[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adiradu
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Message
Pana la urma n-am mai facut aseara testul "ce se-ntampla cu apa cand se ia curentul" ca sa nu-l stresez pe vecinu Shubi ci m-a apucat iar nebunia si am zis sa aranjez si din punct de vedere estetic partea aia prin care bag apa in instalatie. Cred ca acum se vede mai clar cum va fi, sper ca incepand din seara asta. Prin dreapta bag apa de la retea apoi ma bifurc si am practic 2 circuite cu 2 electrovalve in care reglez flowul de apa prin robinetele cu pas mic. Unul este schimbul la picatura, celalalt este pentru completarea cu apa in caz de pana de curent. Electrovalva de la schimbul la picatura o s-o manevrez din Arduino via un releu, cealalta din mini-cutia cu maimute si senzor de nivel.
Aseara am cumparat fitingurile (nu stiu ce-mi place mie atata la PPR-ul asta... ), deseara lipesc puzzle-ul si sper sa dau drumul.



kirucd wrote:Intrebare: ai facut un test "pana de curent"? Ce se intampla dupa ce apa care vine din
display, o parte din ea se duce la canalizare, cand revine curentul pompa de recirculare
nu va ramane fara apa pentru o perioada de timp?

Touche!

M-am tot gandit la asta si mi-e putin teama de ce zici tu, testul urmeaza sa-l fac azi ca ieri am montat plutitorul si a trebuit sa las sa se usuce lipitura.
Dar ochiometric, dupa cum am vazut ca scade apa in camera pompei si avand in vedere ca aditia de apa de la retea o fac direct acolo la presiune mare, sper sa nu fie probleme.
koala wrote:Bah, nu ma bag unde nu stiu... da' cea mai sfanta mi se pare scurgerea gravitationala. Fara valve si alte chestii care se pot strica/bloca etc.

Si eu sunt de aceeasi parere, cu conditia ca gravitatia sa conduca apa prin orificiul special destinat pentru asta si nu pe deasupra, pe covor...
Apa care iese, iese liber. Electrovalva e normal inchisa si comanda apa care intra.
Lucian wrote:alta este insa dilema smilie

Ciclide africane ?
kirucd wrote:Adi, bine bine, am inteles eu ceva din ce zici tu acolo, adica mantzocaria aia te ajuta sa nu pierzi apa
cand se opreste curentul. Dar daca se opreste curentul si schimbul la picatura se face in continuare
ce ii faci? Ca o sa ai iar apa pe parchet, nu?

Pai nu :
limita de sus a plutitorului, sa zicem x, aia care opreste electrovalva, este la limita data de overflow (capacul negru din prima poza de mai sus, deocamdata era inca pus temporar acolo ). Schimbul la picatura tine apa din camera respectiva la acelasi nivel x prin faptul ca surplusul ce intra la picatura iese permanent prin overflow. Astfel electrovalva de la mini-cutia cu maimute de mai sus sta inchisa in timp ce schimbul la picatura merge, apa intra, apa iese, etc... totul e ok. Daca se ia curentul, surplusul de apa din bazin vine in sump si se pierde prin overflow. Cand vine curentul pompa incepe sa urce apa sus in bazin, nivelul apei coboara in camera pompei si imediat intra plutitorul in actiune dand drumul la apa de completare de la retea. Dupa ce s-a completat cantitatea de apa necesara, apa urcand in camera aia ridica plutitorul si da stop electrovalvei. In tot timpul asta schimbul la picatura merge.
Ideea e ca sunt acolo 2 surse de apa, e un split pus pe teava ce vine de la retea. Prin una vine cu presiune pentru completare, prin cealalta vine la picatura.

alber wrote:Pentru schimbl la picatura nu merge montata o elecrovalva?
Iar pentru osmoza, solutia e simpla. Pui electrovalva pe o priza programabila, care sa lucreze doar atunci cand esti acasa, treaz si competent

Chiar am o electrovalva pe traseul de schimb la picatura, uite poza cu zona aia de instalatie.

image
Shubi wrote:Mie mi-a batut la usa la ora 3 noaptea vecinul de jos ca-i curge apa prin prize, cica vroia sa-si faca cafea, spuneti si voi ce vecin....cafea la ora aia


Da dom'le, asta-i vecin adevarat.
Trebuie pretuit si dat exemplu. Si imprumutat altora, cand e cazul

Gata si cu electronica.

Functioneaza astfel: cand nivelul apei coboara, plutitorul declanseaza un releu care deschide electrovalva. In acelasi timp porneste o piuitoare care face scandal.
Apa urca si ridica plutitorul care inchide electrovalva. E gandit si pentru evaporare si pentru situatia cand se ia curentul si pierd apa prin overflowul sumpului.

Maine dupa ce se usca siliconul cu care am lipit suportul plutitorului, il bag in prinza si reglez, sa vedem daca-i ok.
Ramane de vazut daca nu va "piui" prea des. Daca da, merg pe varianta cu 2 senzori.

Poze:

koala wrote:Daca nu inunzi casa barem o data, nu esti acvarist!

Bai oameni buni, hai c-o mai inunzi o data, de doua ori... Da-o incolo, un pic de apa nu strica...
Da' sa ai 2 cm de apa in toata camera, aia nu mai vreau niciodata...

Tocmai imi bag sistem de siguranta
Da, completarea o fac direct din retea, cu filtre, robinet de reglare a debitului si electrovalva. In ziua aia dadusem flow mare de apa ca sa se umple repede si sa pot pleca, porcaria e ca am uitat. Am uitat sa opresc apa, nu sa plec...

Culmea e ca am pregatit de ceva vreme sistemul de start-stop a electrovalvei cu senzor de nivel si tot ce trebuie dar inca nu l-am montat. Asta ca sa-mi fie invatatura de minte...
Weekend "negru" pentru mine, in loc sa termin ce aveam de terminat pe partea de lumina, am avut parte de urmatoarele:

1. sambata dimineata am dat drumul la instalatia de apa care-mi asigura completarea bazinului dupa evaporare, fara sa-mi dau seama ca overflowul era inchis. Rezultatul, dupa 4-5 ore cat am lipsit de acasa: dezastru...
Am pierdut prin camera, probabil, vreo 200 litri de apa...

2. am gasit masculul de Zebra Chilumba zacand pe-o parte intre pietre, fara urme de lupta sau semne ale vre-unei boli. L-am scos separat dar a murit dupa 24 ore. In toata perioada asta a stat pe-o parte, avea un fel de paralizie in sensul ca nu mai misca nimic in afara inotatoarelor laterale cu care a pedalat in permanenta.
Palpitant "filmul" serii...
In timp ce eu bag la greu suruburi in aluminiu la tine se traieste cu adevarat.

Iti tin pumnii sa fie ok!
Si eu zic ca in prima poza ai un Pseudotropheus elongatus, cu toate ca modul in care se apropie una de alta dungile inchise la culoare in linia mediana nu prea este caracteristic. Si forma cozii este putin ciudata pentru un elongatus. Probabil e vorba despre ceva hibridizare.
Cel galben-portocaliu este o femela de Pseudotropheus Saulosi.
Si dupa cum arata, nu prea pare sa aiba proprietati de lipit...
E vascoasa si argintie, dar atata tot...
koala wrote:Vin si intreb, naiv... ledurile nu se pot lipi direct pe aluminiu, cu pasta, din aia, Arctic Silver - "clanta cu faianta"?... aia care se foloseste in industria IT, pentru a lipi radiatoarele de procesoare?
In vechea mea schema de iluminare, am avut 20 de leduri mari (10W) prinse in acest fel... si, vreme de 2 ani, n-au fost probleme cu dezlipitul.
Mai mult, am tras ca lumea de ele atunci cand am vrut sa le dau jos...


Ceva zvonuri am mai auzit cum ca ar merge doar lipit...

Eu am luat asa ceva sa pun intre leduri si radiator: http://www.tehnoelectric.ro/produse/kit_1213_pasta_termoconductoare_titan_seringa_mare
Multam!

Din fericire, pentru ledurile cu placuta "stea", cota la care a gaurit Shubi dupa desenul meu a fost perfecta. Gaurile au iesit exact unde trebuie.

Pentru astea cu placuta patrata eu am facut desenul dupa niste cote gasit pe internet, n-aveam ledurile la mine sa masor direct si am zis sa economisesc timp.

Sunt sigur ca va merge sa prind ledurile folosind saibe 3.2 x 7. Am incercat intre timp cum merg suruburile in gauri, e perfect!
Mare lucru scula asta in coordonate, gaurile aliniate perfect, perpendiculare si la aceeasi adancime.

Azi bag radiatoarele la sapuneala si degresat dupa care incep montajul.
Ieri am avut "audienta" la mesterul Shubi, m-a ajutat cu gaurirea radiatorului de aluminiu pentru lampa. Multumesc, am fost scutit de cateva ore de munca manuala!
S-au executat cateva zeci de gauri necesare pentru prinderea ledurilor.

Ca observatie, pentru cei ce mai folosesc leduri de putere cu placuta patrata: dimensiunea placutei este de 20x20 mm iar "scobitura" de la colturi are o raza de 3.5 mm (in specificatii) - in realitate ea are 4 mm.
Grija mare la gaurire si la ce suruburi folositi. Eu am facut gauri de 2.5 mm, exact in colturile imaginare ale patratului de 20 si n-am facut chiar bine intrucat capul suruburilor de 2.9 mm are doar 5 mm - insuficient sa "tina" ledul pe pozitie. Va trebui in conditiile astea sa fac o inginerie, ori sa caut suruburi cu cap mai mare ori sa largesc gaurile si sa bag suruburi de 4.


koala wrote:Deci, ventilatorul se dimmeaza pe 2 fire? Si dimmarea e adevarata?

... indiferent daca ventilatorul stie PWM sau nu?
Multam fain, Lucian!
Maine ma duc sa fac cercetari mai amanuntite prin magazinele de bricolaj.

Eu initial ma gandisem sa fac gaura cu burghiu de 2 pe care sa tai filet M2.5
La suruburi de 2.9 probabil se face gaura cu burghiu de 2 sau 2.2, nu?
Mai fratilor, voi de unde va luati suruburi din astea mai ciudate?

Am fost la Hornbach sa intreb de M2.5, imi trebuie sa prind ledurile pe radiator si s-au uitat cam dubios aia la mine. Le-am explicat ca in afara de astea "clasice" din 1 in 1, M3, M4, etc mai exista si dimensiuni intermediare pentru electronica, etc... Cica nu au...

Eram pornit ca in weekendul sta sa-mi dau drumul la leduri, dar asa...
Am urmarit proiecctul tau inca de la inceput (de fapt e unul dintre motivele pentru care m-am apuct si eu de ciclide acum vreo cativa ani... ).
Ma bucur ca e in aceeasi stare buna si ca pestii-s frumosi si sanatosi. Faina ideea cu plasa de protectie de deasupra.

Totul nu face decat sa-mi intareasca convingerea ca intr-un anumit moment o sa-mi fac si eu un bazin de tropheusi.
 
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com