[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: MonkY
Forum Index » Profile for MonkY » Messages posted by MonkY
1. Am deja 3 powerheaduri (daca-l pun si pe cel din filtrul extern). 1 din filtrul intern Juwel, 1 de la Dupla (montat la reactorul CO2) si 1 in filtrule xtern. Astazi am mai adaugat o extensie la EX1200... desi mi-a mai scazut debitul, returul acum acopera aproape toata lungimea acvariului... Nu stiu cum sa le mai asez... daca sa le pun sa bata in geamul acvariului, sau sa le pun direct inspre centrul sau...

2. CO2 introduc 2-3 bule/s... mentinand la 6.75 pH-ul. Mai mult mi-e sincer frica. Si-asa vad ca pestiucii nu mai sunt asa activi de cand le-am scazut pH-ul. Si oricat mi-ar place mie plantele acelea cu par pe ele (deja unele arata de parca ar fi niste rockeri care n-au mai vazut de multi ani dusul)... tot mai mult tin la pestiuci... for now

Mbon. Deci lumina ar fi suficienta (pentru ce plante am momentan cel putin), CO2 ar trebui sa fie ok, fertilizant in substrat avem, fertilizare micro avem... mai ramane macro, care se pare ca nu ajunge din ce produc pestii. Prin urmare astazi/maine voi incerca sa achizitionez PPS-Pro (vindea cristi ionescu daca nu ma insel... nu stiu daca mai e si altcineva care e priceput, iar eu la mixturi personale inca nu ma pot "risca")... mai ales ca ma voi interna pentru o saptamana or so. Asa ca o sa las "mostenire" un acvariu cu alge, micro + macro de pus... si sper sa mai gasesc ceva plante cand ma intorc

Merci mult baieti (si fete) ! Revin cu impresii dupa adaugare de macro... daca e ceva ce trebuie facut in mod special pentru PPS Pro, va rog sa imi spuneti
Val wrote:Stiu ca in lupta cu algele nu apar noutati chiar zilnic, poate nici saptamanal, dar nu uita sa ne tii la curent, cand ai timp de scris 2 randuri.

Multumim

Imi cer scuze ca nu am reusit sa tin la curent. De fapt, speram sa revin cu o situatie mai buna. Am tinut cont de recomandarile tale Val (multe multumiri) cu exceptia tuburilor si a macronutrientilor. Tuburile vrand nevrand am trecut la JBL Natur + Tropic (cu o perioada de lumina mai mica) - n-am avut de ales intrucat cele de la Juwel erau promise altcuiva. Iar cu macro, pentru ca inca nu am reusit sa fac rost de toate testele extra, pentru a vedea ce ar mai trebui in "mixtura".

Am scos si PhosEx-ul acela... si-am taiat mare parte din plantele afectate. Din pacate, cele mai frumoase din ele au primit niste lovituri cam grele. Intre timp au poposit si 3 otocinclus si poate dau si ei o mana de ajutor in lupta cu algele (desi la cat de micuti sunt, nu ma bazez prea tare pe ei).

Am pus si cateva plante cu crestere rapida. Unele intr-adevar au o crestere atat de rapida incat la 2-3 zile trebuie sa le tai varfurile. Asta ma face sa cred ca nu e dracul chiar asa negru in acvariul acesta. Din pacate, ma uit din nou la crin sau la lotus si imi pierd speranta iar. Chiar nu inteleg cum unele sunt atat de rau si de repede afectate pe cand altele au doar cate o frunzulita, doua cu probleme.

Cu BioFerm-ul... cred ca o sa-l scot si pe acela pana la urma. Ma gandesc sa nu mai folosesc chestii de genul asta de care spuneti ca e numai reclama.... nu de alta, dar nu fac altceva decat sa arunc bani pe ele si sa scad eficienta filtrului, cu fiecare saculet extra introdus.

P.S. Mai nou vad ca au aparut si niste alge paroase si verzi pe pietre... la asta chiar nu ma asteptam. Voi incerca sa revin cu poze imediat ce ajung acasica... Bafta tuturor si un acvariu fara alge va doresc !
Lofty wrote:
MonkY wrote:Mic update ... schimbat neoanele Juwel High Lite 54W Nature si Daylight cu JBL Natur + Tropic, tot asa, in speranta ca o lumina mai ok din punct de vedere calitativ ma va ajuta in lupta cu algele. Ce pot sa spun este ca la o prima vedere neoanele de la JBL sunt mult mai puternice (desi tot la 54W).

Pai Val te sfatuise de bine in topicul cu algele:

Val wrote:Eu te-as sfatui sa nu schimbi lumina pana nu stabilizezi acvariul. Adica nu neaparat pana cand scapi de alge, ci pana cand ajungi in stadiul de a nu iti mai aparea alge noi. Adaptarea plantelor la noile conditii de iluminare poate dura pana la 2 saptamani. Macar, daca ai posibilitatea tehnica, inlocuieste doar cate un tub odata, la 2 saptmani, pana cand le schimbi pe toate. In nici un caz nu toate odata.

Macar de partea boldata (de mine) ar fi trebuit sa tii cont.

Stiu... momentan folosesc o perioada de lumina mai mica. Sorry, dar n-am avut de ales. Tuburile vechi Juwel au fost deja donate altcuiva, si nu prea am avut ce face.
Mic update la proiect:

- chillerul a plecat la service. I hate Hailea ! Nu reusea sa raceasca nici macar un grad in mai bine de 12 ore...
- razboiul cu algele continua (azi am taiat aproape 30% din plante care erau infestate de Straghorn)
- au poposit noi plantute plus 3 otocinclus (renumiti in placerea cu care "devoreaza" anumite alge). Sa speram ca si la mine vor face un pic de curatenie... desi mari sperante nu am.
- am adaugat ceva nisip in partea din fata (nu le merge deloc bine plantutelor cu substratul acela subtire). Asa ca sper ca le-am dat o mana de ajutor.
- schimbat neoanele Juwel High Lite 54W Nature si Daylight cu JBL Natur + Tropic, tot asa, in speranta ca o lumina mai ok din punct de vedere calitativ ma va ajuta in lupta cu algele. Ce pot sa spun este ca la o prima vedere neoanele de la JBL sunt mult mai puternice (desi tot la 54W).

image
Rezolutie mai mare aici.

Comparatie JBL vs Juwel (graficele sunt scanate de pe cutiile originale):
image
Am trecut ieri pe la noul magazin Coralis de la Tricodava sa vad ce pestisori au mai adus... si am ramas fascinat de pestiucii numiti de ei "pestele cutit". Din fericire, am trecut demult de perioada in care cumparam pesti pe baza "sfaturilor" vanzatorului si a impulsurilor. De fapt, postul acesta are si rolul de a va avertiza in privinta domnilor experti de la Coralis. Fara suparare, ei vor sa faca o treaba buna, dar daca nu se pricep, nu inteleg de ce nu se apuca de altceva.

Deci, ideea de baza: intreb daca se fac mult mai mari acesi pesti cutit (denumirea lor stiintifica fiind Apteronotus albifrons - cea comuna "black ghost knife fish"). Raspunsul: "nu dom'le, 2-3 cm mai mult, maxim". Mentionez ca pestii aveau aproximativ 4-5cm.

Ma felicit ca nu am achizitionat, pentru ca ajung acasa si caut pe net. Pestisorii lor care nu cresc mai mult de 6-8cm de fapt ajung la 60 (sase zeci) centimetri !!! Sincer, n-ar strica unor astfel de oameni sa le acorde cineva o amenda... macar morala. Sper ca prin postul acesta macar atat sa fi reusit si eu.

Intre timp, ceva informatii despre frumosii acestia (care sunt fascinanti din multe puncte de vedere - de la descarcarile electrica pana la modul in care innoata). Sper ca linkurile de mai jos sa dea o mana de ajutor celor dornici sa achizitioneze asa ceva:

http://en.wikipedia.org/wiki/Apteronotus_albifrons

http://www.aquaticcommunity.com/fish/blackghostknife.php

http://www.aqua-fish.net/show.php?h=blackghost

http://www.youtube.com/watch?v=glW-9ScXwaI

http://www.youtube.com/watch?v=QnUhy2FiSC4

P.S. Mentionez ca domnii din magazinul respectiv nu sunt aceeasi dar fac parte din aceasi firma (Coralis) care mi-au vandut 4 hoplo spunandu-mi ca nu se fac prea mari (hoplo care din 3cm au crescut la 10-12cm in aproximativ 30-40 zile).
Dolly wrote:Se poate inchide topicul?

Ar mai fi ramas problema achizitionarii acelor SAE, dar... cred ca se poate inchide. Daca vede vre-un coleg forumist si vrea sa vanda, ma poate contacta pe PM. Multumesc !
Phew... am reusit in sfarsit sa pun si eu mana pe 3 Otocinclusi mici mici mici... sper sa reziste in acvariul mare impreuna cu ceilalti monstrii... nu de alta, dar par a fi niste mici mormoloci

Sunt haiosi foc insa... sa vedem daca sunt asa ahtiati dupa alge precum li s-a dus renumele.
Porcu wrote:
MonkY wrote:Nu-mi vinzi si mie 4 micuti ? La un pret mai maricel, sa-ti scoti banii pentru efort, bineanteles.
Daca face asta il banez pentru bisnita pe forum .

Ooops. Atunci nu mai... O sa incerc azi sa scap de la scarbici. Daca nu, aflu adresa lui Sesmar si dau o mica spargere la noapte. In caz ca voi fi prins, ma vedeti pe la stirile de la ora 17:00 cu titlul "Hotul Acvarist". Dupa aceea voi avea indeajuns timp liber incat sa-mi scriu propria carte - "Algele si Criza"
Sesmar wrote:La Unirea pretul s-a facut intre timp 5 lei pentru un otocinclus.
M-am dus sa-mi cumpar 10....am luat 20 de indivizi

Mai erau cativa prin acvariul ala. La pretul merita

Vaaaai... e clar ca nu mai apuc... Nu-mi vinzi si mie 4 micuti ? La un pret mai maricel, sa-ti scoti banii pentru efort, bineanteles.
Val... am inceput sa fertilizez in cantitate dubla Ferropol 24, si intr-adevar a inceput sa se simta. E pentru prima ora cand nu fertilizez intr-o zi pentru ca am deja Fe indeajuns (recunosc, am adaugat si Ferropol 8ml atunci cand am schimbat 30L de apa).

Am inceput sa introduc si CO2 un pic mai mult. Practic am setat pH controllerul la 6.75 in loc de 6.80. Pestiucii vad ca s-au acomodat repede... din pacate, algele explodeaza in continuare. Deja aproape ca nu mai am planta care sa nu fie asaltata de alge.

Cred ca am nevoie de ajutorul profesional... cineva care sa vina la fata locului, pentru ca am impresia ca ceva e in neregula rau. Chiar si dupa ce am introdus PhosEx si BioFerm... nu vad nici-o schimbare. Ba din contra, algele continua sa se extinda. Nu mai stiu ce sa mai fac... :aaa: :aaa: :aaa:
Pai de ce au facut soc ? Ce pH aveai si cat CO2 bagai de au fost asa de stressati ?

Cat despre "SAE prefera apele bine oxigenate", sa stii ca in aceeasi apa CO2 poate coexista cu O2 fara probleme in cantitati "industriale" chiar. Doar ca O2 daca-l introduci prin pompa de aer sau prin valuri la suprafata, atunci vei da cu siguranta mult mai repede CO2 afara din acvariu...
catalos wrote:monky ai cumva idee ce pret are moss-ul la reef ??

ca in oferta eu nu am dat de el

Daca nu ma insel, erau pe niste betisoare la 25/30 RON (impreuna cu inca o plantuta) si pe nuca de cocos 60 RON.
neonu wrote:Nu mi sa paraut ca e o diferenta chiar asa de mare. Inainte era dar acum nu. Bine, tu esti mai avansat in acvaristica e normal sa gandesti asa.

Off-topic: Eeeh. Departe de mine gandul ca am spus-o ca "avansat". Nu sunt, si probabil ca nici nu ma voi compara vreodata cu cei care chiar se pricep. Insa mi-am zis doar opinia referitor la ce am vazut in Hornbach Berceni. Ca sa va faceti o idee, eu am stat aproximativ 1 ora acolo. Timp in care o persoana ce "statea la coada" sa-si ia niste pestisori a tot asteptat sa-i vina randul. "Norocul" meu ca nu aveam nevoie si de plante/pesti, ca altfel mai stateam inca pe-atat. Nu mi se pare deloc profi ca intr-un magazin atat de mare sa "cauti" pe cineva sa te serveasca ...

On-topic: erau 5-6 botia in Berceni. In Militari erau vre-o 50. Daca ajuta cu ceva

P.S.: spulberica, si eu am fost sambata la reef si aveau moss (invelit pe niste betisoare de lemn). Eu pe la 11:00 eram acolo...
Si eu am trecut Sambata prin Berceni asa ca am zis sa vizitez si eu "renumitul" Hornbach de-acolo (eu de obicei mergand in Hornbach Militari). Diferenta (in afara de faptul ca magazinul este asezat "in oglinda") este de la cer la pamanat. Acvariile sunt majoritatea sub orice critica... multi pesti morti... in ditamai sectiunea se statea practic la coada, de obicei nefiind decat un vanzator disponibil (in Militari cred ca am vazut si 4 odata)... ca sa iau un Nano de la Dennerle am asteptat 30-40 de minute ca sa vina cineva sa ne dea de sus de pe raft un pachet). :redcard: si de la mine pentru Hornbach Berceni !
Ai grija cu Botia astia (machracantus). Pe langa faptul ca le place sa stea in grup, se fac maaaari. Foarte mari. La Hornbach erau cativa care aveau deja 12-13 cm, si am inteles ca se fac si mai mari. Daca nu le poti oferi un acvariu mare, stai departe de ei (zice unul care are Hoplo de 10cm deja )
catalos wrote:stii cumva la ce preturi ajung??

5 si 8 ron. Acum nu stiu, n-am intrebat daca cei mari sunt mai scumpi. Desi la Hornbach daca te duci din cand in cand, vei gasi niste pleco sau ancistrusi adusi/donati de clienti care nu stiau ca se fac atat de mari. Aia sunt moka
catalos wrote:stiti pe unde m-as putea deplasa pentru a gasi cateva exemplare mititele de botia (cel mancator de melci), si v-as ruga sa-mi spuneti daca ati vazut si ceva preturi.

respectele mele si toata consideratia

Gasesti la Hornbach Militari. Cel putin eu acolo am vazut ultima oara, atat Botia Macrachantas (sper ca am scris corect) cat si Botia Kubotai. Bafta !
catalos wrote:ma intereseaza cativa ancistrusi, de mariem foarte mica, are care de vanzare, sau ma puteti indruma undeva sa cumpar??

Am vazut la Animax in Orhideea si la Coralis in Drumul Taberei. Asta in ideea ca esti din Bucuresti.
Da, o sa merg totusi maine... desi e cam departe de mine. Speram ca poate cineva are un nr. de telefon, un email ceva... poate prindeam pe cineva pe-acolo. Eeh, asta este. In timpul saptamaniii mi-e mie imposibil...
Well, eu le dau de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Insa avand atat de multi pesti... trebuie sa le dau ceva mai variatl. Altfel unii din ei nu apuca. De obicei mancarea la mine se compune din:

TetraMin Flakes
TetraPro Vegetable
TetraWafer Mix
Ocean Nutrition Tropical Wafers
Hikari Micro Pellets
Hikari Sinking Wafers
Hikari Algae Wafers

Cate un pic din fiecare. Micro Pellets pentru neoni, Flakes pentru tetrazone si care mai apuca (daca mai apuca cineva sa manance pe langa ele), vegetable pt. sharks, botia & co... iar wafers (pastilele acelea) sunt pentru pestii de fund, corry, ancistrusi, hoplo, etc.

Poate parea mult, dar le dau atat incat sa termine in 3-5 minute. Poate cu cele de la Ocean Nutrition sa se lupte mai mult (ca sunt mai tari) insa restul dispare in mod subit. Recunosc ca sunt grasuti pestiucii, motiv pentru care mai ii sar cate o masa din cand in cand. Insa cam atat, ca altfel iese nebunie in acvariu. Ma credeti sau nu, dar astia fac urat din lipsa de mancare. Am testat, si iese ceva de genul:

- hoplo sunt cei mai iritati si se apuca si scormoneste pe sub plante (eventual le scoate). Atunci cand sunt satui imi fac dansuri prin fata acvariului.
- tetrazonele se apuca sa ciupeasca ramirezi sau codite de ancistrusi. Cand sunt satule se apuca de explorat acvariul sau stau linistite.
- rainbow sharks alearga tot acvariul si devin foarte teritoriali, in special in locul unde stiu ca trebuia sa vina mancarea.
- puntius intra in priza si alearga restul de acvariu care a scapat de rainbow sharks. Bine, la ei nici nu stiu daca e legat de mancare pentru ca asa fac si in mod normal
- neonii stau saracii in grup si alearga dupa orice firimitura aparuta prin acvariu si are forma de mancare.

Revenind on-topic, algele isi pastreaza pozitia, insa si plantele parca se simt mai bine de cand cu aditia de CO2. Astazi de exemplu am vazut si eu 2 anubiasi producand oxigen "la litru". Adicatalea au scos bule timp de 2-3 ore, de parca erau piatra de aer. Chiar ma speriasem la un moment dat, dar mi s-a spus ca e ceva normal.

Si mai jos postez si testele facute azi (poate ma ajuta cineva sa ma lamuresc ce ar trebui sa fac... sa scad PO4, sa mai cresc aditia de CO2, sa fac schimburi mai mari - eu fac zilnic cate 10-15%... in fine, nu prea mai stiu cum sa continui) :
Ziua 45
----------------------
23.01.2009 11:40
Temp - 26.5C
pH Controller - 6.82

JBL 5 in 1
----------------------
PH - 6,8
KH - 6d
GH - 7d
NO2 - 0mg/L
NO3 - 25mg/L

Teste individuale
----------------------
KH - 5.5d
GH - 11d
PO4 - 0,4 (JBL)
FE - 0 (JBL)
NO2 < 0,3mg/L
NH3/NH4 - 0
FE - 0 (TETRA)
PO4 - 0.5 (TETRA)

P.S. Saptamana viitoare vin si tuburile T5 de la JBL... insa cineva m-a speriat cu ideea ca s-ar putea sa am o explozie mai mare de alge decat ce am acum cu Juwel-urile... nu pentru ca ar fi mai slabe, ci pentru ca apare o modificare in "sistem" si pentru ca cele de la JBL sunt un pic mai puternice... Well, nu stiu ce sa zic...

Forum Index » Profile for MonkY » Messages posted by MonkY
Go to: