[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: MonkY
Forum Index » Profile for MonkY » Messages posted by MonkY
Ai dreptate, nu este Jebo sonda. Eu am zis Jebo pentru ca asa scria pe site, si asta am comandat (in fine, era bonus). Acum vad ca scrie pe cutie asa:

Made in Germany
VARTN :20/00417300
F-Nr : 012302870100819
pH-Elektroden
Typ 201005/65-18-45-2000-76-120/837.000

Iar in manual vad B 20.2900. Cum in manual nu vad scris decat in germana, franceza si engleza... nu prea cred ca e chineese stuff

P.S. Cum ai setate limitele la pH ? Cea de sus si cea de jos ?
Merci Val. O sa incerc asa cum mi-ai zis (desi parca nu as sta 2 zile fara CO2, ca si-asa le merge foaaaarte prost plantelor). Cert este ca introduc CO2 de dimineata de la ora 9:00 si pH-ul ramane neschimbat (la 6.90). Ma asteptam sa vad ceva schimbari... de-asta intrebam daca nu cumva e gresit ceea ce am facut la reactorul de la Dupla.

Nu am primit nici eu manual (si nici solutii de calibrare), insa poti descarca manualul de aici (care nu e prea "sfatuitor" pentru incepatori, dar macar te plimba prin meniuri): http://acvariu-shop.ro/ph-control/PH-ManualRomana.pdf

Si inca o mica intrebare... acea sonda Jebo, este 100% submersibila ? Nu de alta, dar mi-e cam frica sa o introduc total in apa pana nu stiu sigur ca este. In plus, poate-mi spuneti si mie voi cum ati facut sa o montati undeva in acvariu... pentru ca a venit fara nici-un fel de sustinere. Nu tu ventuze, nu nimic... am legat-o cu niste plastic de un suport de pompa, dar arata ca naiba.
Pana la urma am primit butelia de 5Kg de CO2 de la zooplus, cadou. Deh, client fidel (si pe langa chiller si sistemul complet de co2, nici nu se observa)

Deci sistemul de CO2 ar fi momentan urmatorul:
Butelie CO2 TehnicGaz 5L (3.5Kg CO2 efectiv)
Reductor de presiune AquaMedic
ph Controller "ph - CO2ntrol"
Valva magnetica Bürkert 6011
Dupla CO2 Bubble Counter (non retur inclus)
Dupla CO2 Reactor 400
Dupla Turbo Mini (pompa apa pt. Reactor 400)
Dupla Solutie de calibrare pH 7 100 ml
Dupla Solutie de calibrare pH 4 100 ml
Cablu de date pH controller pentru PC (acesta l-am facut dupa schema, inca l-am testat)
Furtun AquaMedic CO2 4/2 6m

Total: 1962 RON (TVA Inclus)

O fi bine, n-o fi bine... nu stiu. Cert e ca momentan sistemul functioneaza, insa nu stiu daca functioneaza in parametrii normali. De aceea va cer sfatul, mai ales celor care detin acest tip de pH controller (este luat de aici http://acvariu-shop.ro/ph-control/pH-CO2ntrol/ph-co2ntrol.html ) sau care detin reactorul de la Dupla (Reactor 400).

In primul rand, nu prea stiu exact care sunt valorile optime pentru a seta pH controllerul, iar in al doilea rand, nu am inteles de ce la reactorul de la Dupla trebuie sa scot primul "timburus" de sus, avand in vedere ca CO2-ul se combina cu apa si iese prin partea de jos.

Momentan am lasat la o bula pe secunda... si modificari majore in cresterea/scaderea pH-ului nu vad. Orice sfat este binevenit. Multumesc !
Porcu: am incercat sa cer niste JBL-uri, insa mi s-a pus intrebarea fatidica "dar cele de la Juwel ce au ?". Dupa care mi s-au aratat niste setupuri cu neoane originale Juwel si m-au convins. Cel putin temporar. E precum acel setup prezentat de tine, in care toata linia de fertilizare era JBL si nu-i venea nimanui sa creada ca se poate si cu "cheap" stuff.

androklys: sper ca nu te superi pe mine, dar... de unde te stiu ? Mai ales ca spui ca esti vecin/vecina. Da, am renuntat la diverse nebunii care nu-si gaseau locul. Cat despre cate plante/buturugi cumpar... nu prea multe. Doar ca dupa ce am renuntat la carasei, am ramas cu vre-o 10 plante de plastic (o sa le pun la vanzare sau le donez) si cu o buturuga si-un mopan. Cealalalt buturuga am donat-o... sper ca nu are ancistrusi asa mici cum erau ai mei, ca sa-i dispara si lui (la mine 3 au disparut inauntru si dupa o saptamana n-au mai fost de gasit)

Greul mare acum a venit... cand am reusit sa fac comanda de un sistem CO2 mai profi + ph controller si chiller. Si cam cu astea s-a terminat bugetul asignat acvariului. Poate daca iesim din criza sa mai fac vre-o achizitie. Oricum, imi dau seama acum ca nu voi ajunge niciodata sa am un acvariu asa frumos cum au acvaristi seriosi precum Porcu... pentru ca noi vrem mai mult pestiuci decat aquascaping. Si din pacate, nu prea se pupa una cu alta. Eeeh, incercam, sa vedem ce iese. Apropos, uitasem sa-i fac un update. Asa ca pun o poza. Originalul aici.
image
0siris wrote:Ceramica aia poroasa de la Hagen e cu totul altceva decat ceramica pe care o aveai de la Tetra. La fel ca si Siporax-ul, are rol de filtrare biologica si se pune dupa etajele de filtrare mecanica pentru a evita colmatarea porilor cu mizerie (in nici un caz in primul sertar). Cu mentiunea ca Siporax-ul e mai bun decat Biomax-ul.

Da, am vazut. Merci de observatie. Voi renunta la Biomax in favoarea Siporax-ului. Sa vad acum pe unde gasesc si burete de porozitate mai deasa decat cea default de la Tetra (care pare prea mare). Problema e ca-mi scapa prea multa "mizerie" inapoi in acvariu...
alexnbv: este recomandat sa NU folosesti UV-C in perioada de ciclare. Asteapta sa se incheie ciclul azotului si sa se formeze bacteriile cum trebuie in filtru, substrat, etc...

Si chiar si dupa aceea, nu iti recomand sa-l folosesti non-stop. Cum sa zic, nici tie nu cred ca ti-ar place sa traiesti intr-un mediu steril, ca intr-un spital. Mai ales ca, asa cum am zis mai sus, UV-C desface Fe (fierul) din apa de zici ca nu e adevarat. Fier care este mai mult decat necesar plantelor pentru a efectua fotosinteza.

Bafta !
Cred ca intrebarea spune totul. Stiu ca s-a tot discutat si rediscutat, insa nu am gasit ceva specific pentru Tetra EX1200. Si intrucat am zis sa nu fac boacana inainte sa intreb, iata problema mea. Vreau sa imbunatatesc filtrarea la acest filtru extern (avand un acvariu de 240L) si intrucat zilele acestea m-am trezit cu PO4 (fosfati) cum cresc ingrijorator, am decis o "re-aranjare" a filtrului extern. Cu ajutorul vostru, sper sa si reusesc sa fac un setup mai bun. Mai jos e schema unui Tetra EX 1200 si ceea ce vreau sa modific.

Initial aveam asa:
sertar 1 (cel de la baza/jos) - ceramica si un burete negru
sertar 2 - tetra bio balls si un burete negru
sertar 3 - burete negru + burete negru
sertar 4 (cel de sus) - carbon si biological foam

Acum am asa:
sertar 1 (cel de la baza/jos) - ceramica si un burete negru
sertar 2 - tetra bio balls + eheim substrat pro + un burete negru
sertar 3 - tetra bio balls + eheim substrat pro + un burete negru
sertar 4 (cel de sus) - jbl micromec si biological foam

Si vreau sa modific in felul urmator:
sertar 1 (cel de la baza/jos) - inlocuiesc ceramica de la Tetra cu ceramica mai poroasa de la Hagen (Bio Max 1Kg). In spatiul ramas mut o parte din eheim substrat pro (cel de 250g)
sertar 2 - scot tetra bio balls si adaug 1Kg de Sera Siporax + JBL Phos Ex Ultra (pentru reducere fosfati) + un burete negru
sertar 3 - tetra bio balls + 1Kg eheim substrat pro + un burete negru
sertar 4 (cel de sus) - jbl micromec + burete negru + biological foam

Ce ziceti ? Devine prea "incarcat" ? Nu ma deranjeaza ca mai scade debitul un pic (si-asa e cam maricel)... Rezolv si o parte din problema cu fosfatii, e si o filtrare mecanica mai buna, si extra suport pentru bacterii datorita Siporax-ului. Recomandari, idei ? Am facut si o mica poza "explicativa":
image
Originalul il puteti vedea aici.
siracan wrote:Au trecut doua zile...,nu vad nici un efect...
Am redus debitul pompei,poate...poate... (ideea este ca apa sa 'stea' mai mult in fata led-urilor... doar...doar... se v-a 'steriliza'...)

Siracan: depinde si ce efect te asteptai sa aiba. Nici macar un filtru UV-C dedicat sa nu crezi ca ar fi facut cine stie ce minuni. Din cate am observat un UV-C este extraordinar de eficient pentru asa numita "apa verde", pe care o face cristal in 24h (depinde si de cat de puternic e UV-C si capacitatea pompei sau marimea bazinului).

In rest, poate anumite "puncte albe" sa dispara incet incet. Mai important e la nivel micro, omorand diversi virusi si bacterii.

Are si puncte negative insa sa stii. Daca ai acvariu plantat, s-ar putea sa te trezesti ca iti dispare Fe (Fierul) din apa in ritm ametitor. Eu folosesc un 9W la 240L aproximativ 4-5 ore pe noapte si nu am vazut acest lucru, insa am citit cum la multi useri se intampla asta.

Bafta !
eugen.popp wrote:alea 3 lampi sunt interesante, si cel mai important e sa iti placa tie

Da, lucrez mult noaptea si din cand in cand mai ma uit cu lanterna dupa pestii care au activitate de noapte... e cam urat, ma simt de parca i-as spiona. Asa, atasez lampa cu led undeva intr-un colt sa nu-i stresseze prea tare, si sper sa disting si eu cate ceva prin acvariu
eugen.popp wrote:cu privire la pompa de aer cu led-uri, acolo e alta poveste

Hehe, am incercat sa-i explic femeii ca-mi scoate CO2-ul din apa... dar a zis ca macar asa... cateva minutele. N-am rezistat, ca e "proiect" comun
Pana la urma am comandat asta: http://homepets.ro/product_info.php?products_id=4630&language=ro&osCsid=jm4j8cchqiujrra756rfshbii7 si desi e al naibii de kitsch, n-am rezistat si am comandat si asta (macar sa vad cum arata) http://homepets.ro/product_info.php?products_id=4482&osCsid=jm4j8cchqiujrra756rfshbii7

O sa revin cu impresii si poze dupa ce le montez
Presupun ca este acest filtru: https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&productId=17019&langId=-1&parent_category_rn=10591 . Vad ca e specificat mare ca este UV-C, insa UV-C cu leduri pana acum n-am auzit/vazut. Culmea este ca pe cutie este trecut UV-C dar pe site e specificat "UV LED". Intrucat nu vad la piese de schimb pe site alte LED-uri sau lampi, tind sa cred ca sunt banalele LED-uri de "discoteca", avand in vedere ca lampile UV-C au durata de viata destul de mica. E doar o opinie, sper sa fie ok pentru acvariul tau. Bafta !
alber wrote:Incearca si aici. Tot in Buzau.
http://www.tehnicgaz.ro/html/contacte.htm

Merci. Am sunat si la ei. Au de 4L la 314 RON + TVA si la 5L la 380 RON + TVA. Sa vedem in cat timp spun ca o pot livra.
Sesmar wrote:Butelia este noua? Daca da, de unde ai cumparat-o si cat a costat?

De-abia fac acum comanda... este 362 RON si probabil cu tot cu transport va veni cam 400 RON. Am comandat direct de la producator: http://www.stingo-somet.ro/butelii-uz-industrial.htm

Tocmai am primit raspunsul celor de la Stingo, cum ca dureaza cel putin 7 zile pana o FABRICA... dupa care trebuie sa astept sa se stranga mai multe ca sa merite un drum pana in Bucuresti. Doooh. Asta din pacate inseamna ca sunt in cautare de butelie de CO2. Daca aveti idei sau linkuri cu ceva mai ok ca pret, va raman dator.
Multumesc pentru sfaturi. Pana la urma am mers pe urmatoarele:

Butelie CO2 de la Stingo de 6L (5Kg CO2 se pot incarca)
Reductor de presiune AquaAmedic cu 2 ceasuri
Valva magnetica Bürkert 6011
pH-controller + sonda Jebo + multimetru
Dupla CO2 Bubble Counter
Dupla CO2 Reactor 400
5m furtun AquaMedic CO2 4/6
Pompa Dupla Turbo Mini
Solutie de calibrare Dupla pH 7

Total: 1843 RON

Eu zic ca fata de JBL-ul care cu tot cu cu sonda iesea pe la 2200 RON, avand butelie de 5Kg fata de 2Kg, reactor Dupla fata de Taifunul JBL... cred ca e ok. Am luat si Bubble Counter-ul sa fiu sigur. Nu sunt atat de incantat insa de sonda Jebo cu care vine pH Controllerul, dar am vazut ca folositi multi dintre voi asa ceva si pare ok. Presupun ca se poate pune o sonda mai desteapta in caz ca...

Multumesc tuturor pentru sfaturi. Astept sa vina jucariile, dupa care revin cu impresii. Sper sa nu fac vre-o boacana. In caz ca nu va fi indeajuns Dupla 400 cu pompa, voi incerca si un Cyclo Turbo, dar cred ca pentru cei 240L ai mei Dupla 400 e mai mult decat suficient.

O zi cat mai frumoasa va doresc in continuare !
minnardy wrote:Eu, cu acest set de la Aqua Medic http://www.aquaristic.net/ab-aqua-medic-co2-complet-set.html , plus controllerul, sonda si electrovalva de la AR Elektronic, plus butelie de 5,4 kg noua, de la Stingo Somet Buzau si reactorul M de la Aqua Medic (am schimbat originalul din set cu acest M care are powerhead) nu am depasit 15 milioane acum vreo 2 ani. Si functioneaza beton. Acu, cu aceasta devalorizare a leului nu stiu cam la cat ai ajunge, dar sigur nu la 20 cum estimezi.
Succes

Hmm, suna bine... insa nu vad de ce as cumpara acel set Aqua Medic atata timp cat butelia si reactorul nu-l voi folosi. Practic ar ramane din acel set doar reductorul de presiune, numaratorul de bule si peria de curatare. Lucruri care sigur nu merita 830 RON (atat costa la noi).

Acum ca mi-at introdus microbul, cred ca-l voi face pe bucati, cu acel controller ph si valva de la AR Elektronik, butelie de 2-5Kg, reactor M si mai ramane sa ma uit dupa regulator de presiune, valva non-retur, numarator de bule, furtun si pompa.

Fac niste calcule, lista si revin. Daca aveti idei mai bune sau am gresit pe undeva, va rog sa ma trageti de urechi. Multumesc
Sesmar wrote:Eu am avut un sistem JBL proflora 3 si am fost foarte multumit. Reactorul de la JBl nu cred ca o sa faca fata la tine in acvariu chiar si cu extensie. La mine intr-un bazin de vreo 150 litri net facea fata doar cand masa vegetala nu era foarte mare.

Foarte bizar, intrucat la ei pe site e specificat ca m1003 este "ready to use and designed for aquariums from 300 to 1000 litres.". Eu nici nu vreau sa bat vre-un record la plante per cm2... insa daca zici ca nu o sa faca fata reactorul nici cu extensie, incep sa-mi pun intrebari. Eventual sa iau un reactor de la o alta firma ?
Sesmar wrote:Acum sincer cu cei 2000 de lei poti sa gasesti o instalatie completa si cu butelie mai mare si cu electrod de ph. Doar ca trebuie sa mai cauti nitel pe la magazinele online de acvaristica.

Butelie mai mare de 2Kg nici nu cred ca vreau (nu prea mai am loc) si cred ca oricum cea de 2Kg va tine mai mult de o luna, nu ? Cat despre magazinele de acvaristica, am verificat peste tot (acvamax, zooplus, reef, homepets - cam toate pe la noi) si preturile cam tot pe la 2000 ron se invart. Poti sa-mi dai un link, ceva ?
Sesmar wrote:Sau daca ai posibilitatea pe ebay.
Oricum nu te grabi si mai studiaza problema caci intradevar achizitionarea unui sistem de CO2 trebuie facuta foarte atent.

Am posibilitatea sa iau de pe ebay (de fapt cumpar constant de pe ebay.co.uk) insa as vrea sa iau totul cu acte/garantie... Nu ma grabesc, pentru ca sunt bani multi, insa nu vad foarte multe alternative din pacate. Poate cu ajutorul vostru voi gasi cate ceva
Va salut ! Ce se mai aude cu testele de iluminat folosind LED-urile ? Ati reusit vreunul din voi sa finalizati un produs ? Chiar ar fi frumos sa vedem asa ceva la treaba.
Va salut ! Gata, m-am hotarat sa fac pe dracu' in patru si sa iau si eu un sistem CO2 (m-am tot chinuit cu un CO2 Optimat si nu merge nimic). Si cum merg pe principiul "sunt prea sarac sa iau ceva ieftin si prost", am zis sa ma documentez si eu la ceva bun. Nu stiu daca-mi permit nebunii de la Denerle, Dupla & Co... bugetul meu fiind stramtorat si-asa de un JBL. Iar la JBL, am zis sa merg pe un ProFlora m1003. Am inteles ca acesta ar fi cel mai complet kit, cu pH controller inclus si la care nu mi-ar mai trebui decat un electrod pH.

Ce spuneti, e o alegere buna ? Am inteles ca reactorul de difuzare de la JBL nu este tocmai stralucit... sau e doar o parere si ar trebui sa o iau ca atare ? Mentionez ca nu vreau sa fac aquascaping si alte nebunii. Eu vreau un acvariu cu plante sanatoase, si cam atat.

Pentru asta la acvariul de 240L (cam 200L net) am folosit linia de la JBL, si-anume: fertilizant AquaBasis Plus (cu pietris 2-4mm), 7 Balls pentru "backup", Ferropol saptamanal (sau la schimb de apa), Ferropol 24 zilnic (momentan 4 picaturi) si incepand de astazi si Ferrotabs (cred ca 4 pe saptamana). Lumina este data de neoane T5 originale de la Juwel (Day si Nature de 54W) + reflectoare. Desi la reflectoare ei zic ca dau un extra de 100%, eu as zice mai mult un 30-50%, adica as ajunge pe la 140-150W, pe care le tine aprinse 10 ore pe zi. Nu stiu daca este suficienta lumina, dar momentan trebuie sa ajunga (nici nu cred ca am plante prea complexe acum la inceput).

Momentan cam acestea sunt plantutele mele (si nu o duc prea bine, insa sper sa se schimbe situatia dupa achizitionarea sistemului CO2):

Sagittaria subulata
Echinodorus Indian Red
Lilaeopsis nov. zelandiae
Vallisneria americana var. amer.
Limnophila heterophylia
Ricia fluitans
Cryptocoryne undalatus kasselman
Echinodorus compacta
Micranthemum umbrosum
Cryptocoryne balansae
Vesicularia dubyana - Java Moss
Chladoflora - bila
Rotala Rotundifolia
Echinodorus Tenellus - echinodorus tenellus pitic
Heteranthera Zosterifolia
Echinodorus Vesuvius
Rotala sp. Nanjenshan
Crinum calamistratum

Prin urmare, va cer ajutorul/sfatul... sunt bani multi bagati in CO2 si nu as vrea sa o dau in bara si-aici. Daca aveti alternative, idei pro si contra, va rog sa-mi spuneti fara jena. Ca incepator sunt obisnuit sa accept toate cele. Multumesc !
Porcu wrote:Continua cu schimburile de apa zilnice si redu portia de mincare la limita supravietuirii. Cred ca ciclarea nu-i totala.

Ok. Asa am sa fac. Oricum le dadeam doar de 2 ori pe zi, cat sa le ajunga cateva minutele. O sa le dau doar odata pana se reface problema.
adriancalotescu wrote:Ia uita-te pe capac (in interior) sa nu ai cumva mucegai pe acolo.

Pe capac la interior nu este mucegai, insa am impresia ca in filtrul intern cam este. O sa scot astazi partea aceea de pasla (vata) sa o schimb. Acolo se pare ca s-au "inchegat" toate plantele moarte si ce Dzeu a reusit sa treaca prin filtru. E posibil ca de-acolo sa vina mirosul.
Val wrote:Dintre cele care pot fi prezente intr-un acvariu in mod (oarecum) normal, amoniacul are un miros intepator si daca ai atat cat sa simti inseamna ca intr-adevar ciclarea nu e completa.

O intrebare: lumineaza-ma si pe mine, te rog, ce inseamna "NO4/NO5 - 0mg/L". Nu mai intreb si de "NO4/NO5-2 - 0mg/L" ca ma fac chiar de rusine, dar zi-mi totusi.

Imi cer scuze. Am facut testele "pe nedormite" si am gresit un picut (dupa ce am scris valorile de la NO2/NO3 am continuat cu amoniacul si cu valorile - mare greseala din partea mea. Acel NO4/NO5 - 0mg/L este de fapt NH3/NH4 - 0mg/L. Adica amoniacul, care este zero.

Iar acolo unde pun "- 2" o fac pentru ca este un test dublat. De exp. testul de NO2, o valoare o citesc de pe JBL 5in1 si o valoare de pe Tetra NH2 dedicat. Am inceput si eu sa ma incurc in ele de cand tot testez (sunt totusi 31 de zile de cand testez zilnic - cateodata si de 2 ori).

Multumesc pentru sfaturi. Revin dupa inca un schimb de apa si curatrea filtrului intern (cu apa din acvariu, desigur).
Imi cer scuze, am gresit un picut... valoarea de pe testul de la Tetra NO2 este < 0.3 mg/l (adica minimul). Cred ca am trecut > (ceea ce nu exista pe scala testului respectiv). Iar prima valoarea de NO2 de 0.5 este data de JBL 5in1 care niciodata nu mi-a indicat valori de 0 (sau nu disting eu nuanta aceea de alb perfect). Sau poate am eu prea mare incredere intr-un test 5in1 care se face intr-o secunda

Forum Index » Profile for MonkY » Messages posted by MonkY
Go to: