Tur de forta weekendul ca tocmai a trecut. Dupa cum planificasem, m-am apucat de modificarea filtrarii la bazinul de ciclide.
Filmul actiunii a fost urmatorul:
1. Vineri, ora 9 AM: am oprit complet filtrarea, am scos pompele din priza si am inchis robinetii de in/out care faceau legatura cu bazinul. Materialele filtrante mecanice au mers la gunoi iar cele biologice au trecut la "conservat". Am umplut un butoi mare cu apa din acvariu, la fund am pus o pompa de 2000 litri iar iesirea de la pompa am adus-o printr-un furtun la suprafata apei. Am creat astfel un circuit al apei in butoi, cu aerare si tot tacamul. Matrixul si ce mai aveam eu acolo erau intr-o stare deplorabila din cauza detritusului acumulat in timp asa ca am avut de facut o treaba destul de murdara... Dupa care am bagat in butoi sacii si am dat drumul la pompa cu speranta ca bacteriile de acolo vor rezista.
2. Vineri, ora 11 AM: sumpul a fost complet golit, m-am apucat sa tai peretii interiori, unul cate unul. Munca de chinez batran, tinand seama de pozitia in care a trebuit sa lucrez

Cei care au mai facut asta stiu ce inseamna sa tai un silicon uscat care lipeste 2 geamuri, cu o scula pe care n-o ai si care oricum nu incape in locul in care vrei s-o bagi... Chestia asta mi-a luat vreo 3-4 ore si pana la urma operatia s-a terminat cu succes.
Ca un fapt divers, dupa umpleri-goliri complete repetate in scop de spalare, la sfarsitul etapei, cand ma pregateam sa bag termo-suflanta in bazin ca sa usuc totul ca la carte si sa ma apuc de lipit, ce vad eu in milimetrul de apa ce mai era pe fundul bazinului? Un pui de 1 cm de Pseudotropheus-nu-stiu-cum, care inota inca pe o parte (drept nu putea ca nu-i ajungea apa de acolo ca sa stea drept) si care in tot timpul asta statuse undeva acolo si scapase de toata vanzoleala cu pompe, golit apa, raschetat silicon de pe pereti, spalat, iar umplut, iar golit, etc... Un adevarat Highlander

)
Foto cu bazinul sumpului, spalat, curatat si uscat, chestia asta se intampla undeva pe la ora 3PM:
3. Vineri ora 5PM, dupa ce am alergat prin oras sa recuperez copiii de la scoala+gradinita si sa mai cumpar niste materiale, m-am apucat de lipit peretii pentru noua configuratie. Am folosit metoda mea clasica, de lenes, cu pistol pneumatic de silicon. Binenteles ca din punct de vedere estetic am cam facut-o lata iar lipiturile au iesit cam urate...
4. Vineri, ora 8PM: m-am apucat de gaurit peretele din spate pentru noua pozitie a overflowului. Timp de lucru cam 30 minute, lejer si fara probleme, poate putin mai greu din cauza pozitiei contorsioniste in care am stat.
4. Sambata ora 2AM: gata cu muca de chinez, am terminat cu lipiturile. N-am mai facut poze in perioada asta, probabil am uitat din cauza aburilor de silicon pe care i-am inhalat in tot timpul ala.
In cursul zilei de sambata, in timp ce asteptam sa se usuce siliconul am facut diverse alte operatii:
- am ajustat lungimea tevilor de la Bean Animal care intrau in sump
- am ajustat "rafturile" pentru materialale filtrante pe noile dimensiuni
- am taiat din acryl placa ce sustine cei 2 ciorapi pentru prefiltrare
- am modificat teava de la pompa de retur
- am adunat cu carpa si galeata o gramada de apa cursa peste tot pe parchetul din camera
- etc, inca multe altele
Pana sambata seara, era cam ora 11PM, am terminat absolut tot ce era de terminat. Ramanea ca duminica dimineata sa-l dau la apa.
5. Duminica ora 10AM: am inceput operatia inversa de mutare a matrixului inapoi in sump, dupa care umplerea cu apa si speranta ca va iesi din prima.
Am facut poze cand totul era deja in stare functionala, cu cele 3 zone importante incepand cu partea din dreapta, plus o poza de ansamblu cu cei 1.50 metri de sump.
In cele 2 zile si jumatate cat bazinul a stat fara filtrare n-am hranit de loc pestii (plus o zi inainte de inceperea operatiunii), ca sa reduc pe cat posibil incarcarea biologica din apa. Am folosit pentru circularea apei si aerare 2 pompe de valuri de 12.000 litri/ora, inca o pompa de recirculare ceva mai mica si am bagat pentru siguranta si o piatra de aer iar pestii n-au avut absolut nici o problema in tot timpul asta.
Sper ca totul va fi ok, voi face deseara pentru siguranta niste teste de NH4 si NO2.