tractul digestiv pare sa fie liber, deci nu ar avea nevoie de un laxativ gen sare amara. Repet ca o portie de artemia ar fi tare buna. Nu-l hrani acum cu larve de chiromonide si nicicand cu tubi.
Daca prezinta unul dintre simtomele de mai sus e posibila o hidropizie. Vindecare incerta.
Am un Tetra tec ex 700 de aproape 2 ani si n-am avut probleme cu scurgerile. Dar cu axul rotor da, ca l-am rupt de 2 ori la curatarea filtrului, pana m-am prins de smecherii. Cunosc insa acvaristi care au probleme cu etanseitatea, dar nu ceva la modul sa-ti goleasca acvariul.
Daca vrei un up-grade al filtrarii, nu inlocui filtrul intern, ci adauga unul extern, pe care sa-l dedici filtrarii biologice. Pentru mai multa eficienta, inlocuieste mediile originale cu siporax si pune la intrare un burete mai grosier, astfel ca interventiile sa fie cat mai rare si implicit viata canistrei mai lunga.
Grija la ciclare.
M-am uitat bine, dar n-am vazut umflaturile.
Deci nu este vorba de o balonare, ci de niste galme?
Acvariul si gol e prea mic pentru scalari. Hranit bine, char varietatea standard atinge lejer o anvergura de 20 cm in cca 4 luni.
Zebrele roz ... dupa gust.
Betta. Doi masculi nu se suporta in acelasi bazin. Se bat pana la moarte, de aici si denumiri ca "Luptatorul din Siam" sau "Pestele luptator". S-au semnalat foarte rar "caposenii", dar cel mai frecvent masculii fiind si slabi inotatori se mai aleg cu inotatoarele jumulite de pestisori cu renume pasnic. Acum depinde de sexul celor 3.
Buna ar fi o poza ...
Acolo e vorba despre legume si fructe cu care POTI hrani plecostomusii si alte loricaridae.
Nu confundati carnivorii cu rapitorii (a se vedea ce obiceiuri are vulturul plesuv african). Daca incerci sa cresti otto doar cu algele din acvariu, nu va avea zile multe.
Tractul digestiv al pestilor este pentru un tip de alimentatie mixta (a se baga la cap si de catre oamenii vegetarieni!). Vegetalele nu au un aport energetic prea grozav, lucru constatat si de oamenii care tin post. Pentru a sustine un organism cu o astfel de alimentatie este necesar un sistem digestiv specific, a se vedea prin cartile de biologie din scoala elementara cum e cu stomacul acela cu 4 compartimente al ierbivorelor.
Dieta variata este una din conditiile unor pesti sanatosi. Balanta catre componentele vegetale/animale (aici lucrurile de fapt sunt mult mai complexe dar incerc o simplificare) este delicata, si, asa cum nu am gasit pe google ci de-a lungul anilor in care am crescut si reprodus pesti, variaza in decursul vietii, inclusiv la mult indragitul otto, sau la mai bine cunoscutul SAE s.a. .
Daca are cineva obiceiul de a citi pe sarite, sa nu ramana cu impresia ca as recomanda hranirea loricaridelor (sau altor specii) exclusiv cu proteina animala, gen larve, tubi, artemia sau inima de vita simpla, desi aportul de minerale este nepretuit. Primele 2 luni, puii mei de ancistrusi primesc 70% fulgi provegetables. Ulterior, hrana mixta, de calitate. Un amic mi-a spus ca daca hranesc ancistrusii cu salata (faceam asta pe-atunci) se vor invata se atace si plantele. Desi nu am constatat pe pielea mea (adica plantele mele), pentru ca livrez sute de ancistrusi, nu mi-am asumat riscul sa ma injure vreun client, asa ca le-am scos salata din menu.
 
Forum Index » Profile for Dragosdiscus » Messages posted by Dragosdiscus
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com