[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Message
In aceasta sectiune se discuta solutii tehnice, moduri de realizare, moduri de intretinere a echipamentelor sau a orice este legat de tehnica acvaristica.
Topicele (si posturile implicite) ce au caracter publicitar sau in care apar cereri si/sau oferte referitoare la bazine si alte echipamente care sunt postate in aceasta sectiune vor fi sterse (exista rubrici speciale la Mica Publicitate)!
- Dupa ce va faceti contul, ACTIVATI-L DIND CLICK PE LINKUL TRIMIS AUTOMAT DE FORUM PE ADRESA VALIDA PE CARE ATI DECLARAT-O !!!!!!!!
- Daca in interval de 3 (trei) zile un cont nu este activat (adica sa dai click pe linkul trimis automat de forum pe adresa TA VALIDA declarata ), acesta va fi sters. Daca din gresala s-a sters un cont al cuiva care din motive obiective nu a avut timp sa-l activeze (desi in 3 zile .... ) , rog sa-l refaca si sa accepte scuzele noastre.
- Atunci cand cereti ajutorul sau parerea altor colegi de pe forum (asta pentru incepatorii care posteaza apeluri mai mult sau mai putin disperate) dati toate detaliile pe care le cunoasteti (incepand de cand au luat acvariul pana in momentul cand scriu, cu referire la acvariu, pesti, plante, iluminat, intretinere, mancare, etc.), in caz contrar nu e nimeni responsabil de absentza replyurilor!!!
- cautati ca titlul sa fie cat mai sugestiv si in legatura cu problema ridicata.
- cautati pe forum rezolvarea inainte de a pune o intrebare (butonasul acela "Search" pentru asta a fost facut...), cele mai multe probleme ale voastre au fost discutate si s-au dat rezolvari de nenumarate ori

Inainte de a posta pe acest forum cititi Regulamentul.

Va uram "Bine ati venit!" si bucurati-va alaturi de noi de lumea minunata a acvaristicii.
Regulamentul forumului ACVARIU.RO

Bine ai venit pe forumul ACVARIU.RO !

Nu uita: RESPECTA REGULAMENTUL SI VEI FI RESPECTAT.
Daca vrei sa intri in comunitatea ACVARIU.RO: Citeste, Accepta si Respecta regulile de mai jos:

Te rugam ca primul tau post pe acest forum sa fie la rubrica DESPRE NOI cu urmatoarele date : prenumele tau (OBLIGATORIU), numele de familie (optional), localitatea de domiciliu trecuta la My Profile. Limiteaza-te la realizarea unei prezentari personale si a experientei ca acvarist.
Daca esti incepator, respecta-i pe cei care au mai multa experienta, pune intrebari cat mai la obiect, oferind cat mai multe informatii DESPRE PROBLEMELE TALE LEGATE DE ACEST HOBBY.
Respectul fata de ceilalti membri este o conditie esentiala a acceptarii in comunitatea ACVARIU.RO.
Discutii pe teme neacvaristice pot avea loc in sectiunea CARCIUMA , administratia rezervandu-si dreptul de a sterge fara explicatii anumite topicuri care pot perturba o discutie civilizata.

Va rugam sa cititi in continuare:

1. Organizare

1.1 Forumul ACVARIU.RO este un forum PRIVAT pentru discutii, schimburi de pareri, idei, opinii, informatii legate de domeniul acvaristicii. Limbajul folosit trebuie sa fie decent, in limitele bunului simt, respectand ceilalti membri ai forumului, indiferent de vechimea lor pe forum si de varsta.

1.2 Materialele publicate de membri devin automat proprietatea intelectuala neexclusiva a site-ului ACVARIU.RO. Toti membrii forumului raspund personal pentru continutul propriilor mesaje publicate.

1.3 Forumul are caracter moderat. In cadrul lui, administratorii si moderatorii sunt "GAZDE" si au drepturi DEPLINE asupra functionalitatii si continutului forumului. Toti ceilalti membri ai forumului sunt "OASPETI". Prezenta pe forum este un PRIVILEGIU si nu un DREPT, de aceea va rugam sa va comportati ca atare. Prezenta pe forum va confera doar DREPTURI LIMITATE si OBLIGATII conform prezentului regulament.

1.4 Calitatea de forumist pe ACVARIU.RO poate fi revocata temporar sau definitiv pentru incalcarea regulamentului, a normelor bunului simt sau a regulamentului. Vechimea sau numarul de posturi nu au relevanta in fata regulamentului, altfel zis: regulamentul se aplica pentru toti in mod egal. Necunoasterea regulamentului forumului nu absolva pe nimeni de incalcarea regulilor.

1.5 Administratorii si moderatorii au deplina autoritate de a sterge complet sau partial mesajele membrilor, fara sa fie obligati sa ofere o explicatie. Administratorii si moderatorii sunt responsabili de bunul mers al forumului, de aceea nici una dintre deciziile lor nu poate fi contestata.

1.6 Forumul are structura ierarhica. Administratorii si moderatorii NU sunt alesi de catre membri, iar actiunile lor NU sunt subiectul dezbaterii sau aprobarii membrilor. Administratorii si moderatorii acestui forum NU pot fi contactati pe PM pentru intrebari sau nelamuriri legate de acvaristica sau pentru sanctiunile aplicate. Pentru intrebarile si nelamuririle din domeniul acvaristic exista sectiuni dedicate ale forumului, va rugam sa scrieti acolo.

1.7 Membrii forumului raspund la intrebari sau ajuta in masura in care au timp (si considera util sa faca asta).

1.8 Daca ai cunostinte si experienta, nu te multumi sa citesti si sa te amuzi de "naivitatea" celorlalti, implica-te, da si tu raspunsuri, exprima-ti ideile.


2. Instructiuni si reguli


2.1 Fara clone! Inregistrarea mai multor nume de utilizator pentru aceeasi persoana constituie abuz si duce la blocarea tuturor conturilor respective.

2.2.1 Respectati userii acestui forum si folositi un limbaj civilizat, decent si fara accente de superioritate sau indolenta in limbaj. Orice intentie de a porni sau de a continua o cearta duce la primirea unui avertisment. Incercati pe cat posibil sa fiti cat mai exacti in exprimare, astfel incat cuvintele voastre sa nu poata fi interpretate ca atacuri subtile la persoana, ironii sau chiar jigniri. Daca aveti vreo nemultumire legata de conduita sau limbajul pe forum aferente unui alt user, adresati-va unui moderator. Nu incercati sa va faceti singuri dreptate apeland la o conduita sau limbaj similare, pentru ca se va considera ca ati incalcat regulamentul.

2.2.2 Userii nu trebuie sa-i atentioneze, pe ceilalti useri, despre incalcarea prevederilor din Regulament si nici nu trebuie sa faca sugestii legate de chestiuni care tin strict de moderarea forumului (probleme legate de continutul topicului, incadrarea in sectiune etc.). In cazul in care observa un topic "neconform" politicii forumului, userii se pot adresa (prin PM-uri) echipei de moderare/administrare.

2.3 Fara reply-uri off-topic. Pe acest forum nu este incurajata sau tolerata sub nicio forma goana dupa postari. Sunt admise devierile de la subiect, dar in limita bunului simt. Postati un mesaj doar daca ceea ce aveti de spus are legatura cu topicul. In caz contrar, mesajul va fi sters, iar userul in cauza va primi avertisment.

2.4 Nu postati abuziv mesaje de interes limitat (de genul: @user). Daca vreti sa abordati un subiect strict personal, folositi comunicarea prin intermediul mesajelor private (PM). Abuzul duce la stergerea mesajelor si primirea de avertisment. Nu folositi avatare cu tenta antisemita, rasista, politica, obscena, violenta sau publicitara. Semnatura trebuie sa fie scurta, pe maxim un rand, decenta si fara conotatii politice, sexuale sau de alta natura. Nu se admit poze sau diverse chestii animate in semnatura.

2.5 Exprimati-va cat mai corect. Nu vi se cere sa nu aveti greseli gramaticale sau ortografice, dar incercati sa le evitati. Nu abuzati de smile-uri, de "k"-uri, de "sh"-uri, "tz"-uri, de majuscule sau de replici de 1-2 cuvinte evitati limbajul gen "mess" (de genul "Cool", "lol"...etc.) caci primiti un avertisment.

2.6 Folositi optiunea "Search" de pe forum. Inainte de a crea un nou topic, asigurati-va ca nu s-a mai discutat despre subiect. Nu va ia mult timp si va poate scapa de replici severe sau de un avertisment. Nu initiati topicuri de genul "Ajutor ,"Help", "Ce ma fac , "Oooops ", “O problema”, “O intrebare”, ci exprimati exact ce problema aveti in titlul topicului, in cateva cuvinte. Astfel de topicuri vor fi sterse.

2.7 Inainte de a crea un nou topic, aveti grija sa fie în sectiunea corecta a forumului. Orice topic postat aiurea atrage dupa sine un avertisment si inchiderea sau stergerea topicului. De asemenea, topicurile trebuie sa aiba un titlu inteligibil, care sa dea o idee despre ce este vorba în el.

2.8 Fara discutii sau informatii warez, ori care aduc atingere legii copyright-ului. Abaterea se va sanctiona cu stergerea topicului si acordarea de avertisment tuturor userilor care au participat la discutie.

2.9 Publicitatea pe forum nu este permisa decat cu acordul proprietarului. Pentru detalii si obtinerea permisiunilor trimiteti un PM la MOSU.


3. Sanctiuni


3.1 In functie de gravitatea incalcarii regulamentului, de motivele care au dus la aceasta si de numarul de incalcari, userii pot fi penalizati :
a) cu avertisment;
b) cu ban temporar;
c) cu ban permanent.

Aceste decizii vor fi luate de administratori fara a oferi explicatii.

3.2 Felul sanctiunii este stabilita de catre grupul de administratori-moderatori. Aceasta va fi adusa la cunostinta membrilor forumului prin publicare in sectiunea ANUNTURI SI SANCTIUNI.


4. Note finale


4.1 In orice situatie neacoperita de prezentul regulament, se aplica decizia administratorilor acestui forum.

4.2 In momentul inregistrarii se considera ca ati citit acest regulament. Daca postati pe forum inseamna ca sunteti de acord in totalitate cu regulile de mai sus.

4.3 Acest regulament poate fi revizuit in functie de evolutia forumului. Daca sunteti deja inregistrat pe forum in momentul revizuirii regulamentului, actiunea de a posta in continuare pe forum echivaleaza cu o acceptare tacita a noului sau continut, indiferent daca ati citit regulamentul sau nu.



Administratia.
In cadrul ariei CUMPARARI va rugam sa respectati urmatoarele reguli:

- Toate produsele cerute/dorite trebuie sa fie din domeniul acvaristic.
- Nu cereti produse care incalca Legea Drepturilor de Autor (ex. carti fotocopiate)
- Userii trebuie sa aiba completata rubrica Location din profil.
- Userii trebuie sa aiba rubrica completata cu NUMELE INTREG la sectiunea DESPRE NOI
- Oferiti detalii cat mai complete despre produsul cerut/dorit.
- Precizati o modalitate de contact. Un e-mail, numar de telefon, faptul ca doriti sa fiti contactati prin mesaje private, etc.
- Cumpararea de produse in scopul revanzarii lor pe acest forum nu este permisa. Userii care fac acest lucru vor fi sanctionati.
- Dupa efectuarea "tranzactiei" initiatorul topicului trebuie sa precizeze ca anuntul nu mai e de actualitate, se poate inchide, etc.
Posturile care nu respecta aceste reguli pot fi inchise sau sterse fara atentionare.
Topicurile ce nu primesc niciun reply in termen de o luna (cu exceptia celor Sticky) vor fi sterse

Administratia.
In cadrul ariei SCHIMBURI va rugam sa respectati urmatoarele reguli:

- Toate produsele destinate schimbului trebuie sa fie din domeniul acvaristic.
- Userii trebuie sa aiba completata rubrica Location din profil.
- Oferiti detalii despre produsul oferit si despre cel cerut la schimb.
- Nu comentati oferta cuiva indiferent daca cere sau ofera. Astfel de discutii trebuie sa aiba loc intre cei care vor sa faca schimbul, de preferat prin intermediul PM.
- Precizati o modalitate de contact. Un e-mail, numar de telefon, faptul ca doriti sa fiti contactati prin mesaje private, etc.
- Nu oferiti spre schimb produse obtinute in urma donatiilor facute pe acest forum. Userii care fac acest lucru vor fi sanctionati.
- Dupa efectuarea "tranzactiei" initiatorul topicului trebuie sa precizeze ca anuntul nu mai e de actualitate, se poate inchide, etc.

Posturile care nu respecta aceste reguli pot fi inchise sau sterse fara atentionare.
Topicurile ce nu primesc niciun reply in termen de o luna (cu exceptia celor Sticky) vor fi inchise.

Administratia.
Topicurile din cadrul ariei "Vanzari" sunt organizate dupa urmatoarele reguli:

1) Fiecare user are dreptul sa posteze un singur topic / saptamana... atat!

- S-a luat aceasta decizie deoarece regula "Fara Up!" nu era respectata de catre utilizatori.
- Actualizarile de pret, modificarile de stoc, etc. le puteti anunta in topicul de saptamana "viitoare".


2) Topicurile din cadrul ariei "Vanzari" sunt de tipul "closed topic"!

- Asta inseamna ca nu puteti reveni ulterior, cu modificari in topic...


======================


In cadrul ariei VANZARI va rugam sa respectati urmatoarele reguli:


- Nu abuzati de aceasta sectiune (contributia unui user la forum nu trebuie sa se rezume preponderent la activitatea pe aceasta sectiune).

- Userii trebuie sa aiba completata rubrica Location din profil. In cazul nerespectarii acestei cerinte, postarile le vor fi sterse.

- Anunturile de vanzare ale userilor care nu si-au indeplinit obligatia de a se prezenta la rubrica "Despre noi" vor fi sterse.

- Toate produsele oferite spre vanzare trebuie sa fie din domeniul acvaristic.

- Nu oferiti produse care incalca Legea Drepturilor de Autor (ex. carti fotocopiate).

- Incercati sa oferiti detalii cat mai complete despre produsul oferit (stare de functionare, garantie, defecte, stare de sanatate, hrana preferata, etc).

- Precizati pretul produselor pe care le oferiti. Organizarea de licitatii nu este permisa.

- Precizati o modalitate de contact. Un e-mail, numar de telefon, faptul ca doriti sa fiti contactati prin mesaje private, etc.

- Nu oferiti spre vanzare produse obtinute in urma donatiilor facute pe acest forum. Userii care fac acest lucru vor fi banati.

- Acesta nu este un site de vanzari-cumparari. Afacerile de genul "construiesc acvarii pe comanda" sau "crescator de discusi ofer 4 varietati permanente" sunt permise doar cu acordul conducerii. Vanzarea permanenta/repetata de echipamente, acvarii, substante se considera comert si se trateaza ca atare. Contactati: mosu@acvariu.ro. Daca aveti aprobare de la mosu pentru publicitate (vanzari engros/neocazionale), spuneti-o in post. Evitati astfel stergerea din greseala a postului respectiv.



Administratia
Poate sa fie de la infundarea conductelor dar poate sa fie si din cauze constructive. Rotorul are in interior niste magneti permanenti si daca au caracteristici diferite sau interstitiul dintre magneti si stator este diferit rezulta alte caracteristici => alta turatie, putere, etc... De asemenea la puterea mica pe care o dezvolta mai conteaza si greutatea rotorului. Toate astea le spun deoarece chiar daca sunt de la aceiasi pompa producatorii mai schimba caracteristicile componentelor pe diverse loturi si pentru a pastra caracteristicile umbla la stator. In acest fel chiar daca pui un rotor identic ca si dimensiuni nu va avea acelasi randament deoarece difera statorul. Unii producatori mai de soi au bunul simt si dau alt cod la astfel de componente pentru seriile schimbate (ca la piesele de schimb de la masini cand te intreaba anul de fabricatie )...
pentru ca ica nu s-a restabilit forumul si nu ai inca acces la articole postez aici o varianta a articolului despre ciclare (nu mai stiu daca este varianta postata ca articol sau una intermediara... asta am gasit-o in arhiva...) si lipsesc pozele...:
"Ciclul Azotului
Sau “Sindromul acvariului nou”

Azotul (N) este un element esenţial al ţesuturilor animale şi vegetale. Moleculele azotate, provenind de la animale (excrementele peştilor), vegetale sau mâncarea în surplus, sunt transformate în amoniac (NH3 sau NH4+), care este foarte toxic pentru peşti. Acest fenomen se întâmplă şi în natură însă volumul de apă este foarte mare faţă de numărul de peşti astfel încât concentraţia de amoniac este foarte mică. În acvarii volumul de apă este mic şi concentraţia de amoniac poate deveni periculoasă în anumite condiţii.
În prezenţa oxigenului din apă amoniacul este transformat de către bacterii (nitrosomonas) în nitriţi* (NO2-). Aceştia sunt toxici la valori mai mari de 0,3 mg/l.

NOTĂ: pentru a păstra denumirile pe care le veţi găsi în toate documentele în engleză am preferat în documentul de faţă să folosesc denumirea de nitriţi/nitraţi în loc de azotiţi/azotaţi, în română ambele denumiri fiind corecte şi uzitate.

Nitriţii, în prezenţa oxigenului sunt transformaţi la rândul lor de alte bacterii (nitrobacter) în Nitraţi (NO3-). Nitraţii sunt mai puţin toxici pentru vieţuitoarele din mediul acvatic iar pentru plante constituie chiar un nutrient strict necesar. Nitraţii sunt veriga finala a acestor transformări ale azotului, ei acumulandu-se în timp. Concentraţia maximă de nitraţi este de 100 mg/l (recomandabil sa nu se depăşească valoarea de 50 mg/l).
Acest lanţ de transformări poartă numele de “Ciclul azotului”.



Toate elementele care participă la acest ciclu (oxigen, bacterii, pH, temperatură, plante, materii organice primare din care provine amoniacul, etc.) trebuie păstrate într un echilibru.
La începutul procesului, într-un tanc nou, numărul de bacterii este mic. Înmulţirea acestora se face lent, pe măsură ce cantitatea de amoniac şi respectiv nitriţi din apă creşte. La început se dezvoltă bacteriile care descompun amoniacul în nitriţi şi după ce concentraţia de nitriţi depăşeşte o anumită valoare încep să se înmulţească bacteriile care transformă nitriţii în nitraţi.
După o perioadă de timp, coloniile de bacterii devin suficient de dezvoltate pentru a transforma tot amoniacul în nitriţi şi nitriţii în nitraţi.



Pe parcursul acestui proces, deoarece numărul de bacterii este mic, concentraţiile de amoniac şi nitriţi depăşesc de multe ori valorile maxime ceea ce duce la multe dezastre.
“Sindromul acvariului nou” s-ar traduce prin faptul că începătorii populează acvariul imediat ce l-au umplut cu apă. Din cauza nivelurilor mari de amoniac şi nitriţi de la începutul ciclului azotului apar dezastre (mor peşti). Prima tentaţie a începătorului este să schimbe imediat o mare cantitate de apa (de cele mai multe ori toată apa), să spele foarte des filtrele şi/sau să introducă medicamente în acvariu... Toate acestea duc la distrugerea coloniilor de bacterii care deabia începuseră să se formeze şi... totul se reia de la capăt...
Pentru a evita astfel de dezastre vă recomandăm ca la pornirea unui acvariu nou să respectaţi câteva reguli:
- în prima săptămână nu se vor introduce peşti în acvariu. În această perioadă se va introduce în acvariu mâncare pentru peşti ca pentru 1-2 peşti.
- După prima săptămână se vor introduce primii peşti (2-4 în funcţie de mărimea acvariului). Aceştia trebuie să fie neapărat din specii foarte rezistente nepretenţioşi şi recomandabil mai ieftini! De obicei aceştia sunt din familia “sanitarilor”.
- După încă 3 săptămâni putem considera că acvariul este colonizat destul de puternic cu bacterii pentru a-l putea popula complet cu peşti.
Recomand totuşi efectuarea periodică a unor teste pentru determinarea exactă a valorilor de amoniac, nitriţi şi nitraţi pentru a ţine sub control ciclul azotului şi respectiv starea acvariului.

Cel mai greu lucru pentru un pasionat al acvaristicii este să stea şi să aştepte 30 de zile lângă un acvariu fără peşti... Ţineţi minte că acest efort merită şi că astfel veţi scuti alte săptămâni de muncă pentru reechilibrarea acvariului sau pierderea unor exemplare de peşti valoroase sau la care ţineţi.

Controlul Ciclului Azotului
În general putem considera că în acest sistem unul din parametrii care este foarte uşor de controlat este amoniacul respectiv sursele primare din care apare amoniacul. Păstrarea unui număr optim de peşti pe volumul de apă din acvariu şi evitarea supraalimentării acestora sunt căile cele mai la îndemâna noastră pentru a păstra echilibrul.
De asemenea într-un acvariu bine plantat este mai uşor de păstrat acest echilibru, plantele fiind consumatoare de nitraţi.
Oxigenarea apei este un alt factor care favorizează activitatea bacteriilor. Prin schimbările regulate de apă se elimină din acvariu surplusul de alimente, resturile vegetale şi alte materii organice şi în principal surplusul de nitraţi (propriu zis scădem concentraţia acestora).
Bacteriile care realizează transformările din ciclul azotului se găsesc peste tot în mediul nostru (apă, aer...). Tot ce ne rămâne de făcut este să le creăm un mediu propice de dezvoltare. Ele se dezvoltă, în general, pe suprafaţa oricărui obiect dintr-un acvariu (geamuri, pietre, filtre, etc.) şi foarte puţin în apă. Pentru a-şi îndeplini rolul trebuie să dipună de o suprafaţă foarte mare şi să intre în contact cu o cantitate mare de apă oxigenată. Din aceste cauze cel mai bun mediu de dezvoltare a coloniilor de bacterii sunt filtrele (în acestea o circulaţie lentă a apei favorizează procesul).
Un alt factor foarte important în stăpânirea Ciclului Azotului este înlocuirea periodică a unei cantităţi de apa. Prin această acţiune se îndepărtează nitraţii în exces şi se introduc în acvariu, odată cu apa proaspătă, micronutrienţi necesari creşterii plantelor. Cantitatea de apă


Timpul de ciclare a unui acvariu nou poate fi micşorat prin mai multe metode:
• folosirea în prima perioadă (fără peşti în acvariu) de substanţe chimice conţinând amoniu care să forţeze colonizarea cu bacterii.
• Introducerea de produse speciale care conţin bacterii (la noi cel mai cunoscut produs este Cycle dar mai sunt şi altele). Nu cunosc realizări notabile la folosirea acestor produse...
• Introducerea în noul acvariu de mediu colonizat (nisip, filtre, etc.) din acvarii ciclate. Această metodă este nerecomandată din punctul meu de vedere deoarece odată cu acestea se pot introduce în noul acvariu paraziţi şi/sau bacterii nedorite, alge, etc. De asemenea fără o cantitate minimă necesară de amoniac respectiv nitriţi aceste colonii de bacterii se vor micşora până la nivelul de echilibru...
• Utilizarea plantelor naturale. Sunt unele specii, cum ar fi Ceratopteris şi Hygrophila, care sunt foarte utile mai ales la pornirea unui acvariu nou deoarece aceste sunt foarte rezistente şi consumă mulţi nitraţi.

După cum s-a arătat un rol foarte important este mediul de dezvoltare al bacteriilor. Cel mai ieftin (şi în acelaşi timp şi foarte eficace) este filtrul din burete racordat la un vibrator de aer. Acesta este impropriu spus “filtru” deoarece rolul lui este de mediu de dezvoltare pentru bacterii (acestui filtru i se mai poate spune “filtru biologic”) şi nu de filtrare mecanică a apei - prin filtrare majoritatea oamenilor inteleg filtrarea mecanică adică reţinerea impurităţilor. Trebuie să ţineţi cont că prin spălarea lui micşoraţi numărul de bacterii sau chiar le distrugeţi pe toate (spălarea este totuşi necesară deoarece prin depunerea impurităţilor buretele se infundă şi circulaţia apei este împiedicată). Din această cauză recomand utilizarea a două filtre şi spălarea pe rând a acestora şi numai când este necesar. Pentru o corectă curăţare a buretelui recomand o primă spălare într-o soluţie de 30% oţet alimentar după care o îndelungată spălare în apă curgătoare. Atenţie: oţetul distruge în totalitate bacteriile şi se foloseşte când aveţi doi bureţi. În cazul în care aveţi numai un burete spălarea trebuie să fie rapidă şi numai în apă, recomandabil în apă fără clor care distruge bacteriile.
Alte filtre conţin zone “biologice” necesare dezvoltării coloniilor de bacterii. Acestea sunt formate din bucăţi de burete, nisip, inele de ceramică, etc.
Într-un acvariu complet ciclat şi aflat în echilibru distrugerea coloniilor de bacterii prin spalarea filtrelor nu va duce totuşi la creşterea foarte mare a valorilor de amoniac şi nitriţi deoarece bacteriile se găsesc, după cum am mai spus, pe toate suprafeţele obiectelor din acvariu. Acestea vor ajuta ca în filtrele spălate să se refacă rapid coloniile de bacterii.

ATENŢIE:
• Coloniile de bacterii care ajută la ciclul azotului sunt distruse de cele mai multe medicamente şi substanţe chimice folosite în tratamentele din acvaristică. Acesta este un alt motiv (foarte puţin prezentat sau chiar omis în literatura de specialitate) de a folosi acvarii de carantină în care să se facă tratamentele.
Ţineţi minte acest lucru de fiecare dată când faceţi un tratament direct în acvariu. Poate apare “sindromul acvariului nou” chiar şi la acvarii stabile de mult timp, cu atât mai mult cu cât peştii sunt slăbiţi de boală şi tratamentul în sine... După un astfel de tratament utilizaţi toate metodele de care dispuneţi de a micşora cantitatea de amoniac/nitriţi: schimbări zilnice de apă timp de 1-2 săptămâni, aerare puternică, grăbirea colonizării cu bacterii (bureţi din alte bazine ciclate – cu toate riscurile aferente), etc.
• O altă greşeală pe care am observat-o la mulţi acvarişti începători este de a utiliza îngrăşăminte pentru plante terestre în acvariu. Aceste îngrăşăminte au ca şi componenţi de bază tripleta N-P-K (Nitraţi, Fosfaţi, Potasiu). Pe majoritatea ambalajelor acestor produse este scris o serie de 3 numere (de exemplu: 2-2-50 sau 10-20-40) care reprezintă concentraţia acestor substanţe din produs.
La cele expuse mai sus în cadrul articolului, din care realizaţi ce reprezintă introducerea de nitraţi în exces, se mai adaugă şi faptul că fosfaţii sunt şi ei letali în concentraţii foarte mici. Tabloul cred că este complet şi nu necesită comentarii...
Soluţiile fertilizatoare pentru acvaristică nu conţin fracţiile N-P (sau cantitaţile sunt foarte mici).
• Un alt semnal de alarmă îl ridic asupra apei utilizate. Multe dintre acestea conţin nitraţi (şi fosfaţi) în cantităţi mai mai mici sau mai mari în funcţie de sursa apei utilizate. Chiar şi apa potabilă are un conţinut mic de nitraţi (acceptat în normativele în vigoare referitoare la calitatea apei potabile), în apele din fântâni şi apele curgătoare acest conţinut este mult mai mare (ţineţi cont că în agricultură se utilizează cantităţi enorme de îngrăşăminte N-P-K!!!).


Amoniacul
Concentraţia de amoniac maximă admisă în apa din acvarii depinde de pH şi temperatura apei (şi de timpul cât este menţinută această concentraţie). În tabelul de mai jos sunt prezentate valorile maxime admise în mg/l (menţinerea peştilor la aceste valori devine letală în câteva ore):
PH 20 ºC 25 ºC
6,5 15,4 11,1
7 5 3,6
7,5 1,6 1,2
8 0,5 0,4
8,5 0,2 0,1

Se observă că în ape cu pH-ul şi temperatura mică concentraţia maxim admisă de amoniac este mult mai mare decât pentru ape cu pH-ul şi temperatura mare.
In acel acvariu nu o sa reusesti niciodata sa stabilizezi situatia cu filtrul ala. Pentru bazinele mici este mult mai buna solutia cu burete si vibrator deoarece buretele ala mic si cu pori uriasi nu o sa ofere niciodata mediu de dezvoltare a bacteriilor. Nu stiu ce intelegi tu prin mancare cat incape intre 3 degete, dar eu la un bazin de 70 litri si 'jde guppy le dau tot atat... Acum am vazut... in 10 litri ai si 2 carasi???
daca vrei sa-ti traiasca pestii, indiferent care, scapa de carasi sau fa-ti un acvariu mare numai pentru ei (2 carasi=minim 60 litri).
La tine sunt doua probleme: acvariu neciclat si lipsa de oxigen in apa.
Da-ne mai multe detalii referitoare la marimea bazinului si la filtru. Cum si cand faci schimburile de apa si cat le dai sa manance.
tropheus wrote:sunt obligat sa spun pretul....aici pe forum

Daca ti neaparat sa nu spui pretul nu esti obligat. Koala sugera sa puneti de la inceput pretul pentru a evita astfel de intrebari, daca nu aveti ceva de tinut secret.
Sunt interzise insa comentariile asupra preturilor puse de utilizatori.
cata4356 wrote:Nici eu n-am prea inteles ce a vrut sa zica dar cred ca nu le mai vedem.

Deocamdata pot fi accesate intrand pe vechiul forum, va logati si va vedeti toate mesajele. Daca aveti date importante ar fi bine sa vi le salvati...
Adresa vechiului forum: http://oldforum.acvariu.ro
lukaboy wrote:Recomand acesti pestisori draguti pentru acvaristii care au prea multi melcisori in acvariu.

Pe viitor am in plan un articolash despre ei, insa pentru moment ma limitez la acest aspect important: in maxim o saptamana nu mai aveti talpa de melc in acvariile voastre.

Si tot pe viitor, voi deschide un serviciu de inchiriere tetraodoni pentru tinerea sub control a populatiei de melci

Atentie ca s-ar putea sa faca curat si prin randul pestilor...
Perca wrote:... cu cit il dai ???

Mai copii... daca omul va da adresa de mail si telefonul ce vreti mai mult. Daca vroia sa va spuna pretul de la inceput eu cred ca il spunea din primul post...
drilea wrote:M-ar interesa si pe mine. Da si tu un pret

Adi a spus clar: PM....
Pushica wrote:
am mutat pestii in alt acvariu, am fiert din nou nisipul, si filtrul l-am spalat bine si am dezinfectat cu rivanol


Ai facut cea mai mare greseala! Ai scapat cu succes de toate bacteriile si sunt sigur ca nu ai ajutat cu nimic pestii care tot bolnavi au ramas cu tot acvariul "curat"... Nu se fac aceste manevre radicale decat in cazuri extrem de rare si atunci pregatesti din timp un alt bazin in care sa ti pestii pe perioada de ciclare.
Acum trebuie sa ti pestii in bazinul de care spuneai cel putin 3 saptamani.
 
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com