@elis:
Nu-i cine stie ce mare filozofie sistemul de schimb la picatura, fac mai departe un rezumat la ceea ce am facut eu.
Unele componente de acolo sunt "nice to have", merge si fara ele
Daca urmaresti poza de mai jos, de la dreapta la stanga:
- regulator de presiune cu manometru. L-am pus ca sa am pe intrarea in toata tevaraia aia care urmeaza o presiune constanta, asta datorita faptului ca la mine pe retea apa n-are intotdeauna aceeasi presiune.
Daca nu ma insel, l-am luat de la Romstal.
- urmeaza o baterie de filtrare, primul borcan e sita de 50 microni pentru filtrarea eventualelor impuritati din apa, urmatorul e cu carbune activ. L-am luat de la Dedeman si bine am facut ca l-am pus, in cele cateva luni de functionare s-a cam adunat ceva mizerie acolo...
- dupa aia apare bifurcatia si mergem pe latura de jos: robinet cu bila (pus pentru siguranta) si robinet cu pas fin, cel rosu, prin care fac reglez debitul de apa pe care-l las sa mearga mai departe. Instalatia de presiune am facut-o din PPR pentru ca am trusa de lipit, mi se pare destul de solida ca si constructie si arata relativ ok ca estetica.
- la capatul tevii de PPR am filet 3/4 si ma leg intr-o cupla Gardena din care ma duc printr-un furtun de presiune intr-un filtru reductor de presiune tot Gardena care-mi da mai departe constant 1.5 bari. (in poza e legat cu soricei de teava neagra care trece prin fata prizelor APC)
- de aici plec prin furtun subtire de 4.6 mm (tot Gardena) pana sus in bazin. La capatul furtunului subtire am un picurator Gardena, reglabil de la 1-8 litri/ora, adica asta:
La mine este reglat la 8 litri/ora iar picaturile nu sunt chiar picaturi, vezi imaginea de mai jos
Bun, cu asta asigur apa proaspata, inclusiv completarea apei evaporate. Ramane de rezolvat partea de evacuare. Pentru asta, in camera pompei de recirculare din sump am o gaura data la inaltimea la care vreau sa tin nivelul apei. Gaura este legata cu flansa, teava, etc... la canalizare. Pe aici scot surplusul de apa ce-l schimb la picatura.
Ca sa evit pierderile pe care eventual le am la o pana de curent (surplusul de apa ce vine de sus din display in sump) am construit un sistem cu contact plutitor (sursa ebay) legat printr-un releu la o electrovalva (ramura de sus in prima poza, cea din care pleaca un fir). Electrovalva este normal inchisa, ea se deschide doar daca primeste impuls electric de la plutitor.
In poza este camera pompei din sump cu zona in care este prins senzorul de nivel/plutitorul - l-am facut reglabil pe inaltime ca sa ma pot juca cu el sus-jos. Langa, acoperita cu un capac, gaura de overflow pe unde scot apa.