[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adiradu
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Message
Am primit hranitoarele.
Viteza de reactie a lui Teo si modul de ambalare a coletului - ireprosabile!

Multumesc !
elis wrote:Scula =carota diamantata de 35 ce marca este si cat a costat ?


Am mai scris despre asta aici:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/280/25254.page#p236975

Este Wolfkraft si e cumparata din Hornbach. Cei de acolo nu stiu ce vand asa ca iti vor spune ca e pentru taiat gresie/faianta.
Merge sigur si la gaurit sticla, am facut eu deja nu stiu cate gauri cu carota aia si e ok...
@elis:

Nu-i cine stie ce mare filozofie sistemul de schimb la picatura, fac mai departe un rezumat la ceea ce am facut eu.
Unele componente de acolo sunt "nice to have", merge si fara ele

Daca urmaresti poza de mai jos, de la dreapta la stanga:

- regulator de presiune cu manometru. L-am pus ca sa am pe intrarea in toata tevaraia aia care urmeaza o presiune constanta, asta datorita faptului ca la mine pe retea apa n-are intotdeauna aceeasi presiune.
Daca nu ma insel, l-am luat de la Romstal.

image

- urmeaza o baterie de filtrare, primul borcan e sita de 50 microni pentru filtrarea eventualelor impuritati din apa, urmatorul e cu carbune activ. L-am luat de la Dedeman si bine am facut ca l-am pus, in cele cateva luni de functionare s-a cam adunat ceva mizerie acolo...

- dupa aia apare bifurcatia si mergem pe latura de jos: robinet cu bila (pus pentru siguranta) si robinet cu pas fin, cel rosu, prin care fac reglez debitul de apa pe care-l las sa mearga mai departe. Instalatia de presiune am facut-o din PPR pentru ca am trusa de lipit, mi se pare destul de solida ca si constructie si arata relativ ok ca estetica.

- la capatul tevii de PPR am filet 3/4 si ma leg intr-o cupla Gardena din care ma duc printr-un furtun de presiune intr-un filtru reductor de presiune tot Gardena care-mi da mai departe constant 1.5 bari. (in poza e legat cu soricei de teava neagra care trece prin fata prizelor APC)

- de aici plec prin furtun subtire de 4.6 mm (tot Gardena) pana sus in bazin. La capatul furtunului subtire am un picurator Gardena, reglabil de la 1-8 litri/ora, adica asta:

image

La mine este reglat la 8 litri/ora iar picaturile nu sunt chiar picaturi, vezi imaginea de mai jos

image

Bun, cu asta asigur apa proaspata, inclusiv completarea apei evaporate. Ramane de rezolvat partea de evacuare. Pentru asta, in camera pompei de recirculare din sump am o gaura data la inaltimea la care vreau sa tin nivelul apei. Gaura este legata cu flansa, teava, etc... la canalizare. Pe aici scot surplusul de apa ce-l schimb la picatura.

Ca sa evit pierderile pe care eventual le am la o pana de curent (surplusul de apa ce vine de sus din display in sump) am construit un sistem cu contact plutitor (sursa ebay) legat printr-un releu la o electrovalva (ramura de sus in prima poza, cea din care pleaca un fir). Electrovalva este normal inchisa, ea se deschide doar daca primeste impuls electric de la plutitor.

In poza este camera pompei din sump cu zona in care este prins senzorul de nivel/plutitorul - l-am facut reglabil pe inaltime ca sa ma pot juca cu el sus-jos. Langa, acoperita cu un capac, gaura de overflow pe unde scot apa.

image

Testele de duminica dimineata, la o saptamana dupa pornirea schimbului la picatura.
N-am mai facut schimb de apa in mod organizat de nici nu mai tin minte, exceptand inundatia de acum 2 saptamani...

NO2 - 0.025 ppm
NO3 - 5 ppm
No, c-am mai invatat ceva la batranete...
Ce drac sa fac daca eu am de aia cu bule si fara saculeti?

Multam fain!
koala wrote:(pusi in saculeti din aceia de plasa - pentru masinile de spalat).

Daca te rog, poti sa detaliezi putin, pliz ?
De unde se pot lua saculetii astia si cum arata?

Citind povestea mi-am adus aminte ca mai am si eu niste Denitrate intr-o galeata si ar fi pacat sa nu-l pun la treaba...
Pseudonimuss wrote: Eu il cunosc personal pe Adi foarte bine si am avut ocazia sa ii vad bazinul destul de des. Cu ocazia asta tin sa ii multumesc pentru tot

Vorba aia, ca doar am mirosit acelasi silicon cand l-am lipit...
Si cand am carat barele alea de metal din Dedeman, si cand am bagat suportul vopsit facut de Mutu pe geam ca pe usa nu incapea , etc... A fost ceva teamwork acolo
Asa ca nu stiu care cui multumeste

koala wrote: Am inteles ca tu esti "Radu" al lui ... spor la mestereala!

Da, da, el e... si-ti mai zic una: e ala care de cand m-am apucat de capacul ala nou cu leduri nu ma lasa sa dau banii pe drivere, surse de curent constant si ce dracovenii or mai fi in cutia aia cu maimute asa ca le face singur, sta si lipeste tot felul de piese din cap, fara schema in fata, si tot masoara pe acolo si culmea e ca alea functioneaza...
No Marius, uite ca ti-am facut si reclama...
in sfarsit...
koala wrote: Tot de 9000 l/h, sau le-ai luat pe alea mari de 12.000 l/h?

Din alea de 12.000 am luat, multumita lui Dragos
Una din ele merge deja de ceva vreme la mine pe returul din sump si pare in regula. E mica si a dracului
Face ea singura ceva mai mult decat cele 2 Ocean Runner OR3500 ce le aveam inainte, care erau cu mult mai voluminoase.
O tin setata pe penultima treapta altfel imi arunca apa afara din bazin...
A doua am luat-o pentru backup.
koala wrote:"Jebao in sus, Jebao in jos... mama, ce misto sunt pompele astea DC!"... numa' asta aud in ultima vreme, asa ca m-ati bagat la cheltuiala!

Ma tot intreb, oare ce se intreaba chinezii astia cand vad ce de pompe de astea pleaca spre Romania (asta in cazul in care stiu ce-i aia RO )
Si eu mi-am luat 2 (doua)
Pseudonimuss wrote:
adiradu wrote:@ Dragos:

Pai nu-i chiar asa complicata explicatia
Pentru alimentarea grupurilor de leduri legate in paralel folosesc o sursa in comutatie de curent constant, la care tensiunea este reglabila. Reglajul tensiunii cu care sunt alimentate ledurile a fost facut in asa fel incat ele sa absoarba in jur de 700 mA, asta ca masura de protectie a lor. Am facut teste cu 1, 2, 4 leduri functionand pe acelasi circuit si totul e ok.

Adi, vezi ca sursa este de tensiune constanta, nu e de curent constant

Aia vroiam sa zic si eu doar ca m-am incurcat in stiinta...
@ Dragos:

Pai nu-i chiar asa complicata explicatia
Pentru alimentarea grupurilor de leduri legate in paralel folosesc o sursa in comutatie de curent constant, la care tensiunea este reglabila. Reglajul tensiunii cu care sunt alimentate ledurile a fost facut in asa fel incat ele sa absoarba in jur de 700 mA, asta ca masura de protectie a lor. Am facut teste cu 1, 2, 4 leduri functionand pe acelasi circuit si totul e ok.

L.E. vad ca in timp ce scriam a intrat Marius pe fir si a zis ce si cum e acolo, multam!
Shubi wrote:eu dadeam gauri in radiator langa fiecare led, pe fiecare parte al firului ca sa trag firul lipit direct afara, daca te intereseaza aspectul, o surubarim instant

Multam dar e bine asa , partea de jos e spre apa si nu se vede, in schimb cea cu lamelele e perfect vizibila.
De asta am preferat sa las mizeria sub pres, cum s-ar zice...
Snopul de fire va iesi tot "invizibil" printr-o gaura facuta in rama de PAL si va fi prins sub placile de PVC care formeaza capacul. Fac si poze cu "invizibilitatile" astea, doar ca inca nu-i gata lucrarea...

kirucd wrote:Am si eu o intrebare Adi: ledurile de 10w le-ai legat in paralel? Pentru ca daca le-ai legat asa si se
arde 1 led se pot arde toate.

Da, ledurile de 10 W sunt legate in paralel, sunt 3 radiatoare si pe fiecare e un grup de 6 leduri de 10 W. Adevarul e ca pe partea de electronica si leduri n-am experienta foarte mare asa ca aici ma ajuta un prieten care stie (e toba de teoria ledurilor ) cu ce se mananca toate astea si care mi-a "desenat" configuratia actuala: legaturile, cutia cu maimute cu driverele si mosfeturile alea faimoase si ce mai e pe acolo, ca-s multe...
De fapt, ledurile astea de 10W sunt tot o matrice de 3x3 leduri legate intern cate 3 in serie + paralel...
Groaznic de faina lucrarea cu ikebanele in aluminiu!
Intre timp am mai facut (mici) progrese cu lampa noua.

Am prins ledurile pe cele 3 segmente de radiatoare. Am folosit saibe izolatoare de plastic cu guler pentru ledurile de 3W si saibe metalice pentru cele de 10W:

image

Detaliu de prindere:

image

Work in progress:

image

Gata, firele-s aliniate frumos:

image

Si o mica proba pe bazin, improvizatie cu fire atarnand . Am lasat dinandins poza putin mai intunecata pentru ca inca nu vreau sa arat ce-i pe acolo pana nu-i gata tot.
Dar, adevarul e ca-i cu totul altceva fata de ce era inainte. In sensul bun...

image


Asta-i un fel de "Amintiri despre viitor", ceva de genul: "bah, mai stii cum am facut acvariul ala ce-o sa-l fac peste 2 ani, imi trebuie ceva stutz sa inlocuiesc ceva pe acolo? Aaa, da, stiu, vezi ca ti-am raspuns acu' vreo 3 luni..."
Amandurora - recunostinta mea...

Aia era !

L.E. de fapt multam tuturor, ca vad ca vin asa repede raspunsurile de nici n-apuc sa scriu
Mda, cam aia ar fi solutia sa dorm linistit... o trecere de la filet de 3/4 spre tub subtire, ca la instalatia de osmoza.
Doar ca trebuie sa mai fac cercetari, n-am vazut niciunde si nu stiu de unde sa iau.

Multam!
Lucian wrote:Inainte sau dupa reductorul de presiune Gardena (care se vede in poza de jos) mai reglezi debitul cu ceva sau doar din picuratorul Gardena?

Am un regulator de presiune chiar pe intrare, inainte de bifurcatia aia din PPR care-mi da 3 bari iar pe ramura cu schimbul la picatura e doar filtrul/regulator de presune de la Gardena, adica asta:
http://gardena-shop.ro/wp-content/uploads/53-Filtru-reductor-presiune-1000-l_h-1355.jpg
Daca te uiti cu atentie se vede prins pe teava de retur de la overflow (cea neagra), undeva in fata prizei-UPS.
Pe cutie zice ca-mi reduce presiunea pana la aprox 1.5 bari. Oricum, mie mi se pare extrem de fragil modul de prindere al furtunului de diametru mic...
Printre picaturi, oua rosii si alte cele, mi-am terminat instalatia de apa. Am acuma 2 ramuri la aditia de apa:

1. cea de sus cu electrovalva este legata la senzorul cu plutitor si mini-cutia cu maimute care ajuta la completarea volumului de apa evaporat sau pierdut prin overflowul sumpului in caz de pana de curent. Am facut proba si totul e functional, cam in 3 minute apa pierduta se inlocuieste, asta fara ca pompa sa ramana "pe uscat".

2. cea de jos pentru schimbul la picatura. E functionala si asta, singura neclaritate o am de la prelungirea cu picurator Gardena prin care trec la tub subtire si care imi pare ca nu-i foarte sigura. Chiar imi pare ca picura putin pe la incheieturi. Oi vedea...

 
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com