Message |
|
Sa presupunem ca ai salariu de 3800 E pe luna, tu, sotia vreo 2900 E. In acest caz iti iei acvariu de 3 m sa troneze impetuos pe holul vilei tale dintr-o zona selecta, cam irelevanta marimea la firul povestii ca sunt acvarii de ramai tampit si la volume mai mici. Si, culmea, ai un siumt artistic egal sau un pic mai mare cu al unei rame de california. Intrebarea se pune in felul urmator, vei reusi sa ai un acvariu aranjat dpdv al aspectului ca cele de mai sus facut cu manuta ta, creierasul tau, ochisorii deasemenea si inspiratia ta?
Retoric doar, stai pe salariul de acum, altii il au mai mic sau sunt someri si tot au un acvariu, daca vor cu adevarat. Folosesti la el un filtru cascada sa nu ocupe si putinul spatiu disponibil pentru pesti si scape, sunt la vanzari la pret de pachet de tigari, si in acel acvariu pui nisip de pe garla, pietre deasemnea, ceva lemne adunate la singura iesire la aer curat si un mic care ti-o permiti pe an - tot datorita salariului, si niste plante/moss in urma unor donatii. Cu vai si amar de timpul pierdut pentru informare dar si cu un simt artistic si un ochi desavarsit faci un acvariu de-l pui in cur si pe nea Oliver.
E pertinenta comparatia? Ma apropii de esenta la ce am zi mai sus?
Sorin de la tribuna, aveti legatura in studio.
|
 |
|
Banii impreuna cu experienta sunt 0 fara simtul artistic. Spun asta in cazul scape-urilor reusite nu ca nu am avea acvaristi cu bazine frumoase.
Imi pare rau sa spun asta, dar e crudul adevar. Adevar ce ne inconjoara zi de zi, in interiorul granitei tarisoarei astea.
|
 |
|
florinpintea wrote:....parere pe care o mai au si altii din cate am vazut ...!
Io in general cand mai aplec urechea la anumite afirmatii ma uit si la respectivul om, nu de alta, dar daca nu sunt atent risc sa fiu muscat de partea dorsala. ( Un praf de sarcasm )
La fel de bine si tie!
PS. O sa folosesc codarea din paranteze la finalul unui paragraf sau afirmatie ca sa nu mai existe dubii in privinta intonatiei.
|
 |
|
Oooooo, deja sunt celebru. Multumesc pe aceasta cale. ( Fara misto )
Fratica, sa stii ca mai exista si gluma pe langa sarcasm si misto. Da' , na, unii judeca cum cred de cuviinta. Ce ti-e si cu catalogarea asta. ( Fara misto )
Oricum, fara misto, cum am mai spus, citeste, citeste, citeste ....
AM mai spus cuiva treaba asta si ca raspuns a zis ca a citi intr-o duminica 6 ore. Deh, unii fac o facultate intr-o luna sau liceul intr-o saptamana, e ei mai wise guy. ( Aici e si un pic de misto impletit cu sarcasm )
Spor.
La citit. ( Fara misto ) O sa descoperi lucruri frumoase, daca esti pasionat.
|
 |
|
Ca sa lamurim, ai ales sa fie acvariul cu baza de 35 x 333 si inaltimea de 55 cm?
Pe partea cealalta la acel volum iti recomand cat mai putine specii, maxim 2 daca te mananca asa de tare. La capitolul lumina, daca vrei sa tii si o planta mai usoara merge chiar si un bec economic dar avand in vedere inaltimea o sa alegi unul din gama mai puternica ( probabil vroiai sa spui wati nu volti ) undeva peste 24w si obligatoriu cu reflector. Poate si doua bucati.
Daca folosesti sticla de 10 nu ai nevoie de fund dublu cel putin la dimensiunea de 33 x 35.
Mai citeste pe aici pe forum legat de ce te intereseaza ca o sa gasesti explicat si paraexplicat.
|
 |
|
Din cate mai stiu si eu iti recomand cu o caldura extreme sa arunci acel filtru. Eventual pastrezi carcasa/burete/rotor/ax. Nu ai cum sa repari singurel in casa asa ceva fara ca sa existe sanse sa se intample ceva rau dupa. Stii tu povestea cu electricitatea si apa.
|
 |
|
Buna si ideea asta dar deja se cam cumpara de la diversi de pe forum sau ebay in draci. Si oricum mai toata lumea stie cam cat de piperate sunt unele preturi. Nu ca nu ar costa atat dar sunt si niste exagerari cateodata plus ca ce ti-ar trebui pentru un setup de om normal nu gasesti, ori in acelasi magazin ori deloc.
|
 |
|
Pompa merge, dar o sa fie ceva bataie de cap sa o bagi in filtrul extern. Primul tip de furtun este ok, al doilea nu. Din ce vad in poza deja are o urma de cutare si cum arata sigur se va cuta usor ducand intr-un final la arderea pompei si o mica deciclare. Vezi daca poti gasi un furtun cu o grosime mai mare a peretelui, gen cum e primul. La capitolul recipinet, ma indoiesc ca vei avea o reusita pe termen mai lung. Nu vad cum vei face o etansare incat sa fie usor sa-l desfaci la timpul curateniei. Iti sugerez sa cauti un bidon sau orice altceva cu dop mare si sa aiba deja o garnitura. Cu cat este mai mare cu atat mai mult castigi la volumul de apa total si chiar la filtrare prin folosirea unor medii cu suprafata mai mica pe unitatea de volum - de exemplu burete.
|
 |
|
Omu zise de un filtru mai mare, doar ca idee. Reciteste ce a scris.
Buna vorba aia : " Calicia duce la ruina!"
|
 |
|
Cu 250 iti iei chiat tetratec ex 1200 second sau si un eheim mai de doamne ajuta. Ca are omul deja materialel prin casa si sunt cost 0 dpdv al investitie eu zic ca merge. Dar in general cat de mult lauda aia cutiile alea nu prea sunt etanse. Iar cele care etanseaza intradevar bine, parca sunt poleite cu aur de au acel pret. Uarevar.
So ... e bune si diy-urile astea, dar pana la o limita. Ma rog, fiecare o stie pe a lui, limita vreau sa zic.
|
 |
|
Exista solutii de dizolvare a siliconului intarit. Functioneazq ireprosabil, intradevar scumpe dar foarte eficiente. Avantaje, curata orice urma de silicon si nu mai este necesara folosirea lamei care ar putea duce si la zgaraierea sticlei si evident la o curatare ineficienta a siliconului intarit. Ultima oara am vazut in hornbach, 500 ml 18 lei, parca.
|
 |
|
petrutz2003 wrote:la 30 grade rcs deja mor
la 25-27 grade nu o sa se reproduca
ma insel sau ai o temperatura de 22-24 grade?
ai mei s-au inmultit la 15 grade asta iarna
Rezista si 12 ore la 32 grade, la 34 decedeaza pe capete in mod sigur.
La 25-27 grade se reproduc mai greu dar se reproduc, singurul incovenient la temperatura asta e ca le este accelerat metobolismul si petrec mai mult timp dupa hrana de unde si rata mica de fecundare.
Rezista cu brio si se inmultesc si la 12 grade celsius. Doar ca fapt divers.
|
 |
|
Crevetica nu scoate oua daca nu este "fecundata" de un mascul. Absolut niciodata. Iar legat de culoarea lor, ca este verde sau galbena tot ies pui de creveti. S-a discutat si s-a tot discutat, plus ca am si eu partea mea de experienta cu acesti creveti pe o perioada destul de mare si in diferite acvarii cu diferite medii, de la apa cu un ph de 6 pana la 8 si temperaturi de la 20 grade pana la 32, plantate slab sau full, cu sau fara moss, pesti putini sau singuri ori cu pesti care atentatu la puii de creveti sau chiar la cei adulti.
|
 |
|
Stiu destule sa zicem cat sa acopere plaja mea de interes si pasiune in acvaristica. Si ceea ce nu stiu caut sa ma informez. Este evidenta legatura dintre cresterea algelor, minerale, etc. O piatra care se dizolva usor va fi mult mai usor acoperita de alge care si ca plantele au nevoie pe langa celelalte si de saruri. In special BBA care e o nenorocire de alga, unde si pe alte forumuri in urma unor chestionare ajunsese la peste 70% alga cea mai nesuferita si greu de scapat.
Nu am bazine de teapa lu Farmer & Co. si am putut observa destul de aproape pe donsoarele de algute cum incearca si au si reusit sa ma enerveze, iar alte acvarii unde doream si executam cu inverzunare dezechilibre controlate in obtinerea lor, inclusiv folosirea de pietre culese din natura unde erau complet acoperite de alge iar dansele se stingeau si nici nu mai apareau altele. Deh, nu te poti pune mereu impotriva la ceva aparut si adaptat in timp extrem de mult si trecut prin multe schimbari climaterice.
Ce am vrut sa subliniez era legat de expresia "pietre sensibile la alge".
Poate prin prisma unei catalogari gresite ale mele sunt inteles gresit, uneori. In fine, cum vin asa se si duc, am eu destule de care sa-mi fac griji.  Oricum de mine nu scapati decat cu forta.
PS.
... in alt post unde am vrut sa completez ceva de coralii de apa dulce....da' m-am razgandit. ...
De ce te-ai razgandit?  Nu vrei sa stie lumea mai multe? Sau doar eu sa nu am acces la informatia aceea? Baga mare ca nu e cu suparare. Sunt prea multe surse si informatii ca sa le poti acoperi intr-o viata de om.
|
 |
|
Vehement?
Crezi ca nu stiu treburile astea legate de aderenta si comportamentul algelor la diferite tipuri de roci? Ideea e ca daca ai mentinut acvariul incat sa nu dai sanse algelor nu prea mai conteaza ce pietre ai pe acolo ca nu o sa faca alge.
|
 |
|
Nu trebuie sa-ti ceri scuze, cel putin nu mie, eu doar am atras atentia. Daca era vorba doar de dat cu parerea si mai ales ca discutia a fost abordata intre voi doi se poate face asta pe privat. Zic eu. Dicutiile din public afecteaza si restul cititorilor, incepatori in speta.
|
 |
|
Pietre sensibile la alge? Am auzit-o si pe asta. La tine e o problema cu algele nu cu pietrele, in special parametrii apei, nu ca ar fi ceva anormal.
|
 |
|
Atunci cand ajuti sa dai un raspuns un pic mai concret. Daca stiai ca are neoni spuneai in raspuns ca nu face bine neonilor sau altor pesti de apa moale.
|
 |
|
Depinde, daca creste vreun crab care are nevoie de saruri sau vreo ciclida de apa dura s-ar putea sa-i fie de folos. In schimb la niste neoni sau altii de teapa lor nu prea cred ca ii coafeaza, oricum daca nu foloseste co2 si daca face schimburile de rigoare asa cum trebuie facute nu cred ca o sa-i ridice asa de mult duritatea.
Pe partea cealalta colegule, io is mai uitat pe la tele enciclopedia sau discovery dar sa fie al dracului daca am vazut coral in apa dulce, bineinteles in afara de acvariile de prost gust.
PS. Coralul nu se pietrifica, ala moale cand moare se duce pe apa marii si cel dur e de la natura crescut asa, sunt organismele alea care isi construiesc singurele casuta lor de calcar.. Doar ca fapt divers.
LE. Stiu ca in ultima vreme am devenit un pic acid si ca sa nu va dezobisnuiti de idee, ii comunic pe aceasta cale colegului dsxstyle ca raspunsul lui a lamurit cam 90% din acvaristica. Eu in locul tau nu m-as mai apuca sa raspund asa ce am auzit cu juma de ureche cine stie pe unde. Un pic mai documentat si chiar daca nu a precizat Cosmin ce pesti are ii poti da un raspuns general sa acopere problema lui.
PS2 Sunt pesti care stau si chiar e bine pentru ei sa fie tinuti in apa cu duritate foarte mare.
|
 |
|
Confirm si eu cu testul de NO3 de la JBL. Crap ( var. eng. ) . Facut cateva teste comparative, apa robinet, apa osmoza, apa distilata, apa plata cu continut stiut de no3, suplimentat de mine kno3 ca sa vad daca nu si ala e vinovatul si se pare ca toleranta testului de no3 , precizez clar - a apei acvariului unde se intampla toate alea si sunt o gramada de substante, variaza cu pana la 40 ppm.
Cautand pe net am mai dat de acvaristi nemultumiti de acesta. Pe partea cealalta, din gama testelor mai ieftinele se pare ca Sera are ceva mai multa precizie. Confirmat si de altii care le mai au cu chimia.
|
 |
|