Unul din colegii de pe forum mi-a pus pe PM mai multe intrebari referitoare la realizarea practica a schimbului de apa la picatura. Am spus ca poate fi interesant un topic dedicat subiectului.
Am facut multe teste acum mai bine de 10 ani pe cand aveam discusi si "lenea" imi spunea ca 5-10 galeti pe zi ameninta placerea. Cele mai mari probleme le-am avut cu utilitatile: apa curenta si scurgerea. Cu apa am rezolvat cu un furtun de uz alimentar pentru presiune nominala PN64 si presiune de testare ~100 bar> acesta pleaca din baie, trece prin 2 camere si un balcon pana sa ajunga in dormitorul unde se afla bazinul (4 pereti gauriti). Cu ocazia asta am rezolvat si apa curenta in gradina din balcon, respectiv in gradina din spatele blocului (stau la parter). O sa revenim imediat la alimentarea cu apa...
Mai greu a fost cu scurgerea. Primele teste facute au fost cu scurgere din furtun de 16mm care "deversa" in gradina si un sifon bricolat de mine in graba. Toate mergeau bine ziua, dar a venit noaptea... m-am sculat ca tot omul in noapte, am pasit alaturi de pat si am simtit o cum picioarele mi se scufunda in apa si fac pleosc, pleosc. M-am trezit brusc. Cu ocazia asta am testat cata apa poate sa absoarba parchetul din acel dormitor si hol.

Studiind problema am vazut unde gresisem... Dupa multe alte teste am ajuns la concluzia ca prea-plinul, clasic deja acum, cu gaura in peretele lateral, de 1" si acoperit cu o sita. Drept care am cumparat carote dismantate si am gaurit acvariu (pe jumatate golit si cu discusii in el). Scurgerea dupa asta a plecat pe tevi normale de scurgere apa menajera de 1". Am iesit din balcon afara am coborat pana la o fereastra spre subsol, prin subsol am tras vreo 20m de furtun gofrat pentru instalatii electrice pana la o scurgere... Partea de afara am izolat-o foarte bine pentru a nu avea probleme iarna. Aceasta tehnica am aplicat-o la inca 2 persoane care nu erau ca mine la parter ci unul la etajul 1 si altul la etajul 3

Au izolat superbine si au prins totul de fatada blocului pana la intrarea la subsol... Cei mai fericiti sunt cei care au in spatele bazinului o camera cu utilitati (baie/bucatarie).
Pe atunci nu am avut rezolvare cu apa sub presiune si am facut pe balcon un bazin de ~120l care a fost suspendat pe niste console la 1.5m inaltime. L-am gaurit si am fixat un ventil de la bazinele de WC

Acesta imi realiza problema cu nivelul minim-maxim din bazinul tampon. Am regasit in album niste poze de pe atunci:
Acest bazin imi asigura si o apa "decantata" si aerata. In fata bazinului tampon am pus o baterie de doua filtre de 10", unul cu filtrare mecanica si altul cu filtru din carbune activ.
Din acest bazin pleca un furtun de 4mm la bazin, unde reglam debitul cu un picurator Gardena (vedeti poza de mai jos) pentru ca presiunea era foarte mica - diferenta de nivel dintre bazinul tampon si acvariu era de max 1m . (ca sa fac poza am desprins suportul furtunului care era prins cu silicon de peretele acvariului si se poate observa anii care au trecut peste el
Am renuntat la bazinul tampon si acum alimentez direct din filtre. Singurul robinet cu care am putut regla cat de cat debitul, astfel incat sa ajung "la picatura", a fost un robinet de vas toaleta cu ventilul pe con. Sunt mai multe variante care pe afara arata la fel, insa in interior, constructiv, difera foarte mult. Unele sunt cu ventil de cauciuc, altele cu O-ring si in sfarsit versiunea castigatoare cele pe con. Am functionat asa mai mult de 8 ani, deci sistemul este fiabil...
Acum, ca m-am apucat sa imbunatatesc cam tot ce am in jurul bazinului, am refacut si acest montaj...