[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adiradu
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Message
Vand filtru extern Fluval FX5. L-am cumparat nou si a functionat la bazinul meu cu ciclide aproximativ 10-11 luni. Este in stare foarte buna de functionare, il vand pentru ca am trecut pe alt tip de filtrare.
Cumparatorul il va primi full cu material filtrant ceramic, gen siporax.

Pretul este 600 lei + taxele de transport.

Pentru cei interesati, va rog PM sau telefon la 0722646012.
Buuun, proiectul prinde contur tot mai tare...

Sunt sigur ca in final va iesi treaba buna si ca sumpul "Dragos v2.0" va face ce trebuie si in bazinul tau.
Pe cand proba la apa?

Am o curiozitate, ca n-am fost atent cand am fost la tine: in partea dreapta pe ce se sprijina sumpul? Ca-mi pare ca sta in aer...
Banuiesc ca are ceva sub el, nu?
Schimb putin specificul jurnalului si ma mut putin in zona electronicii cu iz de automatizari si programare.
Asta din nou, ca sa marchez momentul. Au inceput sa vina din Orientul indepartat componentele pentru partea de automatizare pe Arduino pe care vreau s-o incep cat de curand.

Deocamdata am luat asa:

- placa Arduino Mega 2560 v3
- Mega Shield cu RTC incorporat; asta a fost kit, luat pe bucati si a fost lipit aici
- ecran TFT 3.2", rezolutie 320 x 240 cu touch

Adica astea:

image

image

image

M-am jucat putin cu microcontrolerul, mai mult ca sa vad daca ce am pana acum functioneaza:

image

image

Deocamdata inchid aici paranteza, voi reveni cu functionalitatile urmarite & etc. dupa ce voi gasi si restul componentelor de care am nevoie si ma apuc efectiv de lucru.






kirucd wrote:Mai ca imi vine sa ma apuc de cichlide

Multam Dragos, asta am mai auzit-o la cineva ... dar cred ca vorbea de-un acvariu marin...

koala wrote:Parerea mea este ca lumina e mai mult decat "decenta"!... nu as avea de carcotit, nimic!

Merci! Chiar e ok pentru a lumina bazinul in timpul zilei, si eu zic asa. Probabil voi mai suplimenta cu niste leduri de putere albe, lumina rece, pe care sa le aprind daca fac poze, film, etc... Si totul va fi trecut cat de repede pe 6-7 canale de microcontroler ca sa ma pot juca cu intensitatile si culorile.
Continuam...

Episodul 5: LUMINA

Inca de la pornirea proiectului, hotararea era luata: LED
Solutia pe care am mers e una putin mai "ciudata". Ca sa rezolv problema din punct de vedere estetic, in partea superioara a bazinului am facut doar o rama de PAL care sa se imbine vizual cu restul mobilierului care imbraca acvariul. Ca rama sa nu se sprijine direct pe sticla, la fiecare dintre colturi (la dimensiunile respective ajungea la o grutate respectabila...) am facut tot din PAL un fel de suporti (de forma unui cornier gigantic) cu dublu rol: protectia colturilor de sticla ale bazinului si suport de sprijin pentru acea rama de care am vorbit.

Ea se poate ridica extrem de usor si arata bine . Cam asa ceva:

image

Aceste "coltare" se termina undeva la 5 cm sub buza sticlei, astfel ca rama sa stea sprijinita pe ele si sa imbrace sticla pe exterior:

image

Luminarea bazinului am facut-o folosind banda LED speciala pentru mediul umed (este imbracata in gel). M-am riscat putin, au fost unii care mi-au zis ca lumina nu va fi suficienta si ca ar trebui sa folosesc LED-uri de putere.

Deocamdata am folosit asa:
- 4 x 2.5m banda LED alba, total 600 diode, 12V, SMD (alb 4200 lm)
- 2 x 2.5m banda LED RGB, total 300 diode, 12V, SMD (albastru 240 lm, rosu 300 lm, verde 960 lm)

Aceste benzi in numar de 6 au fost lipite pe un suport (ca o tava cu fundul in sus) pe care am facut-o din cornier de aluminiu de care am prins cu suruburi o placa de comatex.
Ca o remarca: aceste benzi de LED degaja o caldura neglijabila.

image

image

Ca s-o pot misca in fata-spate daca vreau sa ma joc cu lumina, aceasta "tava" am pus-o sa culiseze pe doua sine, facute tot din cornier de aluminiu:

image

image

image

image

Initial ma gandisem ca aceasta rama de PAL s-o acopar la final cu o placa dintr-un material usor (gen ALUCOBOND) in care sa tai gauri de aerisire (aveam deja pregatite ventilatoare mari cu turatie reglabila pentru racire...) dar probabil ca-l voi lasa asa, ca un fel de "open-top".

Momentan LED-urile sunt legate pe direct si n-am posibilitatea de dimare - folosesc o simpla sursa de calculator pentru alimentarea lor. Planul este sa merg catre o automatizare pe Arduino din care sa gestionez inclusiv partea de lumina.

Ca sa va faceti o idee despre cum se vede iluminat bazinul, pun mai jos o fotografie de ansamblu:

image






Pentru azi un mic update, data de referinta fiind undeva in ultima parte a lunii mai 2013.
Bazinul se maturizeaza incet-incet, au inceput sa apara primele alge pe pietre si este populat aproape in intregime.

Ce am in momentul de fata:

- Nimbochromis venustus, 2M+1F
- Otopharynx Tetrastigma, 1M+2F
- Pseudotropheus Msobo Magunga, 2M+3F
- Labidochromis caeruleus, 6 buc
- Labidochromis Perlmutt, 2M+3F
- Labeotropheus Trewavasae Marmalade, 2M+4F
- Cyrtocara Moorii, 3M+5F
- Protomelas virgatus, 1M+2F
- Labidochromis Mbamba bay, 1M+2F
- Copadichromis mloto Ivory, 6 buc
- Placidochromis "jalo reef", 4 buc
- Metriaclima sp. "zebra chilumba" maisoni reef, 2M+2F
- Cynotilapia sp. "hara" gallireya reef, 6 buc
- Labidochromis caeruleus "Nkali", 2M+2F

Sunt putin peste 60 de exemplare iar bazinul pare relaxat si aerisit in continuare.
Probabil dupa o perioada si dupa ce lucrurile vor incepe sa se aseze va mai urma o selectie si voi mai aduce niste specii pe care le am in vedere de ceva timp...

Mai jos un filmulet, ca sa va faceti o idee:



Nu prea mai stiu ce sa zic cand vad chestii de astea...
De data asta spun doar 3 litere: wow!
Uf.. fain, deci a incaput in coltul lui.. buna treaba!
Sincer, cand l-am vazut in mijlocul camerei, ma temeam ca daca-l invarti n-o sa intre "acolo" unde-i acum.

Si ai reusit sa lipesti actibildul ala negru de 2 metri jumate, fain !

Acum chiar trebuie sa-i dai bataie. Spun asta gandindu-ma la pestii ce stau acum in butoaiele de muraturi
Cam pe cand marea mutare ?
Multam de aprecieri, koala, sunt onorat!

* 17 mai 2013

Un scurt update, suntem deja undeva la jumatatea lunii mai deci venim puternic spre prezent. Ciclul azotului si-a dat drumul, primiii "colonizatori" ai bazinului se simt bine si parametri apei sunt buni. Am pornit ciclarea acum mai bine de 3 saptamani si dupa vreo saptamana (n-am reusit mai repede dar n-a fost nici un stres...) am inceput sa masor zilnic, mai mult de curiozitate, valorile amoniac-nitriti-nitrati. Probabil ca acel continut al buretilor din canistra veche + aditia de bacterii si-au facut treaba foarte bine inca de la inceput pentru ca in toata perioada din saptamanile 2 si 3 de la startup n-am avut cresteri de amoniac sau nitriti. La inceputul saptamanii 2 am introdus in bazin 6 Caeruleusi.

In urma cu cateva zile amoniacul era 0, NO2-ul era 0.05 si NO3-ul era 1 mg/l.
Atunci am decis sa introduc si cativa pesti de talie mai mare, o colonie de 8 Moorii. Acestia se simt bine si dovada ca se simt in largul lor in noua casa e ca 4 femele din grup au depus
Binenteles ca am tinut parametri apei permanent in control, valori masurate aseara cu test JBL: amoniac NH3=0, nitriti NO2=0.025 mg/l, nitratii NO3=5 mg/l.

Pentru iubitorii aceestui minunat animal care este Cyrtocara Moorii - Delfinul albastru de Malawi - un scurt filmulet cu grupul meu de delfini obisnuindu-se cu noua lor casa.
Comportamentul lor de grup este exemplar. Masculul dominant are in jur de 17-18 cm si-si conduce "echipa" in mod organizat prin tot acvariul, e o placere sa-i privesti.


Trecem putin din zona de bricolaj, destul de abstracta cateodata, spre cea mai apropiata de acvaristica, sa zicem.

Fac o recapitulare a modului in care circula apa in ansamblul bazin/display-sump: din display apa trece prin pieptenele de overflow (32 cm lungime, dinti de 5 mm) intr-o caseta verticala unde este preluata printr-un sistem "Bean Animal" cu 3 x teava de 32 si prin cadere libera ajunge in sump in zona de filtrare mecanica. De aici, partial este dusa de o pompa direct in zona wet&dry iar alta parte este pompata cu debit mic in 2 reactoare de denitrificare si ajunge mai apoi tot in zona de filtrare biologica. Aici apa este oxigenata si preluata apoi de 2 pompe care o intorc sus in display.

Aveti mai jos un filmulet din "day 0", la pornirea circuitului.



Intre timp aranjarea mediilor biologice din filmul de mai sus a suferit modificari, astfel: in zona de filtrare mecanica apa cade pe o bucata de perlon apoi pe un pat de burete, sub care am reusit sa inghesui aproximativ 35 litri de BactoBalls de la AquaMedic. In zona wet&dry mediile de filtrare sunt reprezentate de 15 litri de Sera Siporax si 17-18 litri de Seachem Matrix. Cele 2 reactoare de denitrificare sunt inca in curs de bricolare si vor contine aproximativ 20 litri de Seachem Denitrate. Tot in primele zile, laudatul piepten "made in Germany" ce-l luasem pentru overflow (care nu-si prea facea treaba...) a fost inlocuit multumita lui Dragos cu unul hand-made mult mai bun

Am pornit ciclarea ajutandu-ma de buretii dintr-o canistra de la alt acvariu si am completat mediul biologic cu aditie de bacterii BioDigest de la Prodibio. Si binenteles ca nu m-am putut abtine ca 5-6 pestisori (niste juvenili de Copadichromis Mloto Ivory) sa aibe "onoarea" sa inaugureze bazinul tot in perioada aia.





E ca pe vremuri cand eram tanar si ma uitam la filme straine si nu picepeam nimic, dar era fain...
Dupa ce o sa mai cresc un pic, daca o sa incep sa inteleg, o sa-mi fac si eu un marin.

Intotdeauna m-au fascinat saratelele astea si nu ma pot abtine sa nu-mi placa...
koala wrote:Aceasta fraza nu se contorizeaza , deoarece acvariul e prea misto facut si toate lucrurile sunt prea bine puse cap la cap ...

Hai ca-ti mai dau una, sa vedem daca asta se contorizeaza...

Dupa ce sumpul era gata lipit, bagat pe locul lui sub acvariu si plin cu apa ma apuc de schimbul la picatura. Si din vorba in vorba cu Dragos apare dilema: pe unde scoatem apa, ca pe la Bean Animal e cam complicat sa dam ce trebuie in sump si in retea surplusul. Asa ca pe mine ma apuca nebunia: gata, eu ma apuc sa gauresc spatele la sump, sa fac iesire pentru overflow. Aveam la dispozitie cam 30-40 cm, cei de deasupra pana la bazin, iar gaura trebuia data pe peretele din spate. Si binenteles ca n-am mai facut asa ceva pana acum. M-am dus in seara aia la Hornbach sa caut o carota diamantata d=35 mm pe care am gasit-o. Chestia cealalta de langa e un suport cu ventuza care te ajuta sa tii masina de gaurit perpendicular pe sticla, buna scula:

image

Si normal ca in noaptea aia m-am apucat de scrijelit sticla.

Am o veste buna pentru cei care au ezitat din diferite motive sa-si gaureasca peretii acvariului: operatiunea e cat se poate de simpla iar, daca se respecta anumite reguli, riscul de a se intampla evenimente nedorite e cat se poate de mic. Am facut pana acum doar gauri in lemn si va spun sincer, a face o gaura de 35 mm in sticla mi s-a parut cel putin la fel de simplu ca a gauri o placa de PAL la aceeasi dimensiune.

Cum am facut:
- pentru a putea controla turatia am folosit o masina de gaurit manuala, cu acumulator (asta si din considerente de siguranta, dat fiind faptul ca locul in care lucram era relativ umed)
- pe spatele sticlei, in zona in care am gaurit am lipit o bucata de autocolant, cu scopul sa tina pe pozitie bucata de sticla rezultata dupa gaurire si sa nu lase eventuala "mizerie" rezultata sa cada in spatele sumpului
- in permanenta, in locul unde taiam sticla am avut un flux de apa constant, care sa ajute la racirea zonei si sa indeparteze pulberea de sticla ce se forma
- in interiorul carotei diamantate am introdus inainte de inceperea operatiunii un mic burete imbibat in apa, cu acelasi rol de racire.
- am preferat sa folosesc o scula de ghidare din plastic, prinsa in ventuze pe sticla (sursa tot Hornbach) ca sa fiu sigur ca voi tine masina de gaurit perfect perpendiculara pe locul ce-l gauream

Intreaga operatiune, cu tot cu pregatire, a durat aproximativ 10 minute si a fost, dupa cum va spuneam, extrem de simpla.

Aveti mai jos "filmul" actiunii:



Un fleac!

koala wrote:Later edit: In partea dreapta (cum te uiti la bazin), sub acvariu, ce va veni?

In zona din spate o sa fie pozate pe perete, in ordine: robinet, regulator de presiune, cartus filtrant, electrovalva apoi tubul cu picurator pentru schimbul de apa.
In zona din fata voi face un fel de rafturi pe care sa pun partea de automatizare... aici mai am de lucru, e abia in stadiul de proiect

koala wrote:Later-later edit : Ca si parere personala, eu as fi cautat sa pun niste "module" mai mari (mai inalte) pe fundul bazinului... ca sa dea volum spatiului si sa oblige pestii "sa le dea tarcoale".

Ai dreptate aici... Ma asteptam ca pietrele sa fie mai inalte , cand le-am facut n-am luat in calcul cei 6-7 cm de nisip... Am compensat prin cateva pietroaie "plutitoare" care umplu zona si dau un efect de pestera. O sa apara si astea in poze ceva mai incolo.
Nici mie nu-mi place cum am pus sumpul dar am avut 2 constrangeri la faza asta:

1. aveam nevoie de zona aia din dreapta libera ca sa pot lucra la tevile de scurgere si schimb la picatura, care ies prin perete in zona aia. O sa am nevoie de loc sa pun cartuse filtrante, robineti, electrovalva... Plus ca, tot acolo, am o doza/cutie in perete in care am ceva legaturi de cabluri si as fi blocat zona.

2. daca tot eram nevoit de imprejurari sa pun sumpul in stanga, consolarea e ca am redus din traseul de la pompele de retur si am flow mai mare pe iesire

3. binenteles ca o solutie era sa fi facut overflowul in partea stanga dar nu m-am prins la timp de situatie, bazinul era deja lipit cand mi-a venit mintea la cap
Cateva poze de la finalizarea casetei de overflow, cu acea "gaselnita" pe care am tot cautat-o si pana la urma am gasit-o, care sa ma ajute sa aduc in circuit si apa de la fundul bazinului. Practic este vorba despre un tub de PVC care trece prin interiorul overflow-boxului si comunica cu restul bazinului jos, cam la 10 cm de fund. In partea din box tubul vertical este sub nivelul apei din bazin asa ca, pe principiul vaselor comunicante, apa este adusa in permanenta in box si din zona fundului bazinului:

image

image

image

image

Apoi mergand in jos, sub overflow-box, spre sump. Robinetele de la bean-animal le-am pozitionat pe orizontala din cauza lipsei de spatiu pe verticala.
Tevile sunt din tub PVC de 32 iar capetele acestora intra in sump cam la 2 cm sub nivelul apei pentru a se forma efectul de full-sifon:

image

image

image

Mai departe, din tub PVC de 25 circuitul de la cele 2 pompe de 3500 litri cu care aduc apa inapoi in display. Am prevazut pe fiecare circuit robinete de reglare a debitului:

image

image

image

Una din cele 2 pompe va urca apa chiar la capatul bazinului si aici am facut un split din tub flexibil rigid iar cealalta o va duce pana undeva la jumatatea bazinului:

image

image

image

Si inca un mic update in imagini a ceea ce s-a intamplat tot in perioada respectiva: am reusit pana la urma cu succes (si cu ceva febra musculara...) sa spal cele peste 120 kg de nisip pentru bazin.

Am folosit 5 saci de 25 kg de nisip natur de 0.4 - 0.8 mm, luat de la firma Evidecor.

Cateva imagini de ansamblu, cu partea de "hardware" aproape completa:

image

image

image
Arhitectul wrote:Frumoasa povestea ta si a bazinului tau !
Ai avut o rabdare de chinez batran cu acvariul asta

Merci Arhitectule, rabdare am ca n-am de ales, daca m-am inhamat tre' sa trag in continuare sa termin...
Mai putin si ajung cu povestea la zi.

Si acum, din ciclul "N-are rost sa te chinui prea mult ca oricum poti rezolva totul in 30 de secunde" va prezint episodul: montarea backgroundului in 30 secunde

Protagonist: subsemnatul, calarind bazinul si pe dinafara si pe dinauntru, cu pietroaiele intr-o mana si telecomanda de la aparatul foto in cealalata.
No, c-am facut-o si pe asta!

It's showtime!



Mai departe...

Dupa mai mult de 3 saptamani de stat la dospit, in 15 martie a avut loc lansarea la apa.

Am bagat cu furtunul la presiune mare, apa a curs timp de vreo 3 ore. L-am umplut pana sus, am lasat apa in el cateva ore si apoi l-am golit (in alte 3 ore... )
Chiar daca am stat putin cu sufletul la gura, lipiturile au tinut si n-au dat semne ca ar fi vreo problema.

Am imortalizat inceputul "aventurii":



Si cateva imagini din timpul operatiunii:

image

image

Incet-incet bazinul s-a umplut... mai intai jumatate:

image

... apoi complet. Iar ajutorul meu "principal" s-a lasat pana la urma fotografiat, ca sa se vada prin comparatie marimea grozaviei:

image

Cand apa a ajuns sus am verificat daca overflowul functioneaza si inaltimea apei in bazin este ok:

image

Un stres permanent in cele 3 ore cat a durat "operatiunea" monstrul: verificarea in permanenta a orizontalitatii ansamblului. Mi-era teama (nu stiu de ce) ca podeaua s-ar putea lasa sub cele aproape 1.5 tone de apa:

image

image

Gata, totul iesise exact cum trebuie. Dupa golirea bazinului si uscarea lui urmeaza o operatiune ceva mai delicata in care voi avea nevoie de mult , lipirea backgroundului.

Inainte de a trece la o alta parte importanta a proiectului si anume testarea, o trecere la foc automat prin etapa de lipire a bazinului.

Da koala, e mare mester Florian (asa-l cheama pe ownerul de la Akvadekor). Are experienta MARE, nu zice asta ca-i foarte modest dar se pare ca are multe sute de bazine/backgrounduri facute. In afara de ce-am reusit sa vad eu si ce mi-a mai povestit el, am vazut ceva poze de la ceva expozitie permanenta din Canada unde el face partea de hardware, erau acolo o gramada de acvarii mari, superbe, lucrate de el...

Partea proasta e ca s-a cam saturat si el de diverse "aspecte" din tara vecina si e cam pe picior de plecare spre Canada. Definitiv.
koala wrote:
Later edit: Spune-mi, te rog, cum e spatele backgroundului?... ma refer la forma:

- e o suprafata plina, neteda?... care se poate lipi de geam (ca o foaie de polistiren, de exemplu)?
- sau spatele backgroundului este "negativul" fetei?... si iti ramane un spatiu gol intre geam si decor, dupa montaj?

Nu este background din acela la care raman goluri in spate in dreptul zonelor bombate din fata.
Suprafata pe spate este dreapta si are doar un caroiaj de "crestaturi" de 1-2 mm adancime, pentru marirea aderentei siliconului la lipire.
 
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com