Message |
|
Radu.U wrote:un test dupla no3 si fertilizare macro individuala 
Crezi ca de vina sunt testerele ? Am folosit JBL, Tetra si Sera... toate dau aceleasi valori. Cat despre fertilizare macro individuala... cred ca am incercat si asta. Mai exact, am un PPS Pro din care lipsesc nitratii si fosfatii... dar, fara efect. Mai mult, nici n-am fertilizat vre-o 5 zile (am fost plecat de-acasa) si la intoarcere, dupa un schimb masiv de apa (50-60L) m-am trezit tot cu 140-160ppm NO3... Imens !
|
 |
|
De ceva timp ma lupt cu NO3-ul care din motive necunoscute ajunsese la valori infernale (peste 200ppm). Nu stiu cum Dzeu a ajuns la nivelele acelea avand in vedere ca nu e nici-un peste mort, schimburi de apa erau saptamanale, curatat substrat la 2-3 zile... Amoniac si nitriti sunt zero, insa nitratii ma omoara.
Au trecut niste baieti de nota 10 pe la mine (de-aici de pe forum)... si au zis ca ar fi problema data de Valisneria care invadase mai toata partea din spate ducand la o circulatie aproape zero si problemele aferente. Am scapat de 90% din ea... eliberat partea din spate... si trecut la schimbari de apa (40-50L la 240L) din 2 in 2 zile.
Dupa 3 saptamani de chin, ma uit la aceeasi nitrati periculosi (peste 120ppm) si chiar nu mai inteleg. Am curatat si filtrul extern, si cel intern (bineanteles, spalate cu apa din acvariu, si nu foarte tare)... Cristi chiar a zis ca nu se poate sa am asemenea valori si a venit cu propriul lui test. A ramas socat sa vada asemenea valoare la nitrati (i s-a inrosit testul instant).
Initial am crezut ca am testerul defect... asa ca am luat apa distilata, am luat o mostra de apa de la chiuveta... si rezultatele au fost 0 la apa distilata, si 20ppm la apa de la chiuveta. Acum, nu mai inteleg.. unii recomanda nivel 10-15ppm la nitrati, iar eu din start am 20. Stau in Bucuresti, nu la marginea pamantului... si nu inteleg de unde Dzeu valorile astea.
Am oprit chiar si fertilizarea cu PPS Pro (intrucat am facut si pe el test de Nitrati si mi-a sarit din scala).
Am ramas fara idei. Pana la trecerea la noul acvariu de 550L, ma tem ca o sa-mi pierd toti pestiucii cu asemenea valori de nitrati. Ce imi recomandati sa fac ?
|
 |
|
minnardy wrote:Apoi frate Monky, tu deja ne exasperezi :-) Ti se tot spune aici ca nu se face asa ceva, ti se dau argumente, dar tu o tii pe a ta. Mai mult, mai intrebi si-n alte parti unde arati si ce ti se spune aici...si tot tu parca nu esti de acord cu parerile noastre. :-P
Imi cer scuze. Nu stiam ca este un lucru rau sa intrebi pe mai multe forumuri si sa asculti parerile celorlalti, eventual sa vii cu alte intrebari, sa combati o idee... credeam ca asta este definitia forumului. Sincer, daca ar fi raspuns toti la fel as fi facut ca in vorba aceea romaneasca "Daca unul iti spune ca esti beat, poti sa nu-l crezi. Daca deja iti spun doi, te duci si te culci"... adica as fi facut asa si gata. Insa culmea este ca din alte parti au venit raspunsuri contrare. Asa ca mai mult m-am debusolat decat lamurit.
ReBella wrote:Monky ceea ce faci tu nu e deloc ok....pui intrebari, primesti raspunsuri pe care tot tu incerci sa le demontezi apoi prin argumentele proprii , ca la urma sa faci tot cum crezi tu ca e mai bine. Crede-ne ca si rabdarea noastra are o limita...iar tu momentan ne disperi rau  Si aici si dincolo :-P
Scuza-ma ca te disper insa nu am avut niciodata intentia asta. Dar nu te obliga nimeni sa raspunzi intrebarilor unor incepatori. Acesta este "coltul incepatorului" si cred ca e optiunea fiecaruia daca doreste sa ajute pe cineva sau nu. Pe de alta parte, am "citat" din oameni care sunt foarte mari aici pe forum din cate am observat... unele informatii sunt luate chiar din recomandarile producatorilor. Exemplele pe care le-am dat pot fi usor verificate mergand pe paginile producatorilor... si tot asa. Dar, probabil ca si ei te dispera... asa ca nu mai zic nimic.
Se poate inchide threadul. Multumesc.
|
 |
|
Porcu wrote:Cum o sa lucreze incalzitoru' de substrat Dennerle cu un sol de granulatie 2-4 mm ........ el fiind conceput pentru 1-2 mm ....... mi-e frica sa ma gindesc .......
Acelasi incalzitor il are si Aqua Medic... si merge cu solul lor de granulatie 2-4. la fel si Dupla cu 1-4. De fapt, daca te uiti, mai toti producatorii au heating cables si au soluri de toate granulatiile posibile. Chiar am citit discutiile purtate de Dnul Sandu, si cum arata beneficiile cablurilor de incalzit substratul acum "multi ani"... iar pe vremea aceea nu cred ca scosese Dennerle substrat de 1-2mm. La urma urmei heating cables se pun in DeponitMix (in substratul fertilizant) si nu in nisip... si cred ca nu au decat rolul de a forma curenti de nutrienti prin incalzire.
Imi cer scuze, nu sunt expert, citez si eu din "clasici". Oricum heating cables nu le voi porni decat dupa 2-3 luni, dupa stabilizare. Altfel, explozia de alge e la ea acasa 
|
 |
|
Porcu wrote:Ce granulatie are Volcanitu'?
Buna intrebare ! Acelasi lucru tot intreb si eu peste tot... pana la urma am gasit o poza cu volcanit si cu o moneda pe ea, am micsorat-o pana a ajuns la dimensiunea monezii reale... si as zice 2-4. Din pacate, ochiometric, pentru ca alte informatii n-am gasit.
Cat despre reactii... atunci cand vorbim de un sol cu anumite proprietati (cum e la Dupla foarte usor de exp), sau un sol care scade/ridica pH-ul... atunci intr-adevar e o treaba, dar cand vorbim de un simplu pietris care e indeajuns de mic/mare incat sa nu se colmateze, sa lase sa respire substratul si care e inert... nu cred ca ar fi o problema.
In plus, voi pune si incalzitorul de substrat de la Dennerle, care am inteles ca ajuta... Acum, ce-o fi o fi 
|
 |
|
Inteleg si mi se pare corect ce spune Dnul Sandu acolo. Insa spune clar ca este vorba de un proces dinamic determinat de bacteriile care-l colonizeaza, de cerintele plantelor, de substrat "anormal" care sa scada pH-ul... si nu in ultimul rand, de uzarea substratului. Nu prea inteleg insa conexiunea cu Volcanitul care este neutru... singurele diferente dintre el si un pietris din Hornbach ar fi ca nu este quartz ci de natura vulcanica (mai bun pentru bacterii) si ca este imbogatit cu fier (mai bun pentru plante). In rest, linia Dennerle cred ca isi merita renumele de a fi una din cele mai bune... si sunt multi (chiar si aici pe forum am vazut) care contesta calitatile liniei Dennerle din cauza "boabelor" pe care le vand ei sub forma de substrat. Culmea este ca acum chiar ei recomanda pietris de granulatie mai mare decat ofera chiar ei...
Cat despre "De ce-ar fi prea mic pentru pesti"... poate m-am exprimat un picut incorect. Nimic nu e prea mic/mare pentru un peste caruia ii place sa scurme in substrat, insa am Dennerle intr-un nano, si iti spun ca atunci cand te chinui sa plantezi ceva, scoti altceva... cand trece un melc de substrat, zboara tot din el... ceea ce cu o granulatie mai mare este mai putin posibil (acum nici nu pot compara plantutele din nano cu cele din acvariul mare, care au radacini care nici nu cred ca ar intra in nano  ). Mai pui peste asta niste hoplo si botia... si cred ca o sa ma intelegi cand zic ca e prea "mic" pentru ei. Daca prin 2-4mm intra jumatate de botia... pai prin 1-2mm cat are Dennerle cred ca deja ar putea sa mearga prin substrat... nu se mai chinuie sa "sape"
Referitor la "e posibil sa fie grav... e posibil sa am noroc"... Sper sa fie a doua varianta. Asta este, o sa merg pe solutia de fertilizare Dennerle si cu nisip Volcanit (asta daca nu gasesc ceva inchis la culoare mai bun decat Volcanitul)...
|
 |
|
minnardy wrote:Nu combina substraturile deloc...dupa aia ne vei afisa poze cu alge si nu vei sti cum sa scapi de ele.... 
Eu unul incerc sa inteleg totusi in mod logic de ce nu ar merge un fertilizant bun cu un substrat bun, si care nu este nici prea mic, si nici prea mare ca sa se colmateze sau sa fie "irespirabil". Alge oricum probabil voi avea intotdeauna (mai bate si un pic de soare o ora pe zi in acvariu)... insa din punct de vedere chimic, substratul acela Volcanit este doar un pietris de origine vulcanica si contine ceva extra fier, care este intotdeauna bun pentru plante. In plus, se stie ca nisipul asta vulcanic este foarte bun si pentru bacterii. Pe partea cealalta, solutia Dennerle am inteles ca este foarte buna pe toata linia, cu exceptia nisipului care este de 1-2mm, adica mult prea mic pentru ce pesti am si pentru efortul pe care-l depui sa plantezi in asa ceva. Eu nu vroiam sa inlocuiesc din solutia lor de fertilizare decat nisipul... E chiar atat de grav ?
|
 |
|
Vreau sa fac un acvariu custom de 155-160cm lungime, si as vrea sa stiu daca exista capace de acvariu care sa acopere acvariul in partea de sus, asa cum o fac capacele Juwel. Din pacate, Juwel nu face decat de maxim 150cm (cu neoane de 54W 1200mm). Eu as vrea sa pun neoane de 80W 1450mm... insa nu gasesc pe nimeni care sa "bricoleze" un astfel de capac.
Prin urmare, in speranta ca stiti de existenta unor astfel de capace... sau eventual a unei lampi care sa stea pe acvariu si care sa accepte niste "flaps-uri" cum are Juwel... pun si eu intrebarea aici. Multumesc anticipat !
P.S. Am vazut ceva la care poate as putea "bricola" acele flaps-uri la Aqua-Medic (AquaStarlight 4 x 80W) insa are un pret... mai mare decat acvariul 
|
 |
|
Well, singurul substrat pe care l-am gasit mai inchis la culoare si care sa nu fie "bobite" din acelea de 1-3mm (nu-mi plac, nu inteleg de ce Dennerle are numai asa ceva) ar fi Volcanitul de la Aqua-Medic. Insa eu as vrea sa merg pe solutia completa de fertilizare de la Dennerle, inclusiv lumina. Intrebarea este, apare vre-o problema intre DeponitMix-ul de la Dennerle (cu heating cables) si Volcanitul de la Aqua-Medic ? Stiu ca este recomandat solutia completa a unui producator... dar cum ziceam, nu ma pot impaca cu bobitele (am un nano cu bobite de la Dennerle)...
Totodata, nu mi-am putut da seama din pozele de pe net... poate imi spune cineva daca Volcanitul acela e prea "colturos", avand in vedere ca am multi pesti "de fund" si nu vreau sa-i vad taiati (aici ar fi mers bine "bobitele", dar... nah).
Multumesc.
|
 |
|
ReBella wrote:Tetratec are 12l .... cum Dumnezeu sa aiba 1x4 ??? 
Nu-mi place niciodata sa arunc cu cifre daca nu am o dovada. Ti-am uploadat dovada, chiar manualul Tetratec, unde e specificat clar "EX 1200 Filter Media Container (unit) 1l x 4". Se poate vedea aici in screenshot.
ReBella wrote:e inutil sa masori sertarele cand producatorii zic clar ca cele 2 filtre au aceeasi capacitate.La JBL-ul meu e900 is mari sertarele alea, imi imaginez cum sunt la e1500 
Imi pare rau ca nu am facut poze, dar ma grabeam sa nu care cumva sa deciclez filtrul. Le-am luat si pus sertarele unul langa altul, diferenta "ochiometrica" era clar in favoarea lui EX1200. Am varsat tot din sertarul lui EX1200 in sertarul de la e1500 si a ramas aproape 40% gol. Acum, crezi ce doresti din ceea ce spun producatorii. Eu unul sunt Toma Necredinciosul, in special cand sunt pe banii mei
ReBella wrote:Tetratec are 12l .... JBL are tot 12l
Scuze dar nu pot edita. Rog un moderator sa uneasca posturile. Eu cred ca incurci capacitatea de filtrare cu cantitatea de apa care intra in canistra. La Eheim de exp. e specificat foarte clar volumul canistrei si volumul de filtrare. La Tetra si JBL e un pic mai evaziv, multi incurcand "Filter volume" cu "Filtering media volume"... 2 lucruri complet diferite. Hope it helps 
|
 |
|
De curiozitate (si pentru ca vroiam sa ma conving totusi sa iau JBL) am scos acum un sertar din EX1200 ca sa-l compar cu un sertar din e1500. Desi Tetra spune ca are 1L x 4 iar JBL spune ca are 1x2,3L + 3x1,9L pentru mediile de filtrare... ceea ce am vazut cu ochiii mei este complet invers. "Sertarele" de la e1500 au cam 60% din capacitatea unui sertar EX1200. So, pentru mine e case closed la domeniul "capacitatea de filtrare intre JBL si Tetra. Ramane sa pun mana si pe un Eheim.
Apropos, stie cineva daca la Professional 3 2080/2180 se poate folosi un singur furtun pentru tras apa, si nu ambele ?
|
 |
|
alber wrote:
Monky wrote:3. Capacitatea de filtrare mecanica.
Ia uite ce mi-a spus Faraonu' aici, referitor la filtrarea mecanica. Am cautat posturi de-ale colegului Carja Ioan si m-am edificat. Filtrele externe nu sunt filtre mecanice.
Stiu ca un filtru extern nu trebuie considerat "groapa de gunoi" a acvariului... insa eu am zis sa limitez cat mai mult "lucrul in acvariu", din mai multe motive. In primul rand, acvariul meu e cocotat undeva pe un perete de 1m. Plus inaltimea lui, gandeste-te ce chin este sa lucrezi undeva de la 1.6m. In al doilea rand, am zis sa nu mai stressez pestii (am vazut cat de mult se sperie dupa ce ma apuc sa scot toate cele pentru curatat - ultima oara a fost acum 2 saptamani, de atunci hoplo si rainbow shark stau mai mult ascunsi de frica). Prin urmare, prefer sa curat mai des filtrele externe, fiindu-mi mult mai la indemana.
Din acelasi motiv am ales si sa pun CO2-ul extern si sa renunt la filtrul Juwel intern. Reactorul si pompa de la Dupla, dupa o saptamana se innegresc de mizerie, nu altceva. Juwel-ul, nu mai zic, ca saptamanal trebuie sa-l scot si sa-l sifonez inauntru... si de multe ori mai mult tulbur apa decat o curat. Pe cand cu ele externe, le curat usor, le pun la loc, si asta este... Poate gresesc gandind asa... nu stiu, sunt totusi incepator 
|
 |
|
minnardy wrote:Aoleu Monky....acu-ti vad dilema....cum ai putut sa compari doua amarate de tetratec 1200 cu uzina atomica numita Eheim Profi III 2180 sau 2080 ??? :-P
Adevarat ca eu nu as da banii pe unul din asta ca e prea multa electronica, prea multe functii, iar eu sunt om batran, nu ma apuc acum sa fac o politehnica numa ca sa stiu lucra cu un filtru...da' oricum...atata "injosire" nu merita :-) !!
Decat 2 tetratec de 1200 mai bine 2 Eheim 2226...diferenta de pret nu e chiar atat de exorbitanta fata de un singur 2080 sau 2180.
Sincer ? Ca programator mi-am format o anumita logica. Iar logica imi spune asa:
Calitatile unui filtru extern sunt date de:
1. Volumul de apa pe care-l poate "manevra" pompa (in unele cazuri, prea rapid = mai rau, pentru simplul motiv ca trece apa mult prea rapid prin mediile de filtrare biologice).
2. Capacitatea de filtrare biologica. Aici e clar, cu cat mai multa, cu atat mai bine.
3. Capacitatea de filtrare mecanica. La fel, cu cat mai multa cu atat mai bine. Cele mai bune sunt clar cele ce au un prefiltru (EX 1200 nu are asa ceva)
4. Fiabilitatea si ergonomia. Tetra se pare ca nu sunt prea fiabile, nici nu prea au multe accesorii pentru ergonomie, pe cand Eheim este fix la polul opus. Gasesti tone de accesorii pentru ele, iar ca fiabilitate, nota 10.
5. Pretul
In rest, filtrul extern de fapt nu este decat o canistra care tine media + o pompa si accesorii (racorduri, coturi, robinete, etc). Poate la seria Electronic de la Eheim sa fie niste inovatii, dar sa fim seriosi, nu vreau filtru extern ca sa-mi faca valuri de nu stiu care... eu vreau filtru pentru filtrare. Atat
Si in final facem o lista de pro si contra:
- volumul bio si mecanic la 2 x EX1200 > 2080
- cantitatea de apa filtrata in acelasi timp de 2 x EX1200 > 2080
- sansa de a decicla ambele filtre < a decicla un singur filtru ca in cazul 2080
- pretul la 2 x EX1200 = 1/2 x 2080
- probleme fiabilitate EX 1200 > 2080
Concluzia e greu de tras... de-asta am si cerut parerea voastra. Sincer as vrea sa merg pe 2 x Eheim, insa daca tot iau, parca nu as merge pe serii mai vechi si as vrea din Professional 3. Insa pretul... si faptul ca un 2080/2180 la pretul acela vine si fara medii filtrante... Of of...
|
 |
|
gengiskhan wrote:Scuze pentru of topic, desi a fost aproape of topic: lazarginel iti spunea ca poti folosi numai tuburi Osram 865 care sunt si in versiunea de 54W, ca o varianta la JBL.
Mai mult, in afara de faptul ca sunt niste tuburi bune (le lauda toata lumea pe aici), sunt si mult mai ieftine din cate stiu eu.
In cazul acesta, in care sunt de 1200mm, T5 de 54W si le lauda toata lumea... atunci ma apuc sa caut Osram 865. Are cineva idee ce caracteristici au ? Sunt mai mult pentru plante sau mai mult pentru pestiuci ? Si nu in ultimul rand, unde gasesc asa ceva ? Multumesc.
|
 |
|
alber wrote: Ok, am inteles treaba cu JBL-ul, nu-i bai.
Bine argumentata si reala treaba cu instalatia de tevi. Aia trebe schimbata intr-o luna doua, depinde de buget cu ceva mai de Doamne-ajuta
Monky wrote:De particolele albe din apa nu scap
Care este originea acelor particule? Sunt in permanenta? Io n-am vazut asa ceva in acvariu nici cand aveam filtru intern. Bine, o sa ziceti ca ala face cu brio filtrare mecanica, si nu prea bine biologica. Dar totusi.
Sincer, chiar nu stiu. Pana acum toti "expertii" care au venit la mine au dat din umeri. Mai ales ca acvariul este 60-80% plantat, nu am explozii de alge, schimb apa in ultima vreme cate 10-15% din 2 in 2 zile (crescusera nitratii de la ultima "reamenajare" la care am taiat/scos peste 50% din plante - erau prea multe mi s-a spus)... Asa ca am dat si eu vina pe filtrare, desi EX1200 + Juwel intern ar trebui sa fie mai mult decat suficient. Sau poate o anumita mancare imi face probleme (desi n-am cumparat niciodata prostii. Am mers pe Hikari, Ocean Nutrition si Tetra (aici o sa radeti, dar pe Tetra am ramas pentru ca pur si simplu le place mai mult chiar si decat cea de la Ocean Nutrition care costa de 2-3 ori mai mult). Ah, si probabil, un alt motiv e ca sunt prea multi pesti... sa speram ca dupa trecerea la 400-500L va fi mai bine. Sper 
|
 |
|
alber wrote:Zic si io nu dau cu paru'. De ce nu te orientezi catre JBL? O dilema asemanatoare cu a ta am avut si io. Recomandarile primite aici pe forum au fost urmatoarele: Tetra nu, JBL ar fi ok, Eheim solutia ideala. Am ales JBL din considerente financiare si nu-mi pare rau. L-am luat putin supradimensionat zic eu, dar nu sunt probleme. Un Cristal Profi e900 pentru 126 l. Dar am facut-o special, pentru a pune pe el si un eventual reactor extern pentru CO2 si o lampa UV.
Fara sa vreau sa supar pe nimeni... NO JBL for me ! Am cerut un e1500 de test, si am ramas socat. Inainte eram super multumit de produsele JBL, dar filtrul este... fara comentarii. De la faptul ca un e1500 are 900L/h din start cu mediile sale noi-noute (e specificat pana si in manual, dar nicaieri la ei pe site), pana la faptul ca accesoriile si constructia lui sunt cel mult "indoielnice". Coturile pe care le-am primit par a fi facute din cel mai ieftin plastic posibil, mult chiar si sub cele de la Tetra (parerea mea). Nu mai spun ca sunt negre mate... nici nu vezi cand se strange mizeria (pentru unii poate o fi un lucru bun, insa eu vreau sa vad cand trebuie sa le curat, nu sa ascund mizeria). Sistemul de inchidere pare atat de firav... nu mai zic materialul din care e facut filtrul pur si simplu. Imi pare rau, eu chiar ma decisesem sa merg pe 2 x e1500, dar dupa ce l-am testat si vazut cum e... am zis NU.
Inca odata, sper sa nu supar pe nimeni caruia ii place JBL. Am multe produse JBL, dar n-am vazut la nici-unul pana acum o asemenea "chinezarie". Sau poate cine stie, am nimerit eu vre-o clona ceva...
P.S. Au spus mai multi ca nu inteleg cum nu face fata la 240L un EX1200 si Juwelul intern. Sincer, la filtrare biologica (dupa ce am pus Siporax si Eheim Substrat Pro), este de nota 10. Amoniac si nitriti sunt ZERO de luni de zile. De particolele albe din apa nu scap... mai exact la filtrarea mecanica sta ceva mai prost. Insa ma gandesc sa-l fac pe al doilea mai bine gandit pentru partea mecanica si... problem solved. Mie inca nu mi-a curs, dar ma tem de o astfel de problema... de-asta m-am si gandit la Eheim. Insa, la un pret dublu pt. Eheim 2080/2180 fata de 2xEX1200 nu stiu daca merita...
|
 |
|
Nu inteleg totusi ce legatura are cu acvariul de care am vorbit, unde nu se pot pune decat 2 T5-uri de 1200mm. Sa inteleg ca Osram 865 se poate gasi ca T5 de 1200mm ? Pentru ca daca nu...
|
 |
|
gengiskhan wrote:Deci se poate aplica aceeasi idee indiferent daca tuburile sunt JBL sau Osram sau Aqua Medic, nu? Adica unul din 4 tuburi poate fi de 9000K sau de 10.000k?
Ei in manual recomanda asa:
Pentru plante:
1 tub: Tropic
2 tuburi: Natur & Tropic
3 tuburi: Natur, Tropic & Tropic
4 tuburi: Natur, Natur, Tropic & Tropic
Pentru plante si pesti:
1 tub: Natur
2 tuburi: Natur & Tropic
3 tuburi: Color, Natur & Natur
4 tuburi: Color, Natur, Natur & Tropic
Pentru pesti:
1 tub: Natur
2 tuburi: Color & Natur
3 tuburi: Color, Natur & Natur
4 tuburi: Color, Natur, Natur & Natur
Unde Tropic = 4000 Kelvin, Natur = 9000 Kelvin, Color (nu stiu). Sper ca te ajuta cat de cat 
|
 |
|
Porcu wrote:La cite probleme au canistrele Tetra io zic sa nici nu te mai gindesti la ele. Amicu' meu de la petshop NU mai aduce canistre Tetra. A avut clienti nemultumiti de calitatea filtrelor. Si la cum iti trateaza cilentii furnizoru'  ....... a renuntat la Tetra. Sa nu mai zic de cei care au scris pe forum .......
Eu din fericire n-am avut nici-o problema (in 7 luni or so) cu exceptia faptului ca pe una din garnituri s-a "topit" furtunul. O bucatica mica de 5mm pe care am scos-o cu patentul... a fost incredibil. Am stat o ora sa scot furtunul pentru curatare. De-acum inainte, partea aia nu mai o scot de-acolo
Porcu wrote:
MonkY wrote:momentan am doar un EX1200 care nu prea a facut fata la un 240L (alaturi de filtrul intern Juwel)
Ceva nu-i in regula la acvariu' ala, nu vad cum ar fi putut sa nu faca fata filtrarea aia la 240 litri.
Pai, iti spun eu ce este in neregula. Prea multi pesti (ca altfel nu vroiam sa-l maresc). Mai exact o "ciorbita" de genul : 12 neoni tetra, 10 neoni roz, 4 ramirezi, 2 rainbow sharks, 3 botia kubotai, 2 hoplo, 4 cory, 3 ancistrusi, 8 tetrazone, 4 puntius, 6 otto, 2 sae, 5 neritine si un melc necunoscut
Dar in 500L or so o sa fie ok... sper eu 
|
 |
|
Porcu wrote:In celalat topic spuneai ca renunti la acvariu Juwel in favoarea unui facut acasa, m-ai confuzat  .
Este pentru un acvariu dintr-un birou... nu al meu. Acolo nu se vor intampla cine sti ce minuni... nu le pot vorbi de lampi suspendate (si-asa sunt stressati ca sare apa - si vor capac 100%). Insa am zis ca macar sa le pun niste T5-uri mai bune (ca e full de alge pe-acolo) 
|
 |
|
|
|