[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adiradu
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Message
calin_gherman wrote:
adiradu wrote:Problema e asa: dupa ce-mi fac bazinul ala Tanganyka cu tropheusi, de care deocamdata stiu doar eu , inca n-am facut public lucrul asta, in mod SIGUR urmatorul va fi un saratel. Pana atunci mai invat partea tehnica a problemei.


Oare ce cerneala folosesti ca nu se vede bine ce scrii


Uf, mi-a scapat, am dat-o pe gura si pe asta...

Am un spatiu de 1.70 m si adanc de 80 cm intre doi stalpi, relativ nefolosit. Adica e o biblioteca acolo dar se poate reloca...
Ehee, planuri...
Sa pasez si eu mai departe? Nu pasez...

Problema e asa: dupa ce-mi fac bazinul ala Tanganyka cu tropheusi, de care deocamdata stiu doar eu , inca n-am facut public lucrul asta, in mod SIGUR urmatorul va fi un saratel. Pana atunci mai invat partea tehnica a problemei.
Foarte pitoresc filmuletul...

Mai ales toporul ala pe care incalzeste tuburile....
kirucd wrote: Nu am loc de un acvariu asa cum trebuie pentru africani. Deocamdata

Apropos de tatonarile astea ce mai face bazinul tau cu discusi?
Parca are vreo 450 litri, suficient de incapator... si n-ai mai zis nimic de el in ultima perioada
calin_gherman wrote: Aaaaam priceput totul ! Dar in final de interogatoriu....nu-ti pui problema acvariului tau mult prea competitiv ptr...malawieni relativ comuni ?


Aici nu mai stiu ce sa raspund...

Adica iti spun o poveste: am un amic destul de bun, care e sarb in Serbia. E crescator de mbune si doar mbune, de vreo 20 si ceva de ani. Creste pestii astia din pasiune, iar pe usa unei incaperi din boxa blocului unde sta si unde are vreo cateva acvarii e lipita o coperta dintr-o revista veche de acum 20 de ani cu un Demasoni. Primul Demasoni ce a ajuns in Serbia acum 20 de ani si care era al lui. Acum are si linii frumoase de Caeruleus, Maingano, Demasoni adica ciclide mai comune dar e in stare sa mearga 1500 km pana nu stiu unde in Germania sa-si ia un wild nou aparut pe care sa se chinuie dupa aia sa-l inmulteasca.

Ce vreau sa spun e ca am facut bazinul asta asa cum e acum tot din pasiune, mi-a placut sa-l fac asa si-mi pare bine cand vad ca si pestii se simt bine acolo.
Acuma, ca-s comuni sau nu... asta e de discutat...
Da, e exact cum spune Dragos.

La bazinul anterior unde faceam filtrare doar prin canistre a functionat treaba asta, bagam si scoteam apa permanent din bazin.
Ohooo... stiu o gramada de firme care n-au nici pentru camera IT asa ceva si invart milioane pe luna...
Dar adevarul e ca m-am gandit la asta... Doar ca stau prost cu spatiul si mi-e frica sa bag benzina in casa...
kirucd wrote:Problema poate sa apara daca pana de curent tine mai mult de 3-4 ore,
asa cum ai spus si tu, si in cazul acesta un UPS care sa tina pompa de recirculare e necesar. Totusi
consumul pompei este 85w, care chiar daca este mic totusi e semnificativ si nu stiu cat de mare
trebuie sa fie UPS-ul ca sa tina aceasta pompa.

Iti spun eu cat tine, pe un UPS de 700 VA, pompa asta sta in functiune cam 30 minute, am verificat.
@Calin: intradevar, problema despre care intrebi tu e una extrem de spinoasa si m-am gandit mult la ea. Din pacate sunt si eu patit...

Nu stiu daca am acoperit toate variantele "rele" - cred ca asta e imposibil - dar am incercat sa rezolv cat mai multe dintre ele. Le iau pe rand:

- blocarea overflowului din bazinul mare: teava de backup din Bean animal ofera suficient de multa siguranta in caz ca se infunda celalalte doua. E dimensionata la d=32 in timp ce returul din sump il fac la d=25
- colmatarea ciorapilor de prefiltrare: compartimentul e gandit in asa fel incat apa, daca nu mai reuseste sa treaca prin ciorapi, sa poata trece pe deasupra in compartimentul urmator. Inaltimea peretelui lasa sa treaca pe deasupra lui 12.000 litri/ora, debitul teoretic al pompei de recirculare.
- toti peretii despartitori merg ca inaltime descrescator, de la intrarea in sump spre iesire (in caz ca se infunda ceva pe jos apa sa poata trece pe sus). Din volumul brut total al sumpului de aprox 320 litri, doar 60% este plin cu apa si materiale filtrante. Mai raman in jur de 120 de litri liberi, "de rezerva".
- ajungem la pompa: daca pompa se defecteaza (sau se opreste din lipsa de curent), cei 2 cm de apa din display care stau deasupra nivelului dat de pieptene datorita pompei (aprox 43 litri) vor ajunge in sump - loc suficient. Cele 2 tevi prin care fac returul din sump sus in bazin sunt scufundate la 2 cm sub nivelul apei (ca sa nu fie pericol sa traga apa prin efectul de sifon la oprirea pompei) si au si rol de oxigenare prin valurirea apei. Am si o pompa de rezerva in caz de nevoie.
- deocamdata orificiul de overflow din camera sumpului este acoperit cu capac si nu fac schimbul la picatura, chiar daca instalatia e functionala, tocmai din cauza ca am stresul asta cu pana de curent... In caz ca s-ar opri curentul as pierde prin overflowul sumpului cei 40 de litri de apa veniti de sus si pompa ar ramane pe uscat. Nu am mers pe ideea de a pune o electrovalva normal inchisa pe iesirea sumpului pentru ca nu-mi place ideea ca evacuarea apei de acolo sa se poata face doar daca exista curent electric la retea. Problema o rezolv astfel: senzor de nivel cu plutitor in sump, cu nivelul la 2 cm sub gura overflowului. Sa zicem ca se ia curentul, in sump vin cei 40 de litri de sus iar acestia se pierd la canal prin overflow. Vine curentul, pompa incepe sa bage sus iar nivelul apei in compartimentul pompei incepe sa scada. Plutitorul deschide o electrovalva (de masina de spalat ) prin care se completeaza rapid apa din camera pompei, la presiune mare. Cand apa s-a ridicat plutitorul opreste electrovalva, etc. Montajul asta din urma e gata, probabil maine il voi monta, moment in care voi putea sa scot capacul de pe overflow si sa dau drumul la schimbul la picatura full.
- trecem la oxigenarea apei: in marginea din stanga, unde intra apa cu presiune de la pompa din sump am spus ca se produce o valurire destul de mare a apei. Efectul este dublat de o pompa de valuri de 12.000 litri pe ora, orientata si ea spre suprafata apei. Tot pe marginea asta, la jumatatea inaltimii peretelui am un powerhead de la un filtru Eheim care face curent puternic pe linia mediana a bazinului. Echipamentele astea doua si doar ele sunt legate la un UPS de 700 VA (aprox 400W) care asigura cam 1h autonomie la cei 50W cat au cele doua pompe. La jumatatea bazinului mai am o pompa de valuri de 8.000 l/h, 15W consum care sta si ea singura pe un alt UPS de 700 VA. Am facut test cand am reorganizat sumpul, doar cu cele 3 pompe de valuri in functiune pestii au stat ok de vineri pana luni cand am repornit filtrarea.
- pompa de retur din sump este si ea singura pe un al treilea UPS.
- restul de echipamente: termometre, incalzitor, lumina stau conectate direct la retea.

Deocamdata "alertele" de curent picat pentru cand nu-s acasa mi le da un server NAS, conectat direct la priza unde-i unul din UPS-urile acvariului si la net, monitorizat din afara. Primesc mail/SMS atunci cand pica curentul si nu mai e NAS-ul online. Deocamdata ajuta, pana oi da drumul la Arduino cu toate cele...
Am definitivat cu sumpul zilele astea. Mai ramasese de refacut placa "sita" de la wet&dry intrucat cea veche avea gaurile prea mari.
Multumita CNC-ului lui Shubi am luat-o putin pe scurtatura si am fost scutit sa fac aproape 500 de gauri manual. Multumesc mesterului pentru ajutor!

"Intregul" arata functional cam ca in filmuletul de mai jos, cu rezerva ca totul a fost filmat in obscuritate si putin cam neclar ca sa nu va dati seama de imperfectiuni



De acuma intru in linie dreapta cu partea de lumina pe care trebui s-o refac + capacul, de fapt placa ce va sta peste lampa. Binenteles ca vor fi LED-uri, care vor inlocui (sau completa) actualele benzi cu LED pe care le folosesc.
Problemele pe care le vad in momentul asta si pentru care as avea nevoie de o groaza de sfaturi sunt cam astea:

- cum construiesc suportul pe care se vor prinde ledurile, din ce material, dimensiuni - latime, mod de prindere, protectie la condens, etc
- cum evit ca acesta sa se flambeze prin propria greutate, va avea aprox 2.5 metri lungime. Il fac din bucati, pun intaritoare de sustinere pe rama-capac, etc...
- cu ce acopar totul, placa de sus va trebui sa fie mobila dar are totusi 270x80 cm deci va trebui un material usor
- care va fi dispunerea ledurilor ca sa acopar cei 80 cm latime ai bazinului
- de care leduri, cate bucati, ce culori voi folosi? Am acasa niste "chinezarii" de 10W, alb-rece dar nu stiu nimic despre ele si probabil voi fi pus in situatia sa comand ceva mai ca lumea. La ciclide e putin diferit fata de plantate, in general e bine sa ai o lumina rece, care sa evidentieze culorile pestilor dar in acelasi timp dau bine in bazin si niste alge verzi care n-au cum sa creasca la 12-15.000 Kelvin.

Cam astea-s, de acu incolo pune iar baiatu mana pe carte si... la treaba
Binenteles ca orice sugestie e asteptata cu nerabdare si binevenita!


@dragos_georg: Chiar am fost in Serbia in weekendul ce tocmai a trecut, vestea proasta e ca Wiliamsi sunt destul de greu de gasit si n-am reusit sa gasesc decat putine exemplare, promise cuiva de mult timp.

Primul lucru notabil din weekendul asta: colonia de Cyrtocara Moorii a plecat spre noua lor casa din Bucuresti, la fel si ultimele exemplare de Placidochromis Milomo. Astfel ca, in acest moment, in bazinul meu au ramas exclusiv reprezentanti ai genului mbuna.

Sambata am fost in excursie la Sabac/Serbia la crescatoria de mbune de acolo. Am filmat cateva din noutatile cu care am ajuns acasa: Maylandia sp. "Msobo Heteropictus" Lundo Island, pui de 2-3 cm din parinti WC, o familie de Metriaclima Membe Deep tot F1 de 5-6 cm si cativa Pseudotropheus Coral red, pui de 3-4 cm.



Update despre filtrare:

Rata de colmatare a ciorapilor de la prefiltru devine ingrijorator de mare iar spalarea lor prin clor si tot ce trebuie nu-i foarte usoara...
Folosesc din aia grosi de 100 si 200 microni, zici ca-s din stofa de palton rusesc.
O pereche necesita schimbare cam la 5-6 zile, altfel mizeria o ia la plimbare prin sump pe deasupra.

Totusi, marele avantaj e ca restul materialelor filtrante au ramas curate de zici ca acum le-am bagat acolo. Iar in display apa e cristal.
Am decis sa trec pe 300 microni, modelul de nylon recomandat de Dragos. Cica astia se spala mult mai usor.

Am luat de la americani, de pe ebay, asa ceva:

image
Pai atunci, daca tot isi face Dragos bazin de africani , mai pun o serie.

La vedeta urmatoare ii zice Pseudotropheus sp. "Williamsi North" supranumit si "Blue Lips"

image

image

image

image

image
kirucd wrote:Adi m-ai spart, incep sa ma gandesc foarte serios la un acvariu cu cichlide

Pai ce sa zic?
Know-how este, Master in bricolaj esti, sursa de pesti gasim... iar un coltisor liber, de vreo 3 metri, la tine acasa n-o fi problema...
Pentru inceputul asta de saptamana aveti mai jos un mic update fotografic cu cateva poze pe care le-am facut in weekendul ce tocmai a trecut:

Pseudotropheus Msobo Magunga:
image

Metriaclima Zebra red top Emmiltos:
image

Labidochromis Caeruleus White Nkali:
image

Pseudotropheus Johannii:
image

Placidochromis Milomo:
image

Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" (Maison Reef)
image

Maylandia Chrysomallos
image

Maylandia Aurora
image

Cynotilapia Afra Zebroides (Jalo Reef)

image

Ai aici un bun punct de plecare:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Frumos buzatul asta si imi face o deosebita placere sa ma "reintalnesc" cu el...

Si frumoasa recenzia viz-a-vis de acest minunat peste. Pe care, fie vorba intre noi, mi l-as dori si eu adaugat printre mbunele mele...
La cat mai multi ani cu sanatate pe acelasi forum si sa nu fii niciodata Batran si obosit !
kirucd wrote:De la dreapta la stanga:
- prima camera va fi dotata cu un ciorap pentru filtrare mecanica, ciorap care se curata regulat, probabil
o data pe saptamana

Deja pot sa spun din experienta : la mine 2 ciorapi de 7" x 16", 200 microni, inseamna cam o saptamana pana apa incepe sa dea pe dinafara. La 100 microni dupa 3 zile a trebuit sa-i schimb, tot 2 bucati. Poate la mine e incarcare biologica mai mare dar eu zic sa luati totusi in calcul solutia cu doi saculeti...
Fain bazinul Robert si faina trecerea fotografiata de la momentul initial pana in prezent.
Interesant de urmarit cum au crescut pestii de la imagine la imagine si cum s-au "maturizat" bolovanii.

Sa te bucuri de el in continuare !
 
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com